Ben je van plan om met je eigen auto naar Ierland en/of Noord-Ierland te rijden? Goed idee, want de reis ernaartoe is al een avontuur en zelfs je hond zou mee kunnen reizen. In dit artikel over met de auto naar (Noord) Ierland deel ik handige tips. Welke verkeerswetten heb je in deze landen? Zijn er tolwegen? En hoe zit het met verzekeringen?
Lees ook: Met de auto naar Engeland: alles wat je wilt weten
Inhoudsopgave:
Met de boot naar Ierland
Als je met de auto naar Ierland of Noord-Ierland wilt, zijn de ferry overtochten met Stena Line ideaal. Eenmaal in Groot-Brittannië kun je kiezen uit maar liefst vier routes over de Ierse Zee. Je kunt dus precies de route kiezen die aansluit bij uw vakantieplannen en zo ook nog moois naar keuze in Engeland, Wales en Schotland meepikken.
Met het speciale ‘Landbridge-arrangement’ boek je vier overtochten op basis van retour (over de Noordzee en de Ierse Zee) al vanaf € 320,- voor een auto inclusief bestuurder! En de Ierse routes kun je ook nog met elkaar combineren.
Honden zijn welkom aan boord bij Stena Line. Ze kunnen in je auto meereizen of in één van de vooraf te boeken kennels (afhankelijk van beschikbaarheid) verblijven. Dit kan op alle routes tussen Groot-Brittannië en Ierland. Let op: alle huisdieren moeten vooraf worden geboekt.
Zorg ervoor dat het huisdierenpaspoort actueel is. Houdt er ook rekening mee dat je hond vóór de reis een verplichte reeks specifieke behandelingen moet hebben gehad. Zie dit handige artikel van mijn andere website Woef Welkom over regels per land voor reizen met de hond per auto voor een checklist. Klik hier voor aanbiedingen en om je boottocht naar Ierland te boeken bij Stena Line.
Bekijk hier de video van mijn roadtrip door Noord-Ierland:
Wegen in (Noord) Ierland
Mijn ervaring is dat de wegen in Ierland over het algemeen goed worden onderhouden. Je hebt snelwegen en vierbaanswegen, maar ook secundaire wegen met tweerichtingsverkeer en bochtige landwegen.
In Ierland worden snelwegen aangegeven met een “M”. Rijkswegen worden aangegeven met een “N”. Secundaire wegen kunnen ook vierbaans of tweerichtingsverkeer zijn.
Wegen in Noord-Ierland worden aangegeven met een “M” voor snelwegen; een “A” voor een hoofdweg en een “B” voor een B-weg. De borden in Ierland tonen afstanden in kilometers en in Noord-Ierland in mijlen. Even opletten dus als je van Ierland naar Noord-Ierland gaat of andersom.
Lees ook: De mooiste bezienswaardigheden van de Causeway Coastal Route [roadtrip route]
Tolwegen in (Noord) Ierland
In Noord-Ierland zijn geen tolwegen, maar in Ierland zijn wel een paar. Ze worden beheerd door de National Roads Authority en de gemeente Dublin. Meestal moet tol worden betaald bij de hefboom van het tolhuisje, maar er is een uitzondering: het M50 eFlow Barrier System werkt anders.
Je krijgt hiermee te maken als je op de M50, de ringweg rondom Dublin, rijdt. Het is een tolsysteem zonder hefbomen. In plaats dat je je tol betaalt bij een tolhuisje, fotografeert dit systeem je nummerplaat en daarmee jouw gebruik van deze weg. Let op! Het is belangrijk dat je de tol uiterlijk om 20.00 uur de volgende dag betaalt! Dat doe je via deze website, bij de aangegeven Payzone-betaalpunten of via LoCall op telefoonnummer: 1890 501050.
Lees ook: 5x absoluut doen in de regio Cork
Verkeersregels in (Noord) Ierland
In Ierland en Noord-Ierland wordt aan de linkerkant van de weg gereden. Vind je dit lastig? Ik geef altijd als tip dat je in het begin het beste achter iemand aan kunt rijden. Vooral bij het nemen van een rotonde is het fijn als je kunt zien hoe je voorganger het doet.
Inzittenden zijn verplicht om altijd een veiligheidsgordel te dragen, zowel voor- als achterin de auto. Rijden met een slok op wordt niet getolereerd in Ierland en daar staan strenge boetes en straffen op. Ook het gebruik van mobiele telefoons of andere mobiele apparatuur tijdens het rijden is ten strengste verboden.
Lees ook: bezoek County Wicklow (roadtrip route)
Rijbewijs en verzekering in (Noord) Ierland
Om in Ierland en Noord-Ierland te mogen rijden heb je een geldig rijbewijs nodig. Een internationaal rijbewijs is niet nodig. Je moet je rijbewijs altijd bij je dragen. Ook moet je een autoverzekering hebben. Deze moet staan op naam van de bestuurder. Reis je met een caravan/aanhangwagen, dan moet deze ook verzekerd zijn.
Als je met een auto met Nederlands kenteken met gekoppelde caravan/aanhangwagen in Ierland rijdt, is de caravan/aanhangwagen meeverzekerd onder de WA-verzekering van de auto. Let op: is je caravan/aanhangwagen zwaarder dan 750 kg, dan moet deze apart verzekerd zijn en heeft deze een eigen groene kaart nodig.
Wegwijzers in (Noord) Ierland
In Ierland geven verkeersborden afstanden en maximale snelheden aan. Het bijzondere is dat verkeersborden en plaatsnamen in Ierland in zowel in het Iers (Gaelic) als Engels staan aangegeven.
In Noord-Ierland worden wegwijzers en maximale snelheden in mijlen en mijlen/per uur aangegeven. Hier zie je geen Gaelic op de borden, alles wordt in het Engels vermeld.
Voertuigdocumenten in (Noord) Ierland
Het Nederlandse kentekenbewijs wordt erkend in beide landen. Een NL-sticker is niet vereist, want de landcode op je kentekenplaat is voldoende. Mocht je kentekenplaat geen landcode hebben (denk aan een aanhangwagen of fietsendrager), dan moet wel een NL-sticker aangebracht worden. Deze kun je kopen bij de ANWB.
De groene kaart wordt erkend maar is niet verplicht in Ierland en Noord-Ierland. Je moet wel kunnen aantonen dat je voertuig en caravan/aanhangwagen verzekerd zijn. Het is daarom aan te raden om voor beide een groene kaart mee te nemen, omdat hierop alle verzekeringsgegevens en telefoonnummers staan. De papieren groene kaart is een jaar geldig.
Je hebt voor het rijden door Ierland en Noord-Ierland geen autovignet nodig.
Leenvoertuig in (Noord) Ierland
Staat je auto niet op je eigen naam (bijvoorbeeld een leaseauto)? Dan is het verstandig om door de de eigenaar een machtiging op te laten stellen en ondertekenen, bij voorkeur in het Engels. In dit artikel op de website van de ANWB vind je meer informatie over het rijden met een geleende auto op vakantie.
Parkeren in (Noord) Ierland
Je kunt ervan uitgaan dat je overal betaalt moet parkeren in Ierland en Noord-Ierland. Let hierbij goed op de borden met parkeerinformatie. Parkeerkosten kun je betalen met muntgeld in de parkeerautomaat (Pay and Display) in de straat of met www.parkbytext.ie (Ierland) en www.parkbytext.co.uk (Noord-Ierland).
Disclaimer: af en toe maak ik gebruik van affiliate of gesponsorde links. Het aanklikken hiervan kost jou niks, maar maakt het voor mij mogelijk om Map of Joy te laten groeien en jou van reisinspiratie te kunnen blijven voorzien.
2 comments
Wij zijn grote fan van het Ierse eiland. Ik ben inmiddels een ervaren linksrijder geworden. Het gekke is, dat links rijden makkelijker is op een wat drukkere weg. Op een rustig weggetje heb je de neiging te vergeten dat er links moet worden gereden. Van smalle en bochtige weggetjes zijn er in Ierland, zowel noord als zuid meer dan bij ons. Dat is zeker een uitdaging wanneer je met een wat bredere camper onderweg bent.
Leuk om dit mooi geïllustreerde blog over reizen met de auto op het Ierse eiland te lezen. Wij hebben er vaker rondgereden, al kozen wij voor het huren van een auto. Mij viel op dat de wegen in Noord-Ierland over het algemeen beter waren dan in de Republiek, met uitzondering van het Westen, want daar liggen goede snelwegen. Wellicht is er in de tussentijd veel veranderd.