Home dichtbij op reis Zó leuk zijn de kerstmarkten in Celle, Hildesheim en Wolfenbüttel [+ meer te doen tips]

Zó leuk zijn de kerstmarkten in Celle, Hildesheim en Wolfenbüttel [+ meer te doen tips]

geschreven door Nathalie
0 Reacties

Zin in het bezoeken van leuke kerstmarkten in Duitsland? Wist je dat je daarvoor niet lang onderweg hoeft te zijn? Niet ver van de Nederlandse grens vind je namelijk ook hele bijzondere steden met kerstmarkten. Ik bezocht de kerstmarkten in Celle, Hildesheim en Wolfenbüttel en vertel je er alles over. Ook geef ik tips om je stedentrips compleet te maken.

De kerstmarkt in Celle

Als je vakwerkhuizen mooi vindt, moet je een keer naar Celle, wat ruim 725 jaar oud is. Je kunt er meer dan 450 vakwerkhuizen uit 1600 bewonderen. Het heeft de hoogste dichtheid aan vakwerkhuisjes in heel Duitsland. Dit alleen al maakt de stad tijdens de donkerste dagen van het jaar extra sprookjesachtig, maar Celle heeft nog een magische troef: Schloss Celle. Een kasteel dat nu dienst doet als museum en waar je omheen kunt wandelen door een mooi park.

Vanaf eind november wordt rondom de vakwerkhuizen in de binnenstad de kerstmarkt van Celle georganiseerd. De straten, de vakwerkhuizen en de pleinen worden versierd en verlicht. Je vindt de meeste kraampjes op de Celler Wochenmarkt, tegenover de Stadtkirche Sankt Marien en op de Groẞer Plan.

Wat ik het meest bijzonder vind van de kerstmarkt in Celle zijn de bijzondere marktkraampjes die je er vindt. Het zijn geen standaard marktkramen die versierd zijn, maar echt hele mooie, veelal van hout, die met liefde en aandacht zijn gemaakt. In totaal staan er zo’n 70 stands. Leuk weetje: in 2018 won Celle de titel Beste Kerststad van Duitsland! Kortom; dit wil je een keer gezien hebben.

Leuke dingen om te doen in Celle

Het eerder genoemde Schloss Celle moet zeker op je lijstje staan als je Celle gaat bezoeken. Het maakt de sprookjesachtige sfeer compleet! Niet alleen het museum heeft een bijzondere collectie, ook de kapel maakt indruk. Loop ook even binnen in de Stadtkirche Sankt Marien. Een blikvanger aan de buitenkant, maar de binnenkant is werkelijk prachtig. Je kijkt er je ogen uit!

Schloss Celle

Eén van de mooiste, oudste straatjes in Celle is de Kalandgasse. De panden werden gebouwd in 1601-1603 en zijn voorzien van prachtig houtsnijwerk. Je ziet er tal van Duitse en Latijnse Bijbelverzen in vergulde letters die betrekking hebben op het doel van de huizen. Wandelen door een stadspark vol groen? Dat kan in de Französischer Garten. Het is een beschermd landschapspark.

Een heel bijzonder winkeltje voor allerlei lekkers is HUTH’S Kaffee & Feinkost (opgericht in 1851). Hier stap je voor je gevoel terug in de tijd. Er staan bijvoorbeeld oude weegschalen die nog steeds worden gebruikt. Je kunt er lekkere huisgebrande koffie kopen. Nog een leuke insider tip: de lekkerste kruidenlikeur voor onder de kerstboom is die van Alter Provisor. Je kunt een kijkje nemen in de gelijknamige winkel waar deze wordt gemaakt. Een prachtig vakwerkhuis met scheve muren en krakende vloeren.

Uit eten in Celle? Thaers Wirtshaus kan ik je van harte aanbevelen. In een laagdrempelige, gezellige setting kun je hier lekker eten en drinken. De kaart is erg uitgebreid, waardoor er altijd iets bij zit naar jouw smaak. De steak is niet te versmaden, maar hou ook ruimte over voor het appelkruimel dessert.

Logeren in Celle? Ik overnachtte in Hotel Blumlage. Een kleinschalig, gastvrij hotel met fijne kamers. Je kunt er gratis parkeren en het centrum ligt op 10-15 minuten loopafstand. In de ochtend staat een heerlijk, vers ontbijtbuffel voor je klaar.  

De kerstmarkt in Hildesheim

Hildesheim, niet ver van Hannover, is een ideale plek om een paar dagen rond de kerstperiode door te brengen. De stad verwelkomt bezoekers met een historisch marktplein en kerken die werelderfgoed zijn. En ook hier vind je straatjes vol mooie vakwerkhuizen.

