Er zijn in Nederland behoorlijk wat mooie kastelen die je kunt bezoeken, maar Kasteel de Haar moet bovenaan je lijstje staan. Het is een prachtig, modern en luxe kasteel in het midden van het land en ook nog eens de grootste. Met een slotgracht, torentjes en een indrukwekkend park en een magische, sprookjesachtige sfeer. Kasteel de Haar bezoeken? Lees in dit artikel alles wat je wilt weten.
Inhoudsopgave:
Wat maakt Kasteel de Haar zo bijzonder?
Kasteel de Haar biedt het totaalplaatje van een wonderschoon kasteel. Zowel vanbinnen als vanbuiten. Je kijkt er echt je ogen uit. Je waant je in een geschiedenisboek terwijl je door de kasteelvertrekken van het vijfhoekige kasteel loopt.
Alles is zeer goed bewaard gebleven. Er is zoveel te zien dat je het kasteel meerdere keren zou kunnen bezoeken en dan nog verrast zult worden. Je kunt bijna stellen dat het kasteel niet Nederlands aanvoelt. Het straalt pure luxe en weelde uit. Over de top, maar zeer smaakvol.
Geschiedenis van Kasteel de Haar
Kasteel de Haar heeft een indrukwekkende geschiedenis. Op de website van Kasteel de Haar wordt deze uitvoering besproken. Hier volgt een samenvatting daarvan.
Het middeleeuwse huis De Haar is waarschijnlijk al in de loop van de 13e-eeuw gesticht. In 1391 wordt De Haar voor het eerst in geschriften vermeld. Oorspronkelijk was Kasteel de Haar in het bezit van een lid van de familie Van der Haar, die als dienstman van de Prins-bisschop van Utrecht voldoende prestige bezat om voor zichzelf en zijn familie een versterkt huis te bouwen. Hoe dit huis er precies uitzag, is niet bekend.
In de 15e-eeuw ging het kasteel door het huwelijk van Josina van de Haar met Dirk van Zuylen over in het geslacht van de familie Van Zuylen. Waarschijnlijk kreeg het kasteel zijn kenmerkende vijfhoekige vorm nadat het kasteel tijdens de twisten tussen de bisschop en de stad Utrecht in 1482 verwoest werd en daarna weer werd opgebouwd.
Aan het einde van de 19de-eeuw erfde baron Etienne van Zuylen van Nijevelt het inmiddels zwaar vervallen domein De Haar. Als de baron in Parijs Hélène de Rothschild ontmoet en even later met haar trouwt, besluit hij tot herbouw van het familiekasteel als eerbetoon aan zijn roemrijke familie.
De baron besloot hiervoor samen te werken met architect Pierre Cuypers. Dan al bekend als de ontwerper van het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam. De baron en Cuypers spraken af om het kasteel te bouwen volgens de originele contouren van het oude kasteel. De neogotische bouwstijl van Cuypers, die sterk doet denken aan de Middeleeuwen, sloot goed aan bij de wens van de baron om van het kasteel een soort familiemuseum te maken.
Wie woont er in Kasteel de Haar?
Op 2 januari 2011 is Baron Thierry van Zuylen van Nijevelt van de Haar, de laatste bewoner van het kasteel, op 78-jarige leeftijd overleden. De familietradities worden voortgezet door de vijf dochters van de baron, maar er woont momenteel niemand meer op het kasteel.
Dat was in de gloriedagen van Kasteel de Haar wel anders. De baron en barones maakten eind 19de-eeuw een moderne, luxe plek waar ze veelal hun vrienden en relaties uitnodigden in de maand september. Het kasteel werd daardoor ook wel de septemberwoning genoemd.
Er was warm en koud stromend water, centrale verwarming, elektriciteit, een Turks bad, een hypermoderne keuken en een personenlift. Zelfs de koningin had toentertijd niet zoveel luxe.
Beroemde gasten van Kasteel de Haar
Leuk om te weten: vele beroemdheden hebben tijd in het kasteel doorgebracht. Denk aan Brigitte Bardot, Sophia Loren, Roger Moore, Joan Collins en Coco Chanel. De baron en barones lieten hun gasten genieten van de prachtige omgeving, culinaire hoogstandjes en de luxe die het kasteel te bieden had.
Wat is er te doen op Kasteel de Haar?
Je kunt op eigen gelegenheid door het kasteel en het park wandelen. In elke ruimte van het kasteel staan vrijwilligers die je alles over het kasteel kunnen vertellen. De inrichting van het kasteel is vrijwel onveranderd gebleven sinds 1900. Het behoort tot één van de hoogtepunten van de Europese interieurkunst. Je weet dan ook niet wat je ziet. En elke kamer is weer compleet anders en bijzonder op zijn eigen manier.
Je ziet duidelijk de stijl van Pierre Cuypers, maar ook de mondaine stijl van de Rothschildpaleizen. Een duidelijke wens van de barones. Denk aan wandtapijten van wel 5 eeuwen oud, Aziatische objecten, keramiek, antiek, schilderijen en meer.
