Home Europa stedentrips De leukste dagtrips vanuit Lissabon

De leukste dagtrips vanuit Lissabon

door Nathalie
0 Reacties

Je stedentrip Lissabon uitbreiden met nog meer moois onder de Portugese zon? Je kunt vanuit Lissabon allerlei leuke activiteiten buiten de stad ervaren. Wat dacht je van een bezoek aan het magische Sintra of een UNESCO-dorp zoals Évora? Een wijnproeverij of een kajaktocht? In dit artikel je ontdek je de leukste dagtrips vanuit Lissabon die je direct kunt boeken.

Over deze dagtrips vanuit Lissabon

Alle genoemde dagtrips zijn compleet georganiseerd, dus je hoeft niets uit te zoeken of te regelen. Bij sommige dagtrips kun je zelfs worden opgehaald bij je eigen hotel. Je wordt rondgereden in een moderne minibus, in kleine groepjes (meestal max 8 personen) en reist met een gids die je niet alleen begeleid, maar ook meer over de plekken kan vertellen die je bezoekt.

Ook handig om te weten: elke dagtrip kun je tot 24 uur van tevoren kosteloos annuleren. Zo blijven je reisplannen flexibel. Meer informatie en boeken gaat via Get Your Guide, een online reisbureau, waar Map of Joy al jaren mee samenwerkt. De links in dit artikel zijn affiliate links. Dit betekent dat als je een boeking maakt ik een kleine commissie ontvang. Dit kost jou niets extra.  

Rondreis Alentejo, Évora - Map of Joy
De stad Evora.

Dagtrip vanuit Lissabon naar Sintra

Het magische Sintra is het blijvende symbool van de Romantiek in Portugal. Het landschap is geclassificeerd als UNESCO-werelderfgoed en smeekt erom ontdekt te worden. Je begint deze dagtrip vanuit Lissabon naar Sintra met een wandeling door het centrum van Sintra. Vervolgens ga je naar het landgoed Quinta da Regaleira om de beroemde waterput en vele meren, fonteinen en het aquarium op het terrein te verkennen.

De dagtrip gaat verder naar het eclectische Paleis van Monserrate. Een weelderig landgoed dat ooit diende als de zomerresidentie van het Portugese hof. Rond de middag wandel je door het historische dorp en stop je bij lokale patisserieën, waar je een paar van Sintra’s beroemde delicatessen kunt proberen.

Je gaat verder naar het exotische Pena Park en ziet het prachtige paleis van Pena. Een opmerkelijk gebouw met verschillende decoratieve stijlen, symbolen en intrigerende elementen. In totaal duurt de dagtrip 8 uur. Je reist met een minibusje en een gids. Klik hier voor meer informatie of om te boeken. Tot 24 uur van tevoren kosteloos annuleren.

Dagtrip vanuit Lissabon: de Tempeliers

Reis naar de dorpjes Constância en Tomar en ontdek de geschiedenis van de Tempeliers; de heilige orde van vechtende monniken. Breng de dag door met een bezoek aan kastelen en het Convent van Christus en zie hoe deze vechtende monniken leefden.

Tomar was voor Portugal en Spanje de hoofdstad van de Tempeliers en één van de belangrijkste plekken tijdens de middeleeuwen. Het grootste monument van de stad is het Convent van Christus, door UNESCO aangewezen als werelderfgoed. Op kleine afstand van Tomar bevindt zich het kasteel van Almourol.

Dit symbolische monument was ooit eigendom van de Tempeliers. Het kasteel van Almourol en de stad Tomar zijn perfecte voorbeelden om de mystiek van de Tempeliers te kunnen begrijpen. In totaal duurt de dagtrip 8 uur. Je reist met een minibusje en een gids. Klik hier voor meer informatie of om te boeken. Tot 24 uur van tevoren kosteloos annuleren.

Dagtrip vanuit Lissabon naar Fátima, Óbidos en de Atlantische kust

Deze dagtrip brengt je van Lissabon naar Óbidos, Nazaré, Batalha en Fátima in een luxe 8-persoons bus. Het voert je door de heuvels van het Portugese platteland en langs de kust. Je ervaart hoe het is om te leven als een religieuze pelgrim als je het Heiligdom van Fátima bezoekt. Dit is één van de belangrijkste plekken van het christendom met ongeveer 5 miljoen bezoekers per jaar.

Daarna ontdek je het prachtige 14e-eeuwse klooster Batalha, onderdeel van de UNESCO-werelderfgoedlijst. Je kunt ook diverse kapellen en kloosters bezoeken. Geniet van een zeebriesje terwijl je langs de Atlantische kust reist, voorbij de pittoreske dorpjes Foz do Arelho en São Martinho do Porto.

In het vissersdorpje Nazaré wordt er gestopt voor de lunch en kun je van het uitzicht genieten op de top van de Nazaré kliffen. Tot slot reis je naar Óbidos: een romantische dorpje met middeleeuwse architectuur, een kasteel en een vestingmuur. In totaal duurt de dagtrip 9 uur. Je reist met een minibusje en een gids. Klik hier voor meer informatie of om te boeken. Tot 24 uur van tevoren kosteloos annuleren.

