Home Azië stedentrips Doen vanuit Ubud: Tirta Empul

Doen vanuit Ubud: Tirta Empul

door Nathalie
2 comments

bali-tirta-empul-worldly-treasury

Ook als je nog nooit op Bali bent geweest heb je er vast wel eens van gehoord of iets over gezien. Ik heb het over Tirta Empul, het wereldberoemde tempelcomplex waar je zogenaamde ‘waterwassingen’ kunt ondergaan. Het is één van de plekken die genoemd wordt in het boek ‘Eat, Pray, Love’ van Elizabeth Gilbert en is mede daardoor (helaas) behoorlijk toeristisch geworden. Tóch vind ik het een must go.

Toen mijn vriend en ik in oktober 2011 in Ubud verbleven huurden we een scooter en reden door kleine dorpjes en langs intens groene rijstvelden richting de tempel. Voor een toeristisch hoogtepunt was het knap lastig vinden. Gelukkig genoten we intens van de rustige dorpjes war je het authentieke Balinese leven nog ziet (in Ubud zie je dat niet) en dus maakte het niet uit dat we wel 10x verkeerd reden. Een kaart tonen aan de Balinezen heeft geen zin (die kennen ze niet), verkeersborden die vertellen waar je heen moet kom je zelden tegen in het binnenland, maar de kleine kinderen die op straat spelen vinden het prachtig om je de weg te wijzen. Ze spreken geen Engels, maar een woord als ‘Ubud’ levert veel handjes in de juiste richting op.

bali-tirta-empul-worldly-treasury2

Maargoed, Tirta Empul dus. Toen we aankwamen wilde ik eigenlijk direct weer weg. Er stonden giga veel toerbussen voor de ingang. Vooral de Chinesen en Japanners waren volop aanwezig. Natuurlijk zijn we wel gebleven. We kregen een sarong om bij de ingang en liepen het tempelcomplex binnen. Zoals bij veel Balinese tempelcomplexen word je direct gegrepen door de serene, spirituele sfeer die er hangt. We zochten een rustig plekje op en bekeken de Balinezen die een waterwassing ondergingen en verschillende offers deden. Alles wat geofferd wordt is met aandacht gemaakt, van de versieringen tot het eten, en wordt met aandacht geofferd. Geen stress of haast. Leven in het nu.

De waterwassingen zijn zo bijzonder omdat de Balinese bevolking gelooft dat het water heilig is. Er in baden is goed voor je gezondheid en brengt geluk. Al het water dat wordt gebruikt bij crematies op Bali komt hier vandaan. Door al deze dingen samen vind ik het een plek die je moet bezoeken tijdens je bezoek op Bali.

Zie hier het filmpje van een waterwassing dat ik maakte:

2 comments

chucky1012 22/01/2014 - 07:23

Prachtig en heerlijk eten leuke markt en verse producten…… zoals kruiden.
Ik heb vrienden die er ieder naar op holiday gaan! ;-)
Mooie filmpje.

Reply
Michelle - Travel lifestyle.nl 26/01/2014 - 20:39

Oh wow, lijkt me een bijzondere plek! Mooi verslag, heel fijn om te lezen :D

Reply

Laat een reactie achter