Home roadtrip Auto huren in het buitenland [informatie en tips]

Auto huren in het buitenland [informatie en tips]

geschreven door Nathalie
7 comments

Roadtrips maken in het buitenland; ik doe niets liever. Met een huurauto zie je meer van de bestemming waar je bent, maar een auto huren in het buitenland roept veel vragen op. Wat heb je nodig om een auto te kunnen huren? Welke verzekeringen moet je afsluiten als je een auto huurt? En heb je altijd een creditcard nodig als je een auto wilt huren? In dit artikel deel ik allerlei handige informatie en tips over een auto huren in het buitenland. Voorzien van persoonlijke ervaringen met autohuur in het buitenland.

Auto huren in het buitenland ter plaatse of van tevoren online?

Persoonlijk vind ik het prettig om thuis alvast een auto te huren voor mijn vakantie in het buitenland. Je kunt dan op je gemak de website van de partij waar je een auto wilt huren goed doornemen, kijken welke auto je wilt, prijzen vergelijken, kijken naar extra’s die je eventueel wilt bijboeken etc. Bovendien kun je besparen op je autohuur door online de prijzen van autohuur te vergelijken.

Als ik thuis nog niet online een huurauto heb geboekt en ter plekke besluit dit toch te doen, dan doe ik dat ook online om bovengenoemde redenen. Je kunt natuurlijk ook naar een kantoor van een autoverhuurder gaan. Deze zijn meestal gevestigd op het vliegveld in de aankomsthal.

Informatie en tips over een auto huren in het buitenland - Map of Joy

Hoe vind je een goedkope huurauto?

Ik maak gebruik van verschillende websites om goedkope huurauto’s te vinden voor auto huren in het buitenland. Zo kun je kiezen voor EasyTerra Autohuur. Dit is een onafhankelijke prijsvergelijker. De prijzen van de bekende autoverhuur bedrijven worden in hun systeem vergeleken, zodat je als consument altijd tegen een gunstig tarief jouw huurauto bij hen kunt boeken.

Hoe het werkt? Je voert op de website je reisbestemming en de datums in waarop je een auto wilt huren. Je kunt ook aangeven welk type auto je wilt en dergelijke. Vergelijk de prijzen en kijk wat de goedkoopste optie is.

Kijk goed naar hoelang je de auto huurt. Je betaalt namelijk altijd per 24 uur. Stel: je haalt je huurauto op je reisbestemming op dag van aankomst op om 10 uur en je levert hem op de dag van vertrek in om 19 uur, dan betaal je voor dat verschil van 9 uur, 24 uur aan autohuur! Ik probeer mijn goedkope vliegtickets daarom ook altijd dusdanig te boeken dat ik qua autohuur goed uitkom.

Ook is het slim om een auto met de tankregeling ‘vol’ te huren. Het is namelijk het voordeligste om een auto met een volle tank op te halen en vol in te leveren. Tank nooit op het vliegveld, want daar betaal altijd veel meer. Ik tank altijd een paar kilometer voor het vliegveld en daar wordt nooit moeilijk over gedaan.

Lees ook mijn artikel: Internationaal rijbewijs nodig? Lees er hier alles over.

Welk type auto huren in het buitenland?

Wat wil je doen, hoeveel personen reizen er mee, hoeveel bagage heb je, heb je winterbanden nodig? Bedenk dit voordat je een auto boekt. Als je bijvoorbeeld off road wilt rijden door het binnenland in IJsland, dan heb je een 4WD nodig. Ben je met twee personen, reis je met alleen handbagage en ga je door Toscane in Italië toeren? Dan kan een kleine Fiat Panda al top zijn. Vind je het spannend om links te rijden in bijvoorbeeld Schotland? Dan raad ik altijd een automaat aan. Het scheelt een paar extra handelingen als je bijvoorbeeld op een rotonde af rijdt.

Informatie en tips over een auto huren in het buitenland - Map of Joy

Wat heb je nodig voor auto huren in het buitenland?

