Home IJsland Wandelen door het Leirhnjúkur lavaveld en de Víti krater bezoeken

Wandelen door het Leirhnjúkur lavaveld en de Víti krater bezoeken

geschreven door Nathalie
0 Reacties

Reis je door het noorden van IJsland? Dan mag wandelen door het Leirhnjúkur lavaveld en de Víti krater bezoeken niet aan je to do lijstje ontbreken. Het zijn twee prachtige plekken, waar de natuur nog altijd met de scepter zwaait. Denk aan uitgestrekte vlaktes met stomende rotsen en sputterende geisers. Elke foto die je hier maakt is mooi.

Lees ook: De mooiste bezienswaardigheden rond Mývatn [roadtrip route]

Wandelen door lavaveld Leirhnjúkur

Leirhnjúkur is een wandelgebied waar je bijna stijl van achterover slaat zó mooi. Het maakt onderdeel uit van het Krafla gebied van IJsland. Het Leirhnjúkur lavaveld is een grote vlakte die tijdens de uitbarsting van 1984 overspoeld werd met lava van de Krafla vulkaan met een krater van 25 km lang!

 

Het eerste deel vanaf de parkeerplaats is een zandpad, waar je vooral zicht op met mos bedekte lava hebt. Een stukje verder loop je over houten vlonders richting het solfatarenveld. Je ziet hier sputterende geisers en prachtig blauw gekleurd water. Oogstrelend!

Je kunt dan besluiten om van het aangelegde pad te stappen en door het gebied met lavarotsen te lopen en klauteren. Dat moet je -als je goed ter been bent- zeker doen! Je ziet verschillende kleuren lava, gevormd door verschillende metalen. Ook kun je er schapen tegenkomen. Terwijl je langs nog stomende rotsspleten loopt heb je mijlenver uitzicht op ruige natuur. Dit vind ik de allermooiste plek van Noord-IJsland. Het is een maanlandschap waar je vaak het rijk nog alleen hebt.

Handig om te weten: er zijn hier geen voorzieningen, zoals een toilet, en de wandeling van de parkeerplaats naar het solfatarenveld is vrij kort. Als je alleen naar het solfatarenveld loopt en weer terug naar de parkeerplaats, ben je ongeveer een uur aan de wandel geweest. Wil je echt een hike maken door dit gebied? Kijk dan even op deze website.

Leirhnjúkur,, mooiste bezienswaardigheden rond Mývatn [roadtrip route] - Map of Joy
Leirhnjúkur, IJsland - Map of Joy
Leirhnjúkur,, mooiste bezienswaardigheden rond Mývatn [roadtrip route] - Map of Joy
Leirhnjúkur,, mooiste bezienswaardigheden rond Mývatn [roadtrip route] - Map of Joy
Leirhnjúkur,, mooiste bezienswaardigheden rond Mývatn [roadtrip route] - Map of Joy
Leirhnjúkur,, mooiste bezienswaardigheden rond Mývatn [roadtrip route] - Map of Joy
Leirhnjúkur,, mooiste bezienswaardigheden rond Mývatn [roadtrip route] - Map of Joy

Loop over de rand van de Víti krater

Een prachtige krater bewonderen gevuld met helderblauw water? Sla de Víti krater, die je zowat tegenover de parkeerplaats van Leirhnjúkur vindt, niet over. Vanaf de parkeerplaats van de Víti krater loop je over een pad zó naar boven. Hier kun je je vergapen aan de pracht van deze zogenaamde explosiekrater die met water gevuld is. Hij heeft een doorsnede van zo’n 300 meter!

Iets bijzonders doen? Loop een rondje om de kraterrand heen. Toen ik er was ging dat helaas niet doordat het keihard waaide, iets om rekening mee te houden, want je wilt niet in de krater belanden. Wat ik vooral bijzonder vind aan de Víti krater is de combinatie van de krater én de omgeving die je ziet als je op de kraterrand staat. Het is net een schilderij. Onwerkelijk mooi. Ook leuk: aan de zijkant van Víti ligt een klein solfatarenveld waar je ook een wandeling kunt maken. Ook hier heb je een spectaculair uitzicht over het Krafla gebied van IJsland.

Lees ook: Wandelen naar vulkaan Fagradalsfjall op schiereiland Reykjanes

Viti Krater, mooiste bezienswaardigheden rond Mývatn [roadtrip route] - Map of Joy

Reizen naar IJsland

  • Auto huren? Hiervoor tip ik Sunny Cars. Bij Sunny Cars boek je namelijk altijd all-in, dus inclusief verzekeringen. Zo rij je zorgeloos rond door IJsland.
  • Op zoek naar een accommodatie in IJsland? Zie Booking.com, waar je vaak kunt boeken met gratis annuleren, zodat je reisplannen flexibel blijven.
  • Reisgids IJsland nodig? Neem hier een kijkje voor het aanbod.
  • Goedkoop, leuke activiteiten doen? Als je tickets boekt via Get Your Guide, dan scoor je de beste prijs én kun je kosteloos annuleren tot 24 uur van tevoren. Dat is heel handig als het bijvoorbeeld heel slecht weer wordt of je reisplannen wijzigen.

Lees ook:
Autorijden in IJsland? Lees deze handige 10 tips!
22x de allermooiste plekken in IJsland die je gezien wilt hebben
Walvissen spotten in Húsavik, IJsland

Disclaimer: in dit artikel staan affiliate links. Het aanklikken hiervan kost jou niks, maar maakt het voor mij mogelijk om Map of Joy te laten groeien en jou van reisinspiratie te kunnen blijven voorzien. Ik ontvang namelijk een kleine commissie als je via zo’n link een boeking maakt/aankoop doet.

Laat een reactie achter

©2024 Map of Joy – All Rights Reserved.