Home NederlandAmsterdam Originele museumtip: het Moco Museum in Amsterdam

Originele museumtip: het Moco Museum in Amsterdam

door Nathalie
0 Reacties

Ken jij het Moco Museum in Amsterdam al? Absoluut een bezoek waard als je houdt van street art, pop art en moderne kunst in het algemeen. In een prachtig pand worden wisselende exposities getoond van bekende en minder bekende artiesten. En dat op een kleurrijke, originele manier. En lekker laagdrempelig, want je mag alles in je eigen tempo bekijken. Een aanrader tijdens een dagje Amsterdam!

Moderne kunst op het Museumplein

De grote klassieke namen op het Museumplein, als het Van Gogh Museum en het Rijksmuseum kent iedereen, maar wist jij al dat het Moco Museum ook op dit mooie plein te vinden is?

Niet in een modern hoogstandje, maar in een prachtig, statig pand met de naam Villa Alsberg. Verspreid over vier verdiepingen kun je door het huiselijke pand (met krakende parketvloer) dwalen en je laten verrassen, want in elke kamer zijn weer andere meesterwerken te bewonderen. Meest indrukwekkend: het trappenhuis met ramen voorzien van oogstrelend glas-in-lood. Hier komt de kunst het mooist tot zijn recht.

Lees ook: 13x de leukste steden in Nederland voor een dagje weg.

Originele museumtip: het Moco Museum in Amsterdam - Map of Joy
Originele museumtip: het Moco Museum in Amsterdam - Map of Joy

Moco Masters

Moco Museum staat voor Modern Contemporary Museum. In het museum hangt moderne kunst van bekende kunstenaars als Damien Hirst, Keith Haring en Andy Warhol. Deze namen zijn onderdeel van een vaste collectie-opstelling, op de tweede verdieping, onder de naam de ‘Moco Masters’. De werken die hier hangen kun je dus altijd bewonderen. Het zijn verschillende kunstwerken met veel kleur en vaak met een boodschap.

Originele museumtip: het Moco Museum in Amsterdam - Map of Joy
Originele museumtip: het Moco Museum in Amsterdam - Map of Joy

Banksy in het Moco Museum

Vooral in het geval van Banksy natuurlijk. Je aan het denken zetten over het nu; daar is hij wel een meester in.

Tot eind september 2019 kun je expositie ‘Laugh Now’ met werk van Bansky zien. Maar liefst 50 originele werken, samengesteld uit privécollecties, kun je zien in het Moco Museum. Uiteraard zie je ‘Laugh Now’, maar bijvoorbeeld ook ‘Girl with Balloon’ en ‘Pulp Fiction’. Het werk wat centraal staat is de ‘Beanfield’, met een afmeting van 2.5 bij 3.5 meter! Algemene deler: op geen enkel werk schuwt hij moeilijke onderwerpen.

Banksy is natuurlijk vooral bekend als dé street art artiest uit Bristol (waarvan niemand weet wie hij nu werkelijk is), maar hij maakt ook kunst op hout, papier en canvas. Ook dat zie je in het Moco Museum. Saillant detail: deze tentoonstelling is niet geautoriseerd door Banksy en niet in samenwerking met de kunstenaar samengesteld. En juist dat maakt het mysterie rondom het fenomeen Bansky nóg interessanter…

Lees ook: De leukste dingen om te doen in Bristol, waaronder een street art tour waarbij je originele Banksy’s ziet!

Originele museumtip: het Moco Museum in Amsterdam, Banksy - Map of Joy
Originele museumtip: het Moco Museum in Amsterdam, Banksy - Map of Joy
Originele museumtip: het Moco Museum in Amsterdam, Banksy - Map of Joy

Daniel Arsham in het Moco Museum

Een andere tentoonstelling die tot eind september 2019 te zien is ‘Connecting Time’ van Daniel Arsham uit New York. Hiermee is het Moco Museum het allereerste museum dat zijn werk laat zien.

Kenmerken zijn: wit, architectonisch en design. Het mooist vond ik de werken waar allerlei edelstenen en minderalen in zijn verwerkt met als klapper de kamer ‘Amethyst Ball Cavern’ vol ronde ballen die het gevoel geven dat je je in een stuk amethist bevind. Waanzinnig!

Originele museumtip: het Moco Museum in Amsterdam, Arsham - Map of Joy
Originele museumtip: het Moco Museum in Amsterdam, Arsham - Map of Joy

Ook tof

Zelfs in de tuin zijn nog kunstwerken te bewonderen! Er zijn ook meerdere plekjes waar je fijn kunt zitten; heerlijk als het zonnetje schijnt. De museumshop is ook een aanrader. Je wordt hier wel heel hebberig. Er zijn posters, boeken, skateboards, magneten en meer leuks te koop met daarop vooral werken van Banksy.

Leuk om te weten: in juli en augustus kun je met 20% korting het museum bezoeken als je voor 10.30 en na 17.30 uur komt. Het museum is open van 9-20 uur van zondag-donderdag en op vrijdag en zaterdag van 9-21 uur. Je kunt aan de kassa of op de website je kaartje kopen.

Lees ook: Dagje Amstelveen? Dit zijn de leukste dingen om te doen

Laat een reactie achter

©2023 Map of Joy – All Rights Reserved. Op deze website worden affiliate links gebruikt. Als je een aankoop doet kan het zijn dat Map of Joy daar een kleine commissie voor ontvangt.