De kerstmarkt van Hildesheim strijkt neer op de Marktplatz en de Platz an der Lilie in hartje stad. De Marktplatz is het hele jaar door een lust voor het oog, maar als de kerstmarkt er staat is het echt magisch te noemen! Ingeklemd tussen de hoge, schitterende panden staan allerlei marktkraampjes. Of je nu trek hebt in glühwein of poffertjes, een suikerspin of kartoffelpuffer; je vindt het hier. En alles is prachtig versierd!

Met kinderen naar de kerstmarkt in Hildesheim? Zij kunnen zich vermaken in het reuzenrad en in een draaimolen. In het Rathaus worden handgemaakte artikelen verkocht bij enkele kerstkraampjes. De kerstmarkt van Hildesheim zal je zeker niet teleurstellen.

Leuke dingen om te doen in Hildesheim

Hildesheim biedt niet alleen historie, maar ook hippe, moderne street art! Je vindt deze in de wijk Nordstadt. Je kunt de zogenaamde Street Art Hildesheim wandeling maken waarbij je langs professionele kunstwerken loopt. Bij de Tourist Information (Rathausstraße 20/Tempelhaus) kun je gratis een handige folder halen.

Absoluut niet missen: de Sint-Michaëlkerk die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Gebouwd tussen 1010 en 1020 volgens een symmetrisch ontwerp. Het interieur, en dan vooral het houten, bewerkte plafond, is waanzinnig mooi.

Dat geldt ook voor de schatten van de Dom van Sint Maria, dat ook UNESCO erfgoed is. Hier springt de bronzen kroonluchter uit 1060, met een diameter van 6 meter, het meest in het oog. Zowel de kerk als de dom gelden als voorbeelden van de Romaanse kerken van het Heilige Roomse Rijk. Bij de Dom vind je ook de meer dan 1000 jaar oude rozenstruik die symbool staat voor de stad.

Over deze roos gesproken; je kunt de Hildesheimer Rosenroute wandelen. Je volgt de rozen op straat, verwerkt tussen de keien, en ziet zo de mooiste bezienswaardigheden in je eigen tempo. Bij de Tourist Information kun je het boekje van de Rosenroute kopen.

Hou je van oude vakwerkhuizen? Maak dan een wandeling door het zuiden van de stad. Dit zijn de straatjes die het meest fotogeniek zijn: Hinterer Brühl, Gelber Stern, Keẞlerstrasse en de Knollenstraẞe. Sla zeker de Kehrwiederturm niet over. Hier loop je voor je gevoel door een geschiedenisboek.

Trek in koffie met iets lekkers? Mijn grote favoriet is bakkerij Herr von Myra in een zijstraatje van het historische marktplein. Voor cappuccino met een hartje en een niet te versmaden vers baksel. Iets verderop vind je Das kleine röstwerk voor de koffiefanaat. Hier branden ze zelf hun koffiebonen en maken barista’s jouw koffie helemaal naar wens.

Overnachten in Hildesheim? Ik was een bofkont en mocht overnachten in het Van der Valk hotel dat direct aan de Marktplatz ligt en had een kamer met uitzicht op de kerstmarkt. Een onvergetelijke ervaring! Zie deze reel op Instagram die ik van het uitzicht maakte. Het is een mooi, modern en comfortabel hotel, dat -ondanks dat het een keten is-  een authentiek karakter heeft. Het inpandige Gildehaus Restaurant mag ook een traktatie genoemd worden. Chef-koks zorgen voor smaaksensaties in een zeer sfeervolle ambiance. En had ik al gezegd dat er ook nog een zwembad en een sauna is? Verwennerij! 

De kerstmarkt in Wolfenbüttel

De Weihnachtsmarkt van Wolfenbüttel is bijzonder om meerdere redenen. Allereerst omdat Wolfenbüttel een lange kerstmarktraditie kent. Al in 1584 werd de adventstijd gevierd met een markt op het fraaie marktplein. Precies daar staan nu ook nog de sprookjesachtige huisjes, eetstalletjes en geurige dennenbomen.

Ik vind dit een heerlijke kerstmarkt, omdat het aanbod gevarieerd is en de markt ruim is van opzet. Er zijn verschillende plekjes met banken of stoelen gecreëerd waar je fijn van je versnaperingen kunt genieten en je kerstaankopen kunt overdenken. Je kunt er lekker eten en drinken en leuke kerstcadeautjes kopen.

