Home lifestyle Huis kopen tips voor starters in 2021. Zó scoor jij je wereldse droomhuis [mijn ervaringen]

Huis kopen tips voor starters in 2021. Zó scoor jij je wereldse droomhuis [mijn ervaringen]

by Nathalie
0 Reacties

Wie op dit moment een huis wil kopen zal direct merken hoe krap de huizenmarkt is. Helemaal als je een starter bent. De afgelopen maanden zat ik volop in de huizenmarkt gekte, maar het is gelukt! In dit artikel deel ik mijn huis kopen tips voor starters in 2021. Wat kun je doen om je kansen te vergroten?

Huis kopen tips voor starters in 2021

Of er nu een economische crisis aankomt in 2021 of niet; het is duidelijk dat de huizenmarkt momenteel enorm krap is en dat dat echt wel zo blijft. Vooral in de randstad, maar voor starters is het momenteel door heel Nederland echt moeilijk om een huis te vinden.

Je moet op dit moment zelfs het geluk hebben dat het je lukt om een bezichtiging te pakken te krijgen. En als je een afspraak hebt voor een bezichtiging moet je nog duimen dat je in de tussentijd niet wordt gebeld dat het huis al verkocht is. Je kunt blind een bod doen, maar verstandig is het niet.

In mijn zoektocht naar een nieuw huis, de afgelopen maanden, heb ik allerlei huis kopen tips voor starters in 2021 opgepikt die mij echt hebben geholpen. Ik hoop dat ze jou ook gaan helpen bij het vinden van je wereldse droomhuis.

Lees ook: Woonstijl cosy cabin [binnenkijken en shop de woonstijl]

Huis kopen tips voor starters in 2020. Zó scoor jij je wereldse droomhuis [mijn ervaringen]

Je kunt niet om Funda heen

Natuurlijk kijk je op Funda. Net als iedereen. Waarschijnlijk al vaker dan je lief is (en krijg je zelfs de melding “we denken dat je een robot bent, klik hier als dat niet zo is”). Je kunt alerts instellen voor de plaatsen waarin je zoekt en dat is enorm handig. Je kunt niet om Funda heen, máár… ik heb nog meer huis kopen tips voor starters in 2021 die je online én offline verder helpen.

Lees ook: Woonshoppen in De Pijp? Dit zijn de leukste adresjes

Huis kopen tips voor starters in 2020. Zó scoor jij je wereldse droomhuis [mijn ervaringen]

Volg makelaars op social media

Eén van de grootste huis kopen tips voor starters in 2021 is deze: volg makelaars op social media. Kijk in de plaats(en) waar jij een woning zoekt naar de makelaars die daar actief zijn. Deze makelaars zijn anno nu vrijwel allemaal heel actief op Facebook en Instagram. Niet alleen plaatsen ze berichten op deze sociale media kanalen, ze delen ook stories. En zowel de berichten als de stories wil je niet missen!

Ik ontdekte dat er tussen deze stories en berichten regelmatig huizen worden aangeboden vóórdat ze op Funda verschijnen! Door deze makelaars dus op de voet te volgen op social media (ook hier kun je alerts instellen) ben je dus eerder op de hoogte. Zo sta je 1-0 voor op je concurrenten.

Lees ook: Balinese woonstijl: met deze 25 artikelen haal je Bali in huis

Huis kopen tips voor starters in 2020. Zó scoor jij je wereldse droomhuis [mijn ervaringen]

Schakel een aankoopmakelaar in (of niet)

Heb je geen zin of tijd om bovenstaande te doen? Dan kun je kiezen voor een aankoopmakelaar. Deze makelaar gaat naar aanleiding van jouw wensen op zoek naar een geschikte woning. Ik heb er echter voor gekozen om geen aankoopmakelaar in te schakelen.

Ik weet namelijk heel goed wat ik mooi vind aan een huis. Het is binnen een paar seconden al hit or miss. Bovendien (vind ik) dat je bovenstaande makkelijk zelf kunt doen. Het enige grote voordeel van een aankoopmakelaar is wel dat deze soms eerder van het aanbod van een huis op de hoogte kan zijn dan je concurrenten. Het komt bijvoorbeeld weleens voor dat er onderhands een huis wordt aangeboden, maar ook hier kun je zelf achteraan gaan. Lees hieronder verder.

Lees ook: Woonshoppen in de Jordaan? Dit zijn de leukste adresjes

Huis kopen tips voor starters in 2020. Zó scoor jij je wereldse droomhuis [mijn ervaringen]

Neem contact op met makelaars

Laat makelaars in de plaats(en) waar je op zoek bent naar een huis weten dat je op zoek bent. Mocht er een huis onderhands in de verkoop gaan, dan kan jou een bezichtiging gegund worden door deze makelaar. Het kan ook zo zijn dat deze makelaar aan jou denkt voordat hij het huis online aanbiedt.

