Home Schotland Doen in Glasgow: street art tour City Centre Mural Trail

Doen in Glasgow: street art tour City Centre Mural Trail

geschreven door Nathalie
5 comments

In de grootste stad van Schotland speelt street art een grote rol in het straatbeeld. Glasgow zit vol meesterwerken op muren die je tijdens een wandeling door de stad op de meest verrassende plekken tegenkomt. Het maken van de street art tour City Centre Mural Trail is dan ook echt iets wat je moet doen tijdens een bezoek aan de stad. In dit artikel deel ik een paar van de allermooiste werken en waar je ze kunt vinden.

Let op: inmiddels zijn niet alle werken die je in dit artikel ziet nog te zien. Het goeie nieuws is dat er op verschillende plekken hele mooie nieuwe werken zijn verschenen!

City Centre Mural Trail

Glasgow is een stad die je makkelijk te voet kunt verkennen. Je kunt de street art tour, die door de locals zelf de City Centre Mural Trail wordt genoemd, op twee manieren doen: op eigen gelegenheid of met een gids. Wil je het zonder gids doen, dan raad ik aan om even binnen te lopen bij het toeristeninformatiecentrum in Glasgow om daar het gratis boekje ‘City Centre Mural Trail’ op te halen. Klik hier voor het adres en openingstijden.

In dit boekje vind je niet alleen een plattegrond, maar ook teksten over en beelden van de mooiste werken die je kunt vinden in de stad. Je kunt een plattegrond van deze City Centre Mural Trail ook downloaden via de site van City Centre Mural Tour. Super handig!

Zie hier een video van de gemeente van Glasgow over de City Centre Mural Trail.
httpv://youtu.be/YJjQt3ENmEM

Met een gids street art verkennen

Ik verkende de geweldige street art van Glasgow met gids Tommy Docherty van Photo Walk Scotland. Hij brengt je niet alleen naar de allermooiste street art plekken van de stad (sommige zijn heel goed verstopt), maar kan er ook het nodige over vertellen, waardoor de werken meer tot leven komen.

Bovendien heeft hij zich gespecialiseerd in fotografie en kan zo ter plekke tips geven over hoe je de street art het beste vastlegt met je camera (ook smartphones). De complete tour duurt 4 uur en is goed te doen voor jong en oud, te boeken via de website.

Doen in Glasgow: street art tour - Map of Joy

Wat maakt de street art in Glasgow zo bijzonder?

Allereest vind ik het echt uniek dat de gemeente de artiesten heeft gevraagd om de street art te maken. Er is zelfs een Mural Fund voor opgericht. De City Centre Mural Trail is in 2014 officieel van start gegaan. De gemeente zegt daar zelf over dat ze vinden dat de street art de stad meer creativiteit geeft en extra levendig maakt.

Wat ik ook mooi vind is dat er met respect wordt omgegaan met het gemaakte werk. Ze worden niet door anderen beklad (het is volgens Tommy slechts één keer voorgekomen sinds 2014) en er wordt zoveel als mogelijk om de werken heen gebouwd om ze te bewaren.

Glasgow is trots op de street art die de stad rijk is (kijk maar naar het gratis boekje en de website) en dat is geheel terecht. In Londen, Berlijn en Lissabon vond ik eerder al mooie street art, maar ik durf te stellen dat Glasgow de show steelt!

De mooiste street art en waar ze te vinden

Tijdens de tour kom je ontzettend veel mooie street art tegen. Wat je mooi vindt is natuurlijk persoonlijk, maar mijn favorieten zijn deze, op volgorde van de foto’s hieronder.

1. Dr. Connolly I Pressume, Dixon Street. Gemaakt door Jack Vettriano van Rogue-One.
2. St. Mungo, High Street. Gemaakt door Smug.
3. Hip Hop Marionettes, John Street. Gemaakt door Rogue-One.
4 en 5. Een serie aan verschillende werken onder de naam ‘The Wonderwall’, George Street/North Portland Street. Gemaakt door Art Pistol, Rogue-One en Ejek.
6. The Musician, Sauchiehall Lane. Gemaakt door Rogue-One.
7. Glasgow’s Panda, Gordon Lane. Gemaakt door Klingatron. Op de foto zie je gids Tommy die visueel beslopen wordt door de panda.
8. Wind Power, Mitchell Street. Gemaakt door Rogue-One.
9. Honey I Shrunk The Kids, Mitchell Street. Gemaakt door Smug.
10. Most Economical Taxi, Mitchell Street. Gemaakt door Rogue-One.
11. Big Birds, Howard Street. Gemaakt door Art Pistol en Rogue-One. Over de lengte van deze muur zie je nog veel meer bijzondere vogels.
12. Billy Connolly, Osborne Street. Gemaakt door John Byrne van Rogue-One.
13. Glasgow’s Tiger, Custom House Quay. Gemaakt door Klingatron. Ik sta ‘in’ de bek van de tijger, waardoor je goed de grootte van het werk kunt zien.

Dr. Connolly I Pressume, Dixon Street, Glasgow - Map of Joy
St. Mungo, High Street, Glasgow - Map of Joy
Hip Hop Marionettes, John Street, Glasgow - Map of Joy
‘The Wonderwall’, George Street/North Portland Street, Glasgow - Map of Joy
‘The Wonderwall’, George Street/North Portland Street, Glasgow - Map of Joy
The Musician, Sauchiehall Lane, Glasgow - Map of Joy
Glasgow’s Panda, Gordon Lane, Glasgow - Map of Joy
Wind Power, Mitchell Street, Glasgow - Map of Joy
Honey I Shrunk The Kids, Mitchell Street, Glasgow - Map of Joy
 Most Economical Taxi, Mitchell Street, Glasgow - Map of Joy
Big Birds, Howard Street, Glasgow - Map of Joy
 Billy Connolly, Osborne Street, Glasgow - Map of Joy
Glasgow’s Tiger, Custom House Quay, Glasgow - Map of Joy

Praktische informatie

Je kunt vanaf Amsterdam vliegen naar Glasgow met o.a. KLM en easyJet. Klik hier voor aanbiedingen. Vanaf het vliegveld kun je met de City Centre Glasgow Airport Express service 500 naar het centrum reizen. Een kaartje koop je bij de chauffeur.

Met eigen auto per boot naar Schotland? Je kunt vanaf IJmuiden naar Newcastle varen en vanaf daar je weg vervolgen naar Schotland. Klik hier voor aanbiedingen van DFDS Seaways.

Lees ook:
De mooiste route door de Schotse Hooglanden rijden
Doen in Aberdeen: bezoek Old Aberdeen en Footdee
wat te doen en te zien in Glasgow
15x doen in Edinburgh

Ik was op uitnodiging van Visit Scotland in Glasgow, maar dit artikel heb ik, zoals altijd, uit eigen enthousiasme gemaakt.

5 comments

yvette 13/12/2017 - 11:35

Prachtig!! Zouden veel meer steden moeten doen! Fleurt de boel op, en geeft artists jong en oud een prachtig platform om op te werken! Mooi artikel Nath!

Reply
Nathalie 23/12/2017 - 11:29

Dankjewel Yvette :)

Reply
Lars 18/12/2017 - 11:44

Wauw, wat aan prachtige tekeningen. Ik ben er fan van!

Reply
Eva 29/12/2017 - 22:34

Aah wat vet!! Ik hoop volgend jaar eindelijk naar Glasgow te gaan en dan moet ik deze tour ook echt doen!

Reply
Nathalie 04/01/2018 - 12:06

Wat leuk om te horen, alvast veel plezier!

Reply

Laat een reactie achter

©2024 Map of Joy – All Rights Reserved.