Home Nederland Giethoorn bezoeken? Alle praktische tips op een rij!

Giethoorn bezoeken? Alle praktische tips op een rij!

geschreven door Nathalie
6 comments

Op zoek naar een leuk dagje weg in Nederland? Kies voor een bezoek aan het wereldberoemde dorpje Giethoorn. Uniek vanwege zijn waterwegen, bruggetjes en schilderachtige Giethoornse boerderijen. Je kunt door het dorpje heen wandelen en zo van de pracht van Giethoorn genieten of een bootje huren en het dorp en de omgeving vanaf het water bewonderen. In dit artikel over Giethoorn bezoeken lees je alle praktische tips op een rij.

Lees ook: Dagje weg naar Urk? Dit zijn de meest bijzondere dingen om te doen

Wat is Giethoorn?

Giethoorn is een klein dorpje, gelegen in het noorden van Overijssel. Van oorsprong was het een nederzetting van veenstekers die waterwegen aanlegden om turf te vervoeren, maar ook voor het vervoeren van vee en riet bleken de waterwegen enorm handig. Hiervoor werden typische Giethoorns punters gebouwd en daardoor zijn ook de hoge bruggetjes die over het water naar de huizen en boerderijen lopen ontstaan. Dit maakt Giethoorn uniek en enorm fotogeniek.

Lees ook: 10x leuke B&B’s in Drenthe

Giethoorn bezoeken? Alle praktische tips op een rij!

Varen door Giethoorn

In Giethoorn bootje huren? Het is bijzonder leuk om vanaf het water van dit prachtige stukje Nederland te genieten. Je kunt op verschillende plekken een bootje huren in en rond Giethoorn. De waterwegen in het centrum van Giethoorn zijn niet heel breed, dus verwacht geen grote boten. Je kunt er het beste met een punter, sloep, fluisterboot, motorbootje of kano door. Het fijne is dat je geen vaarbewijs nodig hebt, waardoor iedereen zelf kan varen door Giethoorn.

Als je een bootje wilt huren om zelf door Giethoorn en de mooie omgeving te varen, dan is het zeker aan te raden om vooraf te reserveren. Zo weet je zeker dat je een bootje tot je beschikking hebt, want het kan erg druk zijn in Giethoorn. Iedereen wil dit prachtige dorpje met eigen ogen gezien hebben.

Goed om te weten: het toeristische gedeelte -waar iedereen voor naar Giethoorn komt- is de Dorpsgracht. Dit stuk is niet heel groot en hier ben je met een bootje dus redelijk snel doorheen. Om Giethoorn heen zijn diverse vaarroutes uitgezet. Bij vrijwel elke bootverhuurder zal je een kaart mee krijgen met deze routes.

Lees ook: Met een bootje varen door Nationaal Park De Alde Feanen, Friesland

Giethoorn bezoeken? Alle praktische tips op een rij!
Giethoorn bezoeken? Alle praktische tips op een rij!

Een rondvaart Giethoorn maken

Wil je niet zelf een bootje huren, maar wel Giethoorn vanaf het water zien? Kies voor een rondvaart door Giethoorn. Er zijn verschillende rederijen in en om Giethoorn die je mee kunnen nemen op hun rondvaart en er zijn ook diverse arrangementen bij te boeken. Denk bijvoorbeeld aan een gezellige high tea! De meeste rondvaartboten zijn overdekt wat ideaal is als je Giethoorn bezoekt op een regenachtige dag.

Giethoorn bezoeken? Alle praktische tips op een rij!

Wandelen in Giethoorn

De wandelliefhebber kan zijn hier geluk op, want in Giethoorn en omgeving is een compleet wandelnetwerk met 550 kilometer gemarkeerde routes en meer dan 60 kant-en-klare rondwandelingen! Daarnaast is er voor de echte wandelliefhebber “het Giethoorn en omgeving pad”. Dit is een rondgaand pad van 150 kilometer.

Wil je alleen het centrum van Giethoorn wandelend bekijken? Dan kun je langs de Dorpsgracht lopen. Af en toe moet je een bruggetje over. Deze zijn steiler dan je gewend bent, hou hier rekening mee.

