Home dichtbij op reis 25x de leukste dingen om te doen op Texel

25x de leukste dingen om te doen op Texel

geschreven door Nathalie
6 comments

Op vakantie in Nederland naar een plek die je het gevoel geeft dat je écht weg van huis bent? Dat ervaar je op Texel. Uitgestrekte landschappen, natuurgebieden vol flora en fauna, ellenlange stranden en meer moois ontdek je op dit Waddeneiland. En er is zóveel leuks te doen voor jong en oud! In dit artikel deel ik 25x de leukste dingen om te doen op Texel. Van een wandeling door de Sluftervallei tot het bezoeken van een wijngaard en het maken van een zogenaamde droogvaltocht op de zeebodem.

Lees ook: 15x leuke accommodaties op Texel

25x de leukste dingen om te doen op Texel, landschap met molen

Ga naar Ecomare

Zeehondjes kijken. Hoe leuk is dat? Ik ben al meerdere keren bij Ecomare geweest, maar het verveelt nooit. Het is niet alleen een zeehondenopvang, maar ook een mooi natuurmuseum en naast zeehonden zijn er ook bruinvissen en andere zeedieren te zien. Goed om te weten: heb je een hond? Die mag niet mee naar binnen.

Doen: ga mee op een excursie die door Ecomare wordt georganiseerd. Denk aan een wadexcursie met een gids of een excursie waarbij je op zoek gaat naar vogelkolonies in de Sluftervallei. Kijk op de website van Ecomare voor het programma.

 
25x de leukste dingen om te doen op Texel, Ecomare zeenhondjes

Bewonder de vuurtoren (en beklim hem ook)

Eén van de leukste dingen om te doen op Texel is wandelen langs de vuurtoren. Gelegen in het noorden van het eiland in De Cocksdorp. Mijn ervaring is dat dit stukje strand altijd iets rustiger is.

Bovendien is de vuurtoren in het duinlandschap prachtig om te zien. Wil je Texel vanuit de vuurtoren zien? Dat kan! Via een wenteltrap beklim je zes verdiepingen van de toren. Kijk voor meer informatie op deze website.

Ook leuk: hier iets eten en drinken bij Strandtent Faro2 met uitzicht op zee en de vuurtoren. Wil je met vol zicht op de vuurtoren uit eten? Strijk dan neer bij het Torenrestaurant dat pal voor de vuurtoren ligt. Vooral in het avondzonnetje bijzonder mooi!

Lees ook: Wellness aan zee? Dat kan op deze leuke vakantieparken!

25x de leukste dingen om te doen op Texel, rode vuurtoren
25x de leukste dingen om te doen op Texel, rode vuurtoren
25x de leukste dingen om te doen op Texel, Strandtent Faro22
Strandtent Faro 2

Bezoek Texels bierbrouwerij

Een Texels biertje (de naam van het bier is Texels) op een terras aan zee, met je tenen in het zand, terwijl de zon in ze zee zakt. Texels bier smaakt wat mij betreft dan op zijn opperbest.

Ben je benieuwd naar hoe dit bier wordt gemaakt? Je kunt de bierbrouwerij van Texels bezoeken. Door middel van een rondleiding kom je alles over het brouwproces van Texels te weten en je kunt natuurlijk op het terras aanschuiven voor een proeverij! Klik hier voor meer informatie.

Liever Texels bier proeven bij een strandtent? Bij Strandpaviljoen P19 (bij paal 19) aan de westkust van Texel kan dat door middel van een klein proeverijtje van drie verschillende soorten. Sowieso vind ik dit één van de leukste strandtenten. Lekker ongedwongen, goed eten en honden zijn hier welkom.

Lees ook: 20x eten en drinken op Texel [dit zijn de leukste adresjes]

25x de leukste dingen om te doen op Texel, Texels bier

Ga eten en drinken in Den Burg

Het meest gezellige dorp als het gaat om adresjes om bij te eten en drinken vind ik Den Burg. Hier vind je meerdere echt goeie restaurants (met terrassen) die uitnodigen tot lekker lang borrelen, lunchen of dineren. Grote favoriet is de Eilandkeuken. In een mooi interieur snoep je van alles van de kaart (er is ook aan kinderen gedacht met kindermenu’s) waar je van gaat watertanden.