Het hele jaar door worden er verschillende evenementen georganiseerd, dus hou de agenda op de website van Kasteel de Haar in de gaten. Denk aan een speurtocht voor kinderen, een speciale tentoonstelling of een uitgebreide rondleiding met een bepaald thema. Zo maak je je bezoek aan Kasteel de Haar nóg bijzonderder.
Kasteel de Haar met kerst
Ook kun je tijdens de decemberperiode het kasteel in kerstsferen beleven. Kasteel de Haar wordt tijdens de donkere dagen omgetoverd tot een sfeervol kerstkasteel. Meer dan honderden kerstballen en lichtjes toveren de vertrekken en slaapkamers om tot hét kerstkasteel van Nederland.
Daarnaast kun je Lumineuze Nachten bezoeken. Kasteel de Haar is dan het unieke decor van een magische vertelling. Tijdens een wandeling door het kasteelpark nemen indrukwekkende projecties je mee terug in de tijd. Je ontdekt de geschiedenis van het kasteel en viert tegelijkertijd het kerstfeest met de internationale jetset.
Kasteel de Haar met Halloween
Op 31 oktober (Halloween) en in de aanloop naar deze dag (tijdens de herfstvakantie), is er een leuke griezelspeurtocht in het kasteel. In 2022 ging het verhaal zo… Op het kasteel werd een groot gemaskerd bal gehouden. Iedereen was verkleed als echte griezels, maar na een gezellige avond zijn alle Griezelige Gasten opeens verdwenen. Vampier Etienne, de gastheer van de avond, kan zijn gasten nergens meer vinden. Hij vraagt de dappere griezelspeurders om het mysterie op te lossen en zijn gasten terug te vinden.
Toevallig bezocht ik het kasteel op 31 oktober 2022 en vond ik de speurtocht een leuke toevoeging aan het kasteelbezoek tijdens Halloween. Het is niet zo dat het kasteel versierd is met Halloween decoraties. Ook zijn er geen enge geluiden of iets dergelijks te horen. De “gasten” die je tijdens de speurtocht moet zoeken staan afgedrukt op kleine kaarten en zijn verstopt door het kasteel. Niet eng en geschikt voor alle leeftijden.
Het kasteelpark van Kasteel de Haar
Niet alleen het kasteel is de moeite waard om te bezoeken, ook het park leent zich uitstekend voor een wandeling vol verhalen. Het park is maar liefst 55 hectare groot en biedt onder andere Engelse en Franse stijltuinen, een Hertenkamp, een doolhof, kronkelende paden en lommerrijke bruggetjes. Doen: neem bij mooi weer een picknickkleed en lekkers mee en ga op het gras genieten van deze magische plek.
Hoe lang duurt een bezoek aan Kasteel de Haar?
Het ligt eraan wat je allemaal wilt doen. Persoonlijk raad ik je aan om een volle dag voor een bezoek aan Kastel de Haar uit te trekken. Zeker als je het kasteel voor de eerste keer bezoekt.
Het is namelijk een behoorlijk groot kasteel en ook het kasteelpark en de restaurants maken het uitje compleet. Heb je niet zoveel tijd? Dan zou ik minstens 2 uur uittrekken voor een bezoek aan het kasteel. Je zult dan geen tijd hebben voor het park, maar kunt wel alle vertrekken in het kasteel bekijken.
Waar ligt Kasteel de Haar?
Kasteel de Haar ligt in het Utrechtse dorpje Haarzuilens, vlakbij de stad Utrecht. Bijna in het hart van Nederland dus. Het goed te bereiken met de auto, maar ook met het openbaar vervoer. Ook is het mogelijk om met een OV-fiets vanaf station Vleuten naar het kasteel te fietsen.
Overnachten op Kasteel de Haar
Helaas, je kunt niet overnachten op Kasteel de Haar. Dat zou het feest echt compleet maken! Wat je wel kunt doen is jezelf trakteren op een overnachting bij een leuke accommodatie in de omgeving. Hier twee tips voor een royale beleving.
Een absolute topper is Grand Hotel Karel V. Een uniek 5-sterrenhotel in hartje Utrecht. Alle ruime kamers combineren een moderne en historische stijl. Ze zijn van alle comfort voorzien. Je kunt genieten van een maaltijd in het restaurant Karel 5, Bistro Karel 5 and de Bar & Lounge en een wandeling maken door de tuin van het hotel. Klik hier voor meer informatie en om te boeken.
Bij Hotel Mitland kun je op één oor in een moderne, maar toch kasteelachtige, kamer met uitzicht op een meer. Een oase van rust in Utrecht. Je kunt ontspannen op één van de vele terrassen of in het omliggende park. De sauna, het Turks bad en het onlangs gerenoveerde zwembad staan garant voor een ontspannen moment tijdens de dag. Klik hier voor meer informatie en om te boeken. Voor nog meer opties voor overnachten bij Kasteel de Haar klik hier voor een overzicht.
