Home roadtrip 5x de leukste roadtrips in Zuid-Afrika

5x de leukste roadtrips in Zuid-Afrika

door Nathalie
0 Reacties

Zuid-Afrika is een walhalla voor roadtrip fans. Het hele jaar door kun je hier naar hartenlust rijden door een landschap dat ontzettend veel variatie biedt. Niet alleen qua landschappen, maar ook qua activiteiten die je onderweg kunt doen. In dit artikel 5x de leukste roadtrips in Zuid-Afrika in een notendop, om je inspiratie te geven.

Lees ook mijn artikel: Internationaal rijbewijs nodig? Lees er hier alles over.

Roadtrip van Johannesburg naar Durban

Misschien niet de eerste roadtrip route in Zuid-Afrika waar je aan denkt, maar ik vond het zeker één van de leukste roadtrips in Zuid-Afrika.

Je kunt je reis beginnen in Johannesburg. Een zeer fascinerende stad met onder andere het oude woonhuis van Nelson Mandela in Soweto en het Apartheidmuseum die je niet wilt overslaan. Ook kun je vanuit Johannesburg makkelijk naar Pilanesberg rijden voor een indrukwekkende safari in een vulkaankrater.

Je kunt de roadtrip route van Johannesburg naar Durban rijden via de oogstrelende Drakensbergen. Nooit eerder zag ik de melkweg in de nacht zo helder als daar. Ook kun je er wandelen, paardrijden en zelfs eeuwenoude muurschilderingen ontdekken.

Durban ligt aan zee en biedt daarom alles voor ontspanning onder de Afrikaanse zon. Ik bezocht er onder andere het uSaka Marine World om te duiken in een aquarium. Maar je kunt ook kiezen voor actieve activiteiten, zoals een surfles.

5x de leukste roadtrips in Zuid-Afrika, panoramaroute - mMap of Joy
5x de leukste roadtrips in Zuid-Afrika, Soweto, Johannesburg - Map of Joy

Roadtrip van Kaapstad naar Port Elizabeth (wijnroute)

Dit is waarschijnlijk de meest populaire roadtrip route van Zuid-Afrika. Je rijdt hier over de Route 62, die door Zuid-Afrikanen ook wel ‘de langste wijnroute van de wereld’ wordt genoemd. Deze leuke roadtrip in Zuid-Afrika begint in Kaapstad en is 850 km lang.

Het bijzondere aan deze leuke roadtrip in Zuid-Afrika is niet alleen de wijn die je onderweg op veel plekken kunt proeven, maar het enorm gevarieerde uitzicht. Je rijdt door constant wisselende landschappen.

Als je je roadtrip start en eindigt in Kaapstad, dan is de kans groot dat je het struisvogelland van Oudtshoorn (ca. 500 kilometer) als keerpunt kiest. Van west naar oost loopt de wijnroute vrijwel gelijk met de ‘Tuinroute’.

Lees ook: Roadtrip Westkaap en Oostkaap [reisverslag met handige tips]

5x de leukste roadtrips in Zuid-Afrika, wijnroute - Map of Joy

Roadtrip van Kaapstad naar Port Elizabeth (tuinroute)

De beroemde kustroute die de Tuinroute of Garden Route wordt genoemd is zo anders dan de wijnroute, vanwege de wegen langs de kust die je rijdt.

De Garden Route of Tuinroute is één van de leukste roadtrips in Zuid-Afrika, omdat deze 200 kilometer lange route je brengt van Mosselbaai in de Westkaap langs de kuststrook naar Jeffreys Bay in de Oostkaap. Een zeer fotogenieke route!

Onderweg kom je langs ongekend mooie stranden en natuurgebieden. Het leuke aan deze route is dat je het zo actief kunt maken als je zelf wilt. Langs de tuinroute in Zuid-Afrika kun je namelijk veel outdoor activiteiten doen. Van bungeejumpen tot walvissen spotten, duiken of surfen.

Lees ook: De mooiste nationale parken van Zuid-Afrika [en praktische informatie voor je reis].

5x de leukste roadtrips in Zuid-Afrika, tuinroute - Map of Joy

Roadtrip van Johannesburg naar Johannesburg (panoramaroute)

Van Johannesburg naar Johannesburg? Ja, je rijdt als het ware een rondje waarbij je start en eindigt in Johanesburg.

Ik vond de panoramaroute, zoals deze roadtrip route wordt genoemd, een feestje vanwege de hoeveelheid natuur en cultuur. Het noordoosten van Zuid-Afrika biedt je de mooiste uitzichten, indrukwekkende natuur en cultuur in Johannesburg en onderweg in authentieke dorpjes. Daarom is het absoluut één van de leukste roadtrips in Zuid-Afrika.

De must sees van de panoramaroute zijn God’s Window en de Blyde River Canyon, maar zeker ook de rotsformaties van Bourke’s Luck Potholes. Uiteraard ga je ook op safari is het meest bekende natuurpark ter wereld: Het Krugerpark.