De gerechten wisselen dagelijks en met de seizoenen mee. Denk aan vis uit de Noordzee, kruiden en bloemen uit de tuin, lams- en rundvlees van Texel, kokkels en oesters van het wad en meer. Ook kun je er wijn uit alle windstreken drinken. Er is ook een B&B, dus je kunt er op één oor!

Hond mee? Maak deze strandwandeling

Met de hond naar Texel? Op Texel wordt over het algemeen niet zo moeilijk gedaan over het meenemen van je trouwe viervoeter. Tussen 1 september en 1 maart mogen honden op alle stranden van Texel los en op de onbewaakte stranden mogen ze het hele jaar door los.

Mijn favoriete strand om met de hond te wandelen op Texel is die in het uiterste noorden bij paal 33. Een heerlijk gemoedelijk strandje, weg van de massa waar je helemaal naar de vuurtoren kunt lopen en weer terug. Ook de strandtent Strandpaviljoen Kaap Noord die hier zit is een bezoek waard. Na je strandwandeling kun je hier heerlijk buiten zitten. Met uitzicht tot Vlieland aan de koffie met appelgebak. De hond is hier welkom.

Lees ook: hond mee naar Texel op vakantie [al onze tips] op mijn andere website Woef Welkom.

25x de leukste dingen om te doen op Texel, strand in het noorden met hond
25x de leukste dingen om te doen op Texel, Strandpaviljoen Kaap Noord
Strandpaviljoen Kaap Noord

Bezoek een wijngaard

Een wijngaard op Texel? Jazeker! Wijngaard de Kroon van Texel is één van de noordelijkste wijngaarden van Nederland en de enige van de Wadden. De Wijngaard telt 8500 druivenstokken met de Johaniter-, Solaris-, Riesel- en Regentdruif. Tijdens een rondleiding kun je van alles leren over deze druivenrassen. Ook hoor je meer over de groei en de bloei en het wijnmaakproces. Uiteraard wordt er ook geproefd.

Wil je nog meer genieten van deze bijzondere plek op Texel? Je kunt hier ook overnachten in een luxe B&B. Kijk voor meer informatie en om te boeken.

Fotocredit: Wijngaard de Kroon van Texel

Ga paardrijden

Eén van de leukste dingen om te doen op Texel is genieten van de uitgestrekte natuur van Texel op de rug een paard. Bij ondergaande zon over het strand galopperen of rustig door een bosgebied draven; Texel biedt veel mogelijkheden, want er zijn diverse ruiterpaden en je kunt bij een manege een bos- of strandrit boeken. Voor kinderen zijn er ponyritten en pony’s met een kar te huur. Kijk op deze website voor meer informatie.

Bezoek Maritiem- en Juttersmuseum Flora

Dit is één van mijn favoriete Nederlandse musea en zeker één van de leukste dingen om te doen op Texel. Maritiem- en Juttersmuseum Flora is kleinschalig, laagdrempelig, wordt met passie gerund én is leuk voor alle leeftijden.

Er is ook elke keer iets nieuws te zien. De collectie bestaat namelijk uit allerlei vondsten van het strandjutten. Sommige strandvondsten zijn al 80 jaar oud. Het is één groot rariteitenkabinet wat je ziet.

Ook ontdek je hier het maritieme heden en verleden van onder andere de jutterij, scheepsstrandingen en de KNRM. In verschillende ruimtes worden, naast de exposities, doorlopend diverse films vertoond. Daarnaast is er een museumcafé en kids kunnen hun lol op met speurtochten, spelletjes en een speeltuin.

Juttersmuseum Flora Texel
Beeldcredit: Maritiem- en Juttersmuseum Flora

Ga surfen of leer het

Altijd al eens willen leren surfen? Op Texel staat vrijwel altijd een goeie wind en kun je dus naar hartenlust surfen. Bij Surfschool Texel kun je de fijne kneepjes van deze leuke watersport leren. Kun je al surfen, maar wil je een surfplank huren? Dat kan natuurlijk ook.

25x de leukste dingen om te doen op Texel, strandhuisjes

Maak een boswandeling

Een boswandeling maken op Texel? Ja dat kan, en hoe! In Het Dennenbos kun je heerlijk wandelen. Eind 19e-eeuw werd het bos aangelegd met dennenbomen, maar inmiddels zijn er ook loofbomen te vinden, waardoor het een mooi, gevarieerd bos is geworden. Je kunt hier urenlang wandelen!