Je moet in het bezit van een aantal documenten als je een auto in het buitenland wilt huren. Je hebt sowieso een geldig paspoort en een geldig rijbewijs nodig en voor een aantal bestemmingen is een internationaal rijbewijs verplicht. Zoek dit van tevoren uit. Een internationaal rijbewijs kun je snel en makkelijk laten maken bij de ANWB (neem je rijbewijs en een pasfoto mee). Let op: bij sommige autoverhuurders speelt leeftijd ook een rol én meestal moet je een creditcard hebben (zie de volgende vragen in dit artikel).

Ook goed om op te letten: controleer hoelang je in het bezit moet zijn van een rijbewijs. Meestal is dit 1 of 2 jaar, maar er zijn uitzonderingen op bepaalde bestemmingen. Zoek dit dus ook van tevoren uit!

Heb je altijd een creditcard nodig voor auto huren in het buitenland?

Mijn ervaring is van wel, op enkele uitzonderingen na. De creditcard dient vaak als borg voor het eigen risico, maar er wordt ook achteraf een eventuele boete en eventuele tolkosten mee verrekend (dit ervaarde ik bijvoorbeeld met de tolwegen in Noorwegen). Het verschilt per bestemming of ze een MasterCard of een VISA creditcard accepteren, dus informeer hier van tevoren naar.

Heb je geen creditcard? Bij Sunny Cars kun je voor veel bestemmingen een auto huren zonder creditcard. Dat betekent dus dat je aan je roadtrip kunt beginnen zonder borg te betalen. In dit geval staat Sunny Cars daarvoor garant. Volgens mij is Sunny Cars de enige partij waarbij dit mogelijk is. Wil je hiervan gebruikmaken, kies dan tijdens het boeken voor de optie ‘geen waarborg servicepakket’ (zie volgende onderwerp hieronder).

Geen creditcard en ter plaatste proberen een auto te huren? Het is heel lastig, maar ik ken verhalen over kleine lokale autoverhuurders die een contante borg accepteren. Mocht je dat doen dan zou ik je adviseren on het bewuste bedrijf te Googlen (lees recensies) en zorg ervoor dat je een bon krijgt waarop staat dat je borg hebt betaald en hoeveel.

En zo kom ik op het volgende: ook met een gewone creditcard is het belangrijk dat je van tevoren uitzoekt hoeveel borg je moet betalen én of dat past binnen het maximale bedrag dat je met je creditcard mag uitgeven. Ik heb weleens een borg van € 2700,- moeten betalen en deze werd ook nog eens 1 hele maand vastgehouden (wat niet gebruikelijk is, maar helaas gebeurt het soms wel). Ik heb mijn limiet toen moeten verhogen. Dit kost tijd, dus doe dit niet vlak voor vertrek.

Wat je ook doet: huur nooit een auto met een creditcard die niet van jou is! Als je een auto huurt moet de creditcard namelijk op naam van de hoofdbestuurder staan. Je moet ook je creditcard laten zien bij het ophalen van de huurauto. Het is dus ook héél belangrijk dat je je creditcard niet vergeet!

Informatie en tips over een auto huren in het buitenland - Map of Joy

Huurauto zonder creditcard bij Sunny Cars reserveren

Heb je geen creditcard en wil je een huurauto reserveren? Dat kan dus bij Sunny Cars. Wat ik hierboven al uitlegde: het betekent in feite dat je aan je roadtrip kunt beginnen zonder borg te betalen (dat is waar een creditcard voor dient). Neem voor het boeken van een huurauto zonder creditcard de volgende regels in acht:
– Reserveer minimaal 5 dagen voordat je de huurauto nodig hebt. Zo weet je zeker dat je op tijd bent voor het reserveren van een huurauto in het buitenland.
– Tijdens het boeken moet je kiezen voor de optie ‘geen waarborg servicepakket’. Je krijgt dan alle huurauto´s te zien waarbij het mogelijk is deze zonder waarborg op te halen.
– Heb je een boeking gemaakt? Registreer je dan vóóraf via de registratielink die je gemaild krijgt van Sunny Cars. Alleen met een volledig ingevuld registratieformulier kan de reservering worden bevestigd en kun je een auto huren zonder creditcard.

