Home roadtrip Internationaal rijbewijs nodig? Lees er hier alles over.

Internationaal rijbewijs nodig? Lees er hier alles over.

door Nathalie
2 comments

Je gaat een roadtrip maken in het buitenland, maar weet niet of je een internationaal rijbewijs nodig hebt? In dit artikel vertel ik je alles wat je wilt weten over een internationaal rijbewijs. Heb je een internationaal rijbewijs nodig? Waar kun je een internationaal rijbewijs kopen? En kun je een internationaal rijbewijs aanvragen terwijl je in het buitenland bent? Antwoorden op deze vragen en meer lees je hier.

Wat is een internationaal rijbewijs?

In feite is het gewoon je eigen rijbewijs die je thuis in Nederland gebruikt, maar dan een vertaling ervan. Met dit document mag je in de meeste landen een auto besturen zonder dat je daarvoor nog een plaatselijk rij-examen hoeft af te leggen. Het toont ter plekke aan dat je kunt rijden. Let op! Je moet óók altijd je gewone rijbewijs bij je dragen.

Lees ook: 20x de mooiste roadtrip routes in Europa

Waar koop je een internationaal rijbewijs?

Gelukkig is het kopen van internationaal rijbewijs zo gepiept. Je kunt hiervoor naar een ANWB-winkel. Het enige wat je hiervoor mee hoeft te nemen is een recente pasfoto en je rijbewijs. Het internationaal rijbewijs wordt direct voor je gemaakt (het ziet er dan ook uit als een simpel papieren documentje). Snel en makkelijk dus.

Helaas kun je een internationaal rijbewijs niet online aanvragen, je moet echt zelf naar een ANWB-winkel gaan. Een internationaal rijbewijs is na afgifte drie jaar geldig. Je kunt er dus meerdere roadtrips mee maken als je wilt.

Schaf je internationaal rijbewijs vóór je reis aan. Je kunt namelijk niet nog even op Schiphol een internationaal rijbewijs aanvragen. Daar zit geen ANWB-winkel en dat is echt de enge plek waar je een internationaal rijbewijs kunt kopen. Een internationaal rijbewijs kost € 18,95. Als je lid bent van de ANWB betaal je € 17,95.

Lees ook: Welke camper kiezen voor je roadtrip? Lees deze tips

Internationaal rijbewijs nodig? Alles wat je wilt weten! - Map of Joy

Internationaal rijbewijs kopen in het buitenland

Ik heb het zelf een keer ondervonden dat ik een internationaal rijbewijs in het buitenland moest aanschaffen. Het kan wel, maar het is niet eenvoudig. Je kunt namelijk alleen in het land waar je rijbewijs is uitgegeven een internationaal rijbewijs aanvragen!

Zit je in het buitenland en heb je een internationaal rijbewijs nodig? Dan zit er maar één ding op: stuur per koerier je rijbewijs en een recente pasfoto naar iemand in Nederland en laat deze persoon een internationaal rijbewijs kopen bij een ANWB-winkel en naar je opsturen. Dit kost natuurlijk tijd en extra geld, hou daar rekening mee als je een internationaal rijbewijs nodig hebt.

Lees ook: auto huren in het buitenland [informatie en tips]

Aanvullend lokaal rijbewijs nodig

In een land als Japan kan het zomaar voorkomen dat je bij het ophalen van je huurauto wordt verrast met de mededeling dat je internationale rijbewijs niet voldoende is. Ze willen dan ook een zogenaamd ‘lokaal rijbewijs’ zien. Dit is eigenlijk een vertaling van je internationale rijbewijs in de lokale taal.

Hiervoor kun je langs het lokale politiebureau gaan. Zij kunnen een zogenaamd lokaal rijbewijs voor je samenstellen als aanvulling op je internationale rijbewijs.

Voor welke Europese landen heb je een internationaal rijbewijs nodig?

Gelukkig valt het in de praktijk best mee met het aantal landen in Europa waar je een internationaal rijbewijs nodig hebt. In Europa heb je alleen een internationaal rijbewijs nodig in: Azerbeidzjan, Montenegro, Oekraïne, Servië en Wit-Rusland. En dan niet eens wettelijk verplicht, maar het wordt wel aangeraden om eventueel gedoe ter plekke te voorkomen.

Lees ook: 10x tips voor je eerste camperreis

Internationaal rijbewijs nodig? Alles wat je wilt weten! - Map of Joy

Heb je in Amerika en Canada een internationaal rijbewijs nodig?