Huis kopen tips voor starters in 2020. Zó scoor jij je wereldse droomhuis [mijn ervaringen]

Wees assertief

Wat ik met deze huis kopen tip voor starters in 2021 bedoel is dat je echt een beetje lef moet tonen. Als je braaf op Funda gaat kijken elke dag, maar verder geen actie onderneemt, dan kan het langer duren voor je erin slaagt je droomhuis te vinden.

Zie jij op Funda of op social media een huis in de verkoop gaan waarvan je denkt ‘dit zou hem weleens kunnen zijn?’. Spring in de auto en ga ernaartoe. Ik vond het doodeng om dit te doen, maar kwam er al snel achter dat ik niet de enige was die dit deed. Bel aan en laat weten dat je hart sneller gaat kloppen van het huis. Meestal reageert de verkoper hier heel enthousiast op en mag je zelfs even binnenkijken.

Het grote voordeel hieraan is ook nog eens dat je een gunfactor opbouwt. Als er meerdere kijkers komen die een bod gaan doen dan zal de verkoper altijd eerder aan jou denken dan aan de andere gegadigden die de koper niet kent. Verplaats je in de verkoper: hoe zou jij reageren als je huis te koop staat en iemand dolenthousiast aanbelt? Dat is toch bijzonder?

Wees als je spontaan langs gaat uiteraard wel beleefd en hou er rekening mee dat de verkoper niet op jouw komst heeft gerekend. De verkoper hoeft jou niet te woord te staan en hoeft jou al helemaal niet binnen te laten. Ik heb één keer gehad dat een verkoper zei: “Ik wil alles via de makelaar doen.” En dat is natuurlijk prima! Maar dan heb jij het in elk geval wel geprobeerd én heeft de verkoper toch je gezicht even gezien.

Huis kopen tips voor starters in 2020. Zó scoor jij je wereldse droomhuis [mijn ervaringen]

Verkocht onder voorbehoud is niet echt verkocht

Je kijkt op Funda, ziet een leuk huis en ja hoor, daar is de melding “verkocht onder voorbehoud”. Balen, maar het is goed om te weten dat dit niet betekent dat het huis écht verkocht is. Mocht je serieuze interesse hebben in het huis dan is het verstandig om de makelaar toch even te bellen en dat te laten weten!

Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat de financiering niet rondkomt… Ook kan het zo zijn dat de makelaar een huis in dezelfde straat binnenkort in de verkoop krijgt. Dan is de makelaar al van jouw interesse op de hoogte, waar je je voordeel mee kunt doen.

Huis kopen tips voor starters in 2020. Zó scoor jij je wereldse droomhuis [mijn ervaringen]

Een bod uitbrengen: verschillende scenario’s

De eerste hindernissen heb je overwonnen: je hebt een huis gezien dat je leuk vindt, het is gelukt om een bezichtiging te scoren én je mag nu een bod uitbrengen. Dat is altijd al spannend en lastig, maar nu helemaal. Door de krapte op de huizenmarkt worden rare sprongen gemaakt. Er zijn meerdere scenario’s die bij het uitbrengen van een bod kunnen komen kijken. Hieronder beschrijf ik er twee.

Wat ik het vaakst heb meegemaakt: dat er meerdere kijkdagen worden georganiseerd en dat aan het eind van de kijkdagen iedereen één bod mag doen. De hoogste bieder krijgt het huis. Liggen er twee dezelfde biedingen op tafel, dan komt de gunfactor kijken en wordt er gekeken naar de eventuele voorwaarden (zoals onder voorbehoud van financiering).

Dit is stressvol, want je wilt het huis, maar wilt ook niet teveel betalen. Hou je hoofd koel en blijf realistisch. Het voordeel van deze methode is wel dat je na het uitbrengen van dat ene bod direct weet waar je aan toe bent. Je krijgt het huis of niet. Klaar.

Wat ik ook ervaarde: je mag een bod doen, de makelaar kijkt naar de biedingen en de makelaar maakt vervolgens een belrondje. Je krijgt dan te horen dat je of het hoogste bod hebt gedaan en het huis krijgt, of niet het hoogste bod hebt gedaan, maar dat je nog één keer een bod mag doen om te kijken of je toch nog de hoogste bieder bent. Dat laatste stukje vond ik echt een vreselijk spelletje, maar het is volkomen legaal en het gebeurt. Ook hier kan ik je als tip geven: hou je hoofd koel en blijf realistisch. Ga echt niet meer bieden dan je van plan was.

Dat waren ze; al mijn tips. Veel plezier en succes bij het vinden van jouw wereldse droomhuis!

Huis kopen tips voor starters in 2020. Zó scoor jij je wereldse droomhuis [mijn ervaringen]

Laat een reactie achter