Is Kasteel de Haar gratis?
Nee, een bezoek aan Kasteel de Haar is niet gratis. Ook een bezoek aan het kasteelpark is niet gratis. Je kunt kiezen uit verschillende entreetickets. Deze kun je ter plekke kopen of via de website.
Kasteel de Haar tickets
Je kunt een ticket kopen waarbij je alleen toegang hebt tot het kasteelpark en het kasteel dus alleen vanbuiten kunt zien. Je kunt ook een ticket kopen met kasteelbezoek, waarbij je ook toegang krijgt tot het kasteelpark. Daarnaast kun je nog een ticket kopen met rondleiding.
Goed om te weten: ben je lid van de Postcodeloterij? Dan krijg je 20% korting op je entreebewijs met de bon uit de voordeelagenda. Zie de website voor meer kortingen, zoals CJP, Museumjaarkaart.
Parkeren bij Kasteel de Haar
Je kunt parkeren op het parkeerterrein van Kasteel de Haar. De parkeerplaats bevindt zich recht tegenover de ingang. Een parkeerkaartje is vooraf online te boeken of bij de kassa te koop. Een parkeerkaart kost € 6,-. In de directe omgeving van het kasteel geldt een parkeerverbod waar door de politie streng op wordt toegezien.
Plattegrond Kasteel de Haar
Op de foto zie je een plattegrond van Kasteel de Haar. Deze kun je zelf bij de kassa gratis meenemen. Het geeft je een handig overzicht van het complete terrein.
Wandelen bij Kasteel de Haar
Wil je je dagje uit compleet maken met een wandeling bij Kasteel de Haar? De omgeving leent zich er uitstekend voor! Je wandelt door een gebied waar zo’n 1000 jaar geleden het veenmoeras werd ontgonnen. De weilanden worden al eeuwenlang begraasd en gehooid. De rivier heeft vruchtbare grond afgezet en zo zijn hoger gelegen stroomruggen ontstaan, al sinds de ijzertijd worden deze plekken bewoond.
Landgoed Haarzuilens bestaat uit Kasteel de Haar met bijbehorende landerijen. Een landgoed was zelfvoorzienend. Er waren hooilanden voor het vee, een moestuin, boomgaard, eendenkooi, akkers, een dorp en natuurlijk een mooi ontworpen park rond het kasteel. Tijdens deze wandeltocht ontdek je de rijke cultuurhistorie van het gebied en kun je volop genieten van de vele dieren en planten op het landgoed. Klik hier voor meer informatie over de complete wandelroute van 11 kilometer.
Kasteel de Haar restaurant
Trek gekregen? Je kunt bij Het Koetshuis en het Tuynhuis terecht. Dagelijks van 10-17 uur kunt je hier iets eten of drinken. Van koffie met taart, tot friet, een broodje of een borrel. Zelf vind ik het Tuynhuis erg leuk, want je hebt vol uitzicht op het kasteel, zeker als je op het terras gaat zitten.
Mag de hond mee naar Kasteel de Haar?
Honden zijn welkom in kasteelpark, mits aangelijnd. Daarnaast geldt er een opruimplicht. Het is helaas niet mogelijk om honden mee naar binnen te nemen.
Is Kasteel de Haar de moeite waard?
Het Kasteel is niet heel goedkoop om te bezoeken en daarom snap ik dat mensen zich afvragen of een bezoek aan Kasteel de Haar de moeite waard is. Persoonlijk vind ik van wel. Je kunt er ook voor kiezen om alleen een kaartje te kopen voor het park, dan kun je het kasteel vanbuiten bewonderen, maar de binnenkant is zo waanzinnig mooi. Dat wil je een keer gezien hebben!
Mooiste kasteel van Nederland?
Kasteel de Haar is absoluut het mooiste kasteel van Nederland. Ik ben erg verwend als het op het bezoeken van kastelen aankomt. Vooral in Groot-Brittannië heb ik de meest mooie kastelen bezocht. Ik had niet gedacht dat er in Nederland zo’n mooi kasteel als Kasteel De Haar te vinden zou zijn. Ik ben oprecht onder de indruk en kan het je van harte aanbevelen.
Andere kastelen in Nederland
Benieuwd naar andere kastelen in Nederland die je kunt bezoeken? Lees ook mijn artikel 20x de mooiste kastelen in Nederland die je kunt bezoeken. Verspreid door het hele land en bij sommige kun je zelfs blijven logeren! Overnachten in een kasteel in Limburg? Zie dan het artkel 13x royaal slapen in een kasteel in Limburg.
Disclaimer: in dit artikel staan affiliate links. Het aanklikken hiervan kost jou niks, maar maakt het voor mij mogelijk om Map of Joy te laten groeien en jou van reisinspiratie te kunnen blijven voorzien. Ik ontvang namelijk een kleine commissie als je via zo’n link een boeking maakt/aankoop doet.
2 comments
Ik ben door dit artikel aangewakkerd om het Kasteel de Haar eens te bezoeken!
Leuk om te horen!