Home BelgiëArdennen De leukste dingen om te doen in Henegouwen

De leukste dingen om te doen in Henegouwen

geschreven door Nathalie
0 Reacties

Op zoek naar een leuke regio over de grens om vakantie te vieren, maar niet te ver van huis? Ken je de provincie Henegouwen in het Belgische Wallonië al? In dit artikel ontdek je de leukste dingen om te doen in Henegouwen. Van een bezoek aan een kasteel tot een bierbrouwerij, de enige Belgische stad met nog intacte stadsmuren en een natuurpark. Mét extra tips voor lunch en diner.

Lees ook: 12x leuke vakantiehuizen in de Belgische Ardennen

Chimay en het kasteel van Chimay

We beginnen in het stadje Chimay, dat niet ver van de Franse grens ligt, in het zuiden van Henegouwen. Het stadscentrum is sfeervol en biedt enkele mooie straatjes om doorheen te struinen. Je kunt zelfs in een toeristisch treintje (leuk met kinderen) het stadje verkennen.

Het Grand Place, in hartje stad, is een mooie en leuke plek om een terrasje te pakken. Met uitzicht op de historische gebouwen en de stadspoort naar het Kasteel van Chimay. Het bezoeken van dit kasteel is absoluut één van de leukste dingen om te doen in Henegouwen.

De eerste vermelding van dit kasteel dateert uit 1119 en het wordt nog steeds gebruikt door de prinsen van Chimay. Het kasteel is dan ook de hoofdzetel van de familie van de prinsen van Chimay. Het is gelegen op een rots met uitzicht op de vallei van de rivier Eau Blanche. Je kunt het kasteel zowel van binnen als buiten bewonderen. Helaas verbleven de prinsen in het kasteel toen ik er was, waardoor een rondleiding door het kasteel niet mogelijk was.

Ik heb wel de film over het kasteel gezien, die heel goed het verhaal van het kasteel tot leven brengt. Ook bijzonder: er worden regelmatig concerten georganiseerd in het kasteel die je kunt bijwonen. Kijk voor meer informatie op de website van het kasteel.

 
De leukste dingen om te doen in Henegouwen, Chimay stadspoort
De leukste dingen om te doen in Henegouwen, Chimay kasteel

Aquascope van Virelles

Een heel bijzonder stukje natuur beleven in Henegouwen? Bezoek dan de Aquascope. Het is een interactief natuurcentrum met een wandelroute, vogelkijkhutten, tentoonstellingen en meer. Vooral de vogelkijkhutten met uitzicht op een prachtig meer waar talloze vogels leven vond ik erg bijzonder. Op bordjes vind je informatie over de vogels die je kunt spotten, maar als je geluk hebt zie je misschien ook wel een bever, otter of uil. Kijk voor meer informatie op deze website.

De leukste dingen om te doen in Henegouwen, Aquascope vogelkijkhut
De leukste dingen om te doen in Henegouwen, Aquascope meer

Chimay Experience

Gek op bier en/of kaas? Chimay staat bekend om het Chimay trappistenbier en de Chimay kaas. Tijdens een bezoek aan de interactieve Chimay Experience kom je alles te weten over deze lekkernijen. Van de oorsprong tot hoe ze worden gemaakt én je kunt natuurlijk het bier en de kaas proeven. Dat laatste doe je op het zonovergoten terras met uitzicht over een weiland. Op en top vakantiegevoel. Zie deze website voor meer informatie.

Lees ook: 20x de mooiste plekken in Wallonië

De leukste dingen om te doen in Henegouwen, Chimay Experience
De leukste dingen om te doen in Henegouwen, Chimay Experience

Abdij Notre-Dame de Scourmont

Op een stukje lopen van de Chimay Experience, door een mooi bos, vind je de Abdij Notre-Dame de Scourmont. Dit is de plek waar het trappistenbier Chimay nog altijd gebrouwen wordt. Je kunt de abdij zien, de kerk bezoeken en het landgoed bewonderen.

De gemeenschap van Scourmont telt momenteel 13 monniken van 45 tot 99 jaar. Bijzonder: hun hostel staat open voor degenen die een paar dagen de eenzaamheid en het gebed van de monniken willen delen. Gedurende het jaar worden er tal van activiteiten, retraites en conferenties georganiseerd. Zie deze website voor meer informatie.