Giethoorn bezoeken? Alle praktische tips op een rij!
Giethoorn bezoeken? Alle praktische tips op een rij!

Eten en drinken in Giethoorn

Langs de Dorpsgracht kun je op meerdere plekken eten en drinken in Giethoorn. Persoonlijke favorieten zijn: De Grachthof en ’t Vonder. De Grachthof heeft een groot terras, maar ligt wel aan een druk punt van de Dorpsgracht (ongeveer in het midden). Voor iets minder drukte kun je langs de Dorpsgracht doorlopen richting het noorden naar ’t Vonder waar je ook een fijn terras vindt.

Bij De Grachthof kun je van allerlei leuks en lekkers genieten. Van een uitgebreide lunch tot een borrel aan het einde van de middag of een smakelijke barbecue in de avond. ’t Vonder staat voor huiselijk genieten. Een heerlijke plek voor koffie met gebak, maar ook pannenkoeken, soepen en hamburgers.

Lees ook: 11x de leukste steden in Nederland voor een dagje weg

Giethoorn bezoeken? Alle praktische tips op een rij!

Bezienswaardigheden in Giethoorn

Er is in Giethoorn meer te doen dan wandelen, varen en een terrasje pakken. Zo zijn er verschillende bezienswaardigheden in Giethoorn die je dagje uit compleet maken. Bij Museumboerderij ’t Olde Maat Uus zie je hoe het leven vroeger was in Giethoorn. Alleen hier kun je een authentieke Gieterse boerderij van binnen zien.

Ook het vissershuisje en het botenhuis geven een unieke indruk van het eenvoudige bestaan in dit waterrijke dorp. Er is een film, museumwinkeltje met koffiehoek en er is genoeg te ontdekken voor kinderen. Een persoonlijke rondleiding door één van onze vrijwilligers of een audiotour in meerdere talen is gratis.

Vooral voor kinderen is een bezoek aan de Oude Aarde een aanrader. De mooiste edelstenen, mineralen en fossielen zijn sinds 1969 verzameld in dit museum. Door de vele ontdekkingsreizen van de oprichter van het museum is het museum gevuld met een unieke collectie. Je vindt hier onder andere het grootste ei ter wereld, de Amethist geode uit Brazilië en de versteende boomstam uit Amerika. Met hebberig makende winkel.

Ook leuk: Pottenbakkerij Rhoda. Hier wordt prachtig keramiek gemaakt. Allerlei eigen modellen en eigen glazuren kun je bewonderen (en kopen), waaronder het “Gieters blauw”.

Lees ook: 22x leuke vakantiehuizen in Friesland

Giethoorn bezoeken? Alle praktische tips op een rij!

Verblijven in Giethoorn

Optimaal van Giethoorn genieten? Trakteer jezelf op een verblijf in Giethoorn. Zo kun je op je gemak van Giethoorn genieten, ook buiten de drukkere bezoektijden. Klik hier voor aanbiedingen van verschillende accommodaties. Van een hotel tot chalets en vakantiehuisjes. Uiteraard aan het water.

Parkeren in Giethoorn

De Dorpsgracht van Giethoorn is autovrij en dus moet je ergens parkeren en naar de Dorpsgracht wandelen. Er zijn rondom het dorp diverse mogelijkheden voor het parkeren van de auto, waarbij je zowel gratis als betaald kunt parkeren. Ik parkeerde gratis bij de Zuiderbasisschool, op 1 minuut lopen van de Dorpsgracht maar ik bezocht Giethoorn dan ook in de ochtend buiten het hoogseizoen.

Op dit handige pdf-bestand kun je precies zien waar de parkeerplaatsen in en om Giethoorn zich bevinden. Bezoek je Giethoorn in het hoogseizoen dan kan het zijn dat je ergens moet parkeren waar je met een pendelbus naar de Dorpsgracht wordt gebracht.

Giethoorn bezoeken? Alle praktische tips op een rij!

Met openbaar vervoer naar Giethoorn

Je kunt met de trein naar Steenwijk reizen. Vanaf daar ben je in een kwartier met bus 70 in Giethoorn. Je stapt uit bij de bushalte Dominee Hylkemaweg. Vanaf daar loop je in zo’n 3 minuten richting de Dorpsgracht (loop richting Museumboerderij ’t Olde Maat Uus).

