Home Engeland 30x leuke dingen die je gratis kunt doen in Londen [originele tips!]

30x leuke dingen die je gratis kunt doen in Londen [originele tips!]

geschreven door Nathalie
0 Reacties

Een stedentrip Londen een aanslag op je portemonnee? Welnee! Als je weet waar je moet zijn kun je een geweldige tijd in Londen hebben voor niets. Van het bijwonen van een tv-programma tot de leukste markten bezoeken, Londen zien vanaf een geweldig uitzichtpunt en een wandeling met een gids. In dit artikel deel ik 30x originele dingen die je gratis kunt doen in Londen!

Nog meer besparen op je stedentrip Londen? Klik hier voor het kopen van voordelige tickets voor de leukste attracties in Londen.

 

Bewonder China Town

In het zuiden van de wijk Soho vind je China Town. Hier zijn de straatbordjes zelfs tweetalig (Engels en Chinees). Het oriëntaalse uiterlijk (van lampionnen tot draken) geven je het gevoel op reis tijdens een reis te zijn. Dit wil je niet missen. En ben je er tijdens Chinees Nieuwjaar? Dan kun je hier gratis een groot feest bijwonen.

Lees ook: 11x de leukste dagtochten vanuit Londen

Bezoek de Portobello Road Market

Prachtige statige huizen in allerlei kleuren stralen je in de wijk Notting Hill tegemoet. Het is echt een plaatje om te zien, maar wat nog wel het allerleukst is; je kunt hier dagelijks de Portobello Road Market bezoeken waar je (vooral op zaterdag) veel bijzondere antiekvondsten kunt scoren bij verschillende kraampjes.

De markt start meestal om 9 uur en eindigt rond 18 uur. Ook zijn er meerdere leuke cafeetjes en restaurantjes waar je fijn kunt ontbijten, lunchen of even lekker kunt zitten om mensen te kijken. Lees ook: 5x de leukste wijken in Londen.

Notting Hill, Portobello Road Market, London - Map of Joy

Beleef een Harry Potter moment

Stap aan boord van de Zweinsteinexpress… Nou ja een beetje dan. Op station King’s Cross vind je namelijk het geheime perron 9 3/4. Je kunt op de foto met een trolley die half in de muur verdwijnt. Als jij een Harry Poter-fan bent wil je deze gratis activiteit in Londen niet missen.

Lees ook: Met de auto naar Engeland: alles wat je wilt weten

Spot herten in Richmond Park

Middenin de stad wildlife spotten? Ook dat kan gratis in Londen. In Londen heb je grote kans op het spotten van een hert in het Richmond Park. Dit is één van de acht Royal Parks van de stad en bestaat uit 2500 hectare. Je kunt hier heel fijn wandelen, weg van de drukte. Een heel bijzonder stukje Londen, omdat je er echt een outdoor gevoel krijgt.

Ga naar het Natural History Museum

Wist jij dat je bijna alle musea van Londen gratis kunt bezoeken? Geweldig toch! Ik noem er één in dit artikel, mijn favoriet: het Natural History Museum. Alleen het pand is al geweldig om te zien.

De collectie bestaat uit echte overblijfselen van dinosaurussen, prachtige mineralen en edelstenen, bijzondere opgezette dieren zoals de dodo etc. Ook kun je er ervaren hoe een aardbeving voelt en de eerste druk van het boek van Darwin (in het Nederlands!) bewonderen. Een must visit voor elke natuurliefhebber, jong en oud.

Natural History Museum, London - Map of Joy

Steek over op Abbey Road

Of je nu zelf de beroemde oversteek maakt over het zebrapad of er alleen maar heen gaat om mensen te kijken die hier de perfecte foto proberen te schieten. Zeker als je een muziekliefhebber bent is deze iconische Beatles-plek een must visit tijdens je stedentrip Londen.

Lees ook: 10x bijzondere en betaalbare accommodaties in Londen.

Maak een gratis stadswandeling met een gids

Vind je het leuk om met een gids door Londen te wandelen en zo meer over de stad en de mooiste bezienswaardigheden te leren? Je kunt meelopen met een Free Tour of Londen! In 3 uur tijd wandel je onder andere langs de Big Ben, Buckingham Palace en Westminster Abbey. Bekijk de website voor meer informatie.

