Home roadtrip Met de auto naar Schotland: alles wat je wilt weten

Met de auto naar Schotland: alles wat je wilt weten

geschreven door Nathalie
4 comments

Op vakantie naar Schotland zonder te vliegen en met het gemak en comfort van je eigen auto? Dat kan! In dit artikel vertel ik je alles wat je wilt weten over met de auto naar Schotland gaan. Welke opties je hebt vanuit Nederland, België en Frankrijk om de oversteek te maken en extra handige informatie om zo de beste keuze voor jouw reis naar Schotland te bepalen.

Lees ook: Roadtrip route: mooiste route door de Hooglanden van Schotland

Met de auto naar Schotland per boot vanuit Nederland

Je kunt met de auto naar Schotland met de boot. Er gaat géén boot rechtstreeks van Nederland naar Schotland. Je reist altijd via Engeland. In Nederland kan dat vanuit IJmuiden, Rotterdam en Hoek van Holland. Hieronder leg ik uit wat de voor- en nadelen van elke optie zijn.

Lees ook: 20x leuke vakantiehuizen in de Schotse Hooglanden

Met de boot van IJmuiden naar Newcastle

Elke dag kun je met DFDS Seaways van IJmuiden naar Newcastle varen. Newcastle ligt in het hoge noorden van Engeland. Hierdoor ben je na 1.5 uur rijden al in Schotland! Dat is dus een groot voordeel.

Je vertrekt met de boot aan het einde van de middag en komt de volgende ochtend aan. Je doet er ongeveer 16 uur over. Je kunt overnachten in verschillende soorten hutten met verschillende prijzen. Van Economy Class tot luxe hutten met uitzicht op zee. Naast een auto is ook een motor of een caravan toegestaan aan boord.

Reis je met een hond? Die mag mee! Je kunt ervoor kiezen een kennel te reserveren, maar er zijn ook enkele hutten aan boord waarin je hond welkom is. Klik hier voor meer informatie en aanbiedingen van DFDS Seaways.

Het nadeel van de boottocht IJmuiden naar Newcastle is dat dit de duurste optie is van alle opties die er zijn. Ook duurt de overtocht best lang, maar dat hoeft geen nadeel te zijn. Voor velen begint de vakantie naar Schotland al aan boord van de boot.

 

Met de boot van Rotterdam naar Hull

Vanuit Rotterdam kun je dagelijks met de boot naar het Engelse Hull met P&O Ferries. Ook dit is een vaartocht waarbij je op de boot overnacht. Je vertrekt in de avond en komt de volgende ochtend aan. Je doet er ongeveer 10 uur over.

Je kunt je auto, maar ook je motor of caravan meenemen aan boord en ook bij P&O Ferries zijn honden welkom. De hond verblijft in een kennel. Er zijn verschillende typen hutten waarin je kunt overnachten. Boek hier je ticket voor de boot van Rotterdam naar Hull.

Deze overtocht is iets goedkoper dan die van IJmuiden naar Newcastle. Vanaf Hull is het zo’n 3.5 uur rijden naar de Schotse grens. Dat is goed te doen, zeker als je besluit ook het zuiden van Schotland te verkennen tijdens je vakantie met de auto naar Schotland.

Lees ook: De mooiste bezienswaardigheden in Zuid-Schotland [roadtrip route]

De mooiste bezienswaardigheden in Zuid-Schotland [roadtrip route], Grey's Mare Tail
In Zuid-Schotland bij de Grey’s Mare Tail.

Met de boot van Hoek van Holland naar Harwich

Ook vanuit Hoek van Holland kun je dagelijks met de boot naar Engeland varen. Vanaf hier ga je naar Harwich aan de zuidwestkust van Engeland, ten zuidoosten van Londen. Je vaart met Stena Line en kunt overdag of ‘s nachts de boot nemen. Overdag duurt de reis 6.5 uur. De nachtboot (met verblijf in een hut) doet er 9.5 uur over.

Je mag met een auto, camper, minibus of motor aan boord. Reis je met een hond? Die mag mee als hij in de auto blijft (dagtocht) of in de kennel gaat (nachttocht). Klik hier voor meer informatie en aanbiedingen van Stena Line.

Ook deze overtocht is weer betaalbaarder dan die van IJmuiden naar Newcastle, maar vanaf Harwich doe je er zeker 6 uur over om Schotland met de auto te bereiken. Als je net als ik gek bent op Engeland is dit geen straf, want onderweg is er genoeg te zien en te doen.