Ook het Krimbos is een aanrader. Dit is een gevarieerd bos met bloemrijke open plekken en watertjes. Kijk op deze website voor meer informatie over beide bossen op Texel.

Lees ook: Wandelen op Texel? Dit zijn de 7 leukste wandelingen

25x de leukste dingen om te doen op Texel, wandelen door Het Dennenbos

Krijg een adrenalinekick

Ben je een durfal en wil je iets heel bijzonders doen op Texel? Bij Paracentrum Texel kun je parachutespringen! Iets minder spannend, maar wel heel tof: een rondvlucht in een klein vliegtuigje met Tessel Air.

Strijk neer bij Bospaviljoen ’t Turfveld

Bospaviljoen ’t Turfveld is de ultieme plek om lekker te relaxen tijdens je vakantie op Texel. Een ideale tussenstop tijdens een fietstocht, een heerlijk rustpunt in het Texelse bos en een prima startpunt voor een wandeling. Met na afloop natuurlijk een lekker drankje of raspatatje (waar elke local fan van is)! Ik vind hem persoonlijk het lekkerst met pindasaus.

’t Turfveld is gelegen op een prachtige plek in de Texelse Dennen. Het ruime terras heeft gezellige zitjes en loungebanken. De fris geurende dennenbomen en glooiende omgeving aan de rand van bos en duinen geven je meteen dat lekkere vakantiegevoel.

Bij minder goed weer kun je lekker binnen zitten bij de houtkachel. Voor kids is er buiten een kleine zandbak om in te spelen. Ultiem genieten.

25x de leukste dingen om te doen op Texel, Bospaviljoen 't Turfveld

Maak een droogvaltocht

Een droogvaltocht? Dat is absoluut één de leukste dingen om te doen op Texel. Je gaat in Oudeschild een boot op en je vaart richting een drooggevallen zandplaat om daar van de boot af te gaan. Een uur lang kun je over de bodem van de zee lopen terwijl een gids van alles vertelt over het rijke bodemleven. Bij mooi weer kun je gewoon lekker op je blote voeten het wad voelen. Kijk hier voor meer informatie.

25x de leukste dingen om te doen op Texel, boottocht

Uitkijkpunt Fonteinsnol

De Fonteinsnol (ja mét tussen s, dit is geen typefout) is één van de bekendste uitkijkpunten van het eiland. Vanaf de houten toren heb je prachtig uitzicht over Het Dennenbos en het eiland. De toren staat op een duin (nol) midden in het bos en is gemakkelijk bereikbaar via een wandelpad. Toegang is gratis.

Bezoek de Sluftervallei

De natuur van Texel blaast je omver van schoonheid. Met als hoogtepunt (wat mij betreft) de Sluftervallei. Dit is het bekendste natuurgebied van het eiland en dat is niet voor niets. Het is een grote kweldervlakte tussen twee zanddijken in.

Het bijzondere is dat deze kwelder aan de Noordzeekust ligt. Kreken met zout water stromen dwars door het gebied. Er groeien alleen planten die zout water kunnen verdragen.

Het grootste deel van de Slufter is afgesloten, want daar broeden eidereenden en veldleeuweriken, maar het zuidelijke gedeelte is vrij toegankelijk en gedeeltelijk ook voor rolstoelen bereikbaar. Neem een verrekijker mee, maar luister ook eens met je ogen dicht naar de vele vogelsoorten die hier leven. Dit wil je niet missen! De hond mag aangelijnd mee. Kijk op deze website voor meer informatie.

25x de leukste dingen om te doen op Texel, wandelen door de Slufter
25x de leukste dingen om te doen op Texel, wandelen door de Slufter
25x de leukste dingen om te doen op Texel, wandelen door de Slufter

Bezoek een schapenboerderij

Zeg je Texel, dan zeg je schapen. Overal in het landschap zie je witte pluizenbolletjes. Het hele jaar door. Een bezoek brengen aan Schapenboerderij Texel is dan ook één van de leukste dingen om te doen op Texel.

Hier kun je schattige lammetjes zien en knuffelen. Ook maak je kennis met de schapenhouderij en het boerenleven. Je leert er alles over werken op de boerderij. Met een beetje geluk kun je zelfs een geboorte meemaken.

