Home dichtbij op reis 3x de allerleukste kerstmarkten in de Eifel

3x de allerleukste kerstmarkten in de Eifel

by Nathalie
de leukste kerstmarken in de Eifel - Map of Joy

Kerstsfeer op zijn best. Dat ervaar je in het Duitse gebied de Eifel vanaf eind november tot aan kerst, in Monschau, Cochem en Bad Münstereifel. Denk aan kerststalletjes die van alles verkopen voor thuis of om direct van te smullen en dat in de meest mooie setting die deze plaatsen bieden. In dit artikel lees je alles wat je wilt weten over 3x de allerleukste kerstmarkten in de Eifel.

LET OP: controleer voordat je één van deze kerstmarkten gaat bezoeken of de kerstmarkt wel geopend is. In verband met het coronavirus wisselt de situatie constant. De data in dit artikel zijn daarom niet geüpdate naar data in 2020.

Lees ook: 9x de mooiste kerstmarkten in Nedersaksen

Kerstmarkt in Monschau

De eerste kerstmarkt in de Eifel die je niet wilt missen is die in het plaatsje Monschau. Het ligt maar 6 kilometer van de Belgische grens en vanaf Maastricht is het een uur rijden. Monschau is een stadje waar je met hartjes in je ogen doorheen loopt. Je ziet er schilderachtige vakwerkhuizen terwijl je door nauwe steegjes over kinderkopjes loopt.

Lees ook: 10x de leukste kerstmarkten in België

In de kerstperiode kun je er genieten van allerlei versieringen en leuke kerstkraampjes. Deze vind je verspreid door het centrum, maar vooral op het plein de Gerberplatz. Er is ook een variërend dagprogramma, waarbij sprookjesfiguren tot leven komen en er live muziek wordt gespeeld. Daarnaast is er dit jaar (2019) een overdekte kerstmarkt in de Aukloster (een klooster vlak bij de Gerberplatz), waar je vooral ambachtelijk werk kunt bewonderen en kopen.

Grootste troef van de kerstmarkt in Monschau vind ik dat alle ondernemers in Monschau meedoen. Elk winkelpandje en elke horecagelegenheid is prachtig versierd. De kerstmarkt in Monschau is in 2019 te bezoeken op vrijdag en zaterdag van 11-21 uur en op zondag van 11-20 uur tot en met 22 december. Zie voor meer informatie deze website. Wil je langer dan een dag van Monschau genieten? Klik hier voor aanbiedingen van leuke accommodaties in Monschau.

Lees ook: Dit zijn de 10 leukste steden in Duitsland [+ te doen tips]

kerstmarkt Monschau, Eifel, Duitsland

kerstmarkt Monschau, Eifel, Duitsland

kerstmarkt Monschau, Eifel, Duitsland

Kerstmarkt in Cochem

Cochem wordt ook wel de parel aan de Moezel genoemd en als je er bent begrijp je direct waarom. Het is écht een plaatje om te zien. Het ligt prachtig aan de Moezel, het oude centrum staat vol historische vakwerkhuizen en bovenop de berg torent de Reichsburg burcht boven de stad uit wat het een extra sprookjesachtige uitstraling geeft.

Direct als je door de stadspoort loopt (parkeren in de overdekte parkeerplaats in de Endertstrasse is het handigst) stuit je op de kerstmarkt met allerlei kraampjes. Er is als je onder het bruggetje doorloopt een groot overdekt gedeelte waar je vooral decoratie kunt bekijken en kopen en buiten richting de Moezel vind je vooral kraampjes met eten en drinken en kun je oude ambachten zien en leuke dingen doen. Allerlei handgemaakte producten worden hier verkocht en de kids kunnen zelfs in een oude draaimolen die met de hand gedraaid wordt. Authentieker en knusser wordt het niet.

Lees ook: Dit zijn de 5 mooiste steden en dorpjes in de Eifel [+ wat te doen tips]

Ook in Cochem is de binnenstad rijkelijk versierd met kerstdecoratie. Vooral de Marktplatz met een gigantische kerstboom en veel andere versieringen is erg mooi om te zien. Ik streek hier neer op het terras van Emily’s wein-café en genoot volop van de sfeer en de kaart (de warme apfelstrudel en wafels zijn niet te versmaden).

De kerstmarkt in Cochem is tot en met 22 december te bezoeken en op 21 december is om 18.30 uur een groots vuurwerk te zien boven de Moezel. Zie voor meer informatie deze website. Een lang weekend van Cochem in kerstsfeer genieten? Klik hier voor aanbiedingen van leuke accommodaties.

Lees ook: Wandelen in de Eifel bij de Dreimühlen waterval

kerstmarkt Cochem, Eifel, Duitsland

kerstmarkt Cochem, Eifel, Duitsland

kerstmarkt Cochem, Eifel, Duitsland

kerstmarkt Cochem, Eifel, Duitsland

Kerstmarkt in Bad Münstereifel

Een andere leuke kerstmarkt in de Eifel die je niet wilt missen is die in Bad Münstereifel. Ook dit plaatsje is ongelooflijk fotogeniek. Om te beginnen heeft het een eeuwenoude stadsmuur met vier nog intacte mooie, stadspoorten!

En ook Bad Münstereifel heeft prachtige vakwerkhuizen die tijdens de kerstperiode extra mooi tot hun recht komen. Door Bad Münstereifel loopt het riviertje de Erft met daar overheen enkele bruggetjes die je het gevoel geven alsof je een geschiedenisboek binnenloopt. Langs het slingerende riviertje zijn dennenbomen geplaatst en kom je allerlei kerstkraampjes tegen. De meeste kerstkraampjes vind je op de Entenmarkt. Ook is er een schaatsbaan voor nog meer winterpret.

De kerstmarkt in Bad Münstereifel is dagelijks geopend tot en met 29 december (niet op 24, 25 en 26 december). Op maandag tot en met donderdag van 13-19 uur en van vrijdag tot en met zondag van 11-20 uur. Op vrijdag en zondag is er live muziek én op zaterdag en zondag kun je van 16-19 uur de kerstman ontmoeten! Zie voor meer informatie deze website. Een nachtje blijven in Bad Münstereifel? Klik hier voor aanbiedingen van leuke accommodaties.

Lees ook: 21x doen tijdens kerst in Londen

kerstmarkt Bad Münstereifel, Eifel, Duitsland

kerstmarkt Bad Münstereifel, Eifel, Duitsland

kerstmarkt Bad Münstereifel, Eifel, Duitsland

kerstmarkt Bad Münstereifel, Eifel, Duitsland

3x de allerleukste kerstmarkten in de Eifel - Map of Joy

Related Articles

Laat een reactie achter