Je kunt er bijvoorbeeld een verblijf in de Yorkshire Dales aan vastplakken of een stad als York verkennen. Wil je alles uit je vakantiedagen halen en zo snel als mogelijk naar Schotland met de auto? Dan is dit niet de beste keuze.

Lees ook: 4x absoluut doen in York

roadtrip Yorkshire Dales - Map of Joy
Rijden door de Yorkshire Dales.

Met de auto naar Schotland per boot vanuit België

Ook vanuit België kun je met de auto naar Schotland via Engeland. Je pakt de boot in Zeebrugge en vaart naar het eerder genoemde Hull met P&O Ferries. De ferryterminal ligt op ongeveer 15 kilometer van Brugge. Woon je in het zuiden van Nederland dan kan dit een goeie optie zijn. Het loont ook de moeite om de prijzen met die van de overtocht vanuit Rotterdam te vergelijken.

Ook voor deze overtocht geldt dat je ‘s avonds vertrekt en in de volgende ochtend aankomt na een tocht van ongeveer 12 uur. Daarnaast geldt ook hier dat bijna alle voertuigen zijn toegestaan en dat je met een hond mag reizen. Boek hier je ticket voor de boot van Zeebrugge naar Hull.

Lees ook: Doen in Zuid-Schotland: bezoek boekendorp Wigtown

De mooiste bezienswaardigheden in Zuid-Schotland [roadtrip route]
Schapen op de weg in Zuid-Schotland.

Met de auto naar Schotland per boot vanuit Frankrijk

Ook vanuit Frankrijk kun je met de auto naar Schotland via Engeland. Je hebt twee vertrekopties: Calais en Duinkerken en beide varen naar Dover. De overtocht vanuit Duinkerken staat bekend als de meest voordelige optie van alle opties die er zijn om met de auto naar Schotland te gaan.

Dunnottar Castle, Aberdeenshire, Schotland - Map of Joy
Dunnottar Castle in de winter.

Met de boot van Calais naar Dover

Elk uur vertrekt er een boot van Calais naar Dover. De overtocht duurt slechts 1.5 uur, want hier vaar je over het smalste stukje van het Kanaal tussen Frankrijk en Engeland. Je wordt getrakteerd op prachtig uitzicht op de krijtrotsen van Dover.

DFDS Seaways vaart dagelijks 30 keer op en neer, dus je hebt volop keuze voor een tijdstip waarop je de overtocht wilt maken. Auto’s, motors, campers en caravans zijn toegestaan.

Honden mogen ook mee. Aan boord vind je een restaurant, een café, een snackbar en winkels. Reserveren is aan te raden, zeker in het hoogseizoen. Klik hier voor meer informatie en aanbiedingen van DFDS Seaways

Ook met P&O Ferries kun je deze overtocht maken. De boot vertrekt 23 keer per dag. Je kunt kiezen uit verschillende soorten tickets. Bespaartip: kies voor vertrek op een vast tijdstip. Boek hier je ticket voor de boot van Calais naar Dover met P&O Ferries.

Let op: vanuit Dover is het ruim 6.5 uur rijden naar de Schotse grens. Hou dit in gedachten als je overweegt om voor deze optie te kiezen. Helemaal als je in Nederland woont, want je moet ook nog 4 uur (vanaf Utrecht) naar Calais rijden.

Lees ook: De leukste dingen om te doen in en rond Inverness

Het straatje Ashton Lane in Glasgow - Map of Joy
Het straatje Ashton Lane in Glasgow.

Met de boot van Duinkerken naar Dover

Je kunt ook nog vanuit Duinkerken naar Dover varen met DFDS Seaways. Dit kan 12 keer per dag en de overtocht doet er ongeveer 2 uur over. Zowel auto’s als campers en caravans mogen mee aan boord. En natuurlijk ook je trouwe viervoeter. Op de boot vind je een café, restaurant en snackbar.

Van Utrecht naar Duinkerken is het ongeveer 3.5 uur rijden, maar het kan de moeite lonen, omdat deze verbinding vaak een stuk goedkoper en minder druk is als die in Calais. Ook vanaf Folkestone is het zeker 6.5 uur rijden naar Schotland. Klik hier voor meer informatie en aanbiedingen van DFDS Seaways

Lees ook: Wat te doen in Glasgow? Zie deze 16 tips

De leukste dingen om te doen in en rond Inverness, Glencoe, Three Sisters- Map of Joy
In de Schotse Hooglanden bij Glencoe.

Met de auto door de Eurotunnel

Als laatste heb je nog de optie om via de Eurotunnel te reizen, ook wel de Kanaaltunnel genoemd. Dagelijks kun je met een snelle shuttletrein tussen Calais in Frankrijk en Folkestone in Engeland reizen. Vanuit Utrecht is het ongeveer 4 uur rijden naar Calais.