5x de leukste roadtrips in Zuid-Afrika, panoramaroute, God's Window - Map of Joy
5x de leukste roadtrips in Zuid-Afrika, Bourke's Luck Potholes - Map of Joy

Roadtrip van Kaapstad naar Johannesburg

Heb je genoeg tijd en wil je alles uit je vakantie in Zuid-Afrika halen? Ga dan voor de roadtrip klassieker van Kaapstad naar Johannesburg. Ik bezocht tijdens mijn reis ook het kleine landje Swaziland dat op de route ligt. Een bijzondere aanvulling, want heel anders dan Zuid-Afrika.

Je kunt een deel rijden van de tuinroute, de wijnroute en onderweg de tijd nemen om van Durban en de Drakensbergen te genieten. Ok zijn er volop safarimogelijkheden. Denk erom dat je een one way boekt als je een auto huurt. Dit kost wel iets meer.

Lees ook: Autorijden in Zuid-Afrika: alles wat je wilt weten!

5x de leukste roadtrips in Zuid-Afrika, Kaapstad - Map of Joy
5x de leukste roadtrips in Zuid-Afrika, Durban - Map of Joy

Goed om te weten over roadtrippen door Zuid-Afrika

Voor het huren van een auto voor je roadtrip Zuid-Afrika tip ik Sunny Cars. Ik heb er zorgeloos mee door Zuid-Afrika gereden. Waarom zorgeloos? Omdat je bij Sunny Cars altijd inclusief verzekeringen boekt. Ook EasyTerra Autohuur is een fijne partij om een auto bij te huren. EasyTerra Autohuur is een onafhankelijke prijsvergelijker. De prijzen van de bekende autoverhuur bedrijven worden in hun systeem vergeleken, zodat je als consument altijd tegen een gunstig tarief jouw huurauto bij hen kunt boeken.

In Zuid-Afrika moet je de linkerkant van de weg aanhouden. Dit kan even wennen zijn als je dit niet vaak doet. Hiervoor heb ik twee tips: huur een automaat, zodat je je nog beter kunt focussen op het verkeer en rij achter iemand aan, want de persoon voor je laat precies zien hoe je moet rijden.

Voor vertrek is het heel belangrijk dat je een internationaal rijbewijs haalt bij de ANWB (vergeet je rijbewijs en pasfoto niet). Zonder dit papiertje is de kans groot dat je je huurauto niet mee krijgt.

Zonder een GPS-systeem is het een stuk minder zorgeloos rijden in Zuid-Afrika. Neem er één mee van thuis, neem hem als extra optie als je je huurauto boekt of maak gebruik van Google Maps.

Lees ook: 24x eten en drinken in het centrum van Kaapstad bij de leukste adresjes

Praktische informatie over reizen door Zuid-Afrika

Je kunt met o.a. KLM vliegen van Amsterdam naar Johannesburg, Kaapstad en Durban. Klik hier voor aanbiedingen.

Je hebt een paspoort nodig dat nog minimaal 30 dagen na het begin van je reis geldig is. Maak foto- of elektronische kopieën van alle belangrijke documenten (denk ook aan tickets en verzekeringspapieren) en neem die mee.

Neem je je minderjarige kind(eren) mee op de rondreis door Zuid-Afrika? Dan moet je een afschrift van de geboorteakte bij je hebben die je bij de gemeente kunt aanvragen. Als je gescheiden bent, moet de andere ouder schriftelijk toestemming geven.

Het klimaat is het hele jaar door goed, maar kent enkele maanden die natter zijn. Dat is net als in andere landen het geval in de herfst en winter. Doordat Zuid-Afrika onder de evenaar ligt zijn de seizoenen omgedraaid, dus hou er rekening mee dat als het hier zomer is, het daar winter is. Het is 1 uur later in Zuid-Afrika.

Ook handig om te weten: houd er rekening mee dat de elektriciteit op je rondreis door Zuid-Afrika van plaats tot plaats een ander voltage heeft. Koop adapters voor 250 en 110 volt. Neem ook een zaklamp mee voor situaties zonder stroom.

Inentingen worden sterk aangeraden (ik neem ze altijd wel), maar zijn niet verplicht. Hetzelfde geldt voor malariatabletten. Persoonlijk slik ik altijd Malarone tabletten en ervaar met deze tabletten de minste bijwerkingen. Vraag advies aan je huisarts en/of de GGD. Het meenemen van DEET (middel dat je op je huid smeert tegen insectenbeten) en zonnebrandcrème met hoge factor is ook geen overbodige luxe.

Op de meeste plekken kun je betalen met creditcards, maar niet overal. Neem dus contant geld mee. Mijn ervaring is dat euro’s en dollars soms ook worden geaccepteerd, maar ga daar niet zomaar vanuit.

Zoek je een hotel onderweg? Je kunt voordelig en flexibel je accommodaties boeken bij Booking.com Vaak zelfs met extra korting als je dat op de dag van aankomst doet. Twijfel je nog over een bepaalde overnachting? Leg de accommodatie dan vast met de optie ‘gratis annuleren’.

Laat een reactie achter