Auto huren met prepaid creditcard

Heb je geen gewone creditcard, maar wel een prepaid creditcard? Neem dan contact op met het autoverhuurbedrijf waar je een auto wilt huren. Het kan zijn dat zij deze prepaid creditcard accepteren als je een auto wilt huren, maar ga hier niet klakkeloos vanuit.

Hoe oud moet je zijn voor auto huren in het buitenland?

Dit verschilt per land. Voor sommige bestemmingen geldt dat je pas een auto kunt huren vanaf 21 of 25 jaar. Ook krijg je als je jonger bent dan 25 jaar vaak te maken met extra toeslagen. Ben je jonger dan 25 dan kun je het beste een auto huren bij Sunny Cars. Bij hen kun je namelijk een ‘under age pakket’ afsluiten tegen extra betaling. Zo kun je als je jonger bent dan 25 jaar toch een auto huren op veel bestemmingen in het buitenland.

Je kunt niet alleen te jong, maar ook te oud zijn voor het huren van een auto in het buitenland. Vanaf 70 jaar kan het zijn dat een autoverhuurmaatschappij je extra laat betalen. Kijk hier tijdens het maken van de boeking dus goed naar.

Kosten bij one-way autohuur in één land

Stel je wilt van West naar Oost-Amerika rijden en dan natuurlijk niet dat hele stuk terugrijden, maar ter plekke je huurauto inleveren. Dit kan. Je maakt dan gebruik van een zogenaamde one-way. Helaas geldt hier meestal wel een toeslag voor, omdat je de auto ergens anders inlevert dan waar je hem hebt ophaalt. Kijk bij het boeken naar de one-way kosten. Bij sommige autoverhuurbedrijven heet het drop-off kosten, maar hiermee wordt hetzelfde bedoeld.

Goed om te weten: omdat Amerika enorm populair is als one-way bestemming kun je bij Sunny Cars bij sommige autoroutes (in Californië en Florida) zónder toeslag gebruikmaken van een one-way!

Kosten bij one-way autohuur als je een grens passeert

Je huurt een auto in Noorwegen, maar wilt ook nog even een stuk Zweden meepakken en daar je auto inleveren? Het is mogelijk om ook dan gebruik te maken van een one-way. Ook hiervoor geldt dat je rekening moet houden met extra kosten. De hoogte hiervan is afhankelijk van de autoverhuurder en de route.

Een grens passeren met je huurauto

Wil je een dagtrip maken naar een ander land? Of zelfs langer in een ander land doorbrengen dan het land waar je je huurauto hebt opgehaald? Vaak is dit geen enkel probleem. Ik deed het eerder in Amerika, Canada, Zweden en Noorwegen. Zolang je het maar aangeeft bij het ophalen van de huurauto! Het kan namelijk zo zijn dat de huurauto niet verzekerd is in het land waar je naartoe gaat.

Let op: weet je van tevoren dat je een grens gaat passeren? Ga er dan niet zomaar vanuit dat dit mag! Toen ik bijvoorbeeld mijn huurauto ophaalde in Belfast (Noord-Ierland) werd mij met klem verzocht absoluut niet de grens naar Ierland te passeren. Als ik dit wel zou doen moest ik een boete betalen.

Welke verzekeringen moet je afsluiten voor auto huren in het buitenland?

Dit vind ik het meest lastige aan het huren van een auto in het buitenland. Regelmatig heb ik aan een balie gestaan en getwijfeld of ik nu al wel of niet een verzekering had, of ik extra verzekeringen moest afsluiten etc. Eén ding is zeker: een reisverzekering/of autoverzekering (die je in Nederland voor je eigen auto hebt) is niet voldoende in het geval van eventuele schade die je maakt met je huurauto in het buitenland. En als je aan de balie staat zal geen enkele medewerker schromen voor het aansmeren van extra verzekeringen om meer te verdienen…

Wat altijd verplicht is: de WA/WAM-verzekering (Wettelijke Aansprakelijkheid-Motorrijtuigen). Deze verzekering dekt de schade aan derden, zowel materieel als fysiek. In het buitenland heet deze niet de WA/WAM-verzekering, maar staat deze meestal vermeld als LI (Libility Insurance). De WA/WAM-verzekering die je in Nederland hebt geldt alleen op je eigen auto en is niet geldig op huurauto´s!

