Home NederlandGelderland De leukste musea in de Achterhoek

De leukste musea in de Achterhoek

door: Nathalie
Gepubliceerd: Updated:

In het idyllische coulisselandschap van de Achterhoek (in Gelderland) vind je allerlei musea. De één staat vol toonaangevende kunst en de ander toont culturele parels. Je kunt er volop genieten van prachtige kunstwerken, luisteren naar boeiende verhalen en meer te weten komen over de cultuur en de geschiedenis van de regio. Ontdek in dit artikel de leukste musea in de Achterhoek die je echt niet wilt missen.

Over de leukste musea in de Achterhoek

Wist jij dat de wereldberoemde Piet Mondriaan zijn schilderscarrière begon in de Achterhoek? Maar ook bijzondere archeologische vondsten en prachtige kastelen zijn volop te vinden in deze regio. Het is zomaar een greep uit wat de Achterhoek te bieden heeft op het gebied van kunst en cultuur.

Het aanbod aan musea in de Achterhoek is enorm divers en verrassend. Van inspirerende kunst tot spannende geschiedenis. Bekijk het hele aanbod van musea op www.musea-achterhoek.nl 

Museum MORE in Kasteel Ruurlo

Ik start dit lijstje leukste musea in de Achterhoek met een persoonlijke favoriet: Museum MORE in Kasteel Ruurlo. Allereerst de locatie: wat een plaatje! Het kasteel heeft alles wat je van een kasteel verwacht. Van een slotgracht tot torentjes. Sprookjesachtig!

Kunstverzamelaars Hans en Monique Melchers, initiatiefnemers van Museum MORE, hebben hun Carel Willink-collectie ondergebracht in Kasteel Ruurlo en dat is genieten geblazen. Je ontdekt het leven en werk van deze grootmeester in dit rijksmonument. Door de bijzondere mix van de schilderijen van de topkunstenaar, architectuur uit verschillende eeuwen, de naastgelegen oranjerie en al het natuurschoon van de Achterhoek, staat Kasteel Ruurlo garant voor een bijzonder dagje uit.

Goed om te weten: Museum MORE heeft twee locaties. Ook middenin het prachtige dorp Gorssel vind je Museum MORE. Het is het mooiste museum voor modern realisme. Sinds 2015 worden hier werken van Nederlandse realistische topkunstenaars getoond, zoals Jan Mankes, Pyke Koch en Charley Toorop. Naast de eigen collectie zijn er voortdurend wisselende tentoonstellingen te zien.

DRU Industriepark

In Ulft, aan de Oude IJssel, lag ooit een centrum van de Nederlandse ijzerindustrie. Het maken van producten als kachels, pannen en badkuipen heeft plaatsgemaakt voor cultuur en innovatie. Het DRU Industriepark is echt zo’n plek in de Achterhoek waar je enorm verrast wordt als cultuurliefhebber.

Het park bruist anno nu van de culturele activiteiten, van de historische en kunstzinnige bezienswaardigheden en creatieve ondernemers. Je beleefd er het verleden, heden en de toekomst van de DRU en de ijzerindustrie in de regio. Zeker doen na het cultuursnuiven: lekker lunchen en/of dineren in Grand café Het Schaftlokaal. De inrichting, de kaart (met Achterhoekse ingrediënten) en de gemoedelijke en gastvrije sfeer zijn een ode aan de streek en de rijke industriële herkomst.

Museum Villa Mondriaan

Iedereen die van kunst houdt kent de naam Piet Mondriaan (1872-1944). Eén van de belangrijkste vernieuwers van de schilderkunst. Hij verwierf wereldfaam in Parijs en New York, maar begon zijn schilderscarrière in Winterswijk. Gewoon, in de Achterhoek! Hier ontdekte hij zijn passie voor schilderen en tekenen en waagde zich aan een bestaan als kunstenaar.

In Villa Mondriaan kun je op interactieve wijze meer te weten komen over deze imposante man. Er is een audiotour met achtergrondinformatie, maar je kunt ook een gratis app downloaden waarmee je de tentoonstelling in eigen tempo en volgorde kunt bekijken. Voor de kinderen ligt een speurtocht klaar.

Stedelijk Museum Zutphen

Het Stedelijk Museum Zutphen is een cultuurhistorisch museum dat de geschiedenis van Zutphen en de Graafschap (de huidige Achterhoek) verzamelt en op originele wijze in beeld brengt. Terwijl je door het museum loopt ontdek je “Het Verhaal van Zutphen”, één van de oudste steden van Nederland, aan de hand van bijzondere objecten uit de museale, archeologische en archiefcollecties. Een greep uit het unieke aanbod: je ziet er het beroemde “Zutphens Zilver”, maar ook het “oudste horloge”, het “oudste stripverhaal” en de “oudste foto” van Nederland.

En mogen we het even over de locatie hebben? Het Stedelijk Museum Zutphen is namelijk (samen met Museum Henriette Polak) gevestigd in het 17e-eeuwse stadspaleis het Hof van Heeckeren. Dit prachtige stadspaleis wil je sowieso gezien hebben. De entree alleen al met een Schelpenpoort uit 1697, bekleed met gesmolten glas, gesinterd steen en exotische schelpen, is ontzettend mooi. Via de Schelpenpoort kom je in de museumtuin.

Nationaal Onderduikmuseum

Als je het hebt over de geschiedenis van de Achterhoek kun je er niet omheen: de Tweede Wereldoorlog. In het Nationaal Onderduikmuseum kun je op een interactieve manier “de oorlog onder één dak” ervaren en dat is onvergetelijk.

Zo beleef je bijvoorbeeld hoe het er in het dagelijks leven van de bewoners aan toe ging en welke keuzes zij toen moest maken. Je gaat zelf op zoek naar de ingang van de illegale drukkerij en bekijkt de persoonsbewijzen. Ook leef je in de opkamer mee met de evacués uit Scheveningen, die vanwege de Atlantikwall hun woonplaats moesten verlaten. Indrukwekkend!

Museumwerkplaats Transit Oost

Een museum bezoeken dat leuk is voor kids en volwassenen? Kies voor Museumwerkplaats Transit Oost. Hier beleef je de historie van textielindustrie, kolenvervoer en het openbaar vervoer in Oost-Nederland. Je hebt er waarschijnlijk nooit bij stilgestaan, maar hier ontdek je hoe belangrijk de spoorwegen waren in de vorige eeuw. Van het eerste spoor in de Achterhoek tot aan de komst van de vrachtwagens en autobussen. 

Grootste troef: op een grote modelbaan van circa 15 meter is het spoorwegcomplex van Winterswijk van 1920-1930 nagebouwd. Ook zijn er meerdere historische voertuigen te zien die actief waren in Oost-Nederland. Kinderen ontvangen een Spoorzoeker (puzzelboek) en mogen zelf de modeltreinen op de kinderspeelbaan bedienen.

Ontdek de Achterhoek

Geweldig toch, al deze musea? En dat allemaal te midden van een prachtige omgeving die uitnodigt tot het maken van heerlijke fiets- en wandeltochten door het altijd mooie coulisselandschap (dat in de herfst nog net even extra mooi is). Gelukkig ben je er zó, want vanuit Utrecht ben je al binnen 1.15 uur in deze schitterende regio.

Ook zeker doen: blijf logeren in één van de vele leuke hotels via hotelsindeachterhoek.nl en trakteer jezelf op een diner in een zogenaamd wildrestaurant, te vinden op wildetenindeachterhoek.nl. Zie de artikelen hieronder voor nog meer inspiratie. Ik bezocht de Achterhoek eerder in de herfst en schreef er dit artikel over: Wat te doen in de Achterhoek? Hier de 12 leukste tips!

Disclaimer: af en toe maak ik gebruik van affiliate links of gesponsorde links/artikelen. Het aanklikken hiervan kost jou niks, maar maakt het voor mij mogelijk om Map of Joy te laten groeien en jou van reisinspiratie te kunnen blijven voorzien.

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

©2024 Map of Joy – All Rights Reserved.