In Amerika en Canada heb je geen internationaal rijbewijs nodig! Althans, dat is mijn ervaring. Ik heb meerdere roadtrips door beide landen gemaakt en nooit een internationaal rijbewijs nodig gehad. Tijdens mijn zoektocht naar informatie kwam ik echter wel een aantal keren tegen dat je zowel in Amerika als Canada een internationaal rijbewijs nodig hebt. Check dit voor vertrek bij de ambassade.

Lees ook: 5x bijzondere bezienswaardigheden langs de Highway 1 [roadtrip route]

Ook kan het zijn dat je autohuurbedrijf het eist, ondanks dat het niet verplicht is. Informeer hiernaar bij het bedrijf waar je een auto huurt om niet voor verrassingen te komen te staan. Ik huurde eerder auto’s bij Alamo en toen had ik geen internationaal rijbewijs nodig.

Internationaal rijbewijs nodig? Alles wat je wilt weten! - Map of Joy

In welke Afrikaanse landen heb je een internationaal rijbewijs nodig?

De landen in Afrika waar je een internationaal rijbewijs nodig hebt heb ik hieronder opgesomd. Als het niet verplicht is, maar wel wordt aangeraden staat er aangeraden achter. De Afrikaanse landen waar je géén internationaal rijbewijs nodig hebt noem ik dus niet.

Bij enkele landen is het sterk aan te raden om ter plekke een lokaal rijbewijs aan te schaffen. Mijn ervaring met het internationaal rijbewijs in Afrikaanse landen is: je kunt hem maar beter hebben. Het is nu eenmaal zo dat er in veel Afrikaanse landen sprake is van corruptie. Meer dan eens heb ik meegemaakt dat een politieagent een reden zocht voor een steekpenning…

Algerije (aangeraden)
Angola
Benin (aangeraden)
Botswana
Burkina Faso
Comoren
Congo-Brazzaville
Congo-Kinshasa
Egypte
Ethiopië (hier moet je ook een lokaal rijbewijs aanvragen)
Gambia (aangeraden)
Ghana (aangeraden)
Guinee-Bissau (aangeraden)
Ivoorkust
Kaapverdië (aangeraden)
Kenia
Lesotho (aangeraden)
Liberia (aangeraden)
Mauritius (aangeraden)
Mozambique (aangeraden)
Namibië (aangeraden)
Nigeria
Rwanda
Sao Tomé en Principe
Soedan (aangeraden)
Somalië
Swaziland
Tanzania (aangeraden)
Togo (aangeraden)
Tunesië (aangeraden)
Zambia (aangeraden)
Zimbabwe (aangeraden)
Zuid-Afrika (aangeraden)

In welke Aziatische landen heb je een internationaal rijbewijs nodig?

De landen in Azië waar je een internationaal rijbewijs nodig hebt heb ik hieronder opgesomd. Als het niet verplicht is, maar wel wordt aangeraden staat er aangeraden achter. De Aziatische landen waar je géén internationaal rijbewijs nodig hebt noem ik dus niet.

Bij enkele hiervan is het sterk aan te raden om ter plekke een lokaal rijbewijs aan te schaffen (zelf heb ik dat ondervonden in Japan). Mijn ervaring met het internationaal rijbewijs in Aziatische landen is: je kunt hem maar beter hebben. Het is nu eenmaal zo dat er in enkele Aziatische landen sprake van corruptie is. Meer dan eens heb ik meegemaakt dat een politieagent een reden zocht voor een steekpenning…

Afghanistan
Armenië (aangeraden)
Bahrein
Bangladesh
Brunei
Cambodja (hier moet je ook een lokaal rijbewijs aanvragen)
China (hier moet je ook een lokaal rijbewijs aanvragen)
Christmaseiland (aangeraden)
Filipijnen
Hongkong (aangeraden)
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël (aangeraden)
Japan (en ik ervaarde dat je ook een lokaal rijbewijs nodig hebt)
Jemen
Jordanië
Kazachstan (aangeraden)
Koeweit
Laos
Libanon
Macau
Maleisië (aangeraden)
Mongolië
Myanmar (aangeraden)
Nepal
Oezbekistan
Oman (aangeraden)
Pakistan
Qatar
Rusland
Saoedi-Arabië (aangeraden)
Singapore
Sri Lanka
Syrië
Tadzjikistan
Taiwan
Thailand
Turkmenistan
Verenigde Arabische Emiraten
Vietnam
Zuid-Korea

Lees ook: 5x goedkope huurauto boeken tips

In welke landen in Oceanië heb je een internationaal rijbewijs nodig?

