Home handige tips Hulp bij geld terugkrijgen bij annulering vlucht

Hulp bij geld terugkrijgen bij annulering vlucht

door Nathalie
0 Reacties

Als je vaak reist is het je vast wel eens overkomen: je vlucht is geannuleerd! Balen, want zo heb je minder tijd voor je vakantie en moet je misschien wel zaken regelen als een andere ophaaltijd van je huurauto. Stress en regelwerk. Wist je dat je recht hebt op een vergoeding bij de annulering van een vlucht? In dit artikel leg ik uit hoe dat werkt en geef ik een handige checklist bij vluchtannulering.

Vlucht geannuleerd, wat nu?

Zelf heb ik eerlijk gezegd best veel geluk met vluchten. Ik heb wel eens vertraging, maar eigenlijk nooit langer dan een uur of anderhalf uur. Zo had ik laatst een vlucht vanuit Wenen naar Innsbruck (om naar Zuid-Tirol te reizen) die niet doorging vanwege een technisch mankement, maar binnen een uur was er een nieuwe vlucht geregeld, dus er was weinig aan de hand.

Het meest vervelende wat ik heb meegemaakt is dat ik een week extra in Zuid-Afrika door heb moeten brengen toen mijn vlucht vanuit Johannesburg werd geannuleerd door de vulkaanaswolk in IJsland in 2010. Gelukkig heb ik toen alle extra gemaakte kosten (verblijf, diner, omboeken vlucht) rechtstreeks kunnen verhalen bij de vliegtuigmaatschappij waar ik mee vloog. Dit is ook hoe het zou moeten gaan, maar helaas werkt het in de praktijk vaak niet zo.

Het komt behoorlijk vaak voor dat je een claim indient bij een luchtvaartmaatschappij, maar dat je niets hoort of dat ze niets willen uitkeren. In dat geval kun je een instantie als AirHelp inschakelen.

Claim vluchtcompensatie met AirHelp

AirHelp is naar eigen zeggen de beste compensatie Claims Service ter wereld bij een geannuleerde vlucht. AirHelp is jouw hulp om eenvoudig de compensatie te claimen waar je recht op hebt. Zo’n compensatie kan oplopen tot € 600,- dus het is zeker de moeite waard om het te proberen.

Hoe werkt AirHelp?

Via de website kun je kijken of je kans maakt op geannuleerde vlucht vergoeding. Je vult een paar vluchtgegevens in en kunt direct zien of je compensatie kunt krijgen. Hierbij wordt gekeken naar factoren zoals het weer en technische omstandigheden om te bepalen of je recht hebt op een vergoeding en om welk bedrag het gaat.

De hoogte van het compensatiebedrag bij een geannuleerde vlucht is afhankelijk van drie factoren: de reisafstand, of de vlucht binnen de EU was, en de duur van de vertraging in het geval dat je een alternatieve vlucht accepteert.

Heb je inderdaad recht op een vergoeding bij vluchtannulering? Dan kun je AirHelp machtigen om je claim af te handelen. Maar let op: als de luchtvaartmaatschappij je minimaal 14 dagen van tevoren heeft geïnformeerd dan heb je geen recht op compensatie voor de geannuleerde vlucht.

Het fijne van het inschakelen van een partij als AirHelp is dat zij voor je rechten opkomen. Zij ondersteunen je en zorgen ervoor dat je de compensatie krijgt waar je recht op hebt. AirHelp werkt met juridische experts die dagelijks zulke claims behandelen. 98% van de claims kunnen ze succesvol afronden. Mocht je de pech hebben dat het AirHelp toch niet lukt je te helpen, dan betaal je geen kosten aan AirHelp.

Ik heb ervaringen met AirHelp gegoogled en heb ontzettend veel succesverhalen gelezen. Uiteraard zijn er altijd uitzonderingen, maar na het lezen van zoveel goeie ervaringen heb ik er vertrouwen in dat AirHelp je echt kan helpen.

Checklist: dit moet je doen als je vlucht is geannuleerd

Mocht je vlucht geannuleerd zijn dan is dit een handige checklist/stappenplan met wat je direct kunt doen.

* Bewaar je reisdocumenten. Je boarding pass, maar ook elk ander document van de vlucht met een door de luchtvaartmaatschappij uitgegeven boekingsnummer geldt als reisdocument.

* Vraag om uitleg over de annulering bij de luchtvaartmaatschappij. Zij moeten passagiers een compensatie betalen, tenzij de annulering het gevolg is van buitengewone omstandigheden. Dat zijn situaties die zelfs door het treffen van alle redelijke maatregelen door de luchtvaartmaatschappij niet voorkomen hadden kunnen worden.

* Vraag om een alternatieve vlucht naar je bestemming of een terugbetaling. Wist je dat als je niet verder wilt reizen, je de mogelijkheid hebt om een terugbetaling of een retourvlucht naar je oorspronkelijke vertrekpunt te vragen indien dit nodig is?

* Noteer de tijd van aankomst op je eindbestemming bij een alternatieve vlucht. Dit is niet het moment waarop je bent geland, maar wanneer het vliegtuig aan de gate staat en de deuren worden geopend.

* Lees de kleine lettertjes voor je iets accepteert en tekent. Onderteken of aanvaard geen aanbiedingen waardoor je mogelijk afstand doet van je rechten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan reisvouchers. Zo doe je namelijk mogelijk afstand van je recht op extra compensatie.

* Vraag de luchtvaartmaatschappij om een hotelovernachting voor je te regelen. Als je ergens moet overnachten in afwachting van een andere vlucht naar je bestemming, moet de luchtvaartmaatschappij alle redelijke kosten voor accommodatie en vervoer van en naar de luchthaven dekken.

* En tot slot: bewaar je bonnetjes van extra uitgaven als gevolg van de annulering. Denk aan maaltijden, taxiritten en dergelijke.

In samenwerking met AirHelp.

Laat een reactie achter

©2023 Map of Joy – All Rights Reserved. Op deze website worden affiliate links gebruikt. Als je een aankoop doet kan het zijn dat Map of Joy daar een kleine commissie voor ontvangt.