Abdij Notre-Dame van Scourmont
Abdij Notre-Dame van Scourmont

Wandeling in Bourlers

Henegouwen is een heerlijke provincie om in te wandelen of fietsen. Wil je de benen strekken in de buurt van Chimay? Dan kan ik deze wandeling in Bourlers aanraden. Je loopt door een mooi bos, langs weilanden en langs de zogenaamde Oise bronnen.

De Oise is een zijrivier van de Seine. Door de eeuwen heen werd deze route als invasieroute gebruikt. Nu geniet je hier simpelweg van de pracht van de natuur. Bekijk deze PDF met meer informatie over deze wandeling. Let op: voer op je navigatie Source de l’Oise in. Hier vind je een parkeerplaats. Volg vanaf daar langs de linkerkant van de weg het smalle looppaadje en volg vervolgens de blauwe pijltjes. Dit staat ter plekke en in de PDF niet zo goed aangegeven, maar zo kom je er wel.

Wandeling in Bourlers in Henegouwen langs de Oise bronnen
Wandeling in Bourlers in Henegouwen langs de Oise bronnen

Het dorpje en de omgeving van Lompret

Eén van de allermooiste dorpjes van Wallonië ligt in Henegouwen. Het heet Lompret, ligt op 5 kilometer van Chimay, en ziet eruit als een ansichtkaart. De oude dorpskern is een overblijfsel van een feodaal kasteel. De neogotische Sint-Niklaas parochiekerk staat op de plaats van de vroegere kapel, die bij het kasteel hoorde.

De dorpskern van Lompret is heel erg klein, dus dat heb je snel gezien, maar je kunt ook op verkenning gaan in de landelijke omgeving van Lompret. Het dorpje wordt omringd door een zee van groen. Bekijk deze PDF voor een wandeling door de omgeving van Lompret.

Lompret

De Meren van Eau d’Heure

Vertoeven aan een indrukwekkend stuwmeer? Bezoek de Meren van Eau d’Heure. Het uitgestrekte stuwmeer met oude bossen en serene stiltes zorgen voor een instant vakantiegevoel. De meren vormen een beschermd natuurgebied met 70 kilometer aan oevers, 600 hectare waterpartijen, bossen en weilanden.

Er is van alles te doen voor jong en oud. Zo is er een Aquacentrum (een water- en wellnesspark) en kun je er zeilen, kajakken, duiken, jetskiën, waterfietsen, paardrijden en meer.

Abdij van Aulne

Vlakbij het stadje Thuin vind je het dorpje Gozée dat wordt omgeven door groen en waar je allerlei leuke dingen kunt doen. Hier schittert bovenal de abdij van Aulne. Als je houdt van eeuwenoude, historische bouwwerken, dan mag je deze bezienswaardigheid in Henegouwen niet missen.

De abdij van Aulne is gelegen in een steile vallei op de rechteroever van de rivier Samber. Volgens de legende werd de abdij al in de 12e-eeuw gesticht. Je kunt op je gemak door de prachtige overblijfselen van de abdij wandelen. Een oase van rust waar je je onderdompelt in de geschiedenis van de abdij en het leven van de cisterciënzermonniken. Kijk op deze website voor meer informatie.

Bij de abdij vind je meerdere leuke plekken waar je kunt eten en drinken. Ik heb geluncht bij Au Bief du Moulin, waar je zowel binnen als buiten kunt zitten. Buiten heb je deels zicht op de abdij, dus als het mooi weer is wil je dat niet missen. Hou ruimte over voor een toetje, want alleen al bij het zien van de hoeveelheid aan desserts op de kaart ga je watertanden.

Abdij van Aulne
Abdij van Aulne

Centrum voor grafische kunst en het gedrukte beeld

In het Frans heet dit museum voluit: Centre de la Gravure et de l’Image imprimée. Te vinden in de stad La Louvière. Dit is dé plek voor iedereen die interesse heeft in drukkunst. Het is één van de belangrijkste musea op dit gebied ter wereld.

Door middel van wisselende tentoonstellingen zie je illustraties, verschillende soorten typografie, boekontwerpen, stripverhalen, prenten en meer. Grootste troef: je kunt hier een workshop volgen en zo zelf bijvoorbeeld een toffe poster voor thuis maken! Kijk op de website voor de agenda en meer informatie.

