Home EngelandCotswolds Met de auto naar Engeland: alles wat je wilt weten

Met de auto naar Engeland: alles wat je wilt weten

geschreven door Nathalie
0 Reacties

Op vakantie naar Engeland zonder te vliegen en met het gemak en comfort van je eigen auto? Dat kan! In dit artikel vertel ik je alles wat je wilt weten over met de auto naar Engeland gaan. Welke opties je hebt vanuit Nederland, België en Frankrijk om de oversteek te maken en extra handige informatie om zo de beste keuze voor jouw reis naar Engeland te bepalen.

Lees ook: Reizen naar Londen: trein, vliegtuig, bus of boot

Met de auto door de Eurotunnel

Snel en makkelijk naar Engeland met eigen auto? Dat kan via de Eurotunnel, ook wel de Kanaaltunnel (of sinds mei 2023 Le Shuttle) genoemd. Dagelijks kun je met een snelle shuttletrein tussen Calais in Frankrijk en Folkestone in Engeland reizen. Vanuit Utrecht is het ongeveer 4 uur rijden naar Calais. Vanaf Folkestone is het ongeveer 1.20 uur rijden naar het centrum van Londen, maar het is ook het ideale aankomstpunt voor een roadtrip langs de zuidkust van Engeland.

Niet alleen auto’s zijn toegestaan op deze trein, ook vrachtwagens, bussen en kleine voertuigen mogen mee. Een bijzondere ervaring, want de tunnel ligt 40 meter onder de zeebodem en je bent al in een half uur in Engeland!

Lees ook: Met de auto naar (Noord) Ierland [handige tips]

Goed om te weten: je mag met een hond reizen door deze tunnel. Hier moet je wel extra voor betalen en je hond moet in de auto blijven. Het maakt niet uit met hoeveel personen je reist, want je betaalt per voertuig. Meer weten over reizen met een hond? Zie mijn andere website Woef Welkom vol tips en inspiratie.

Mijn ervaring is dat de prijs voor het met de auto door de Kanaaltunnel reizen erg kan variëren. Als je flexibel bent met je tijd loont het de moeite om online de prijzen in de gaten te houden. Het is aan te raden om via de website te reserveren, zodat je zeker bent van een plek op de trein.

Er is een vertrekterminal waar je voor vertrek nog even wat kunt eten of drinken. Ook zijn er een aantal winkeltjes en kun je gebruikmaken van toiletten. Aan boord zijn ook toiletten aanwezig. Klik hier voor meer informatie en om je ticket voor de Eurotunnel te boeken.

 

Met de auto naar Engeland per boot vanuit Nederland

Je kunt ook met de auto naar Engeland met de boot. In Nederland kan dat vanuit IJmuiden, Rotterdam en Hoek van Holland. Het ligt eraan waar je in Engeland naartoe wilt. Wil je naar het hoge noorden dan is de boot naar IJmuiden de beste optie, want die brengt je naar Newcastle. Wil je ongeveer halverwege uitkomen dan is Rotterdam een goeie keus, want dan ga je naar Hull. Liever naar de zuidwestkust van Engeland of doorrijden naar Wales? Vertrek dan vanaf Hoek van Holland naar Harwich.

Lees ook: Castle Combe: het mooiste dorp van de Cotswolds!

Castle Combe: het mooiste dorp van de Cotswolds! - Map of Joy
Castle Combe in de Cotswolds.

Met de boot van IJmuiden naar Newcastle

Elke dag kun je met DFDS Seaways van IJmuiden naar Newcastle varen. Ook ideaal als je naar Schotland wilt rijden met je eigen auto, want Newcastle ligt in het hoge noorden van Engeland. Je vertrekt aan het einde van de middag en komt de volgende ochtend aan. Je doet er ongeveer 16 uur over.

Je kunt overnachten in verschillende soorten hutten met verschillende prijzen. Van Economy Class tot luxe hutten met uitzicht op zee. Naast een auto is ook een motor of een caravan toegestaan aan boord. Reis je met een hond? Die mag mee! Je kunt ervoor kiezen een kennel te reserveren, maar er zijn ook enkele hutten aan boord waarin je hond welkom is. Klik hier voor meer informatie en aanbiedingen van DFDS Seaways.

Lees ook: 11x de leukste dagtochten vanuit Londen

roadtrip Yorkshire Dales - Map of Joy
Rijden door de Yorkshire Dales.

Met de boot van Rotterdam naar Hull

Vanuit Rotterdam kun je dagelijks met de boot naar Hull met P&O Ferries. Ook dit is een vaartocht waarbij je op de boot overnacht. Je vertrekt in de avond en komt de volgende ochtend aan. Je doet er ongeveer 10 uur over.

Het is handig om naar Hull te varen als je van plan bent om bijvoorbeeld de regio Yorkshire te bezoeken of het prachtige Lake District of Peak District. Evenals steden als Manchester, York en Leeds. Naar Londen is het vanaf Hull 3.5 uur rijden, maar naar Leeds is het maar 1 uur rijden.