Dan heb je nog optioneel de CDW (Collision Damage Waiver) en de TP of THW (Theft Protection Waiver) als meest belangrijke verzekeringen. CDW is een verzekering tegen schade aan de huurauto door eigen schuld en TP of THW verzekert je bij diefstal. En dat is nog niet alles; je hebt ook nog de LDW (Loss Damage Waiver) en de SCDW (Super CDW). De LDW is hetzelfde als de CDW, maar dan aangevuld met dekking voor diefstal en vandalisme. Super CDW is een allrisk verzekering met meestal geen eigen risico (over eigen risico later in het artikel meer). PAI (Personal Accident Insurance) is een inzittendenverzekering.

Omdat ik het zelf af en toe behoorlijk ingewikkeld vind (nog steeds, na járen auto’s huren in het buitenland) vind ik het het fijnst om een auto te huren bij Sunny Cars. Bij Sunny Cars boek je namelijk all-inclusive een huurauto. Je krijgt niet alleen een aanvullende WA-verzekering waarmee je tot € 7,5 miljoen gedekt bent in het buitenland, maar ook CDW en TP, je eigen risico is gedekt en schade aan glas, banden, dak en bodem ook. Daarnaast kun je gebruikmaken van extra’s als 24/7 een noodnummer kunnen bellen. Een geruststellend gevoel, en dat wil je toch het allerliefst tijdens je welverdiende vakantie.

Nog even oven de PAI, want deze inzittendenverzekering is een verhaal apart. Deze is dan ook niet standaard inbegrepen bij Sunny Cars (en andere autoverhuurders). Dat komt doordat deze bij veel mensen namelijk al is inbegrepen bij je reisverzekering. Controleer dus even bij de reisverzekering of je hiervoor al verzekerd bent.

Informatie en tips over een auto huren in het buitenland - Map of Joy


Een voorbeeld van een rapport met daarop aanwezige schade bij het ophalen van de auto en een contract dat je tekent bij de autoverhuurder.

Hoe zit het met het eigen risico bij een auto huren in het buitenland?

Nog een heel belangrijk punt is het eigen risico. Het verschilt per autoverhuurder of je deze hebt of niet. De hoogte hiervan verschilt per land. Meestal kun je een extra verzekering afsluiten om het eigen risico af te kopen. Nog een reden om voor Sunny Cars te kiezen: bij schade of diefstal betaalt Sunny Cars het eigen risico terug. Je hebt dus in feite geen eigen risico. Het is als je bij Sunny Cars boekt niet nodig om ter plaatse het eigen risico af te kopen.

Het is belangrijk dat je weet dat de borg die je betaalt bij het ophalen van de huurauto niet het eigen risico is, maar het eigen risico maakt wel onderdeel uit van de borg. Zoals ik al eerder vertelde wordt de borg ingehouden op je creditcard. Als je de auto inlevert en alles is oké, dan krijg je deze borg terug op je creditcard. Het eigen risico dat daar onderdeel van is krijg je dan dus ook terug. Mocht er schade zijn, dan kan de borg ingehouden worden. Soms doen ze dat al bij een buts in een raam (wat dus heel vervelend is). Als je het eigen risico hebt afgekocht, dan kan je via de verzekering ook het eigen risico van de borg terugkrijgen.

Informatie en tips over een auto huren in het buitenland - Map of Joy

Waar moet je op letten bij het ophalen en terugbrengen van de huurauto?

