Home Noord-Ierland De beste plek om Halloween te vieren: Derry-Londonderry [een uitgebreid verslag]

De beste plek om Halloween te vieren: Derry-Londonderry [een uitgebreid verslag]

door: Nathalie
Gepubliceerd: Updated:

Deze herfst een hele bijzondere feestdag tijdens een stedentrip ervaren? Dan moet je eind oktober een stedentrip Derry-Londonderry plannen. Deze stad in Noord-Ierland kun je de hoofdstad van Halloween noemen. In de zeven dagen voor en op 31 oktober, de dag waarop Halloween gevierd wordt, kun je de hele dag door genieten van allerlei feestelijke activiteiten in de stad. Lees hier alles over Halloween vieren in Derry-Londonderry.

Wat is Halloween?

In tegenstelling tot wat velen denken is Halloween niet een Amerikaanse, maar een van oorsprong (Keltische) traditie. Samhain, bekend als Halloween, vindt plaats op 31 oktober. Halloween is een verbastering van All Hallows’ Eve, de avond voor Allerheiligen op 1 november. De naam Halloween werd pas zo’n 400 jaar geleden voor het eerst gebruikt, maar de oorsprong van Halloween dateert terug tot rond het begin van de christelijke jaartelling.

 

Lees ook: Stedentrip Derry-Londonderry: bezienswaardigheden en tips

Het einde van het oogstseizoen wordt op deze dag gevierd (van oorsprong met vreugdevuren). Je kunt het eigenlijk zien als een jaarwisseling. De Kelten geloofden ook dat op Samhain de ‘deur’ naar de onderwereld een klein stukje openstond, waardoor het voor de zielen van de doden en andere wezens (zoals feeën) mogelijk was om naar onze wereld te komen. Ook slechte wezens als demonen kunnen door de deur komen en daar komt het verkleden als een eng karakter tijdens Halloween vandaan; dit was nodig om jezelf daartegen te beschermen.

Halloween vieren in Derry, Noord-Ierland
Halloween vieren in Derry, Noord-Ierland

Waarom wordt Halloween zo groot in Derry-Londonderry gevierd?

Halverwege de jaren ’80 startte de eerste Halloweenfeesten in Derry-Londonderry. Mensen gingen toen nog simpel verkleed de straat op, maar door de jaren heen begonnen de locals het steeds leuker te vinden om hier meer werk van te maken.

In 1986 organiseerde het gemeentehuis van Derry-Londonderry een feest met een klein podium en livemuziek op het plein voor de Guildhall. Sindsdien is het langzaamaan een steeds groter evenement geworden met ongeveer 120.000 bezoekers van over de hele wereld.

In 2016 hield de USA Today een poll waarbij het publiek mocht bepalen wat de beste plek is om Halloween te vieren. Derry-Londonderry won en draagt sindsdien trots de titel “Best Halloween Destination in the World”.

Halloween vieren in Derry, Noord-Ierland
Halloween vieren in Derry, Noord-Ierland
Halloween vieren in Derry, Noord-Ierland

Awakening of the Walls

In de drie avonden voor Halloween vindt “Awakening of the Walls” plaats. Op en langs de stadsmuren van Derry-Londonderry zie je dan allerlei optredens in Halloweensfeer. Het start om 18 uur, wanneer de groengekleurde klok van de Guildhall onheilspellend zes keer slaat. Tot ongeveer 20 uur kun je je vergapen aan allerlei griezelige, maar ook bijzonder mooi gemaakte kostuums, optredens, dansvoorstellingen, acrobaten en meer. Het is een feest voor alle leeftijden, dus vrees niet; echt heel eng is het niet.

Wat deze drie avonden zo bijzonder maakt is vooral de sfeer. Alles is versierd, verlicht met bijzondere installaties en lampionnen en veel mensen zijn verkleed. Kinderen zie je met open mond kijken naar bijzondere optredens, maar ook de volwassenen gaan helemaal op in de magische sfeer.

Ik vierde Halloween in Derry-Londonderry in 2019. Eén van de hoogtepunten toen was de zogenaamde “The Return of Saurus” waarbij drie levensechte draken door de straten van Derry-Londonderry liepen. Maar ook de vuurvreters, acrobaten in torenhoge hijskranen, grote fladderende vlinders die rondliepen en méér maakten indruk. Dat Halloween hier niet alleen om griezelen draait, maar ook om kunst en theater zul je al snel merken. Je raakt echt een beetje betoverd.

Derry Halloween
Niet alles is eng tijdens Halloween. In Derry is tijdens Halloween ruimte voor allerlei soorten kunst en theater. Mooi!
Halloween vieren in Derry, Noord-Ierland
Halloween vieren in Derry, Noord-Ierland
The Return of the Saurus.
Halloween vieren in Derry, Noord-Ierland

Halloween Parade en vuurwerk

Op 31 oktober vindt er ’s avonds een Halloween Parade plaats (bij het City Hotel heb je een perfecte plek te pakken). Alle bijzondere figuren die eerder tijdens Awakening of the Walls te bewonderen waren komen nog een keer voorbij, maar ook veel andere gezelschappen.

Denk aan verklede kinderen, fanfares, grote praalwagens en meer. En iedereen die komt kijken doet mee door verkleed te gaan. Als je je niet verkleed val je meer op dan als je je wel verkleed. Het lijkt wel carnaval! In de stad zijn meerdere Halloweenwinkels te vinden met betaalbare kostuums en make up, dus een outfit heb je zo gescoord.

Ongeveer een half uur na de parade, rond 20.30 uur wordt het feest afgesloten met een grandioos vuurwerk boven de rivier Foyle. Een show van ruim een kwartier. Iedereen hangt met zijn hoofd in zijn nek te genieten van het schouwspel. Na het vuurwerk duiken de volwassenen de stad in om in de traditionele Ierse pubs door te feesten tot in de late uurtjes.

Derry Halloween
Ik tijdens het vuurwerk na de Halloween Parade. Foto door Kim Leuenberger.
Halloween vieren in Derry, Noord-Ierland
Halloween vieren in Derry, Noord-Ierland
Halloween vieren in Derry, Noord-Ierland

Overige festiviteiten tijdens Halloween in Derry-Londonderry

Er is nog veel meer te zien en te doen tijdens deze Halloween feestweek. Zo is er in de Guildhall een prachtige maan te bewonderen (Museum of the Moon) die in de zaal hangt waar zogenaamde Samhain sessions worden gehouden (concerten). Tickets koop je via http://derryhalloween.com/

Buiten de Guildhall en op Waterloo Place (het plein ernaast) wordt overdag en in het begin van de avond The Heart of Samhain gehouden. Zeven dagen lang kun je hier genieten van live muziek, rondlopende Halloween figuren, een food market met allerlei lekkers en meer. Super gezellig!

Dit is nog lang niet alles. Je kunt make up workshops volgen, meedoen aan een zombie run, pompoenen uithollen, naar de kermis, een spookhuis bezoeken en nog veel meer voor alle leeftijden. Verspreid door de stad doen ontzettend veel lokale ondernemers mee aan het feest. Ook zijn alle winkels, restaurants, cafés etc versierd wat bijdraagt aan het feestgevoel. Ik vond het een onvergetelijke ervaring om hier Halloween te mogen vieren.

Zie voor meer informatie http://derryhalloween.com/

Halloween vieren in Derry, Noord-Ierland
Halloween vieren in Derry, Noord-Ierland
Halloween vieren in Derry, Noord-Ierland

Combineer Derry-Londonderry met de Causeway Coastal Route

Wat mij betreft één van de mooiste roadtrip routes van Europa: de Causeway Coastal Route in Noord-Ierland. Je kunt deze roadtrip route starten of eindigen in Derry-Londonderry! Denk aan woeste golven, een glooiend landschap, schapen in de wei, ruige kliffen, bijzondere natuurwonderen, eeuwenoude kastelen en knusse dorpjes. Dit wil je niet missen. Lees ook: De mooiste bezienswaardigheden van de Causeway Coastal Route [roadtrip route]

Nog meer roadtrip in Europa inspiratie? Lees ook: 20x de mooiste roadtrip routes in Europa

Causeway Coastal Route, Noord-Ierland - Map of Joy

Hoe kom je in Derry?

Je kunt onder andere met KLM en easyJet vliegen naar Belfast. Klik hier voor aanbiedingen. Je bent er binnen 1,5 uur. Een auto huren kan makkelijk vanuit Belfast of Derry-Londonderry. Auto huren in Noord-Ierland? Kies voor Sunny Cars, dan rij je inclusief verzekeringen! Klik hier voor meer informatie en om te boeken.

Ook EasyTerra Autohuur is een fijne partij om een auto bij te huren. EasyTerra Autohuur is een onafhankelijke prijsvergelijker. De prijzen van de bekende autoverhuur bedrijven worden in hun systeem vergeleken, zodat je als consument altijd tegen een gunstig tarief jouw huurauto bij hen kunt boeken. Meer weten over een auto huren in het buitenland? Lees dit artikel vol tips en informatie over het huren van een auto in het buitenland.

Meer weten over Noord-Ierland? Zie https://discovernorthernireland.com/ Meer weten over Derry-Londonderry? Zie https://www.visitderry.com/

Lees ook:
5x de leukste, traditionele pubs in Belfast [met livemuziek]
12x gratis bijzondere dingen doen in Belfast
Onvergetelijk: wandel in Noord-Ierland over de Carrick-a-Rede touwbrug
Alles wat je wilt weten over de Giant’s Causeway bezoeken
Wandelen door Glenariff Forest Park met bossen en watervallen

Ik was in Derry-Londonderry op uitnodiging van Visit Derry, maar dit heeft op geen enkele wijze mijn mening over de stad in dit artikel beïnvloed.

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

©2024 Map of Joy – All Rights Reserved.