Je kunt je auto, maar ook je motor of caravan meenemen aan boord en ook bij P&O Ferries zijn honden welkom. De hond verblijft in een kennel. Er zijn verschillende typen hutten waarin je kunt overnachten. Boek hier je ticket voor de boot van Rotterdam naar Hull.

Lees ook: 21x leuke dingen doen in Leeds

County Arcade, leuke dingen doen in Leeds - Map of Joy
De County Arcade in Leeds.

Met de boot van Hoek van Holland naar Harwich

Ook vanuit Hoek van Holland kun je dagelijks met de boot naar Engeland varen. Vanaf hier ga naar Harwich aan de zuidwestkust van Engeland, ten zuidoosten van Londen. Je vaart met Stena Line en kunt overdag of ‘s nachts de boot nemen. Overdag duurt de reis 6.5 uur. De nachtboot (met verblijf in een hut) doet er 9.5 uur over.

Ben je van plan om het zuiden en/of het westen van Engeland te verkennen? Dan is dit de handigste manier om met de auto naar Engeland te gaan. Vanuit Harwich kun je in anderhalf uur naar Londen, maar je kunt bijvoorbeeld ook de zuidkust pakken of de prachtige Cotswolds en steden als Bristol en Bath bezoeken.

Je mag met een auto, camper, minibus of motor aan boord. Reis je met een hond? Die mag mee als hij in de auto blijft (dagtocht) of in de kennel gaat (nachttocht). Klik hier voor meer informatie en aanbiedingen van Stena Line.

Lees ook: 10x zéker doen tijdens je stedentrip Bath

Roman Baths in Bath - Map of Joy
De Roman Baths in Bath.

Met de auto naar Engeland per boot vanuit België

Ook vanuit België kun je met de auto naar Engeland. Je pakt de boot in Zeebrugge en vaart naar Hull met P&O Ferries. De ferryterminal ligt op ongeveer 15 kilometer van Brugge. Woon je in het zuiden van Nederland dan kan dit een goeie optie zijn. Het loont ook de moeite om de prijzen met die van de overtocht vanuit Rotterdam te vergelijken.

Ook voor deze overtocht geldt dat je ‘s avonds vertrekt en in de volgende ochtend aankomt na een tocht van ongeveer 12 uur. Daarnaast geldt ook hier dat bijna alle voertuigen zijn toegestaan en dat je met een hond mag reizen. Boek hier je ticket voor de boot van Zeebrugge naar Hull.

Lees ook: Wat te doen in Kent? Deze tips en bezienswaardigheden wil je niet missen

Met de auto naar Engeland per boot vanuit Frankrijk

Ook vanuit Frankrijk kun je met de auto naar Engeland. Je hebt twee opties: Calais en Duinkerken. Beide varen naar Dover. Het ideale aankomstpunt als je vakantie wilt vieren in het zuiden van Engeland, zoals de regio Cornwall.

Lees ook: 18x leuke, bijzondere accommodaties in Cornwall

Met de boot van Calais naar Dover

Vanuit Calais kun je dus de shuttletrein pakken, zoals hierboven eerder genoemd werd, maar je kunt dus ook de boot pakken. Elk uur vertrekt er een boot van Calais naar Dover. De overtocht duurt slechts 1.5 uur, want hier vaar je over het smalste stukje van het Kanaal tussen Frankrijk en Engeland. Je wordt getrakteerd op prachtig uitzicht op de krijtrotsen van Dover.

DFDS Seaways vaart dagelijks 30 keer op en neer, dus je hebt volop keuze voor een tijdstip waarop je de overtocht wilt maken. Auto’s, motors, campers en caravans zijn toegestaan. Honden mogen ook mee. Aan boord vind je een restaurant, een café, een snackbar en winkels. Reserveren is aan te raden, zeker in het hoogseizoen. Klik hier voor meer informatie en aanbiedingen van DFDS Seaways

Ook met P&O Ferries kun je deze overtocht maken. De boot vertrekt 23 keer per dag. Je kunt kiezen uit verschillende soorten tickets. Bespaartip: kies voor vertrek op een vast tijdstip. Boek hier je ticket voor de boot van Calais naar Dover met P&O Ferries.

Lees ook: De leukste dingen om te doen in Bristol (meer dan 30 tips!)

Met de boot van Duinkerken naar Dover

En tot slot kun je ook nog vanuit Duinkerken naar Dover varen met DFDS Seaways. Dit kan 12 keer per dag en de overtocht doet er ongeveer 2 uur over. Zowel auto’s als campers en caravans mogen mee aan boord. En natuurlijk ook je trouwe viervoeter. Op de boot vind je een café, restaurant en snackbar. Van Utrecht naar Duinkerken is het ongeveer 3.5 uur rijden, maar het kan de moeite lonen, omdat deze verbinding vaak een stuk goedkoper en minder druk is als die in Calais. Klik hier voor meer informatie en aanbiedingen van DFDS Seaways

Laat een reactie achter

©2024 Map of Joy – All Rights Reserved.