Home dichtbij op reis 25x de leukste steden in Nederland voor een dagje weg

25x de leukste steden in Nederland voor een dagje weg

door: Nathalie
Gepubliceerd: Updated:

Lekker een dagje weg in Nederland? Naar een stad om cultuur te snuiven, te shoppen en lekker te eten en drinken? We boffen maar met de Nederlandse steden, want er zitten echte pareltjes tussen. In dit artikel deel ik 25x de leukste steden in Nederland voor een dagje weg en wat je er kunt doen. Van Nijmegen tot Groningen en Delft. Nu alleen nog kiezen waar je naartoe gaat…

Lees ook: 15x tips voor een leuke thuisvakantie [staycation] voor reisfanaten

Den Bosch

Eén van de mooiste steden van Nederland is zonder twijfel Den Bosch. De cultuurhistorie, knusse winkelstraatjes en gezellige restaurants maken je bezoek aan deze Brabantse stad compleet.

Je kunt er varen buiten de stadsmuren en op de Binnendieze, eindeloos shoppen, stadswandelingen maken, musea bezoeken en meer. Benieuwd naar wat je kunt doen op de dag dat jij naar Den Bosch wilt gaan? Bekijk deze website met een handig, actueel overzicht.

Wil je lekker eten en drinken in Den Bosch? In dit artikel deel ik 21x eten en drinken in Den Bosch waar je zelf kunt ervaren en proeven wat Bourgondisch genieten is. Van hippe food hotspots tot simpelweg gezellige café restaurants.

10x de leukste steden in Nederland voor een dagje weg, Den Bosch - Map of Joy

Gouda

Gouda is een stad met een rijke geschiedenis en heeft veel te bieden. Natuurlijk ken je het van de kaas, maar wist je dat het een prachtige historische binnenstad heeft? Denk aan het stadhuis, de Sint-Janskerk en de Waag. Het is heerlijk om door de geplaveide straatjes te wandelen en te genieten van de sfeer.

Ook de grachten en de singels geven de stad een charmant en pittoresk karakter. En doordat het in het Groene Hart van Nederland ligt wordt het omringd door prachtige polders en karakteristieke landschappen. Dus je kunt je stedentrip Gouda makkelijk uitbreiden met fiets- en wandeltochten in de omgeving. Lees ook het artikel over eten en drinken in Gouda.

Middelburg

Middelburg is een stadje op Walcheren in Zeeland. Er pronken statige huizen aan de grachten die je met je hoofd in je nek zult bewonderen. Middelburg staat dan ook bekend als oude handelsstad van de VOC en dit rijke verleden zie je overal terug in het historische stadscentrum. 

Het is het leukst om gewoon lekker door Middelburg te lopen en zo al het moois in je op te nemen. Ben je op donderdag of zaterdag in Middelburg? Dan kun je de wekelijkse markt op de Markt bezoeken. Wil je de stad vanaf grote hoogte bekijken? Beklim dan de 207 treden van de abdijtoren met de naam “Lange Jan”.

Het mooiste stukje Middelburg bewonderen? Breng een bezoek aan de Kuiperspoort. Te vinden tussen de Dam en de Rouaanse Kaai. De huizen die er staan stammen hoofdzakelijk uit de tweede helft van de 16e-eeuw. Trek in iets lekker of een uitgebreid diner? Zie ook het artikel vol eten en drinken in Middelburg bij de leukste hotspots

Arnhem

Arnhem is een stad met een diverse mix. Zo heeft het natuurlijke schoonheid. Het ligt aan de oevers van de Rijn en is omringd door prachtige groene landschappen, zoals de Veluwe(zoom). De stad heeft ook diverse parken en tuinen, zoals het Sonsbeekpark, Park Zypendaal en Park Presikhaaf, die perfect zijn voor ontspanning en recreatie.

Daarnaast is de historische charme betoverend. Arnhem heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd. Hierdoor kun je genieten van historische gebouwen, zoals de Eusebiuskerk, het stadhuis en het Nederlands Openluchtmuseum. Het oude stadscentrum heeft sfeervolle straatjes en gezellige pleinen met allerlei leuke plekken om bij te eten en drinken in Arnhem.

Zwolle

Een dagje uit of weekendje weg naar een bijzondere, veelzijdige stad in Nederland? Kies voor Zwolle. Historisch erfgoed en hippe hotspots wisselen elkaar moeiteloos af in deze Hanzestad. Er is veel te zien en te doen en je kunt er culinair genieten en logeren op bijzondere plekken. In het artikel over wat te doen in Zwolle ontdek je leuke tips en ideeën voor jouw bezoek aan deze prachtstad. En voor de inwendige mens kun je het artikel over eten en drinken in Zwolle bij de leukste plekjes lezen.

Tilburg

Tilburg is een stad met een unieke sfeer en een creatieve en culturele scene. Zo kun je de De Spoorzone ontdekken; een voormalig industrieterrein dat is omgetoverd tot een bruisende wijk vol creatieve bedrijven, kunstenaarsateliers, restaurants, bars en poppodium 013.

Doordat het ook een studentenstad is wordt er van alles georganiseerd en zijn er veel leuke plekken om bij te eten en drinken in Tilburg. Hou je van groen in en rondom een stad? Het prachtige natuurgebied de Oude Warande, het Stadspark, de Moerenburg en de Loonse en Drunense Duinen liggen allemaal in de buurt en bieden mogelijkheden om te wandelen, te fietsen of gewoon te ontspannen in de natuur.

Leeuwarden

Op naar het noorden van Nederland waar je in Friesland het ontzettend leuke en verrassende Leeuwarden vindt. Leeuwaren is een perfecte stedentripbestemming voor een dagje uit of een lang weekendje weg. Het heeft een mooie, historische binnenstad met verschillende musea, zoals het Natuurmuseum Fryslan en het Fries Museum.

Hou je van winkelen? Ga dan naar de Kleine Kerkstraat, die al meerdere keren is uitgeroepen tot ‘leukste winkelstraat van Nederland’. Met kinderen naar Leeuwarden? Net buiten de stad vind je AquaZoo Friesland.

In dit artikel ontdek je eten en drinken in Leeuwarden om je tijd daar compleet te maken. Van hippe koffiebarretjes tot de leukste plekken om te lunchen, borrelen of uitgebreid te dineren. Stuk voor stuk leuke food hotspots in Leeuwarden.

Ook ontzettend leuk om te doen als je toch in Friesland bent: met een bootje varen door Nationaal Park De Alde Feanen.

de leukste steden in Nederland voor een dagje weg, Leeuwarden

Eindhoven

De stad in Nederland die mij het meest aan het altijd in beweging zijnde Berlijn doet denken is Eindhoven. Veel industriële plekken is nieuw leven ingeblazen door creatieve ondernemers. Daardoor vind ik Eindhoven een verrassende stad in Nederland om te bezoeken.

Strijp-S en Strijp-R, de wijken waar Philips vroeger op volle toeren draaide, zijn het meest bijzonder. Nu vind je er allerlei toffe hotspots van kleine ondernemers. In het centrum kun je winkelen bij alle bekende ketens. Wil je iets heel bijzonders doen? In Eindhoven heb Enversed, je het grootste virtual reality center van Europa. Bekijk de website voor meer informatie.

Wil je lekker eten en drinken in Eindhoven? Zie het artikel over eten en drinken in Eindhoven voor tips bij verschillende food hotspots verspreid door de stad.

10x de leukste steden in Nederland voor een dagje weg, Eindhoven - Map of Joy

Haarlem

Als iemand in het buitenland mij vraagt naar leuke steden in Nederland buiten Amsterdam noem ik Haarlem altijd als eerst. Waarom? De binnenstad is een plaatje om te zien, het is heel gezellig en je kunt er leuk winkelen en uit eten. Bovendien is het strand van Zandvoort heel dichtbij; een supercombinatie van stad en strand in Nederland! Lees ook het artikel Leuke tips voor een weekendje Haarlem: dit wil je niet missen.

Blote voetjes in het zand, neerploffen in een fijne loungechair, lekker eten en drinken en kijken naar de zee. In dit artikel deel ik mijn 5 favoriete strandtenten in Zandvoort.

Lees ook: 10x de mooiste Nationale Parken in Nederland

Utrecht

De Dom (uit 1321!) en de Oude Gracht maken van de binnenstad van Utrecht een prachtstad. Je kunt er naar hartenlust winkelen, rondvaren in een boot, naar een museum en zelfs naar een stadsstrand. Ook kun je een stedentrip Utrecht goed combineren met een bezoek aan de prachtige Utrechtse heuvelrug voor een wandeling door een mooi stuk natuur.

Wil je lekker eten en drinken in Utrecht, maar weet je niet waar? Ik zocht het uit en deel in dit artikel: eten en drinken in Utrecht. De beste, lekkerste en leukste adresjes verspreid door de stad om te ontbijten, lunchen en dineren in Utrecht.

10x de leukste steden in Nederland voor een dagje weg, Utrecht - Map of Joy

Apeldoorn

Aan de oostkant van de Veluwe vind je de stad Apeldoorn. Een ideale plek voor een dagje uit, weekendje weg of vakantie in eigen land. Apeldoorn heeft allerlei leuks te bieden voor jong en oud. In het artikel over wat te doen in Apeldoorn en omgeving ontdek je allerlei bezienswaardigheden en tips. Van waar je moet zijn voor activiteiten tot waar je op één oor kunt. En voor de kleine en grote trek kun je het artikel eten en drinken in Apeldoorn bij de leukste plekjes lezen.

Rotterdam

De stad met vele gezichten. Rotterdam heeft zoveel in huis dat je er zelfs met een hop on hop off bus de stad kunt verkennen. Sla de wereldberoemde kubuswoningen, de Markthal en de Euromast niet over. Ook leuk: met een boot de Maas over varen en zo de skyline van deze wereldstad bewonderen.

Klik hier voor een overzicht van allerlei leuke dingen om te doen in Rotterdam. Je kunt er voordelige tickets kopen voor onder andere een boottocht door de haven, de Euromast, een architectuurwandeling, de hop on hop off bus en meer leuke dingen om te doen in Rotterdam.

De beste koffie van Nederland, een lekkere lunch, alles vegan, gezellig borrelen of uitgebreid genieten van een wereldse keuken. Rotterdam heeft het! In dit artikel eten en drinken in Rotterdam bij allerlei leuke food hotspots verspreid door de stad. Stuk voor stuk bijzonder door het concept, de kaart en het interieur.

de leukste steden in Nederland voor een dagje weg, Rotterdam
de leukste steden in Nederland voor een dagje weg, Rotterdam

Den Haag

Den Haag is ook één van de leukste steden in Nederland voor een dagje weg. Het Binnenhof, Paleis Noordeinde, de vele hofjes, het Mauritshuis en natuurlijk Scheveningen. In Den Haag kom je tijd te kort en moet je kiezen.

Kijk op deze website voor een overzicht van leuke dingen om te doen in Den Haag. Je kunt er voordelige tickets boeken voor musea, stadswandelingen, surf lessen, fietstochten en meer leuks.

Als het op leuke tentjes om te eten en drinken aankomt word je in Den Haag koninklijk bediend. Verspreid door de stad vind je verschillende hotspots voor een strakke bak koffie tijdens het shoppen of een uitgebreid diner om de dag mee af te sluiten. In dit artikel deel ik allerlei eten en drinken Den Haag tips.

10x de leukste steden in Nederland voor een dagje weg, Den Haag - Map of Joy
de leukste steden in Nederland voor een dagje weg, Den Haag

Nijmegen

De stad Nijmegen is ook een verrassend leuke stedentrip in Nederland. Wist jij dat je er levendige historie, omgeven door glooiende natuur vindt? In de binnenstad loop je in de voetsporen van de Romeinen terwijl je langs hippe boetiekjes in de oudste stad van Nederland struint. Vanaf de Waalkade loop je (via wandelbrug de Ooypoort) zó de natuur in en strandjes op. Of steek met één van de drie stadsbruggen de Waal over naar het indrukwekkende Rivierpark. Lees ook het artikel Wat te doen in Nijmegen en omstreken? Zie deze tips

Lees ook: eten en drinken in Nijmegen bij de leukste hotspots

Ook heel bijzonder: het Honig-complex. Het grote oude fabrieksterrein van Honig is een bolwerk van creativiteit waar verschillende ondernemers mooie initiatieven tonen. Waar ooit soep werd gemaakt wordt nu van alles gedaan. Van meubels maken tot spieren kweken in een sportschool. In dit artikel deel ik mijn 5 favoriete plekjes op het terrein.

Delft

Oh Delft wat ben je leuk! Een stad vol Hollandse historie, mooie grachtjes, gezellige pleintjes en geweldige plekjes om lekker bij te eten en drinken in Delft. Met groot plezier verkende ik Delft en verzamelde deze lijst met eten en drinken in Delft tips.

Leuke te doen tips in Delft? Uiteraard moet je naar het Vermeer Centrum Delft, maar ook het museum de Koninklijke Porceleyne Fles. Het is de enig overgebleven Delftse aardewerkfabriek uit de 17e eeuw. Zie de website voor meer informatie.

10x de leukste steden in Nederland voor een dagje weg, Delft - Map of Joy

Groningen

Op naar het noorden voor het ontzettend leuke Groningen. Deze studentenstad is erg gezellig en ook nog eens oogstrelend om te zien. Terwijl je voor je gevoel door een oud geschiedenisboek loopt kun je hier fijn winkelen. En voor cultuur ga je natuurlijk naar het Groninger Museum waar altijd bijzondere exposities te zien zijn.

Op zoek naar een leuke food hotspot in Groningen? Hier mijn food hotspots in Groningen tips.

Lees ook: Giethoorn bezoeken? Alle praktische tips op een rij!

de leukste steden in Nederland voor een dagje weg, Groningen

Alkmaar

Alkmaar is ook een plaatje om te ontdekken. Natuurlijk bezoek je de kaasmarkt die internationaal bekend is. Verder vraagt de historische binnenstad erom om bewondert te worden. Met goed bewaard gebleven grachten, pittoreske straatjes en historische gebouwen. Het is heerlijk om door de smalle straatjes te dwalen, oude gevels te bewonderen en te genieten van de authentieke sfeer. De stad heeft ook een aantal interessante musea, zoals het Stedelijk Museum Alkmaar en het Beatles Museum. Benieuwd wat je er allemaal kunt doen? Zie ook het artikel wat te doen in Alkmaar [leuke tips en bezienswaardigheden]

Je smaakpapillen strelen tijdens een stedentrip Alkmaar? Zie het artikel met eten en drinken in Alkmaar tips bij de leukste plekjes. Verspreid door de stad. Of je nu trek hebt in een werelds gerecht of ergens alleen even wilt binnenlopen voor een goeie koffie met lekkers.

Maastricht

Bourgondisch genieten kan nergens beter dan in Maastricht. Na een stedentrip Maastricht heb je echt het gevoel dat je even helemaal weg bent geweest, omdat het de allure van een Belgische of zelfs Franse stad heeft. In deze prachtige stad heb je geweldige hotspots om op één oor te gaan. Zie het artikel leuke hotels in Maastricht.

Maar je kunt er ook eindeloos winkelen bij boetiekjes en grote merken en neerstrijken in gezellige eetcafeetjes en hippe food hotspots met lokale en wereldse lekkernijen. Lees ook: eten en drinken in Maastricht bij de leukste plekjes

Breda

Breda is een stad met een levendige sfeer en historische charme. Dit komt door de rijke geschiedenis die zichtbaar is in de historische architectuur. De stad heeft een prachtig middeleeuws stadscentrum met gezellige straatjes, historische gebouwen en mooie pleinen zoals de Grote Markt. Het kasteel van Breda, Kasteel Bouvigne en de Grote Kerk zijn enkele van de historische bezienswaardigheden die je kunt ontdekken.

Verder zijn er veel leuke boetiekjes, restaurants, cafés en terrassen. Zie het artikel over eten en drinken in Breda met allerlei tips. Ook de groene omgeving, met bijvoorbeeld Het Mastbos, één van de oudste bossen van Nederland, biedt prachtige wandel- en fietspaden waar je kunt genieten van de natuur.

Amersfoort

Met een prachtige historische binnenstad is Amersfoort, in het hart van Nederland, een heerlijke stedentripbestemming. Je vindt er cultuur, leuke winkeltjes (niet alleen maar grote ketens) en veel leuke plekken waar je als foodie terecht kunt. Van loeigoeie koffie tot uitgebreide diners op allerlei bijzondere plekjes. In dit artikel vind je eten en drinken in Amersfoort bij de leukste hotspots tips. En ben je op zoek naar leuke te doen tips? Zie dan ook het artikel: Wat te doen in Amersfoort? Tips en bezienswaardigheden (ook voor als het regent)

Dordrecht

De oudste stad van Nederland verkennen? Ga naar Dordrecht. Dat is een prachtige, historische stad en de perfecte plek voor een weekend vol toffe activiteiten en verborgen parels. De ligging aan drie rivieren, oude monumenten die geschiedenis ademen en authentieke hofjes, zijn enkele redenen om Dordrecht te bezoeken. Zie ook het artikel over wat te doen in Dordrecht. En terwijl je deze prachtstad ontdekt kun je heerlijk je buik rond eten bij allerlei leuke adresjes. Zie het artikel over eten en drinken in Dordrecht. Verspreid door de stad en met verschillende keukens. Echte food hotspots!