De landen in Oceanië waar je een internationaal rijbewijs nodig hebt heb ik hieronder opgesomd. Als het niet verplicht is, maar wel wordt aangeraden staat er aangeraden achter. Bij enkele hiervan is het aan te raden om ter plekke een lokaal rijbewijs aan te schaffen. Ik heb zelf geen ervaring met het besturen van een auto in Oceanië.

Australië
Cookeilanden
Fiji
Nieuw-Zeeland (aangeraden)
Niue (je moet hier ook een lokaal rijbewijs aanvragen)
Samoa (je moet hier ook een lokaal rijbewijs aanvragen)
Vanuatu

In welke landen in Midden-Amerika heb je een internationaal rijbewijs nodig?

De landen in Midden-Amerika waar je een internationaal rijbewijs nodig hebt heb ik hieronder opgesomd. Als het niet verplicht is, maar wel wordt aangeraden staat er aangeraden achter.

Bij enkele hiervan is het aan te raden om ter plekke een lokaal rijbewijs aan te schaffen. Ik heb zelf geen ervaring met het besturen van een auto in Midden-Amerika. Let op: voor Bermuda geldt dat je daar als toerist helemaal niet mag rijden!

Lees ook: Verplicht mee op vakantie met de auto [handige tips]

Anquilla (je moet hier ook een lokaal rijbewijs aanvragen)
Antigua en Barbuda (je moet hier ook een lokaal rijbewijs aanvragen)
Barbados (je moet hier ook een lokaal rijbewijs aanvragen)
Bermuda (hier mag je als toerist helemaal niet rijden!)
Britse Maagdeneilanden (je moet hier ook een lokaal rijbewijs aanvragen)
Costa Rica
Cuba (aangeraden)
Dominica (je moet hier ook een lokaal rijbewijs aanvragen)
Grenada (aangeraden)
Haïti
Kaaimaneilanden (je moet hier ook een lokaal rijbewijs aanvragen)
Mexico (aangeraden)
Saint Kitts en Nevis (je moet hier ook een lokaal rijbewijs aanvragen)
Saint Lucia (aangeraden)
Saint Vincent en de Granadas (aangeraden)

In welke landen in Zuid-Amerika heb je een internationaal rijbewijs nodig?

De landen in Midden-Amerika waar je een internationaal rijbewijs nodig hebt heb ik hieronder opgesomd. Als het niet verplicht is, maar wel wordt aangeraden staat er aangeraden achter. Bij enkele hiervan is het aan te raden om ter plekke een lokaal rijbewijs aan te schaffen. Ik heb zelf geen ervaring met het besturen van een auto in Zuid-Amerika.

Lees ook: 7x handige apps voor een roadtrip

Argentinië
Bolivia
Brazilië (aangeraden)
Chili
Colombia
Guyana (aangeraden)
Suriname
Trinidad en Tobago (aangeraden)
Uruguay (aangeraden)

Heb je écht een internationaal rijbewijs nodig?

Regels kunnen constant veranderen. Het is daarom aan te raden om altijd vlak voor vertrek de huidige regelgeving rondom het internationaal rijbewijs bij de ambassade van het betreffende land te controleren!

Ook kan het zijn dat je autohuurbedrijf het ter plekke eist, ondanks dat het niet verplicht is. Informeer hiernaar bij het bedrijf waar je een auto huurt om niet voor verrassingen te komen te staan.

Alle tips die ik in dit artikel geef bestaan uit persoonlijke tips (zoals ik het zelf heb ervaren) en uit tips van de ANWB. De ANWB is toevallig ook de enige partij waar je een internationaal rijbewijs kunt kopen…

Er zijn veel artikelen online te vinden over de zin en onzin van een internationaal rijbewijs. Lees bijvoorbeeld dit artikel van Autoweek en de reacties daaronder maar eens. Zo wordt er vaak helemaal niet naar gevraagd, waardoor je het gevoel kunt hebben bekocht te zijn. Daarom wil ik afsluiten met deze tip: zoek het voor vertrek goed uit en doe waar jij je goed bij voelt. Persoonlijk heb ik voor € 18,95 geen zin in eventuele stress als ik op reis ben en schaf het internationaal rijbewijs daarom gewoon aan.

2 comments

Ivan 22/11/2019 - 11:23

Bedankt voor deze nuttige en complete lijst van landen waar een internationaal rijbewijs nodig is. Wij gaan er graag met de camper erop uit en mogen er graag een ter plaatse huren. Goed om te weten dat we voor onze volgende trip (Ierland) alvast geen internationaal rijbewijs nodig hebben.

Reply
Nathalie 23/11/2019 - 09:37

Leuk om te horen, dankje!

Reply

Laat een reactie achter