Home EngelandCotswolds 7x mooie wandelroutes in Engeland

7x mooie wandelroutes in Engeland

door: Nathalie
Gepubliceerd: Updated:

Gek op wandelen? Dan kun je in Engeland kiezen uit 7 verschillende mooie wandelroutes die stuk voor stuk uniek en bijzonder zijn. Langs de kust, via knusse dorpjes, door velden vol lavendel. Het hele jaar door bieden deze wandelroutes unieke ervaringen voor de wandelliefhebber. In dit artikel 7x mooie wandelroutes in Engeland (England’s Great Walking Trails) in een notendop ter inspiratie.

Lees ook: Met de auto naar Engeland: alles wat je wilt weten

Wandelroute Cleveland Way

De Cleveland Way heeft een totale lengte van 175 km en loopt gedeeltelijk langs de kust van Yorkshire en deels over de heidevelden van het North York Moors National Park in Noord-Engeland.

De Cleveland Way vertrekt vanuit het leuke marktstadje Helmsley. Daarna loop je door het adembenemende heidelandschap van het North York Moors National Park tot Saltburn-by-the-Sea aan de kust. Eén en al oogsnoep zie je langs de kustlijn van North Yorkshire tot Filey, waar je langs oude vissersdorpjes en levendige kustplaatsen loopt.

Deze National Trail loopt door het beroemde smokkelaarsdorp Robin Hood’s Bay en de populaire badplaatsen Scarborough en Whitby. Sla in Whitby zeker de prachtige Whitby Abbey niet over.

Wandelroute Cleveland Way, mooie wandelroute Engeland
Wandelroute Cleveland Way, mooie wandelroute Engeland
Wandelroute Cleveland Way, mooie wandelroute Engeland

Wandelroute North Downs Way

Hou je van steden, wijngaarden, geschiedenis, bossen en weidevelden? Dan is de 246 km lange North Downs Way van Londen via Canterbury naar de kliffen van Dover een optie om te wandelen in Engeland.

Tijdens deze mooie wandelroute in Engeland zie je spectaculaire landschappen en pittoreske dorpjes. Deze National Trail loopt van Farnham naar Canterbury en de witte kliffen van Dover door twee ‘Areas of Outstanding Natural Beauty’ (AONB): de Surrey Hills en de Kent Downs. Ook loop je langs de beroemde Pilgrims Way van Winchester naar Canterbury.

Bij elke stap ontdek je meer geschiedenis van het land. Zo zijn er acht kastelen, drie kathedralen, drie aartsbisschoppelijke paleizen en meerdere statige huizen en tuinen die je onderweg kunt bezoeken.

Goedkoep vliegen naar Engeland? Klik hier voor aanbiedingen.

Peak District, mooie wandelroute Engeland
Peak District, Noord-Engeland.

Wandelroute Pennine Way

Wil je een flink stuk lopen dan is de prachtige Pennine Way voor jou weggelegd om te wandelen in Engeland. Deze mooie wandelroute in Engeland is maar liefst 435 km lang. Hij loopt van het Peak District in Noord-Engeland naar de grens met Schotland.

De iconische Pennine Way is doordrenkt met geschiedenis en doorkruist spectaculaire landschappen door de wilde noordelijke hooglanden van Engeland. De route volgt de Britse rotsachtige ruggengraat van de heuvels van het Derbyshire Peak District en de Yorkshire Dales, door de prachtige Swaledale Valley, over de North Pennines en over Hadrian’s Wall in Northumberland naar de Cheviot Hills, eindigend in het Schotse grensgebied in Kirk Yetholm.

De Pennine Way was de eerste National Trail in Engeland en is één van de beroemdste langeafstandswandelingen van Groot-Brittannië.

roadtrip Yorkshire Dales - Map of Joy
Ik aan de wandel in de Yorkshire Dales.
Wandelroute Pennine Way, mooie wandelroute Engeland
Wandelroute Pennine Way, mooie wandelroute Engeland

Wandelroute Cotswold Way

De 164 km lange Cotswold Way strekt zich uit van de typisch Engelse marktstad Chipping Campden tot de Romeinse stad Bath en bestaat al meer dan 40 jaar als een gepromote langeafstandswandeling.