Centre de la Gravure tentoonstelling
Centre de la Gravure stempel letters voor drukkunst

Koninklijk museum van Mariemont en het park

Gek op cultuur én natuur? Het domein van Mariemont is een museum én een natuur- en archeologisch park. Je kunt hier makkelijk een halve of een hele dag spenderen. In het museum wandel je langs tentoonstellingen uit verschillende tijdperken en culturen. Zo vond ik de Aziatische hal vol keramische vondsten uit onder andere Japan en Korea en het Japanse theehuis erg mooi.

In het park kun je je geluk op als je houdt van bijzondere eeuwenoude bomen van over de hele wereld. Van reuzesequoias tot ginkgo biloba’s. Ook kun je er de ruïnes van een kasteel uit de 18e-eeuw bewonderen. Neem wat te eten en drinken mee en ga hier picknicken op een mooie zomerse dag. Kijk op deze website voor meer informatie.

Koninklijk museum van Mariemont en het park
Koninklijk museum van Mariemont en het park

De stadsmuren en het kasteel van Binche

Het middeleeuwse, vestingstadje Binche is sowieso een bezoek waard. Het is mooi, sfeervol en er is genoeg te zien. Het staat bekend om het carnaval dat er ieder jaar groots wordt gevierd, maar de grootste troef is wat mij betreft het feit dat je hier nog intacte stadsmuren kunt zien. Het is de enige stad in België waar dat nog kan!

De stadsmuren van Binche zijn maar liefst 2 kilometer lang en dateren uit de 14e-eeuw. Ook kun je nog 22 torens aanschouwen en zijn er verschillende stadspoorten. En alsof dat nog niet genoeg is kun je hier ook nog de ruïnes van het paleis van Maria van Hongarije zien. Het dateert uit 1545.

Ik verkende Binche met een gids van de plaatselijke VVV. Een aanrader, want zo kom je allemaal bijzondere feitjes te weten. Zie deze website voor meer informatie. Lunchen of dineren in Binche? Ik tip La Trattoria. Een prachtig Italiaans restaurant met een heerlijk terras voorzien van olijfbomen. Op de kaart staan uiteraard pizza’s die je live uit de steenoven kunt zien komen, maar ook pasta’s en verschillende vleesgerechten.

De stadsmuren van Binche
De ruïnes van het kasteel van Binche

Brasserie La Binchoise

Wil je tijdens je verblijf in Binche ook nog een lokaal biertje proeven? Sla dan een bezoek aan de Brasserie La Binchoise (al sinds 1847 een begrip in de stad) niet over en bestel een treetje met kleine glaasjes Binchoise bier dat hier gebrouwen is.

Aanrader: het rosé bier. Een echt zomerbiertje dat heerlijk fris en lichtzoet smaakt. Je mag ook een kijkje nemen in de brouwerij en je kunt hier lunchen en dineren. Zie deze website voor meer informatie.

Brasserie La Binchoise biertjes
Brasserie La Binchoise biertjes

Abdij van Bonne-Espérance

Als je nog een mooie abdij wilt bewonderen, ga dan naar de abdij van Bonne-Espérance. Deze abdij is nog volledig intact en doet momenteel dienst als middelbare school. Bij de abdij is ook een mooie kathedraal, en een molen met een bakkerij die nog steeds in bedrijf zijn, die je kunt bezoeken.

In het hoogseizoen worden er van begin april tot eind september elke zondag en op feestdagen rondleidingen door de abdij georganiseerd vanuit de molen en de bakkerij om 15.30 uur. Zie deze website voor meer informatie.

Abdij van Bonne-Espérance
Abdij van Bonne-Espérance, kathedraal

Mijnwerkersdorp Bois-Du-Luc

Een mijn bezoeken in Henegouwen? Bois-Du-Luc is meer dan een steenkolenmijn, het is een compleet mijnwerkersdorp, dat heel goed bewaard is gebleven. Je kijkt hier je ogen uit terwijl je voor je gevoel door een geschiedenisboek loopt.

Sinds 2012 staat Bois-Du-Luc op de werelderfgoedlijst van UNESCO en dat is niet zonder reden. Het was 1685 tot 1973 in gebruik en staat bol van het industriële erfgoed. Ik heb hier met een gids doorheen gewandeld en kan dat erg aanraden. Je hoort allerlei verhalen over hoe het was om hier te wonen en werken terwijl je werkplaatsen, ateliers, de mijn en zelfs een werknemershuisje bekijkt. Zie voor meer informatie deze website.

