Wallonië biedt meer dan de Ardennen met zijn uitgestrekte bossen, kronkelende riviertjes en de kilometerslange wandelpaden. Er zijn ook stedentripbestemmingen! In dit artikel ontdek je de leukste steden in Wallonië en wat je er kunt doen. Met activiteiten als kilometerslange street art parcours tot bezoekjes aan Unesco-Werelderfgoed.
Lees ook: 20x de mooiste plekken in Wallonië
Inhoudsopgave:
Chimay
We beginnen in het stadje Chimay, dat niet ver van de Franse grens ligt, in het zuiden van Henegouwen. Het stadscentrum is sfeervol en biedt enkele mooie straatjes om doorheen te struinen. Je kunt zelfs in een toeristisch treintje (leuk met kinderen) het stadje verkennen.
Het Grand Place, in hartje stad, is een mooie en leuke plek om een terrasje te pakken. Ik deed dat bij La Chimassiette (waar je trouwens ook binnen leuk kunt eten en drinken). Met uitzicht op de historische gebouwen en de stadspoort naar het Kasteel van Chimay. Het bezoeken van dit kasteel is absoluut één van de leukste dingen om te doen.
De eerste vermelding van dit kasteel dateert uit 1119 en het wordt nog steeds gebruikt door de prinsen van Chimay. Het kasteel is dan ook de hoofdzetel van de familie van de prinsen van Chimay. Het is gelegen op een rots met uitzicht op de vallei van de rivier Eau Blanche. Je kunt het kasteel zowel van binnen als buiten bewonderen.
La Roche-en-Ardenne
Aan de oevers van de Ourthe vind je La Roche-en-Ardenne. Dit is dan weer de ideale uitvalsbasis voor avontuur. In de bosrijke omgeving kun je mountainbiken, kanovaren of aan parapente doen.
Niet te missen is de ruïne van het middeleeuwse kasteel, dat hoog boven de stad uit torent. Hier ontdek je de lange geschiedenis van dit La-Roche-en-Ardenne. Even pauzeren doe je op één van de terrasjes met een ijskoud glas ‘Purnalet’, de stadslikeur van sleedoorn dat hier al sinds de Romeinse tijd wordt gemaakt.
Durbuy
Als je houdt van struinen door smalle straatjes en gezellig op een terrasje neerstrijken, dan is een bezoek aan Durbuy een must. In de kleinste stad ter wereld schittert de Falize-rots die meer dan 300 miljoen (!) jaar oud is. Dit type rots wordt een anti-clinaal genoemd en is naast werelderfgoed tevens het hoogste punt van Durbuy.
En niet alleen het stadje zelf is schitterend, het is ook nog eens dé plek voor outdoor activiteiten. Durbuy is namelijk gelegen aan de oevers van de rivier Ourthe. Hierdoor kun je er mooi wandelen, fietsen, kajakken, klimmen en meer.
Doordat er in en rond Durbuy zoveel leuks te doen is kiezen veel mensen voor een vakantie in Durbuy. Op zoek naar een leuke accommodatie in Durbuy? Klik hier voor aanbiedingen.
Binche
Het middeleeuwse, vestingstadje Binche is absoluut een bezoek waard. Het is mooi, sfeervol en er is genoeg te zien. Het staat bekend om het carnaval dat er ieder jaar groots wordt gevierd, maar de grootste troef is wat mij betreft het feit dat je hier nog intacte stadsmuren kunt zien. Het is de enige stad in België waar dat nog kan!
De stadsmuren van Binche zijn maar liefst 2 kilometer lang en dateren uit de 14e-eeuw. Ook kun je nog 22 torens aanschouwen en zijn er verschillende stadspoorten. En alsof dat nog niet genoeg is kun je hier ook nog de ruïnes van het paleis van Maria van Hongarije zien. Het dateert uit 1545.
Ik verkende Binche met een gids van de plaatselijke VVV. Een aanrader, want zo kom je allemaal bijzondere feitjes te weten. Zie deze website voor meer informatie.
Lunchen of dineren in Binche? Ik tip La Trattoria. Een prachtig Italiaans restaurant met een heerlijk terras voorzien van olijfbomen. Op de kaart staan uiteraard pizza’s die je live uit de steenoven kunt zien komen, maar ook pasta’s en verschillende vleesgerechten.
Wil je tijdens je verblijf in Binche ook nog een lokaal biertje proeven? Sla dan een bezoek aan de Brasserie La Binchoise (al sinds 1847 een begrip in de stad) niet over en bestel een treetje met kleine glaasjes Binchoise bier dat hier gebrouwen is.
Doornik
Gek op Unesco-gebouwen? In hartje Doornik vind je de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. Een juweeltje van middeleeuwse architectuur dat sinds 2000 pronkt op de werelderfgoedlijst van Unesco. En vlak ernaast zie je het massieve belfort van Doornik, eveneens werelderfgoed.
Hoei
Je kent Hoei misschien al wel als stad aan de Maas, met het indrukwekkende fort dat hoog boven alles uittorent. Behalve de pittoreske straatjes van het oude Hoei is dat fort ook een bezoek waard, vanwege zijn intense geschiedenis die nauw met de Tweede Wereldoorlog is verweven.
Maar op 13 km daar vandaan ligt een kasteel dat om heel andere redenen een bezoek verdient. Het indrukwekkende interieur van het Kasteel van Modave is zo kleurrijk en spreekt zo tot de verbeelding, dat je je er meteen kasteeldame of -heer waant en in de ene na de andere kamer telkens opnieuw je ogen uitkijkt.
Luik
Luik is één van de grootste steden van België en de hoofdstad van de provincie Luik. Het heeft van oudsher de bijnaam “Vurige Stede”, een bijnaam waar de stad nog steeds trots op is. Luik staat van oudsher bekend als een industriestad, maar wordt steeds aantrekkelijker gemaakt. Veel van de prachtige oude panden, kerken en kathedralen in de stad zijn in ere hersteld.
Zien: het witte station van de Spaanse architect Calatrava. Het is niet alleen één van de meest indrukwekkende gebouwen in Luik, maar ook een van de mooiste stations van België. Deze mooie plek in Wallonië wil je dan ook gezien hebben.
Maar wat je ook wilt doen in Luik is Montagne de Bueren beklimmen. Dit is een lange straat die omhoog loopt door middel van 374 traptreden. Als je nauwelijks conditie hebt een beetje pittig, maar eenmaal boven geniet je van een perfect uitzicht over de oude stad. Wat die trap daar doet? Hij werd tussen 1875 en 1880 aangelegd ter herinnering aan de 600 Franchimontezen die het leven lieten in de slag om Luik in 1468. De naam verwijst naar Vincent van Bueren, een van de aanvoerders van de strijd.
En ook in Luik is veel toffe street art te zien. Paliss’art is een parcours van maar liefst 25 kilometer waar je de mooiste stadsschilderingen tegenkomt. Tot slot zijn ook de specialiteiten uit Luik uiteraard niet te missen: de Luikse wafel die je al van ver kunt ruiken of de Luikse gehaktballetjes met de smaakrijke saus op basis van ui, tijm, laurier en luikse stroop.
Dinant
Zonder twijfel is Dinant één van de mooiste plekken van Wallonië. De stad vol kleurrijke herenhuizen en met een prachtige kerk is tegen een rots aangebouwd. Bovendien torent de citadel hier letterlijk en (figuurlijk) bovenuit. Reden genoeg om naar het stadje aan de Maas te trekken.
Je kent ongetwijfeld wel hét fotogenieke plaatje van Dinant (zie de foto die ik maakte hieronder). Ingekneld tussen een steile rotswand en de Maas, zie je citadel trots boven de stad uit torenen. Maar wist je ook dat je op amper 6 km het prachtige Kasteel van Freÿr kan bezoeken? In dit renaissancekasteel langs de oevers van de Maas logeerde ooit zelfs de Zonnekoning. De sinaasappelbomen in de bijzondere tuinen zijn trouwens meer dan 300 jaar oud.
Charleroi
Het valt op dat street art op steeds meer plekken in Wallonië een blikvanger wordt. Toch blijft Charleroi nog steeds het ultieme walhalla voor kunst in het Belgische straatbeeld. De uniciteit van deze urban art forms levert samen met de ruwe schoonheid van de voormalige industriestad het meest bijzondere oogsnoep op. Er is zelfs een heus street art parcours uitgestippeld waar honderden Belgische en internationale kunstenaars de muren opfleurden.
Namen
De hoofdstad van Wallonië, het stadje Namen, is ook een aanrader om te bezoeken. Het centrum kenmerkt zich door winkelwandelstraatjes en vooral de oude wijken drukken hun stempel op de stad.
Namen is gelegen op de plek waar de rivier de Samber en de Maas bij elkaar komen. Het biedt onder andere het Belfort en de Citadel van Namen, maar ook veel ander erfgoed en gezelligheid in de vorm van leuke winkels en fijne terrasjes om op neer te strijken.
In Namen is ook volop street art te bewonderen. De verschillende kunstwerken die je daar tegenkomt op straat verschillen op vlak van stijl en techniek. Je ziet er schilderijen, maar ook beeldhouwwerken, installaties en sjablonen. Het parcours dat je daar kunt volgen wordt door de jaren heen verrijkt.
Thuin
Ook in Thuin vind je een belfort. Daar word je op de top beloond met een uitzonderlijk panorama op de vallei van de Samber en de Biesmelle. Daarnaast staat de stad Thuin ook bekende vanwege haar hangende tuinen.
Toegegeven, echt hangen doen de Hangende Tuinen niet. Wél maken ze deel uit van de middeleeuwse stadsomwallingen van het pittoreske stadje Thuin en zijn ze bezaaid met unieke hedendaagse kunstwerken, waaronder werken van onder andere “Fluide”. De tuintjes vormen een uniek, mooi landschap en zijn ideaal voor een bijzondere wandeling over de heuvels van de stad.
Bergen
Gek op kunst en musea? Met L’Art Habite la Ville tovert ‘Kunst in de Stad’ Bergen opnieuw om in een waar openluchtmuseum. In Bergen loopt er in het BAM (Museum voor Schone Kunsten) de tentoonstelling ‘Secret Garden’ met een selectie van Quinze’s werken uit de afgelopen 25 jaar. In het Bastogne War Museum over de Slag om de Ardennen in Bastogne beleef je de historische sfeer en verken je de ingerichte kelders van het Amerikaanse hoofdkwartier.
Spa
Wie water zegt, zegt natuurlijk Spa. De stad maakt zelfs deel uit van de Europese culturele route van historische thermale steden. Het plaatsje is een populair kuuroord in de Belgische Ardennen. Het bezoeken van de Thermen van Spa is dan ook een must. Natuurlijke verwennerij.
Ieder weekend is er wel wat te doen op het racecircuit van Spa-Francorchamps. Eén van de mooiste racecircuits in de wereld. De racebaan maakt gebruik van het glooiende landschap en heeft vele bochten.
Zie voor nog meer België tips de website checkoutsam.nl