Langs de westelijke rand van de Cotswold Hills gaat deze mooie wandelroute in Engeland door glooiende weiden, beukenbossen en honingkleurige dorpjes gebouwd van Cotswold steen. De Cotswold dorpjes zijn enorm fotogeniek, op en top Brits, en wil je allemaal gezien hebben.

Verder zie je tijdens de Cotswold Way eeuwenoude commons in een prachtig gebied. De natuur is oogstrelend, maar er zijn ook neolithische grafheuvels, statige huizen en historische slagvelden. Het indrukwekkende pad langs de steile hellingen van Cotswold biedt steeds wisselende uitzichten naar het westen naar de rivier de Severn en de Malvern Hills.

Wandelroute Cotswold Way, mooie wandelroute Engeland
Wandelroute Cotswold Way, mooie wandelroute Engeland

Wandelroute Norfolk Coast Path

Word je blij van mooie kustwandelingen met weinig hoogteverschillen? Kies dan voor de 100 km lange Norfolk Coast Path om te wandelen in Engeland.

Deze mooie wandelroute in Engeland loopt door kustplaatsen en -dorpen, getijdenmoerassen vol wilde dieren, over enorme zandstranden en door prachtige bossen. De route is overwegend vlak en daardoor makkelijk te doen.

De National Trail loopt van Hunstanton in het westen tot Hopton-on-Sea in het oosten en loopt door de erfgoedkust van Norfolk binnen een ‘Area of Outstanding Natural Beauty’ (AONB). Het Norfolk Coast Path vormt in combinatie met de Peddars Way (die de verbinding vormt met Holme-next-the-Sea) de Norfolk Coast Path National Trail.

Wandelroute Norfolk Coast Path, mooie wandelroute Engeland

Wandelroute South West Coast Path

Zeezicht, mooie natuurlandschappen, pittoreske havensteden langs de kustlijn van Somerset, Exmoor, Devon en Cornwall. De moeder aller wandelroutes van Engeland is de 1014 km lange South West Coast Path. Ruim 70% van dit pad loopt door een National Park of een ‘Area of Outstanding Beauty (AONB).

De National Trail begint bij Minehead in Somerset en loopt langs de kustlijn van Exmoor. Daarna loopt het verder langs de kust van Noord-Devon tot in Cornwall. Hier loop je langs de gehele kustlijn van Cornwall, kruis je de monding van de rivier de Tamar en ga je verder naar Devon. Na een tocht langs de zuidkust van Devon volg je de kustlijn van Dorset en eindig je uiteindelijk bij Poole Harbour.

Wat je onderweg ziet? Denk aan dramatische kustlandschappen en adembenemende uitzichten over het omringende landschap en heidelandschap. Het South West Coast Path, dat in 1978 werd aangewezen als National Trail en is simpelweg waanzinnig mooi.

Meer zien en weten? Blogger Bregje van Wandelvrouw liep deze prachtige route en maakte er een uitgebreid artikel over. Lees haar artikel over het South West Coast Path hier.

7x mooie wandelroutes in Engeland

Wandelroute Hadrian’s Wall Path

Van kust naar kust wandelen in Engeland kan over het Hadrian’s Wall Path. Hier loop je 135 km lang door Noord-Engeland langs de Hadrian muur die op de UNESCO-Werelderfgoedlijst staat.

Deze mooie wandelroute in Engeland strekt zich uit van kust tot kust in het noorden van het land, van Wallsend, Newcastle upon Tyne in het oosten tot Bowness-on-Solway in Cumbria aan de westkust.

De National Trail volgt de lijn van de Hadrianus Wall UNESCO World Heritage Site en loopt door enkele van de mooiste delen van Engeland. Van glooiende velden en ruige grensgebieden tot de bruisende steden Newcastle en Carlisle.

Wandelroute Hadrian's Wall Path, mooie wandelroute Engeland
Wandelroute Hadrian's Wall Path, mooie wandelroute Engeland

Lees ook deze verhalen over Engeland:
4x doen in York
9x hotspots in het Northern Quarter in Manchester
De mooiste autoroute in het Lake District
21x leuke dingen doen in Leeds
13x doen in Brighton
Stedentrip Hull en Leeds met de trein: de leukste dingen om te doen

Beeldmateriaal: England’s Great Walking Trails (behalve de foto van mijzelf in de Yorkshire Dales).

Dit vind je misschien ook leuk

4 comments

Yvonne 18/01/2019 - 09:38

Originele blog en supermooie routes! Ik heb ