Home TsjechiëPraag 6x de leukste kerstmarkten in Tsjechië [deze wil je niet missen]

6x de leukste kerstmarkten in Tsjechië [deze wil je niet missen]

door Nathalie
0 Reacties

Twinkelende lichtjes, de zoete geur van glühwein en kerstmelodieën op iedere hoek. Laat je betoveren door de kerstsfeer op de kerstmarkten in Tsjechië. Vanaf eind november tot het nieuwe jaar zijn de stadscentra in het hele land versierd met kerstdecoratie en staan er kraampjes. Koop originele handgemaakte cadeaus, bewonder de producten van bekwame ambachtslieden, geniet van talrijke concerten en warm jezelf op met een kop punch, glühwein of warme mede. Ontdek hier 6x de leukste kerstmarkten in Tsjechië die je niet wilt missen.

Praag

Praag is een geweldige bestemming voor een winterse stedentrip. Slenter door de straten die verlicht zijn met lampjes en kerstversiering en bewonder de stad gehuld in kerstsfeer vanaf één van de vele uitkijkpunten. Op het Oude Stadsplein bevindt zich de grootste kerstmarkt van het land en dat is ook meteen één van de leukste kerstmarkten in Tsjechië.

Lees ook: 13x leuke hotels in Praag

Tientallen kraampjes, een kerststal en een metershoge kerstboom sieren het plein. Het startsein van de opening van de kerstmarkt gaat gepaard met concerten, optredens en het verlichten van de kerstboom. Ook op andere locaties in Praag zijn gezellige kerstmarkten, zoals bij de Praagse Burcht, het Wenceslausplein en Náměstí Míru in de wijk Vinohrady. De kerstmarkten in Praag zijn vaak een week na nieuwjaar open, zodat je ook in het nieuwe jaar nog kunt genieten van de magie van de kerstmarkten.

Lees ook de artikelen De leukste, minder toeristische wijken in Praag [en wat je er kunt doen] en 40x leuke, betaalbare food hotspots in Praag plus Wat te doen in Praag? Originele tips en bezienswaardigheden!

Fotocredit: Libor Svacek
Fotocredit: Prague City Tourism

Pilsen

Op het centrale plein in Pilsen, de culturele en industriële metropool van West-Bohemen, word je vanaf de derde week in november verwelkomd door tientallen standhouders. Op de kerstmarkt vind je prachtige souvenirs, waaronder veel handgemaakte producten: peperkoek, wollen sokken, houten speelgoed of kerstversieringen gemaakt van Boheems glas. Opwarmen kan bij een van de vele cafés in de stad.

Tijdens de advent zijn er in Pilsen speciale begeleide adventstochten in het centrum. Ze nemen bezoekers mee door de geschiedenis van Kerstmis en de regionale kerstgebruiken en -tradities. De gotische Sint-Bartholomeuskathedraal is het belangrijkste heiligdom in de stad, en naast de reguliere kerkdiensten gedurende het adventseizoen, zijn er concerten en er is een kerststal te zien. De kathedraaltoren biedt een interessant uitzicht over de stad die volop versierd is met kerstverlichting.

Lees ook: Zó leuk zijn de kerstmarkten in Celle, Hildesheim en Wolfenbüttel [+ meer te doen tips] Niet ver van de Nederlandse grens!

Fotocredit: Libor Svacek
Fotocredit: Libor Svacek

České Budějovice

De stad České Budějovice in Zuid-Bohemen maakt zich in november klaar voor de kerst. Het is één van de eerste kerstmarkten die opent in het land en ook één van de leukste kerstmarkten in Tsjechië. Op het vierkante barokke plein in het stadcentrum is een uitgebreide kerstmarkt en een ijsbaan die de fontein van Samson omringt.

