Home natuur Alles over een hondensledetocht in de winter in Tromsø, Noorwegen

Alles over een hondensledetocht in de winter in Tromsø, Noorwegen

geschreven door Nathalie
0 Reacties

Een echte bucketlist activiteit is het maken van een hondensledetocht in de winter. Het is de ultieme winter wonderland ervaring om met een slee door een dik pak sneeuw te glijden met enthousiaste honden. Ik deed het in het noorden van Noorwegen in de stad Tromsø en kreeg er veel vragen over. Waarom in Tromsø? Maakt het uit bij welk bedrijf je boekt? Is het moeilijk om te doen? In dit artikel beantwoord ik de meest gestelde vragen.

Lees ook: Onvergetelijk: een hondensledetocht in Värmland

Hondensledetocht in Tromsø?

Waarom een hondensledetocht in het noorden van Noorwegen in de stad Tromsø? Deze stad is de meest noordelijk gelegen stad ter wereld. Het ligt boven de poolcirkel en daardoor heb je gegarandeerd een landschap met een dik pak sneeuw in de winter. Je kunt ook een hondensledetocht maken als er geen sneeuw ligt. Dat gebeurt op een slee met wieltjes eronder, maar ik ging voor de bijzondere winter ervaring.

Hondensledetocht in Tromso, Noorwegen, winter - Map of Joy
Hondensledetocht in Tromso, Noorwegen, winter - Map of Joy
 

Bij wie een hondensledetocht boeken?

Er zijn namelijk meerdere aanbieders van hondensledetochten in Tromsø verspreid over verschillende gebieden. Zo zijn er hondensledetochten te maken over vlakke landschappen, over hele heuvelige landschappen en over afwisselende landschappen. Ik koos voor het laatste, want dat leek mij het mooist en ook niet zo moeilijk. Hoe heuveliger, hoe meer je zelf aan de slag moet, want niet alleen de honden moeten rennen, maar daarover straks meer.

Lees ook: 13x de leukste dingen om te doen in Fins Lapland in de winter

Hondensledetocht in Tromso, Noorwegen, winter - Map of Joy
Hondensledetocht in Tromso, Noorwegen, winter - Map of Joy

Ik boekte uiteindelijk bij Tromsø Safari (dit is niet gesponsord). Ik heb behoorlijk lang gegoogeld op wat de beste aanbieder is. Waarom? Ik wilde zeker weten dat het bedrijf ook daadwerkelijk goed is voor de honden. Het is en blijft een activiteit met een dier.

Tromsø Safari heeft veel goeie recensies en de foto’s en video’s die je erover vindt zien er goed uit. Ze hebben 120 huskies op een plek waar ze genoeg rust en ruimte hebben. In het hoogseizoen rennen de honden in de ochtend en de middag maximaal één uur in een groep van 6 per slee. Op een slee zitten slechts 2 personen. Ik zat in de middaggroep wat uiteindelijk extra bijzonder was, want na de rit mochten wij de honden zelf ‘naar bed brengen’. De tuigjes af doen, ze naar hun hokjes brengen (ze slapen per duo) en ze een bak water geven. Uiteraard met heel veel geknuffel, want wij zijn gek op honden en deze huskies zijn echt ontzettend lief.

Lees ook: 10x de leukste dingen om te doen in Tromsø in de winter

Hondensledetocht in Tromso, Noorwegen, winter - Map of Joy

Hoe koud en moeilijk is de hondensledetocht?

De tocht vond plaats in het gebied Breivikeidet. Dit is zonder overdrijven één van de mooiste stukjes in Noord-Noorwegen. Bossen vol dennenbomen, hoge bergen, glooiende heuvels en mijlenver uitzicht. Vanuit Tromsø word je er met een bus naartoe gereden. Bij aankomst krijg je voor de hondensledentocht geschikte kleding. Een fijn dik pak, hele warme laarzen en handschoenen. Geen overbodige luxe bij een temperatuur van ongeveer -10 of lager (in februari). Ideaal!

Dit vind je misschien ook leuk: 14x niet te missen bezienswaardigheden op de Lofoten [roadtrip route]

Hondensledetocht in Tromso, Noorwegen, winter - Map of Joy

Vervolgens krijg je een uitgebreide uitleg (in het Engels) over hoe de slee werkt, wat er van jou wordt verwacht en hoe je met de dolenthousiaste honden om moet gaan (die willen namelijk maar één ding: rennen, rennen, rennen). Eén persoon zit op de slee, de ander staat achterop. De persoon die achterop staat zal het niet zo snel koud krijgen. Je moet namelijk flink meestappen als je een heuvel op gaat en je moet inschatten wanneer je gebruik maakt van de ‘rem’. Het is niet moeilijk om een hondensledetocht te maken, maar je moet wel goed ter been zijn als je achterop wilt staan. Je maakt de tocht in groepsverband. Eén leider gaat met een slee voorop en houdt alles achter zich in de gaten en aan het einde van de groep is ook een leider op een slee die alles in de gaten houdt.

Hondensledetocht in Tromso, Noorwegen, winter - Map of Joy

Is een hondensledetocht de moeite waard?

Een terecht gestelde vraag, want het is een dure activiteit. Wij hadden een tour van ongeveer 90 minuten (inclusief uitleg en koffie en thee achteraf) voor ongeveer € 210,- per persoon (in 2017). Je kunt ook langere tochten maken, maar die zijn vanzelfsprekend duurder. Wij vonden het absoluut de moeite waard. Het was een unieke ervaring om boven de poolcirkel, tijdens een sneeuwbui door het oogverblindend mooie landschap te glijden in het gezelschap van lieve honden. Terwijl ik op de slee zat heb ik mezelf meerdere keren geknepen. Om nooit te vergeten!

Hondensledetocht in Tromso, Noorwegen, winter - Map of Joy

Hondensledetocht in Tromso, Noorwegen, winter - Map of Joy

Lees ook:
Reisverslag Tromso, Noorwegen (en een beetje Finland)
10x eten en drinken in Tromsø, Noorwegen
Bijzondere roadtrip route: Kvaløya en Sommarøy, Noorwegen
3x beste plek om Noorderlicht te zien (+ tips voor je reis ernaartoe)
Inpaklijst (noorderlicht)reis boven de poolcirkel
De leukste dingen om te doen in Noord-Trøndelag [roadtrip route]
23x eten en drinken in Trondheim
4x doen in Stavanger, Noorwegen
Doen in Stavanger: Rødne Fjord Cruise

Laat een reactie achter

©2024 Map of Joy – All Rights Reserved.