Home Afrika stedentrips Soweto in Johannesburg bezoeken

Soweto in Johannesburg bezoeken

by Nathalie
3 comments

Een bezoek aan Johannesburg is niet compleet als je niet in Soweto (South Western Townships) bent geweest. Dit stadsdeel is er één vol tegenstellingen, activiteit en creativiteit. En één van de plekken in het land waar je meer over Nelson Mandela kunt leren.

Nog meer activiteiten in Zuid-Afrika doen? Boek hier voordelig je tickets.

Apartheidmuseum

Er wonen inmiddels ongeveer 5 miljoen inwoners. Het staat bekend als krottenwijk en dat is het in alle eerlijkheid op veel plekken ook nog, maar ook de rijken weten dit gebied steeds beter te vinden. Zo worden er dure restaurants geopend en villa’s gebouwd. Het bruist er altijd en staat bomvol cultuur. Het leven speelt zich vooral buiten af. Er wordt muziek gemaakt en veel gevoetbald. Leuk: ontdek het op zijn Hollands op de fiets met een gids. In combinatie met een bezoek aan het Apartheidmuseum en oude woonhuis van Mandela een reiservaring om nooit te vergeten.

zuid-afrika-johannesburg-soweto-worldly-treasury

Dit museum maakte een grote indruk op mij. Direct bij de ingang mag je kiezen tussen een poortje met een bordje ‘nie blankes’ of ‘blankes’. Bam, met je neus op de feiten. Terwijl je door dit museum loopt wordt het je pijnlijk duidelijk hoe vreselijk verdeeld het hier is geweest, en dat allemaal nog maar zo kort geleden! Onvoorstelbaar.

Niet zo gek dat vrijwel iedereen in dit museum met ingehouden adem rondloopt. Het museum heeft bewust de uitstraling gekregen van een gevangenis met ongepleisterde muren en veel tralies. Beelden op verschillende tv-schermen laten speeches zien, politieagenten die op tegenstanders inslaan etc. In een ruimte hangen 121 touwen aan het plafond ter nagedachtenis aan de 121 ‘nie blanken’ die zijn opgehangen tijdens de apartheid. Uiteraard wordt er veel aandacht geschonken aan Mandela. Op dit moment is het museum aangevuld met een expositie over deze bijzondere man.

zuid-afrika-johannesburg-mandela-worldly-treasury


Tegel in de muur van het oude huis van Mandela. 

Het huis van Mandela

Dit brengt mij op een andere must see in Soweto: het oude huis van Mandela. Met zijn eerste vrouw Evelyn leefde hij 12 jaar in Vilakazi Street in Soweto (Desmond Tutu woonde in dezelfde straat). Het huis is nu een klein museum waar je doorheen mag lopen. Door middel van geluidsfragmenten, beelden en informatie van gidsen leer je alles over het leven van de familie Mandela ten tijde van de Apartheid en daarna. Het is maar klein en daarom worden er maar 20 bezoekers per keer toegelaten. Meeste indruk op mij maakte de kogelgaten die je nog in de buitenmuren ziet zitten.

zuid-afrika-johannesburg-soweto-mandela-house-worldly-treasury2
zuid-afrika-johannesburg-soweto-mandela-house-worldly-treasury

Lees hier alle verhalen over Zuid-Afrika.

3 comments

Danielle 01/05/2014 - 12:00

Dit zou ik zeker ooit nog eens willen bezoeken!

Reply
Mandy 01/05/2014 - 19:12

Ik wil zo graag een keer naar Afrika! Een bezoekje aan Soweto hoort er dan ook zeker bij. Mooie foto’s!

Reply
Henriette 26/06/2014 - 09:09

Leuk om ook jou avonturen nog te lezen Nathalie.

Reply

Laat een reactie achter