30x leuke dingen die je gratis kunt doen in Londen [originele tips!]

Loop onder de Theems door

Het lijkt net alsof je door een lang metrostelsel loopt, maar het bijzondere is dus dat je onder de Theems door loopt. De Greenwich Foot Tunnel wordt al sinds 1902 gebruikt, maar er zijn niet veel toeristen die het kennen. De tunnel is 370 meter lang.

Ga naar Camden Town

Al sinds de jaren ’90 een hippe wijk waar je in verschillende oude, industriële panden van alles kunt beleven. Het lijkt hier wel alle dagen van de week feest. Alle loodsen en fabriekshallen zijn tegenwoordig gevuld met winkeltjes en restaurants, maar vooral gratis markten. Ook kun je er op verschillende plekken gratis live muziek horen.

Camden Town, Cameden Lock Market, London - Map of Joy

Wandel de London Roman Wall walk

Heb je tijdens een stedentrip Londen ergens een stuk van een eeuwenoude muur gezien en je afgevraagd wat het nu precies is? Het is een deel van de Romeinse muur die Londen ooit omringde! Grote stukken zijn nog in tact en kun je tijdens de London Roman Wall walk van 2.8 kilometer bewonderen. Je kunt starten bij de Tower Hill Postern Gate of in Noble Street. Zie voor meer informatie deze website.

Wandel door Hyde Park

Dit immens grote park is het hele jaar door leuk om te bezoeken én is gratis. Een groene oase in de zomer en een prachtig kleurenpalet in de herfst, waar je omringd door eekhoorntjes kunt wandelen, picknicken en af en toe een tof gratis event kunt bezoeken, zoals Winterville in de kerstperiode.

Hyde Park, herfst, Londen stedentrip - Map of Joy

Lach in een Comedy Club

In Londen kun je optredens bijwonen van de beste comedians ter wereld in spé voor niets. In de Angel Comedy Club kun je 7 avonden per week gratis een show bijwonen. Let op: wees er vroeg bij, want je bent waarschijnlijk niet de enige met dit idee en je kunt niet reserveren.

Bezoek de markten in Shoreditch

Een hippe buurt in het oosten van Londen die langzaamaan steeds populairder wordt. Voorheen een arme migrantenwijk, nu zo hip dat de huur niet meer te betalen is. En dat zie je terug in de ontzettend fijne sfeer.

Op zondag verandert het gebied op en rond Brick Lane in één grote markt die je allemaal gratis kunt bezoeken. Lees hier alles over de leukste markten in Shoreditch op zondag.

Brick Lane, markt, London - Map of Joy

Stil je trek op de Borough Market

Ben je een foodie? Dan mag een bezoek aan de gratis Borough Market niet aan je stedentrip Londen ontbreken. Vlak bij de London Bridge vind je van maandag-zaterdag zo’n 100 kraampjes met lokale, biologische, huisgemaakte lekkernijen. En iets proeven bij een standhouder mag vrijwel altijd…

Woon een tv-programma bij

Tijdens je stedentrip Londen een tv-programma van de BBC bijwonen? Dat kan dus helemaal gratis! Als je geluk hebt kun je een tof concert bijwonen of een leuke talkshow. Zo werd ik eens uitgeloot om U2 op Trafalgar Square te zien optreden! Neem een kijkje op deze website en meld je aan.

30x leuke dingen die je gratis kunt doen in Londen [originele tips!]

Bezoek Covent Garden

Knusse winkelstraatjes en een overdekt gedeelte (Covent Garden Market) waar je niet uitgekeken raakt. Covent Garden is ontzettend mooi om te zien. Het lijkt wel een dorpje in het midden van de grote stad.

Er is veel te beleven, want er zijn altijd straatmuzikanten en andere artiesten live te aanschouwen. Loop vooral door naar The Seven Dials; een kruispunt met 7 mooie straatjes. Ook het moeilijk vindbare Neal’s Yard (gebruik Google Maps) is een bijzonder plekje dat je niet wilt missen…

Covent Garden, London - Map of Joy

Geniet van het uitzicht vanaf Madison’s rooftop Bar

Op het dak van One New Orange vind je de geweldige Madison’s rooftop bar waar je van geweldig uitzicht over de stad kunt genieten. Laat het personeel weten dat je alleen even het uitzicht wilt zien (dat vinden ze geen enkel probleem) en ze leiden je naar de tweede lift. Een leuke activiteit die je gratis kunt doen in Londen. Vooral St. Paul’s Cathedral kun je vanaf deze rooftop bar goed zien.