Niet alleen auto’s zijn toegestaan op deze trein, ook vrachtwagens, bussen en kleine voertuigen mogen mee. Een bijzondere ervaring, want de tunnel ligt 40 meter onder de zeebodem en je bent al in een half uur in Engeland!

Goed om te weten: je mag met een hond reizen door deze tunnel. Hier moet je wel extra voor betalen en je hond moet in de auto blijven. Het maakt niet uit met hoeveel personen je reist, want je betaalt per voertuig. Meer weten over reizen met een hond? Zie mijn andere website Woef Welkom vol tips en inspiratie.

Mijn ervaring is dat de prijs voor het met de auto door de Kanaaltunnel reizen erg kan variëren. Als je flexibel bent met je tijd loont het de moeite om online de prijzen in de gaten te houden. Het is aan te raden om te reserveren, zodat je zeker bent van een plek op de trein.

Er is een vertrekterminal waar je voor vertrek nog even wat kunt eten of drinken. Ook zijn er een aantal winkeltjes en kun je gebruikmaken van toiletten. Aan boord zijn ook toiletten aanwezig. Klik hier voor meer informatie en om je ticket voor de Eurotunnel te boeken.

Lees ook: 15x doen in Edinburgh, dit wil je niet missen!

Boottocht Loch Ness en Urquhart Castle bezoeken - Map of Joy
Urquhart Castle in de Hooglanden.

Boot of Eurotunnel?

Zoals je kunt lezen hebben beide voor- en nadelen. De snelste optie vanuit Nederland om met de auto naar Schotland te gaan is door de boot vanaf IJmuiden naar Newcastle te pakken, maar dit is ook de duurste optie. Je wint er wel tijd mee, want Newcastle ligt zeer dichtbij de Schotse grens. De andere bootopties zijn goedkoper, maar het ligt er maar net aan hoeveel je door Engeland wilt rijden.

Waarom kiezen voor de Eurotunnel? Als je naar Schotland gaat met de auto ben je vanaf Folkestone, waar je met de Eurotunnel aankomt, nog 6.5 uur onderweg naar de Schotse grens. Dat kan een nadeel zijn als je krap in je vakantietijd zit.

Vind je het leuk om meer van Engeland te zien op weg naar Schotland dan is dit juist een fijne bonus! Ik vind de Eurotunnel persoonlijk ook heel erg fijn, omdat ik enorm zeeziek word. Ik ben een keer naar Newcastle gevaren vanuit IJmuiden en zag twee keer 16 uur lang groen van ellende. Bovendien ben ik gek op zowel Schotland als Engeland, dus vind de extra reistijd door Engeland niet erg. Het ligt dus heel erg aan je persoonlijke voorkeur wat de beste optie is.

Lees ook: 15x de mooiste bezienswaardigheden op Isle of Skye (+ handige tips)

4 comments

Rachelle 25/05/2023 - 15:15

Na alle instagram posts ben ik enthousiast geworden over de kust van Engeland! Wij willen volgend jaar waarschijnlijk een roadtrip maken en dit combineren met Schotland. Aangezien ik ook zeeziek wordt heeft de reis per eurotunnel de voorkeur. Mag je tijdens de treinrit samen met je hond in de auto blijven zitten? Ik heb in het verleden deze route per bus afgelegd en toen mochten we allemaal in de bus blijven zitten.

Reply
Nathalie 26/05/2023 - 08:30

Wat leuk om te horen! Je leest er alles over op mijn andere website in dit artikel https://www.woefwelkom.nl/buitenland/met-de-hond-naar-engeland-na-de-brexit/ Veel plezier!

Reply
W.Schouls 25/11/2023 - 12:39

Wij willen dolgraag een keer met vakantie via Engeland naar Schotland met de camper.
Heb al 30 jaar rijervaring hiermee, maar ik ben bang dat ik niet links durf te rijden.
Hebben jullie hier ook een tip voor?
Wij zijn niet meer aan tijd gebonden en kunnen dus makkelijk 6 a 7 weken rondtoeren.

Reply
Nathalie 25/11/2023 - 13:20

Wat een prachtige reiswens. Wat links rijden betreft heb ik een algemene tip: rij achter iemand aan, want de persoon voor je laat precies zien hoe je moet rijden. Wat ook helpt is de eerste uren dat je links gaat rijden gewoon hardop “links” zeggen terwijl je achter het stuur zit. Zo doe ik het altijd :)

Reply

Laat een reactie achter

©2024 Map of Joy – All Rights Reserved.