25x de leukste dingen om te doen op Texel, schapen in de wei

Ga fietsen

Op Texel vind je allerlei prachtige fietsroutes. Je kunt een rondje om het eiland fietsen, kiezen voor een lammetjesroute of bijvoorbeeld “het oude land” van Texel ontdekken. Kijk op deze website voor de vele fietsroutes van Texel.

25x de leukste dingen om te doen op Texel, fietsen

Wandel door de Horspolders

Nog een bijzondere wandeling door de natuur van Texel maken? Kies voor deze wandeling van Staatsbosbeheer. Je loopt door natte duinvalleien op de Hors op Texel, vol bijzondere planten als de vleeskleurige orchis. De hond mag aangelijnd mee.

Uit eten in het bos bij Restaurant de Worsteltent

In een prachtige bijna 400 jaar oude boerderij vind je het op Texel beroemde en geliefde restaurant “De Worsteltent”. Gelegen in het Dennenbos. Je kunt er terecht voor lunch, borrel of diner en het is allemaal even goed. Maar vooral de mooie locatie maakt het echt uniek. Aan de rand van het bos met daarachter het strand en de zee. Op mooie dagen kun je lekker loungen in de tuin en in de avond rond een vuurtje.

Fotocredit: Restaurant de Worsteltent

Wandel door De Bollekamer

Een mooie wandeling maken in het zuidwesten van Texel? Kies voor De Bollekamer, waar je een beetje een safarigevoel krijgt. Je kunt er namelijk Schotse hooglanders en Exmoorpony’s tegenkomen!

Het is een prachtig duingebied met brede valleien die veelal met duinheide zijn begroeid. Vooral in de nazomer is het hier prachtig, want dat bloeit de heide volop. Ook kun je hier in het landschap een bunker zien. De hond mag aangelijnd mee. Kijk hier voor meer informatie.

Ook leuk: niet ver van de Bollekamer ligt Strandpaviljoen Paal9. Een héle fijne strandtent met lekkere loungebanken met vol zicht op zee en fijne zitplekken onder schaduwdoeken. Hier kun je lunchen, dineren en borrelen en uiteraard een Texels biertje drinken.

25x de leukste dingen om te doen op Texel, wandelen door de Bollekamer
25x de leukste dingen om te doen op Texel, wandelen door de Bollekamer
25x de leukste dingen om te doen op Texel, wandelen door de Bollekamer
25x de leukste dingen om te doen op Texel, Strandpaviljoen Paal 9
Strandpaviljoen Paal 9

Bekijk de indrukwekkende bunkers

Hou je van geschiedenis? Op Texel zijn resten te vinden van de Atlantikwall. In het landschap zie je op verschillende plekken bunkers die je van dichtbij kunt bekijken. Texel was voor de Duitsers namelijk een belangrijke schakel in de verdediging van West-Europa en het mogelijk afslaan van een invasie vanuit Engeland.

Op het eiland stonden tijdens de oorlog meer dan 500 bunkers! Een groot deel daarvan is afgebroken, maar de bunkers die er nog zijn geven een indrukwekkend beeld van hoe het op Texel geweest moest zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog. Weten waar je de bunkers kunt vinden? Klik hier.

Vogels kijken bij het Wagejot (en bewonder de molen)

Vrijwel overal op Texel kun je vogels zien en horen, maar er een heel bijzondere plek aan de oostkant van Texel te vinden waar je enorm veel vogels kunt zien op een klein oppervlak. Ter hoogte van Oosterend vind je het natuurgebied Wagejot.

Dit is een drassige vlakte waar vogels zich enorm thuis voelen. Je kunt vanaf de Lancasterdijk heel goed het Wagejot overzien. Het geluid dat de alle vogels hier samen maken is bijna oorverdovend. Heel bijzonder! Klik hier voor meer informatie.

Ook bijzonder hier in het oosten van Texel: de molen. Als je vanaf het Wagejot een stukje over de Lancesterdijk richting het noorden rijdt zie je hem vanzelf. Het is een prachtige molen die het landschap van Texel siert.

25x de leukste dingen om te doen op Texel, vogels bij het Wagejot
25x de leukste dingen om te doen op Texel, molen Texel

Wandel door De Ploegelanden

Wil je een wandeling maken die je gevarieerde natuur laat zien? De Ploegelanden is een mooi gebied met een waterplas, verschillende soorten bos, een heide én een kudde Schotse Hooglanders! Ook kom je een vogelkijkscherm tegen, dus neem je verrekijker mee. De hond mag aangelijnd mee. Kijk hier voor een wandelroute door De Ploegelanden.

25x de leukste dingen om te doen op Texel, wandelen door de Ploegelanden
25x de leukste dingen om te doen op Texel, wandelen door de Ploegelanden

Bezoek het dorpje Oosterend

Wat mij betreft het meest fotogenieke en authentieke dorpje op Texel. Oosterend is een plaatje om te zien. In dit sfeervolle dorpje wonen ongeveer 1300 mensen. Het ligt helemaal in het oosten van het eiland aan de kant van de Waddenzee.

De meeste huizen in Oosterend vallen onder monumentenzorg. Er zijn in dit idyllische dorpje prachtige keienstraatjes, steegjes en geveltjes te bewonderen. Lees ook: Oosterend: het mooiste dorp van Texel [en dit kun je er doen]

25x de leukste dingen om te doen op Texel, het dorpje Oosterend
25x de leukste dingen om te doen op Texel, het dorpje Oosterend

Volg een workshop of high tea

Of het nu mooi weer is of regent; bij de Bonte Belevenis kun je allerlei leuke dingen op Texel doen. Wat dacht je van een workshop zeep of kaarsen maken? Een workshop likeur bereiden van Texels rogge of met het gezin smullen van een high tea met producten uit eigen bakkerij.

Ook buiten is er veel leuks te doen, want er is een grote moestuin en er lopen allerlei boerderijdieren rond. Hier verveelt niemand zich.

Lees ook: Ameland tips: dit zijn de leukste dingen om te doen

Verblijven op Texel

Op zoek naar een leuke accommodatie op Texel? Zie mijn artikel 12x leuke accommodaties op Texel. Van een knusse B&B tot een vakantiepark en een boetiekhotel. Voor elke smaak en wens iets anders.

25x de leukste dingen om te doen op Texel

Met de boot naar Texel

Texel bereik je via een boot (ferry) van Teso vanaf Den Helder. Je doet er slechts 20 minuten over. Je kunt als voetganger aan boord stappen, maar ook met je auto of met je fiets. Als voetganger betaal je € 2,50. Ben je met de fiets dan kost een kaartje € 5,-. Per auto betaal je een tarief vanaf € 25,-. Tickets kun je makkelijk online reserveren op de website van Teso.

Ook leuk: Roadtrip door de Kop van Noord-Holland: dit zijn de leukste dingen om te doen

Nog meer inspiratie voor een vakantie met de hond aan zee? Lees ook het artikel De leukste vakantieparken aan de kust waar honden welkom zijn (33 stuks!) op mijn andere website Woef Welkom.

Staat Terschelling op je radar? Lees ook: 18x leuke accommodaties op Terschelling

6 comments

Esthel 14/06/2020 - 13:39

Dank voor de tips! We gaan binnenkort een weekendje naar Texel, dus zeer handig! #zinin

Reply
Nathalie 14/06/2020 - 16:30

Oh heerlijk! Ik ga ook heel binnenkort weer die kant weer op, dus er komen nog meer Texelse verhalen aan :)

Reply
Cynthia 12/08/2020 - 17:39

Er staat een fout in de alinea over de fonteinsol, in de tekst eronder staat het woord ” fonteinsnol”. Erg grappig maar dat kan denk ik niet de bedoeling zijn.

Reply
Nathalie 17/08/2020 - 08:53

Hoi Cynthia, ik snap dat je misschien denkt dat het een spelfout is, maar dat is het niet. Een nol is een hoge duin en een fontein is een waterbron. Dit maakt samen hier op Texel: Fonteinsnol, met inderdaad een S ertussen. Google er maar eens op ;)

Reply
Hélène Westerhof 01/08/2023 - 11:27

Ik mis dat het mogelijk is met de boot naar een zandbank te varen, en zeehondjes te bewonderen of heb ik het gemist.? Verder lof voor alle tips! Eind deze maand ga ik weer.

Reply
Nathalie 02/08/2023 - 10:09

Wat heerlijk, veel plezier alvast. Je kunt inderdaad op een “zeehondentocht” per boot, maar ik koos ervoor die tip niet in het artikel te vermelden.

Reply

Laat een reactie achter

©2024 Map of Joy – All Rights Reserved.