Laat je toezingen in St. Paul’s Cathedral

Nu we het toch over de prachtige St. Paul’s Cathedral hebben; het is mogelijk om gratis de Choral Evensong bij te wonen. Terwijl je wordt toegezongen kun je ook nog eens de architectuur van deze iconische plek bewonderen. Kijk op de website voor meer informatie.

Bekijk street art in Shoreditch

Ben je gek op het bekijken van street art tijdens een stedentrip? In Londen moet je daarvoor in Shoreditch zijn. Terwijl je op en rond Brick Lane loopt zie je allerlei geweldige werken van lokale en internationale street art artiesten. Pak zoveel als mogelijk zijstraatjes en gooi je hoofd in je nek om alles goed te zien.

Street art, London, Shoreditch. Find out what the best street art spots are in Berlin, London and Lisbon - Map of Joy
Street art, London, Shoreditch. Find out what the best street art spots are in Berlin, London and Lisbon - Map of Joy

Bewonder de kerstverlichting in Carnaby Street

Ben je tussen half november en half januari in Londen? Dan val je met je neus in de boter. Op meerdere plekken in de stad kun je gratis genieten van de mooiste kerstverlichting en -activiteiten.

Carnaby Street is misschien wel mijn favoriete plek tijdens kerst in Londen. Carnaby Street is van oudsher de straat waar de rocksterren van de stad hun kleren kochten. Er zitten wat kleinere, unieke winkeltjes en tijdens de kerstperiode zijn Carnaby Street en de zijstraatjes één groot lichtjesfeest in een bepaald thema. Ontzettend mooi gemaakt! Lees ook: 21x doen tijdens kerst in Londen.

Carnaby Street Londen, kerstlichtjes - Map of Joy

Wandel langs de South Bank

Door Londen stroomt de wereldberoemde Theems en het leuke is dat er een wandelroute langs de Theems loopt die zeer de moeite waard is. Vooral het stuk langs de South bank is geweldig leuk, want hier is altijd wel iets leuks te doen of te zien, vooral in de zomer.

Van marktjes tot festivals en van straatartiesten tot concerten. En het uitzicht op de stad is overal een traktatie. Lekker aan de wandel dus.

30x leuke dingen die je gratis kunt doen in Londen [originele tips!]
Je kunt de wandeling hier starten en richting South Bank lopen.

Waan je in Japan in de Kyoto Gardens

Ook zo gek op Japanse tuinen? In Londen is er één die je gratis kunt bezoeken. In Holland Park vind je de rustgevende Kyoto Gardens. Er is een koivijver, er lopen pauwen rond, er is een waterval, er zijn mooie paden en natuurlijk bonsaiboompjes. Simpelweg mooi en rustgevend.

Verbaas je op Piccadilly Circus

Denk aan Times Square in New York, maar dan kleiner en overzichtelijker, maar niet minder indrukwekkend. Piccadilly Circus doet zijn naam eer aan, want als je op het drukke plein staat voelt het bijna als een circus.

Overal zie je mensen oversteken, dubbeldekker bussen rijden, reclameborden flikkeren. Het is heel toeristisch en toch voelt het elke keer overweldigend leuk als je er staat en het kost je helemaal niets!

Lees ook: 15x bezienswaardigheden en dingen om te doen in Londen

PIccadilly Circus, London - Map of Joy

Bezoek de Hampstead Pergola en Hill gardens

Vraag een local naar een echt bijzondere plek in Londen waar niet veel mensen vanaf weten en de kans is daar dat je de Hampstead Pergola en Hill gardens getipt krijgt. Het ligt in het noorden van Londen en bestaat uit een prachtig bouwwerk omringd door groen.

Het is een soort botanische tuin in een sfeer van minstens een eeuw geleden. Ooit werden hier extravagante Edwardian tuinfeesten gegeven en als je hier rondloopt kun je je dat goed voorstellen. Je vergeet hier compleet dat je in Londen bent en het is zo mooi dat je het bijna vreemd vindt dat het iets is wat je gratis kunt doen in Londen. Bekijk deze website voor meer informatie.

Bekijk Londen vanaf grote hoogte in de Sky Garden

Bezoek de Sky Garden en zie Londen voor nop vanaf grote hoogte! Het zit in het Walkie Talkie gebouw waar je ook meerdere hippe restaurants en bars vindt. Een bezoek is dus gratis, maar je moet wel via deze site een dag en tijdstip reserveren.

Je loopt rond in een soort glazen koepel op de 35e, 36e en 37e verdieping met 360 graden uitzicht over de stad. Waanzinnig! Lees dit artikel voor een uitgebreid verslag.

Sky Garden, Londen - Map of Joy

Bekijk de ruïnes van Saint Dunstan

Ooit gehoord van Saint Dunstan in de East Church Garden? Staint Dunstan zijn de ruïnes van een kerk uit 1100 waar na de grote brand in Londen en een bombardement tijdens de Tweede Wereldoorlog niet veel meer van over is, maar wat er nog van over is ziet er prachtig uit.

Vooral de omringende tuin maakt het plaatje compleet. Een stukje eeuwenoud Londen omringd door moderne architectuur dat je gratis kunt bezoeken. Kijk op deze website voor meer informatie.

Zie de wisseling van de wacht bij Buckingham Palace

Britser wordt het niet tijdens je stedentrip Londen. Zorg dat je om 11 uur voor Buckingham Palace staat om gratis de beroemde wisseling van de wacht te aanschouwen. In feite is het de “Kings’s Guard” die wordt afgelost met een ceremonie van 45 minuten met een blaasorkest. Dit moet je een keer gezien hebben.

stedentrp Londen

Picknick op de heuvel in Primrose Hill

Primrose Hill is een wijk in het noorden van Londen, maar heeft een dorpse sfeer. Het ligt aan de gelijknamige heuvel tussen Regent’s Park en Camden en vanaf deze heuvel heb je een spectaculair uitzicht over Londen.

Als het mooi weer is kun je hier fijn picknicken. Wil je de picknick low budget houden? Ik tip de Tesco of Pret a Manger voor het halen van lekkers en drinken.

Bezoek de Columbia Road flower market

Gek op bloemen en planten? Bezoek de Columbia Road flower market op Columbia Road in East End Londen. Overal staan kraampjes met de mooiste bloemen en planten. Omringd door locals kijk je hier je ogen uit. Loop vooral ook even áchter de kraampjes langs om de vele kleine winkeltjes in oogstrelende pandjes te bewonderen.

Shoreditch, London Columbia Road flower market - Map of Joy

Zie de meridiaan in Greenwich Park

Als je naar Engeland gaat zet je de klok een uur terug op GMT tijd. Benieuwd hoe en waar deze tijdzone is ontstaan? In het mooie Greenwich Park vind je op de heuvel de Royal Observatory Greenwich die precies op de nul meridiaan van Greenwich is gebouwd! Deze nul meridiaan verdeeld het westelijk en oostelijk halfrond.

Bezoek de gratis dingen om te doen in Londen met de voordelige London Travelcard

Heb je weinig tijd en wil je veel van Londen zien? Bestel hier de Londen Travelcard. Bespaar tijd en geld met een makkelijk 1-daags reisticket voor het openbaar vervoersnetwerk van Londen en vermijd het gedoe van het kopen van losse kaartjes voor elke reis. Er zijn verschillende opties beschikbaar voor 6 OV-zones in Londen. Er zijn tickets beschikbaar die de gehele dag geldig zijn (ook tijdens piekuren) en als goedkopere optie zijn er tickets die alleen tijdens daluren te gebruiken zijn.

stedentrip Londen

Reizen naar Londen

Disclaimer: in dit artikel staan affiliate links. Het aanklikken hiervan kost jou niks, maar maakt het voor mij mogelijk om Map of Joy te laten groeien en jou van reisinspiratie te kunnen blijven voorzien. Ik ontvang namelijk een kleine commissie als je via zo’n link een boeking maakt/aankoop doet.

Laat een reactie achter

©2024 Map of Joy – All Rights Reserved.