Ik ben voor de autoverhuurder een lastige tante, want ik controleer de huurauto altijd uitvoerig voordat ik wegrijd. Ik controleer de hele auto op krasjes, deukjes, roestplekken enzovoorts. Niet alleen kijken, ook voelen aan de auto. De grootte en diepte van bijvoorbeeld een kras is belangrijk. Meestal is de verhuurder hierbij (maar soms ook niet) en kun je samen het meegegeven rapport doornemen en eventuele extra gevonden schade direct daarin laten opnemen. Ik vind het zelf fijn als ze er ook nog foto’s van maken en anders maak ik zelf foto’s. Maak ook een foto van de kilometerstand en de hoeveelheid brandstof die in de tank zit. Zo krijg je daar achteraf ook geen gezeur over.

Helaas komt het ook voor dat je aan de balie de sleutels, het rapport en het contract krijgt (wat je dan al moet tekenen) en dat je vervolgens zelf moet controleren of je iets aan schade ziet wat nog niet in het rapport staat. Tot nu toe heb ik wel altijd al getekend, maar ben ik altijd terug naar de balie gegaan om extra schade te melden en dan sta ik erop dat het alsnog in het rapport wordt opgenomen. Zorg ervoor dat je een kopie krijgt van dit rapport (en natuurlijk ook het contract) en bewaar deze goed. Ik gooi deze pas enkele maanden later weg om het zekere voor het onzekere te nemen.

Bij het terugbrengen word je meestal snel geholpen door een medewerker die de auto controleert op schade, hoeveelheid benzine en de kilometerstand. Als alles goed is ben je binnen een minuut klaar. Het kan gebeuren dat je de huurauto moet inleveren buiten kantoortijden. Meestal parkeer je dan de auto op de afgesproken plek en kun je de sleutels in een bak bij het kantoor achterlaten. Ik heb ook weleens gehad dat ik de auto met de sleutel erin moest achterlaten (in bijvoorbeeld Griekenland vinden ze dit heel normaal). In beide gevallen is het ook weer verstandig om zelf foto’s te maken van de auto, de kilometerstand en de hoeveelheid brandstof. Mocht je achteraf een onterechte claim krijgen, dan heb je bewijs.

Aanvullende tips voor auto huren in het buitenland?

Ben ik iets vergeten of denk je dat iets niet klopt; ik waardeer een reactie heel erg. Ook vind het super als je jouw ervaringen in een reactie wilt delen!

Disclaimer: af en toe maak ik gebruik van affiliate of gesponsorde links. Het aanklikken hiervan kost jou niks, maar maakt het voor mij mogelijk om Map of Joy te laten groeien en jou van reisinspiratie te kunnen blijven voorzien.

7 comments

Lizzie | Globalizious 03/07/2018 - 19:18

Wauw wat een superfijn artikel. Ik vind het altijd heel erg lastig om zoiets te regelen in het buitenland. Wat goed dat je zoveel informatie geeft, top!! Ga ik zeker onthouden voor n volgend reisje.

Reply
Nathalie 04/07/2018 - 16:05

Dankje Lizzie voor je reactie. Ben blij te horen dat je er iets aan hebt.

Reply
Evelyn 04/07/2018 - 13:44

Handige tips! Ik heb al zoveel auto’s gehuurd op zijn wereldreis, het is zo leuk en die vrijheid die je hebt! Heerlijk! Mooie foto’s heb je trouwens gemaakt!

Reply
Nathalie 04/07/2018 - 16:03

Dankjewel Evelyn, ik vond het een feest om digitaal met je mee te reizen :)

Reply
Jenny 08/07/2018 - 12:01

Handig overzicht! Voor sommige landen is een huurauto echt wel handig.

Een goede maatschappij is het halve werk. Er zijn zo veel bedrijven die je proberen een oor aan te naaien…..

Reply
Nathalie 08/07/2018 - 15:49

Dankje Jenny. Ben het met je eens. Ik zou ook nooit zomaar ergens een auto huren zonder research gedaan te hebben naar het bedrijf.

Reply
Evelyn 09/07/2018 - 08:45

Ah lief van je! Jammer dat ik weer terug ben :D :(

Reply

Laat een reactie achter

©2024 Map of Joy – All Rights Reserved.