Dagtrip vanuit Lissabon naar Sesimbra en het Arrábida natuurpark met wijnproeverij

Ga vanuit Lissabon naar het zuiden en bezoek prachtige stranden, hoge kliffen, een middeleeuws kasteel, een vissersdorp, een natuurpark en een wijnmakerij met wijnproeverijen. Gegarandeerd een topdag!

Deze dagtrip vanuit Lissabon voert je door de regio Setúbal. Je begint je avontuur door de rivier de Taag over te steken op weg naar de indrukwekkende Cabo Espichel op het meest westelijke puntje van de kustlijn van Sesimbra. Vervolgens ga je naar het vissersdorp Sesimbra en bezoek je een Moors kasteel. In deze havenstad vind je ook vele stranden en restaurants met verse zeevruchten.

Vlakbij ligt het Natuurpark Arrábida aan de oevers van de rivierdelta van de Sado. Bezoek de beroemde stranden van Portinho da Arrábida en Figueirinha. Ook het indrukwekkende Arrábida-gebergte staat op het programma. Dit is een natuurreservaat (Natuurpark Arrábida). Hier bezoek je een klein familiebedrijf dat zelf wijn maakt en waar je natuurlijk wijntjes kunt proeven. In totaal duurt de dagtrip 8 uur. Je reist met een minibusje en een gids. Klik hier voor meer informatie of om te boeken. Tot 24 uur van tevoren kosteloos annuleren.

Dagtrip vanuit Lissabon naar het Mafra-klooster, Queluz-paleis en privétour Ericeira

Een onvergetelijke dagtrip! Bezoek het Portugese kleine Versailles; het indrukwekkende Queluz National Palace and Gardens. Ontdek monumentaal UNESCO-werelderfgoed in het Mafra-klooster en -paleis en geniet van een langzamer levenstempo in het schilderachtige vissersdorpje Ericeira.

Tegenwoordig is Ericeira erg beroemd vanwege de surfcultuur. Er zijn slechts 3 surfreservaten in de wereld en één daarvan is Ericeira. Ontspan en kom tot rust terwijl je de stad en de kustlijn verkent. Rond je tour af met een stop in Mafra, een klein stadje gebouwd voor een 18e-eeuws klooster. Dit monument is ook een kerk, een paleis, een bibliotheek en een tuin. Prachtig! In totaal duurt de dagtrip 8 uur. Je reist met een minibusje en een gids. Klik hier voor meer informatie of om te boeken. Tot 24 uur van tevoren kosteloos annuleren.

Dagtrip vanuit Lissabon naar de Berlengas archipel

Bezoek de Berlengas archipel. Een piraat-achtige setting waar je kunt kajakken, snorkelen en het biosfeer-reservaat kunt verkennen (ook weer een werelderfgoedlocatie). Vaar naar het eiland Berlenga en verken historische locaties, natuurreservaten en grotten.

Deze dagtrip begin je in het traditionele vissersstadje Peniche, waar je de boot neemt naar het eiland Berlenga. Als je op het eiland aankomt, stap je over op een kleinere boot om het fort van São João Baptista das Berlengas te zien. Vervolgens maak je een wandeling terug naar de haven op de toegestane paden in het natuurreservaat, genietend van het geweldige uitzicht op dit UNESCO-biosfeergebied.

Bij de haven is er tijd over om te lunchen, maar je kunt er ook voor kiezen om te zwemmen of snorkelen (materiaal is aanwezig) op het strand in de buurt. Of wat dacht je van een kajaktocht maken rond het eiland. De eilandkliffen zijn vol grotten waar je met je kajak doorheen kunt varen. Je kunt ook lekker lui door de grotten varen op een kleine boot met een glazen bodem. In totaal duurt de dagtrip 8 uur. Je reist met een minibusje en een gids. Klik hier voor meer informatie of om te boeken. Tot 24 uur van tevoren kosteloos annuleren.

Dagtrip vanuit Lissabon: rondleiding langs kustdorpen en het Mafra-paleis

Ontdek schilderachtige lokale dorpjes langs de Portugese kust en bewonder de uitzichten op de Atlantische Oceaan. Ook krijg je een rondleiding door het prachtige Nationale Paleis van Mafra.

De eerste stop is Azenhas do Mar, een schilderachtig dorpje aan de kust. Vervolg je weg langs de kust, langs steile kliffen en ruige stranden. Je komt aan in Ericeira, een dorp dat bekend staat om zijn blauwwitte gebouwen en levendige eetcultuur. Je hebt vrije tijd om het dorp in je eigen tempo te verkennen en te lunchen.

Na de lunch ga je naar Jose Franco, een openluchtmuseum dat de traditionele cultuur en het handwerk van de regio laat zien. Sluit je tour af met een bezoek aan het prachtige paleis van Mafra, een meesterwerk uit de 18e-eeuw en één van de belangrijkste gebouwen in de Portugese barokstijl. In totaal duurt de dagtrip 7 uur. Je reist met een minibusje en een gids. Klik hier voor meer informatie of om te boeken. Tot 24 uur van tevoren kosteloos annuleren.

