Home IJsland Doen in Zuid-IJsland: zwemmen in het Seljavallalaug zwembad

Doen in Zuid-IJsland: zwemmen in het Seljavallalaug zwembad

geschreven door Nathalie
12 comments

Soms kom je op een plek die je eigenlijk voor jezelf wilt houden. Een echte hidden gem. Maar wat ik je nu ga laten zien is té mooi, bijzonder en puur om niet te delen. Het gaat over een natuurlijk zwembad in IJsland waar je echt één met de natuur bent. In dit artikel lees je alles over zwemmen in het Seljavallalaug zwembad.

Lees ook: 18x leuke, bijzondere accommodaties in Zuid-IJsland

Gouden tip

Voordat mijn vriend en ik naar IJsland vertrokken kreeg ik van een local via Instagram de tip om op zoek te gaan naar een zwembad in de buurt van de watervallen Seljalandsfoss en Skogafoss. Het staat bekend als de Seljavallalaug pool. Het oudste zwembad van IJsland, gebouwd in 1923.

Lees ook: 22x de allermooiste plekken in IJsland die je gezien wilt hebben

Seljavallalaug pool, Iceland, travel report - Map of Joy

Rechtstreeks uit de bergen

Als je aan komt lopen is het best een surrealistisch beeld. Een zwembad tussen prachtige, met mos beklede bergen, omringd door verschillende stromende beekjes. Het zwembad is in 1923 gebouwd door locals die hun kinderen zwemles wilden geven. Het zwemwater komt rechtstreeks uit de bergen en is ongeveer 39 graden.

Er staat een schuurtje dat je als kleedkamer kunt gebruiken. Eerlijk is eerlijk; het wordt heel af en toe schoongemaakt door vrijwilligers, dus neem sowieso slippers mee. Echt fris is het namelijk niet. Ik raad je aan om je zwemspullen onder je kleding te dragen.

Ook het zwembad wordt door vrijwilligers zo nu en dan van algen en vulkaanas ontdaan. Toch is het niet heel vies, want er stroomt constant schoon water in en ‘gebruikt’ water uit. Plonsen maar!

Seljavallalaug pool, Iceland, travel report - Map of Joy
Seljavallalaug pool, Iceland, travel report - Map of Joy
Seljavallalaug pool, Iceland, travel report - Map of Joy

Route naar het Seljavallalaug zwembad

Ik ben nog nooit in Nieuw-Zeeland geweest, maar had hier een enorm Lord of the Rings-gevoel. De mist maakte het extra sprookjesachtig. Ga je naar IJsland en wil je er ook naartoe? Rij vanaf Reykjavik ongeveer 1,5 uur over Ringweg 1 in oostelijke richting. Pak dan de Route 242 tot waar je een kleine parkeerplaats vindt. Het is anno nu zo’n bekende plek dat Google je de weg wijst. Parkeren is gratis en toegang tot het zwembad ook.

Om het Seljavallalaug zwembad te bereiken, moet je een korte maar gemakkelijke wandeling maken richting het noorden. Je doet er ongeveer 20 minuten over. Het is redelijk vlakbij de prachtige waterval Skógafoss gelegen dus je kunt een bezoek goed combineren. Trek er in totaal een hele dag voor uit om er optimaal van te kunnen genieten.

Seljavallalaug pool, Iceland, travel report - Map of Joy

Reizen naar IJsland

  • Auto huren? Hiervoor tip ik Sunny Cars. Bij Sunny Cars boek je namelijk altijd all-in, dus inclusief verzekeringen. Zo rij je zorgeloos rond door IJsland.
  • Op zoek naar een accommodatie in IJsland? Zie Booking.com, waar je vaak kunt boeken met gratis annuleren, zodat je reisplannen flexibel blijven.
  • Reisgids IJsland nodig? Neem hier een kijkje voor het aanbod.
  • Goedkoop, leuke activiteiten doen? Als je tickets boekt via Get Your Guide, dan scoor je de beste prijs én kun je kosteloos annuleren tot 24 uur van tevoren. Dat is heel handig als het bijvoorbeeld heel slecht weer wordt of je reisplannen wijzigen.

Lees ook:
10x bezienswaardigheden op Snaefellsnes, IJsland [roadtrip route]
10x eten en drinken in Reykjavik
Planning + route 5-daagse roadtrip Zuid-IJsland
Doen in Zuid-IJsland: bezoek de Gullfoss waterval

Nog meer tips over natuurlijke geothermische baden in IJsland? Zie dit artikel van Wellness Spots.

Disclaimer: in dit artikel staan affiliate links. Het aanklikken hiervan kost jou niks, maar maakt het voor mij mogelijk om Map of Joy te laten groeien en jou van reisinspiratie te kunnen blijven voorzien. Ik ontvang namelijk een kleine commissie als je via zo’n link een boeking maakt/aankoop doet.

12 comments

Veerlez 09/02/2015 - 11:41

Ik wil heel graag naar Ijsland, maar ik denk dat ik liever in September ga dan nu.. Dus ik ga deze tip nog even onthouden ;)

Reply
Nathalie 09/02/2015 - 14:06

Ik was er eind augustus. Denk dat elk seizoen zijn charmes heeft. Ik zou graag in de winter teruggaan.

Reply
veerlez 22/10/2015 - 10:09

Grappig, ik had dus wel ooit al gereageerd. Ik ben vervolgens in september geweest, maar ben dit zwembad gewoon vergeten :(

Reply
Caro 09/02/2015 - 12:12

Wauw wat mooi! Afgelopen zomer hebben wij ook zoiets ontdekt in IJsland, alleen was dat helemaal natuurlijk gevormd, ook met heerlijk warm water. Komt toevallig binnenkort op mijn blog haha

Reply
Nathalie 09/02/2015 - 14:05

Kan niet wachten! :)

Reply
Mandy 09/02/2015 - 13:19

Wat een mooie locatie! Ik kan me wel voorstellen dat je een lord of de Rings gevoel had.

Reply
Lieke Smit 09/02/2015 - 15:49

Ijsland is geweldig! Er zijn heel veel warm water bronnen die niet zo toeristisch zijn als de Blue Lagoon. Het ijsmeer bij de Vatnajokul is ook al zo mooi

Reply
Nathalie 09/02/2015 - 16:05

Ik wil terug om ze allemaal te ontdekken.

Reply
Donna Luisa 09/02/2015 - 16:30

Wat gaaf en bijzonder! Heel leuk om te zien!

Reply
Dorine 12/01/2019 - 13:10

Beste,

De link doet het helaas niet meer om de locatie te delen, weet je deze nog te vinden en te delen? Het lijkt me geweldig!
Bedankt!

Reply
Nathalie 18/01/2019 - 12:40

Hoi Dorine, dank voor het laten weten. Ik heb de link verwijderd en nu in de tekst uitgelegd waar je het vindt. Veel plezier alvast!

Reply
Marie 11/12/2019 - 10:10

Ik zou ook graag een reis naar IJsland willen maken volgend jaar. Ben al druk bezig met het verzamelen van activiteiten die ik wil gaan doen. Interessant om de historie van dit bad te lezen. Het lijkt me erg bijzonder om er in te liggen!

Reply

Laat een reactie achter

©2024 Map of Joy – All Rights Reserved.