Home dichtbij op reis 3x de allerleukste kerstmarkten in de Eifel

3x de allerleukste kerstmarkten in de Eifel

door Nathalie
2 comments

Kerstsfeer op zijn best. Dat ervaar je in het Duitse gebied de Eifel vanaf eind november tot aan kerst, in Monschau, Cochem en Bad Münstereifel. Denk aan kerststalletjes die van alles verkopen voor thuis of om direct van te smullen en dat in de meest mooie setting die deze plaatsen bieden. In dit artikel lees je alles wat je wilt weten over 3x de allerleukste kerstmarkten in de Eifel.

Lees ook: 9x de mooiste kerstmarkten in Nedersaksen

Kerstmarkt in Monschau

De eerste kerstmarkt in de Eifel die je niet wilt missen is die in het plaatsje Monschau. Het ligt maar 6 kilometer van de Belgische grens en vanaf Maastricht is het een uur rijden. Monschau is een stadje waar je met hartjes in je ogen doorheen loopt. Je ziet er schilderachtige vakwerkhuizen terwijl je door nauwe steegjes over kinderkopjes loopt.

Lees ook: 10x de leukste kerstmarkten in België

In de kerstperiode kun je er genieten van allerlei versieringen en leuke kerstkraampjes. Deze vind je verspreid door het centrum, maar vooral op het plein de Gerberplatz. Er is ook een variërend dagprogramma, waarbij sprookjesfiguren tot leven komen en er live muziek wordt gespeeld. Daarnaast is er dit jaar (2019) een overdekte kerstmarkt in de Aukloster (een klooster vlak bij de Gerberplatz), waar je vooral ambachtelijk werk kunt bewonderen en kopen.

Grootste troef van de kerstmarkt in Monschau vind ik dat alle ondernemers in Monschau meedoen. Elk winkelpandje en elke horecagelegenheid is prachtig versierd. Zie voor meer informatie deze website. Wil je langer dan een dag van Monschau genieten? Klik hier voor aanbiedingen van leuke accommodaties in Monschau.

Lees ook: Dit zijn de 10 leukste steden in Duitsland [+ te doen tips]

kerstmarkt Monschau, Eifel, Duitsland
kerstmarkt Monschau, Eifel, Duitsland
kerstmarkt Monschau, Eifel, Duitsland

Kerstmarkt in Cochem

Cochem wordt ook wel de parel aan de Moezel genoemd en als je er bent begrijp je direct waarom. Het is écht een plaatje om te zien. Het ligt prachtig aan de Moezel, het oude centrum staat vol historische vakwerkhuizen en bovenop de berg torent de Reichsburg burcht boven de stad uit wat het een extra sprookjesachtige uitstraling geeft.

Direct als je door de stadspoort loopt (parkeren in de overdekte parkeerplaats in de Endertstrasse is het handigst) stuit je op de kerstmarkt met allerlei kraampjes. Er is als je onder het bruggetje doorloopt een groot overdekt gedeelte waar je vooral decoratie kunt bekijken en kopen en buiten richting de Moezel vind je vooral kraampjes met eten en drinken en kun je oude ambachten zien en leuke dingen doen. Allerlei handgemaakte producten worden hier verkocht en de kids kunnen zelfs in een oude draaimolen die met de hand gedraaid wordt. Authentieker en knusser wordt het niet.

Lees ook: Dit zijn de 5 mooiste steden en dorpjes in de Eifel [+ wat te doen tips]

Ook in Cochem is de binnenstad rijkelijk versierd met kerstdecoratie. Vooral de Marktplatz met een gigantische kerstboom en veel andere versieringen is erg mooi om te zien. Ik streek hier neer op het terras van Emily’s wein-café en genoot volop van de sfeer en de kaart (de warme apfelstrudel en wafels zijn niet te versmaden).

Zie voor meer informatie deze website. Een lang weekend van Cochem in kerstsfeer genieten? Klik hier voor aanbiedingen van leuke accommodaties.

Lees ook: Wandelen in de Eifel bij de Dreimühlen waterval

kerstmarkt Cochem, Eifel, Duitsland
kerstmarkt Cochem, Eifel, Duitsland
kerstmarkt Cochem, Eifel, Duitsland
kerstmarkt Cochem, Eifel, Duitsland

Kerstmarkt in Bad Münstereifel

Een andere leuke kerstmarkt in de Eifel die je niet wilt missen is die in Bad Münstereifel. Ook dit plaatsje is ongelooflijk fotogeniek. Om te beginnen heeft het een eeuwenoude stadsmuur met vier nog intacte mooie, stadspoorten!

Lees ook: Zó leuk zijn de kerstmarkten in Celle, Hildesheim en Wolfenbüttel [+ meer te doen tips] Niet ver van de Nederlandse grens!

En ook Bad Münstereifel heeft prachtige vakwerkhuizen die tijdens de kerstperiode extra mooi tot hun recht komen. Door Bad Münstereifel loopt het riviertje de Erft met daar overheen enkele bruggetjes die je het gevoel geven alsof je een geschiedenisboek binnenloopt. Langs het slingerende riviertje zijn dennenbomen geplaatst en kom je allerlei kerstkraampjes tegen. De meeste kerstkraampjes vind je op de Entenmarkt. Ook is er een schaatsbaan voor nog meer winterpret.

Zie voor meer informatie deze website. Een nachtje blijven in Bad Münstereifel? Klik hier voor aanbiedingen van leuke accommodaties.

Lees ook: 21x doen tijdens kerst in Londen

kerstmarkt Bad Münstereifel, Eifel, Duitsland
kerstmarkt Bad Münstereifel, Eifel, Duitsland
kerstmarkt Bad Münstereifel, Eifel, Duitsland
kerstmarkt Bad Münstereifel, Eifel, Duitsland

Lees ook: Wat te doen in Rothenburg ob der Tauber? Mooiste bezienswaardigheden + handige tips Er is ook jaarlijks een geweldige mooie kerstmarkt!

2 comments

ritva 31/10/2021 - 18:56

beste gaan de kerstmarkten in monschau en bad munstereifel door want op een andere site lijken deze precies niet plaats te vinden dit jaar

Reply
Castle Combe: het mooiste dorp van de Cotswolds! - Map of Joy
Nathalie 02/11/2021 - 10:15

Hi Ritva, helaas gaan de kerstmarkten vanwege de overstromingen afgelopen zomer en de huidige coronamaatregelen NIET door in deze plaatsen. Hopelijk in 2022 weer.

Reply

Laat een reactie achter