Giethoorn bezoeken? Alle praktische tips op een rij!

Openingstijden Giethoorn

Giethoorn is een dorp en kan dus de gehele dag door gratis bezocht worden. Er is geen entree of hek dat open of dichtgaat en het is in die zin dus geen attractie. Er wonen mensen net als in elk ander dorp in Nederland.

Giethoorn bezoeken? Alle praktische tips op een rij!

Beste tijd om Giethoorn te bezoeken

Zoals ik al zei is Giethoorn wereldberoemd. Hierdoor heb je hier niet snel het rijk alleen. De Dorpsgracht is vrij klein en oogt daardoor al snel vol. Ik bezocht Giethoorn op een doordeweekse ochtend en toen was het best rustig. Rustig genoeg om foto’s zonder mensen te kunnen maken; kwestie van af en toe even wachten.

Wat navraag bij locals (die erg vriendelijk zijn en je graag meer vertellen over Giethoorn) leerde mij ook dat het tussen 12 en 16 uur het drukst is en tijdens schoolvakanties het allerdrukst.

Giethoorn bezoeken? Alle praktische tips op een rij!

Is een bezoek aan Giethoorn de moeite waard?

Voor mij was Giethoorn heel lang een plek waarvan ik dacht: dat is té toeristisch voor mij en kan daardoor alleen maar tegenvallen. Ik kan je eerlijk zeggen dat ik aangenaam verrast was. Het is té pittoresk en fotogeniek om over te slaan.

Als je nog nooit een bezoekje aan deze bijzondere plek hebt gebracht dan is Giethoorn absoluut een aanrader voor een dagje weg in Nederland. Het is oogstrelend om te zien. Je waant je hier even terug in de tijd en maakt kennis met een uniek stukje Nederland.

Giethoorn bezoeken? Alle praktische tips op een rij!
Giethoorn bezoeken? Alle praktische tips op een rij!

Bonus: wandelen door Dwarsgracht

Is Giethoorn je toch te druk of wil je je bezoek aan Giethoorn graag uitbreiden met een andere leuke wandeling? Bezoek dan het 3 kilometer verderop gelegen dorpje Dwarsgracht. Dit is Giethoorn in het klein en hier heb je zelfs de kans dat je bijna niemand tegen komt.

Ik was er op een vrijdagochtend in de zomer en kwam slechts 4 mensen tegen. Ook hier kun je mooi wandelen langs het water en je vergapen aan de schilderachtige omgeving. Voor koffie met iets lekkers kun je terecht (op het terras) van De Otterskooi. Je kunt ook wandelen tussen Dwarsgracht en Jonen. Zie deze pagina van Natuurmomenten voor meer informatie.

Bezoek ook Nationaal Park Weerribben-Wieden

Bovendien kun je een bezoek aan Giethoorn goed combineren met een wandeling door Nationaal Park De Weerribben-Wieden. Ontstaan door vervening, turfwinning, overstromingen, stuwwallen, weren, ribben en wieden. Het is een natuur- en een cultuurlandschap. Zie voor meer informatie deze website.

Lees ook: 10x de mooiste Nationale Parken in Nederland

6 comments

berkenbos 24/09/2020 - 15:57

Na het lezen van deze leuke blog, heb ik zeker interesse gekregen om een bezoekje aan Giethoorn te brengen. Lijkt mij een leuke avontuur om samen met mijn gezin te doen. Dank je voor het delen van deze tips.

Reply
Nathalie 25/09/2020 - 09:02

Wat leuk om te horen, heel graag gedaan!

Reply
Pennings 18/07/2022 - 15:05

Kan je er ook leuke fiets tochtjes maken ❓

Reply
Nathalie 19/07/2022 - 11:52

Absoluut!

Reply
Véronique van Rooijen 05/04/2024 - 10:43

Morgen ga ik Giethoorn met een Amerikaanse vriend bezoeken.
Jouw informatie is zeer waardevol. Dankjewel.

Reply
Nathalie 05/04/2024 - 15:30

Wat fijn om te horen, veel plezier!

Reply

Laat een reactie achter

©2024 Map of Joy – All Rights Reserved.