Sittard

Zin in een stedentrip in het zuiden van Limburg? Kies voor het verrassende Sittard. Het staat niet voor niets sinds 2021 in de ANWB-top 5 lijst van Nederlands mooiste vestingsteden. Het biedt volop historie, sfeer en vertier en is makkelijk te voet te verkennen. In het artikel over wat te doen in Sittard ontdek je allerlei bezienswaardigheden en tips voor jouw stedentrip Sittard.

Leiden

Leiden is een stad met een rijke geschiedenis, een levendige cultuur en een bruisend studentenleven. Er zijn verschillende redenen waarom mensen Leiden als een leuke stad ervaren. Zo heeft het historische charme, want je vindt er prachtige grachten, schilderachtige straatjes en oude gebouwen.

Bovendien is het de stad van de oudste universiteit van Nederland, de Universiteit Leiden. Hierdoor heeft de stad een levendig studentenleven met allerlei activiteiten, evenementen en bruisende cafés en restaurants. Enorm leuk om te doen: neerstrijken bij één van de beste high tea plekken in Leiden. Maar er zijn nog veel meer leuke eten en drinken in Leiden plekjes.

Deventer

Hanzestad Deventer is een echte parel. Het heeft een uniek karakter en biedt allerlei leuks om te doen. Het historische erfgoed van de stad is oogstrelend. Deventer is één van de oudste steden van Nederland en heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen. Dit zie je terug in prachtige historische gebouwen, zoals de Grote of Lebuïnuskerk, het Waaggebouw en de Bergkerk. Het historische stadscentrum heeft goed bewaarde straatjes, sfeervolle pleinen en historische grachten.

Daarnaast heeft Deventer een prachtige ligging aan de IJssel. Deze rivier biedt mooie uitzichten en mogelijkheden voor recreatie. Zo vind je er gezellige terrassen, restaurants en cafés (zie het artikel over eten en drinken in Deventer voor tips), maar ook allerlei wandel- en fietspaden en natuurlijk kun je er lekker varen.

Amsterdam

En tot slot Amsterdam. Deze stad verovert je hart zodra je er bent. De mooie grachtenpandjes, de kanalen, de eeuwenoude straatjes. In Amsterdam heb ik twee favoriete wijken om te winkelen, eten en drinken. Allereerst de Jordaan met de Haarlemmerstraat, Haarlemmerdijk en Rozengracht om te shoppen. In dit artikel deel ik de leukste adresjes om te woonshoppen in de Jordaan.

De Amsterdamse buurt De Pijp wordt alleen maar populairder. Het ene na het andere leuke adresje opent er zijn deuren. In dit artikel deel ik 10 persoonlijke favorieten om te shoppen, koffie te leuten en lekker te eten.

In het centrum ga ik graag naar de knusse, gezellige 9 Straatjes. Deze blijven geweldig leuk om te shoppen bij bijzondere adresjes. Hier mijn 12 favoriete adresjes in de 9 Straatjes voor het shoppen van fashion en interieur!

Ben je op zoek naar andere leuke dingen om te doen in Amsterdam? Neem hier een kijkje voor een overzicht van allerlei bijzondere, voordelige activiteiten in Amsterdam. Van een Anne Frank-wandeltour tot een entreeticket voor het Rijksmuseum zonder wachtrij, toegang tot de populaire Ice Bar of een rondleiding door de Johan Cruijff ArenA.

Amsterdam

Goedkoop met de trein deze leuke steden in Nederland verkennen? Klik hier voor de mogelijkheden van goedkope treinkaartjes via NS. Je ziet hier niet alleen goedkope treinkaartjes, maar ook aanbiedingen voor het bezoeken van musea, pretparken en meer. En geen gedoe met parkeren als je de trein pakt.

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

©2024 Map of Joy – All Rights Reserved.