Bois-Du-Luc mijnwerkersdorp
Bois-Du-Luc mijnwerkersdorp, atelier met oude bouwmaterialen

Kasteel van Ecaussinnes

Ecaussinnes is een klein dorpje waar de tijd lijkt stil te staan. Het wordt omringd door groen je ziet er middeleeuwse bouwwerken. Het grote pronkstuk is het kasteel van Ecaussinnes dat je kunt bezoeken. Helaas was het gesloten toen ik er was, maar ook de buitenkant is erg imposant. Je kunt er helemaal omheen lopen.

Binnen kun je onder andere de kerker, de oude keuken en de wapenkamer bezoeken. In alle vertrekken staan antieke meubels die destijds zijn gemaakt door internationale topontwerpers. Daarnaast is er een grote collectie wapens te zien en staan er historische objecten tentoongesteld. Aan de muren van het kasteel hangen oude schilderijen.

Lunchen of dineren in Ecaussinnes? Strijk neer bij Moulin du Fief. Een gezellig restaurant met een mooi terras. Op de kaart staan verschillende gerechten, maar ook de tosti’s zijn erg lekker. Geen website, te vinden op Rue du Moulin 1, Écaussinnes.

Kasteel van Ecaussinnes

Hôpital notre dame à la Rose

Een prachtige bezienswaardigheid in Henegouwen die je niet wilt missen is Hôpital notre dame à la Rose. Het is één van de oudste ziekenhuizen van Europa! Je ziet er niet alleen allerlei indrukwekkende medische instrumenten, recepten en kruidenmengsels van vroeger, maar ook een barokke kapel, weelderige tuinen, een mooi klooster en meer.

Ook hier kan ik een gids aanraden. De verhalen zijn indrukwekkend. Liever zelf door deze prachtige, middeleeuwse plek lopen? Maak dan gebruik van de audioguide, want de vele verhalen die over deze plek te leren zijn maken je bezoek extra bijzonder. Kijk op deze website voor meer informatie.

Hôpital notre dame à la Rose, kruidentuin
Hôpital notre dame à la Rose, oude kruidenmengels

Park van Edingen

De enige plek uit deze lijst die ik helaas zelf niet heb bezocht (te weinig tijd), maar wel genoemd wil hebben is het Park van Edingen. Dit uitgestrekte park wordt beschouwd als één van de mooiste tuinen van Europa in de 17e-eeuw en is nu verklaard tot belangrijk erfgoed van Wallonië. Samengesteld uit een mozaïek van meren, bossen, oude gebouwen en thematuinen, is het Park van Edingen een opmerkelijke plek.

Lees ook: 20x de mooiste bezienswaardigheden in de Belgische Ardennen

Praktische informatie over Henegouwen

Vanaf Utrecht is het 287 kilometer rijden naar Chimay (het zuiden van Henegouwen). Je rijdt via Antwerpen en Brussel, dus je zou er nog een bezoek aan één van deze steden aan vast kunnen plakken. Ook kun je ervoor kiezen om een bezoek aan Henegouwen te combineren met een vakantie in de Belgische Ardennen. Je rijdt dan via Namen en Dinant. Dit is een mooie weg die de rivier de Maas volgt.

Je kunt verblijven in en rond Chimay. Klik hier voor aanbiedingen van accommodaties. Ook kun je ervoor kiezen om te verblijven in het Orange Hotel in La Louvière, zoals ik deed. Dit hotel heeft een handige ligging naast de snelweg en is een leuk, modern hotel. De bedden slapen heerlijk, je hebt airconditioning en het ontbijt is verrukkelijk. Naast het hotel zit een goed restaurant met een moderne, laagdrempelige kaart en een terras. Ook Pizza Gennaro, die in het hotel bezorgd, is een aanrader voor een lekkere pizza of pasta na een lange dag Henegouwen ontdekken. Klik hier voor meer informatie en om te boeken.

Meer weten over Henegouwen? Neem een kijkje op de website van Visit Hainaut.

Ik verkende Henegouwen op uitnodiging van Visit Hainaut, maar dit heeft op geen enkele wijze mijn mening over de streek beïnvloed.

Laat een reactie achter

©2024 Map of Joy – All Rights Reserved.