Dagtrip vanuit Lissabon dolfijnen spotten

Maak een rondvaart op een gerestaureerd galjoen om wilde dolfijnen in de natuur te bekijken. Ook zie je één van de 10 mooiste baaien ter wereld en verken je het natuurgebied en de regio.

Deze dagtrip begint met een reis naar Setúbal, ten zuiden van Lissabon. Een pittoreske regio, vooral bekend vanwege zijn vissershaven. Daar ga je aan boord van een volledig gerestaureerd zoutgaljoen, of een moderne catamaran (afhankelijk van het weer en de zee). Je vaart door het Sado-estuarium, waar je meer leert over de dolfijnen en hopelijk lukt het ze te spotten. De boottocht duurt ongeveer 2 tot 3 uur.

Maar deze dagtrip biedt meer. Ook het natuurpark van Arrábida staat op het programma. Geniet van het indrukwekkende uitzicht en leer meer over de lokale gastronomie. Bezoek het klooster van Arrábida, en ontdek belangrijke historische locaties voordat je weer terugkeert naar het centrum van Setúbal.

Voordat je terugkeert naar Lissabon, stop je bij een aantal bezienswaardigheden in de bergketen Serra da Arrábida. In totaal duurt de dagtrip 6 uur. Je reist met een minibusje en een gids. Klik hier voor meer informatie of om te boeken. Tot 24 uur van tevoren kosteloos annuleren.

Dagtrip Évora met wijnproeverij

Geniet van een volledige dag in Évora, een UNESCO-werelderfgoedlocatie. Zie het Geraldo-plein, de tempel van Diana, de kapel van de beenderen en de kathedraal van Évora. Stop erna bij een wijnboerderij voor een wijnproeverij en breng een bezoek aan het kleine dorpje Arraiolos.

Évora wordt soms de “Witte Stad” en ook het “Stadsmuseum” genoemd, omdat het haar bezoekers verblindt met smalle middeleeuwse straatjes en meer moois. Het zal je versteld doen staan. Nadat je de pracht van Évora hebt gezien bezoek je een wijnboerderij. Je leert hier van alles over de productie en de verpakking van wijn en je kunt wijntjes proeven. Als toetje bezoek je het kleine dorpje Arraiolos. In totaal duurt de dagtrip 6 uur. Je reist met een minibusje en een gids. Klik hier voor meer informatie of om te boeken. Tot 24 uur van tevoren kosteloos annuleren.

Meer weten over Évora en Arraiolos? Zie ook het artikel: Dit wil je niet missen tijdens je rondreis door Alentejo [roadtrip route]

Rondreis Alentejo, Évora - Map of Joy
De tempel van Diana.

Dagtrip vanuit Lissabon: Berlenga Grande Sightseeing Tour

Berlenga Grande is het grootste eiland van de Portugese eilandengroep Ilhas Berlengas. Reis langs de paden met een lokale gids, bezoek enkele grotten per boot en ga naar het fort van S. João Baptista tijdens deze dagtrip vanuit Lissabon.

Geniet van de schoonheid van het natuurreservaat dat het eiland Berlenga Grande omvat dat sinds 1465 door de Portugese regering wordt beschermd en door UNESCO is uitgeroepen tot biosfeerreservaat. Bekijk de zeegrotten en vestingwerken die uitsteken in de zee bij het fort van S. João Baptista. In totaal duurt de dagtrip 9 uur. Je reist met een minibusje en een gids. Klik hier voor meer informatie of om te boeken. Tot 24 uur van tevoren kosteloos annuleren.

Dagtrip vanuit Lissabon: kajakken in Sesimbra met picknick

Graag iets actiefs doen in de natuur in de omgeving van Lissabon? Ga naar de haven van Sesimbra en stap in een kajak en peddel door de turquoise wateren. Je ziet ook prachtige kliffen, grotten en kajakt naar een ontoegankelijk strand (bekend als Ribeiro do Cavalo).

Op het oogstrelende strand geniet je van een picknick met fruit, broodjes en sappen. De exotische vissen rond de koralen bekijken? Je kunt er ook snorkelen! In totaal duurt de dagtrip 8 uur. Je reist met een minibusje en een gids. Klik hier voor meer informatie of om te boeken. Tot 24 uur van tevoren kosteloos annuleren.

Reizen naar Lissabon

Dit vind je misschien ook leuk:
28x goedkoop en bijzonder slapen in Lissabon
13x food hotspots in Lissabon om lekker te eten en drinken
Gratis leuke dingen doen in Lissabon? Zie deze tips
18x leuke, goedkope accommodaties in Porto
De mooiste stranden van de Algarve (die je misschien nog niet kent)

Disclaimer: in dit artikel staan affiliate links. Het aanklikken hiervan kost jou niks, maar maakt het voor mij mogelijk om Map of Joy te laten groeien en jou van reisinspiratie te kunnen blijven voorzien. Ik ontvang namelijk een kleine commissie als je via zo’n link een boeking maakt.

Laat een reactie achter