Maar wat het kerstfeest extra bijzonder maakt is dat er in het weekend, rondom het plein, 4 betoverende binnenplaatsen hun deuren openen. Op deze knusse plekken kun je rond een haardvuurtje zitten met glühwein, naar kerstverhalen luisteren en van historische kerstvieringen genieten. Ook zijn de winkelstraten versierd, waardoor je overal in het centrum in kerstsfeer bent én is er een kleine kerstmarkt in Schloss Wolfenbüttel.

Leuke dingen om te doen in Wolfenbüttel

Wist jij dat Wolfenbüttel de stad is waar het drankje Jägermeister is uitgevonden? Het is dan ook mogelijk om een Jägermeister tour te doen in de fabriek. Geen tour, wel trek in Jägermeister? Op de kerstmarkt staat een kraam van het drankje.

Breng een bezoek aan Schloss Wolfenbüttel. Het is tegenwoordig een kasteelmuseum en een school. Geen tijd voor het museum? Ook de buitenkant en de binnenplaats zijn een blik waard. Het heeft veel barokke elementen. Er vlak naast kun je een bezoek brengen aan het Bürger Museum. Een museum dat vol staat met vondsten van de burgers van de stad en zo het verhaal van Wolfenbüttel overbrengen. Er zijn wisselende exposities en er is een vaste tentoonstelling.

Schuin tegenover dit museum kun je de Herzog August Bibliothek (opgericht in 1572) bezoeken. Helaas gesloten tijdens mijn stedentrip naar Wolfenbüttel, maar ik kom er graag eens voor terug. Het is een prachtige bibliotheek dat in de 17e-eeuw werd beschouwd als het “achtste wereldwonder”. Het had toen al 135.000 manuscripten, nu meer dan 2 miljoen.

Het mooiste plekje volgens de locals van Wolfenbüttel zien? Dat vind je hier. Het wordt “Klein Venedig” genoemd, omdat het een beetje aan Venetië doet denken. Fotogeniek is het zeker! Ook leuk om te zien: het op 1 na smalste huis van heel Duitsland (uit 1751). Je vindt hem in de toepasselijk genaamde straat Kleiner Zimmerhof. Het is het smalle, grijs gekleurde vakwerkhuis.

Ook in Wolfenbüttel is een St. Marienkirche die je kunt bezoeken. Helaas gesloten tijdens mijn bezoek, maar de foto’s die ik van de binnenkant heb gezien zijn prachtig. Het is het eerste grote protestantse kerkgebouw ter wereld. Het heeft gotische, renaissance en barokke elementen.

Ontdek ook deze bijzondere steden

Celle, Hildesheim en Wolfenbüttel maken deel uit van een netwerk van 9 steden die elkaar steunen en vriendschappelijke relaties onderhouden. Stuk voor stuk bieden deze Nedersaksische steden een bruisend stadsleven, historische binnensteden, indrukwekkende evenementen, romantische tuinen en natuurschoon in de omgeving.

Naast Celle, Hildesheim en Wolfenbüttel zijn dat: Einbeck, Braunschweig, Göttingen, Goslar, Hamelen én Autostadt in Wolfsburg (eigenlijk zijn het er dus 10). Het allerfijnste: de 9 steden zijn lekker dichtbij en vanuit Nederland goed met de auto of trein bereikbaar. Vanaf Utrecht ben je er in zo’n 4 uur en je kunt ook de trein pakken naar Hannover. Zie deze website voor meer informatie. Meer weten over de kerstmarkten in deze steden? Lees ook het artikel 10x de mooiste kerstmarkten in Nedersaksen

Naast Celle, Hildesheim en Wolfenbüttel heb ik ook andere steden bezocht uit het rijtje van de 9 steden in Nedersaksen, namelijk Hannover, Hamelen en Goslar. Hannover is een heerlijke stad die veel variatie biedt voor je stedentrip. De meeste dingen om te doen in Hannover zijn op loopafstand en anders kun je de tram of de metro pakken of een fiets huren. Ideaal! Zeker doen: de zogenaamde “rode draad” wandelen door de stad, de vakwerkhuizen in de Kramerstraβe bewonderen en street art spotten in de wijk Linden. Lees ook het artikel: De allerleukste dingen om te doen in Hannover.

Ook Hamelen vind ik een grote aanrader om te bezoeken. Wereldberoemd als de stad van de rattenvanger, maar het heeft zoveel meer te bieden. Je vindt er de perfecte mix van cultuur en natuur. Lees er meer over in dit artikel over wat te doen in Hamelen vol bezienswaardigheden en tips.

Disclaimer: Ik was op uitnodiging van 9 Städte in deze steden. Dit heeft op geen enkele wijze mijn mening in dit artikel beïnvloed.

Laat een reactie achter

©2024 Map of Joy – All Rights Reserved.