Home roadtrip Met de auto naar Zweden: alles wat je moet weten

Met de auto naar Zweden: alles wat je moet weten

geschreven door Nathalie
0 Reacties

Van plan om met de auto naar Zweden te gaan? Een heel goed idee. Zo geniet je van volledige vrijheid en bovendien is het heel goed te doen vanuit Nederland. In dit artikel ontdek je alles wat je moet weten over met de auto naar Zweden gaan. Welke routes je kunt pakken, welke route de snelste is, hoe de tolbruggen werken en meer.

Lees ook: De mooiste bezienswaardigheden in Skåne aan de kust [roadtrip route]

Met de auto naar Zweden

Je kunt vanuit Nederland op verschillende manieren met de auto naar Zweden rijden. Je rijdt altijd via Duitsland. Via Duitsland kun je over land via Denemarken naar Zweden rijden door bij Kopenhagen de Öresundbrug (Sontbrug) naar Malmö in Zweden te pakken.

Ook kun je vanuit Duitsland de boot naar Denemarken pakken en vervolgens via de Öresundbrug naar Zweden rijden. Daarnaast kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om vanuit Duitsland een veerboot direct naar het zuiden van Zweden te pakken.

Lees ook: 15x leuk en lekker lunchen (of fika) in Malmö

Met de auto naar Zweden zonder veerboten

Persoonlijk reis ik het liefst naar Zweden met mijn eigen auto, zonder gebruik te maken van veerboten. Dit is niet alleen handiger omdat ik met mijn hond reis, maar ook vind ik het erg leuk om via Denemarken te reizen. Ik plak er meestal nog een paar dagen Denemarken aan vast. Zo ligt het prachtige Funen op de route, maar ook de stad Kopenhagen.

Lees ook: Faaborg: de mooiste stad op Funen in Denemarken

Ook op de route als je met de auto naar Zweden rijdt: de Duitse stad Bremen. Ook deze stad is een grote aanrader om mee te pakken tijdens je reis. Een mooie mix van oud en nieuw biedt de perfecte ingrediënten voor een stedentrip.

Lees ook: Leuke wijk in Bremen: Schnoor Viertel [alles wat je wilt weten]

Het is goed om te weten dat je maar op één manier via een autoweg Zweden kunt bereiken en dat is via de Öresundbrug. De 16 kilometer lange brug en tunnel verbindt de hoofdstad van Denemarken, Kopenhagen, met Malmö in Zweden. De brug bestaat uit een spoorlijn met daarboven een autoweg.

Let op: in Denemarken zelf ga je ook nog over een brug. Tussen Funen en Sjælland ga je over de Grote Belbrug (Storebæltsbroen). Voor deze brug moet je tol betalen, net als voor de Öresundbrug. Beide bruggen zijn 24 uur per dag open.

De Öresundbrug van Kopenhagen naar Malmö.

Kosten en betalen van de bruggen

Contant betalen voor het oversteken van de bruggen kan in Deense kronen of euro’s en bij de Sontbrug ook in Zweedse kronen. Je kunt ook betalen met een creditcard of via EasyGo.

Op dit moment kost een enkele reis over de Grote Beltbrug € 33,- voor een personenauto en een enkele reis over de Öresundbrug € 65,- bij contante betaling of met creditcard voor een personenauto. Voor meer informatie zie storebaelt.dk/en en oeresundsbron.com.

Lees ook: 12x leuke vakantiehuizen in Skåne

De Grote Belbrug in Denemarken.

Met de auto naar Zweden via een veerboot

Het is mogelijk om naar verschillende plekken in Zweden te reizen via een veerboot. Bijvoorbeeld naar Trelleborg in het uiterste zuiden, of Helsingborg, Varberg of Göteborg aan de Westkust.

Reizen van Duitsland naar Zweden met de veerboot kan via 5 verschillende routes. De meest populaire overtocht is van Kiel in Noord-Duitsland naar Göteborg met Stena Line. Vanuit Utrecht is het zo’n 5 uur rijden naar Kiel en op de boot breng je de nacht door. Hierdoor begint de vakantie al aan boord van de boot. Je arriveert ’s ochtends in Göteborg. Klik hier voor meer informatie en om te boeken bij Stena Line.

Als je vanuit Duitsland met de veerboot naar Denemarken wilt reizen, om vervolgens door te rijden naar Zweden, dan kun je kiezen uit 4 verschillende routes. Deze overtochten gaan via Scandlines.

Van Denemarken naar Zweden reizen per veerboot kan ook nog. Dit kan heel fijn zijn als je snel richting het noorden van Zweden wilt rijden. Zo kun je van Fredrikshavn naar Göteborg met Stena Line in 3.5 uur en van Grenå maar Varberg met Stena Line in 3.5 – 5.5 uur. Klik hier voor meer informatie en om te boeken bij Stena Line.

Nieuwe ferry verbinding naar Gotland  

Goed nieuws voor de liefhebbers van Gotland! Er is nu ook een veerdienst tussen Gotland en Duitsland, verzorgd door veerbootmaatschappij Hansa Destinations. De Visby naar Rostock ferry overtocht doet er ongeveer 13 uur 15 minuten. Zie deze website voor meer info.

Lees ook: leuke vakantieparken in het zuiden van Zweden

De kortste route naar Zweden met de auto

Wil je zo snel als mogelijk met de auto naar Zweden rijden? Dan kun je het beste via Duitsland en Denemarken met een veerovertocht van het Duitse Puttgarden naar het Deense Rødby gaan. Vervolgens kun je hier een tweede overtocht maken van Helsingør naar Helsingborg óf de Öresundbrug naar Malmö nemen.

De afstand tussen Utrecht en Malmö is 800 kilometer als je via de overtocht Puttgarden – Rødby en de Öresundbrug rijdt. De ferry van Puttgarden naar Rødby vertrekt ieder half uur en doet er ongeveer 30 minuten over.

Lees ook: De leukste steden en dorpen in Skåne

Goedkoopste manier om met de auto naar Zweden gaan?

Zoals je hierboven bij de informatie over de bruggen al kon lezen heb je als je reist via de bruggen met tolkosten te maken. Reis je per veerboot kan betaal je voor de boot en eventueel nog voor de bruggen, afhankelijk van de route die je kiest.  

Wat nu de goedkoopste manier is om met de auto naar Zweden te gaan? Dat hangt vooral af van waar je naartoe gaat in Zweden, met hoeveel personen je reist, of je in het laag- of hoogseizoen reist en hoe je reist. Als je met een camper reist kost het bijvoorbeeld ook weer meer dan met een personenauto.

Lees ook: 6x doen in Zweeds Lapland in de zomer

Waar overnachten onderweg naar Zweden?

Zoals ik al eerder zei; je hoeft niet in één keer naar Zweden te rijden. Als je tijd hebt raad ik je zelfs aan om het niet te doen. Noord-Duitsland en Denemarken bieden namelijk ook ontzettend veel leuke plekjes om te verkennen.

Neem een kijkje op Booking.com en kies voor de optie “gratis annuleren”. Zo kun je flexibel reizen en ben je toch verzekerd van een slaapplaats. Op Booking staan allerlei accommodaties, van luxe tot heel basic. Op de route liggen bijvoorbeeld Bremen, Kopenhagen, Kiel en de regio Funen met plaatsen als Odense en Faaborg (mijn persoonlijke favoriet).

Lees ook: 10x bijzonder leuke en betaalbare hotels in Kopenhagen

Deze artikelen wil je misschien ook lezen:
Met de auto naar Antwerpen of Gent? Dit moet je weten!
Met de auto naar Engeland: alles wat je wilt weten
Met de auto naar (Noord) Ierland [handige tips]
Met de auto naar Kroatië [handige tips]
Verplicht mee op vakantie met de auto [handige tips]
Vakantie dichtbij huis met eigen auto? Dit zijn de leukste bestemmingen!
5x tips voorbereiding roadtrip met eigen auto

Laat een reactie achter

©2024 Map of Joy – All Rights Reserved.