Home lifestyle Inpaklijst (noorderlicht)reis boven de poolcirkel

Inpaklijst (noorderlicht)reis boven de poolcirkel

by Nathalie
2 comments

Het is bijna zo ver: ik ga een reis maken naar het noorden van Noorwegen boven de poolcirkel om daar het noorderlicht na te jagen en hopelijk ook goed te fotograferen. Dit is geen doorsnee reis en de afgelopen maanden heb ik me daarom extra goed voorbereid. In deze ‘what’s in my bag’ deel ik wat ik wat er in mijn koffer zit qua kleding, camera apparatuur en overige musthaves.

Waar ga ik precies naartoe?

Ik reis naar Tromsø wat dus boven de poolcirkel in het noorden van Noorwegen ligt. De meest noordelijke stad ter wereld! Het voordeel van de ligging van Tromsø is dat het aan zee gelegen is en daardoor een gematigd landklimaat heeft. Hierdoor kan het flink koud worden, maar valt dat over het algemeen erg mee in vergelijking tot bijvoorbeeld Fins Lapland.

In de winter wordt het in Tromsø in de nacht vaak gemiddeld niet kouder dan -15 graden, maar overdag niet warmer dan 0 graden. Nog steeds flink koud natuurlijk en dus heb ik me goed voorbereid op deze reis. Naast het najagen van het noorderlicht zal ik namelijk ook een hondensledentocht met husky’s door de sneeuw maken en ben ik van plan overdag zoveel als mogelijk mooie plekken in de natuur op te zoeken.

Zie hier de video die ik maakte van de reis:

Kleding

– Waterbestendige en winddichte winterjas
– Skibroek- en handschoenen
– Handschoenen ‘zonder vingers’
– Outdoor fleece vest
– Thermokleding
– Stevige, warme schoenen
– Muts

Zeker in de avond en de nacht als ik op zoek ga naar het noorderlicht zal het flink koud zijn. Warme kleding is dus een must. Ik heb nog nooit geskied en had dus geen complete ‘winter outfit’ toen ik deze reis boekte, dus heb in de sale skikleding gekocht. Thermokleding (een shirt met lange mouwen en een broek) had ik ook nog niet, dus ook deze heb ik in de sale gescoord.

Een dikke winterjas die behoorlijk goed tegen regen/sneeuw kan en wind tegenhoudt had ik al, toevallig van het Noorse merk Kjelvig. Een outdoor fleece vest had ik ook al. Dit is zo’n fijne reis musthave. Houdt je warm, neemt vocht op, weegt bijna niets, zit super comfortabel en hoeft niet duur te zijn. Ik ben van plan in laagjes te werken: thermokleding, het fleece vest en een trui daarover. Handschoenen ‘zonder vingers’ heb ik nodig voor de momenten dat ik foto’s maak.

Inpaklijst Noorwegen - Map of Joy

Het noorderlicht in Tromso, Noorwegen - Map of Joy

Camera apparatuur

– Spiegelreflexcamera
– Systeemcamera
– GoPro
– Statief
– Zelfontspanner
– Lichtsterke lens
– Extra batterijen

Wie mij al langer kent maakt wel eens de grap dat ik met een pen en een camera in mijn handen ben geboren. Ik neem op deze reis drie (jawel) camera’s mee in mijn camerarugzak: mijn spiegelreflexcamera, systeemcamera en GoPro.

De spiegelreflexcamera zal ik gebruiken voor mijn noorderlichtfoto’s, maar ook onderweg voor het maken van landschapsfoto’s. Ik neem in elk geval één lichtsterke lens mee: mijn 22 mm, 2.8 lens. Ook een statief en een zelfontspanner zijn onmisbaar, omdat ik verwacht dat ik met lange sluitertijden ga werken. De systeemcamera gebruik ik voornamelijk om te filmen. De GoPro plak ik bij het zien van mooie wegen op de voorruit van de auto om te filmen. Ook zal ik hem gebruiken voor het filmen van mijn huskysledetocht!

Hondensledetocht in Tromso, Noorwegen, winter - Map of Joy

Overig

– Thermosfles
– Warmtepleisters
– GPS
– extra batterij telefoon

Tot slot drie onmisbare hebbedingen waarvan ik denk dat ik ze nodig ga hebben. Uiteraard neem ik mijn GPS mee voor in de auto om de regio makkelijk mee te verkennen. Een extra batterij voor mijn telefoon is onderweg enorm handig. Ik ben van plan zoveel als mogelijk alles met jullie op social media te delen, dus die batterij zal snel op gaan.

Daarnaast zal een thermosfles met thee ook geen overbodige luxe zijn om af en toe op te warmen. Ik verblijf in een appartement met keuken, dus ik kan daar water koken. Om warm te blijven heb ik ook warmtepleisters gekocht. Gewoon van die pleisters die je bij de drogist kunt kopen om op plekken te plakken waar je spierpijn hebt. Ik plak deze niet op mijn huid, maar op mijn kleding: één op de buik en één op de rug. Houd je een paar uur heerlijk warm!

Lees ook:
10x eten en drinken in Tromsø, Noorwegen
Bijzondere roadtrip route: Kvaløya en Sommarøy, Noorwegen
3x beste plek om Noorderlicht te zien (+ tips voor je reis ernaartoe)

Inpaklijst (noorderlicht)reis boven de poolcirkel - Map of Joy

2 comments

Caro 15/02/2017 - 16:36

Oh wat gaaf! Ik ben een paar jaar geleden in Fins Lapland geweest en dat was ook zo’n bijzondere reis. Om het noorderlicht te fotograferen hadden wij op de raarste tijdstippen wekkers staan, maar daardoor hadden we ook onwijs mooie foto’s. Op mijn blog heb ik een artikel geschreven over hoe je het noorderlicht goed fotografeert, wie weet heb je daar nog iets aan :)
Geniet van je reis!

Reply
Nathalie 15/02/2017 - 17:20

Wat tof ik ga kijken! :)

Reply

Laat een reactie achter