Tot het einde van het jaar genieten bezoekers van kerstliederen, eindeloze lekkernijen en kraampjes met verschillende kerstproducten en cadeaus. De geur van de trdelník hangt er in de lucht, maar ook worstjes, mede en andere warme dranken worden verkocht. Een kerststal met levende dieren maakt advent in České Budějovice compleet. Lees ook: 4x de leukste skigebieden in Tsjechië [te combineren met stedentrips]

Fotocredit: Petr Kubat

Brno

Advent in Brno gaat gepaard met een rijk gevuld cultureel programma. Op het Vrijheidsplein is er elke dag een ander muzikaal of cultureel optreden. Kinderen genieten op het Dominicaanse Plein van een houten kerststal en de kinderboerderij. Schaatsen bij het Moravische Plein is een typische winterervaring in Brno. In de tweede grootste stad van Tsjechië mag de kersttram niet ontbreken. Deze verlichte tram vrolijkt iedere reiziger op.

De kerstmarkten in Brno zijn te vinden op het Vrijheidsplein, de Koolmarkt, het Moravische plein en de Radnická-straat. Handwerk, regionale producten uit Zuid-Moravië, verschillende zoete lekkernijen, varkensvleesspecialiteiten en glühwein zijn een kleine greep van wat je er allemaal kunt vinden. De originele kerstdrank van Brno is Turbomošt. De warme appelcider uit de rood-witte mok is al jaren een succes. Lees ook: De mooiste bezienswaardigheden in Moravië (gezien in Wie is de Mol)

Fotocredit: Tourist Authority South-Moravia Gabzdyl

Olomouc

In Moravië, in het oosten van Tsjechië, is Olomouc een “onverwachte schat”. De charme van de geplaveide straatjes en het prachtige culturele erfgoed zorgen voor een magische sfeer tijdens advent. Het centrale plein van Olomouc, waar de beroemde Zuil van de Heilige Drie-eenheid staat, komt midden november tot leven.

Er zijn tientallen standjes met regionale producten en ambachtelijke demonstraties, evenals versnaperingen en smakelijke regionale specialiteiten. Op elke kerstmarkt in Tsjechië kun je genieten van verschillende warme dranken, maar nergens zo veel als in Olomouc. Wie naar “punch town” op het Bovenplein gaat, kan genieten van punch met verschillende kruiden. Zoet of bitter, met rum, kersenbrandewijn of sinaasappel. Dit drankje kan je in Olomouc in al zijn vormen proeven. Een openluchtijsbaan, live art-shows en concerten zorgen ervoor dat Olomouc nog meer in kerstsfeer wordt ondergedompeld.

Fotocredit: Libor Svacek
Fotocredit: Daniel Berka

Liberec

De kerstmarkt in de Noord-Boheemse stad Liberec wordt traditioneel gehouden voor het stadhuis van Liberec op het historische Dr. Edvard Beneš-plein. Het plein en de omliggende straten zijn vrolijk verlicht en voorzien van prachtige kerstdecoratie. Vanuit het adventsrad aanschouw je het best de kerstmagie van Liberec.

Op de markt met houten kraampjes kunnen bezoekers regionale specialiteiten, handwerk en kerstdecoratie kopen. De handgeblazen kerstballen mogen daarbij niet ontbreken. Noord-Bohemen heeft een lange geschiedenis wat betreft glasblazen. Nog steeds worden in de omgeving van Liberec glazen kerstballen geblazen, gegraveerd en beschilderd. Aanschouw deze bijzondere ambacht in de glasblazerij Novosad in Harrachov of maak je eigen kerstdecoratie van glazen kralen in de glasfabriek van Rautis. Lees ook: Stedentrip Liberec: bezienswaardigheden en tips

Lees ook: Vakantietips voor de regio Liberec (Noord-Bohemen)

Fotocredit: Rautis

Laat een reactie achter

©2023 Map of Joy – All Rights Reserved. Op deze website worden affiliate links gebruikt. Als je een aankoop doet kan het zijn dat Map of Joy daar een kleine commissie voor ontvangt.