Zelfs als je nog nooit in Zuid-Afrika bent geweest heb je vast wel eens over Drakensbergen gehoord. Al is het maar om de mysterieuze naam die vanzelf in je hoofd blijft hangen. Dit bergmassief is ontstaan door langdurige erosie van diverse steensoorten. Je kunt er van alles doen, van wandelen tot paardrijden en opstap met een gids om eeuwenoude muurschilderingen te zien. Doen in Zuid-Afrika: ga de Drakensbergen in!

Waar ligt Drakensbergen?

Het ligt op de grens met Lesotho en staat op de lijst van UNESCO als Werelderfgoed. De hoogste piek is Thabana Ntlenyana (3482 meter). Het wordt vanwege zijn enorme grootte ook wel ‘het dak van Afrika’ genoemd (al is de Kilimanjaro in Tanzania hoger). Ik reisde er drie dagen doorheen en aanschouwde geweldige natuurwonderen. Het landschap biedt watervallen, hoge bergen, rollende groene heuvels en imposante rotspartijen.

Nog meer activiteiten in Zuid-Afrika doen? Boek hier voordelig je tickets.

Drakensbergen, South Africa, travel report - Map of Joy

Goddelijk uitzicht

Tijdens een rondreis door Zuid-Afrika ben ik met de auto door het gigantische gebied gereden en heb highlights gezien als het wereldberoemde ‘God’s Window’ (dat ook onderdeel uitmaakt van Blyde River Canyon, daarover vrijdag meer). Zo moet God uit de hemel op de aarde neerkijken’ werd er gedacht toen ze die benaming gaven en als je het met eigen ogen ziet snap je dat wel (ondanks de bewolking waar ik doorheen moest kijken). Een uitzicht om nooit te vergeten.

Drakensbergen, South Africa, travel report - Map of Joy

Afrikaanse hutjes

Daarnaast zag ik ‘De drie rondavels’. Op deze plaats heeft de natuur, op drie plaatsen, rotsen in de vorm van een rondavel (een Afrikaans hutje) uitgeslepen. Ze steken 500 meter boven het water van de Blyde river uit. Ik keek ernaar terwijl ik werd omringd door een groep nieuwsgierige apen. Hoe natuurlijk mooi wil je het hebben?

Eeuwenoude rotsschilderingen

Om meer van dit geweldige gebied te kunnen zien en ervaren heb ik twee nachten geslapen in een resort in het noorden van de bergen. Een oase van rust. Van daaruit is het zonde als je niet fijn rondwandelt of gaat paardrijden om de omgeving te ontdekken. Drakensbergen moet je beleven! Ik ben ook op stap geweest met een gids, want ik wilde heel graag de ‘bushman paintings’ zien.

Drakensbergen, South Africa, travel report - Map of Joy

Deze schilderingen op rotsen zijn gemaakt door de bushmen met oker. Men schat dat deze ruim 800 jaar oud zijn. Best surrealistisch als je ernaar staat te kijken. De ene schildering is heel vaag, de andere heel duidelijk. Je kunt zelf een wandeling maken om dit fenomeen te aanschouwen, maar het handige aan een gids is wel dat hij of zij precies weet waar je moet zijn. In Ndedema Gorge kun je 3900 rotsschilderingen ontdekken op 17 plekken. Je kunt ook naar de Sebaayeni Cave gaan om ongeveer 1000 rotsschilderingen te zien.

Drakensbergen, South Africa, travel report - Map of Joy

Een Zoeloedorp in

Mijn gids (hierboven) was een trotse Zoeloe en wilde dolgraag zijn dorpje aan ons laten zien. Voor we het wisten stonden we bij de medicijnman in huis en mochten we een kijkje nemen in het schooltje. Dat zijn de mooiste bonussen tijdens het reizen door een Afrikaans land. De mensen zijn zo puur en hartelijk en delen graag hun cultuur.

Drakensbergen, South Africa, travel report - Map of Joy

Aanbiedingen vakanties Zuid-Afrika

Sawadee

Een rondreis met je gezin door Zuid-Afrika of een rondreis waarbij je ook buurlanden als Swaziland bezoekt? Selfdrive of georganiseerd? Bij Sawadee kun je kiezen.

FOX

Wil je een rondreis maken door Zuid-Afrika? FOX is een echte rondreis expert. Ze bieden maar liefst 21 verschillende Zuid-Afrika rondreizen.

Koning Aap

Vooral de familierondreizen door Zuid-Afrika van Koning Aap zijn aanraders. Voor reislustige ouders en kinderen. Met comfortabele hotels en een gevarieerd actief programma.

De Jong Intra vakanties

Een fly-drive, een rondreis of een Zuid-Afrika reis op maat? Bij de Jong Intra kan het allemaal. Bekijk de mogelijkheden op de website en geniet alvast van de voorpret.

Lees ook:
De mooiste nationale parken van Zuid-Afrika [en praktische informatie voor je reis]
Safari Hluhluwe Umfolozi, Zuid-Afrika
Doen in Zuid-Afrika: safari in Pilanesberg
5x de leukste roadtrips in Zuid-Afrika

9 thoughts on “Doen in Zuid-Afrika: ga de Drakensbergen in”

 1. Mooie foto’s! Indrukwekkend hè? Ik was toevallig vorige week zelf een postje aan het voorbereiden over een ander gedeelte van de Drakensbergen. Grappig!

  1. Drakensbergen is ook zooo groot he. Daar kun je enorm veel verschillende dingen over vertellen. Wat heb jij gezien/gedaan?

   1. Ik ben bij Champagne Castle geweest (ter hoogte van Winterton), en heb er gewandeld en paardgereden.

    De tour langs Blyde River Canyon heb ik ook gedaan (andere reis).

    1. Klinkt goed. Ik ken Champagne Castle niet, maar heb vanuit het resort waar ik zat ook paardgereden. Ook een aanrader als je daarvan houdt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *