Op vakantie naar Kroatië met je eigen auto? Een goed idee! Kroatië is niet heel erg ver van Nederland en is een prachtig land. De strandliefhebber kan er lekker genieten aan de kilometerslange kustlijn en voor het opsnuiven van cultuur heb je allerlei mooie stadjes en dorpjes. In dit artikel: met de auto naar Kroatië tips. Waar je aan moet denken voor vertrek en onderweg tijdens je roadtrip Kroatië.
Inhoudsopgave:
Eindelijk euro’s
Per januari 2023 kun je in Kroatië ook met de euro betalen! Dat is enorm handig. Geen gedoe met de kuna meer, want die munteenheid is algeheel verleden tijd.
Richting aangeven
Is het je weleens opgevallen dat je in een aantal landen altijd auto’s op de snelweg ziet die lang hun richting aangeven? Ook in Kroatië is het heel gewoon om tijdens het inhalen voortdurend richting aan te geven. Vergeet dit dus niet te doen tijdens je roadtrip Kroatië.
Maximumsnelheid voor jongeren
Ben je jong en wil je met de auto naar Kroatië? In Kroatië geldt een andere maximumsnelheid buiten de bebouwde kom en op de snelweg als je jonger dan 24 jaar bent. Je bent dan verplicht om 10 km per uur minder hard te rijden dan de aangegeven maximumsnelheid. Binnen de bebouwde kom mag iedereen even hard harden.
Lees ook: Wat te doen in Split? De leukste tips en bezienswaardigheden
Dubrovnik autovrij
Tijdens je roadtrip door Kroatië wil je de prachtige stad Dubrovnik natuurlijk niet overslaan. Het is één van de mooist bewaard gebleven oude steden van Europa. Het is wel goed om te weten dat het oude centrum van Dubrovnik geheel autovrij is. Buiten de stadsmuren kun je je auto wel parkeren, maar binnen de stadsmuren absoluut niet.
Lees ook: Doen in Dubrovnik: wandelen over de oude stadsmuren en bezoek Fort Lovrijenac. Benieuwd naar nog meer tips voor je stedentrip Dubrovnik? Lees ook: de leukste dingen om te doen in Dubrovnik [en handige tips!]
Parkeerzones in Zagreb en Pula
Als je met de auto naar Kroatië gaat is het goed om te weten dat er in de steden Zagreb en Pula parkeerzones zijn. De boetes zijn hoog en als je echt pech hebt wordt je auto weggesleept. Daarom is het heel verstandig om altijd te kijken of je op een plek staat waar je voor moet betalen en dat je ook echt betaald.
Zagreb kent drie parkeerzones. Hoe dichter bij het centrum, hoe hoger het parkeertarief en hoe korter de periode dat hier maximaal mag worden geparkeerd.
In Pula zijn parkeerzones die soms voor verwarring zorgen. Ze worden namelijk soms onvoldoende duidelijk worden aangegeven en soms wordt er zelfs gezegd dat parkeren gratis is als je het ter plekke vraagt.
Helaas blijkt in de praktijk dat je, bij niet betalen van parkeergeld, het risico loopt dat je na verloop van tijd een boete (naheffing) van ruim € 280,- thuisgestuurd krijgt (gelezen op de site van de ANWB waar leden elkaar hiervoor waarschuwen). Voor informatie over de parkeerzones in Pula klik hier.
Tolwegen
Alle autosnelwegen in Kroatië zijn tolwegen, behalve de snelweg bij Zagreb. Contante betaling is mogelijk in kuna’s of euro’s, dus dat is handig. Rij hiervoor naar een bemand tolpoortje. Ook worden alle bekende creditcards geaccepteerd.
Er is een zogenaamde prepaidkaart (een ENC-transponder) verkrijgbaar onder de naam ENC (Elektronicka Naplata Cestarine). Hiermee krijg je ongeveer 20% korting op de toltarieven en je hoeft bij drukte niet in lange rijen te wachten. De tolbadge die hiervoor nodig is kun je kopen bij de tolstations. Goed om te weten: dit systeem is niet ingevoerd op de A2.
Verplicht in de auto
Er zijn een aantal producten verplicht om bij je te hebben in de auto als je met de auto naar Kroatië gaat. Allereerst een gevarendriehoek. Bij pech of een ongeval moet de gevarendriehoek op voldoende afstand, en buiten de bebouwde kom minstens 100 m, achter het voertuig worden geplaatst.
Reis je met een aanhangwagen of caravan? Dan moeten twee gevarendriehoeken aanwezig zijn. Deze moeten bij pech of een ongeval naast elkaar op de hiervoor aangegeven afstand achter de combinatie worden geplaatst. Daarnaast moeten in alle gevallen de alarmlichten worden ingeschakeld.
Het is ook verplicht om een veiligheidshesje in de auto te hebben. De bestuurder is verplicht een veiligheidshesje te dragen als deze bij pech of een ongeval langs de weg uit het voertuig stapt. Dit geldt zowel binnen als buiten de bebouwde kom. Veiligheidshesjes moeten binnen Europa voldoen aan de EN471-norm (fluorescerend geel, oranje of rood en voorzien van retro-reflecterende banen).
Denk ook aan een verbanddoos en reservelampen (behalve als je auto is uitgerust met xenon-, neon- of ledverlichting).
Autovignet nodig?
Voor Kroatië zelf heb je geen autovignet nodig (vandaar de tolwegen), maar de kans is groot dat je via Slovenië, Zwitserland en/of Oostenrijk het land inrijdt.
Voor Slovenië heb je wel een autovignet nodig voor motorvoertuigen tot 3.500 kilogram. Er zijn vignetten voor een week, een maand, of een jaar in drie verschillende categorieën verkrijgbaar. De vignetten kunnen bij tankstations, supermarkten en kiosken gekocht worden. Verder geldt voor voertuigen zwaarder dan 3.500 kilogram een trajectafhankelijke tol.
Ook voor Oostenrijk moet je een vignet hebben voor een motorvoertuig tot 3.500 kilogram. De vignetten zijn tien dagen, twee maanden of veertien maanden geldig. De prijs van het vignet is afhankelijk van het type voertuig en de geldigheidsduur. Ze zijn te koop bij een aantal grensovergangen, tankstations en postkantoren in de buurt van de Oostenrijkse grens, maar ook hier online bij de ANWB.
Ook de Duitse automobiliteitsvereniging ADAC biedt de vignetten aan. Sinds 2018 zijn ze ook digitaal beschikbaar. De vignetten worden dan gekoppeld aan het kenteken, waardoor een sticker op de voorruit niet meer nodig is.
En ook in Zwitserland is een tolvignet verplicht. Het vignet geldt voor auto’s, motoren en aanhangers tot 3.500 kilogram. Een auto met een caravan heeft bijvoorbeeld twee vignetten nodig. Ze zijn veertien maanden geldig en zijn verkrijgbaar bij postkantoren en tankstations en hier online bij de ANWB.
Goed om te weten: munten worden niet aangenomen en wisselgeld wordt tegen een ongunstig tarief teruggegeven in Zwitserse frank. Ik kocht mijn vignet voor Zwitserland daarom van tevoren bij de ANWB (in de winkel).
Disclaimer: af en toe maak ik gebruik van affiliate of gesponsorde links. Het aanklikken hiervan kost jou niks, maar maakt het voor mij mogelijk om Map of Joy te laten groeien en jou van reisinspiratie te kunnen blijven voorzien.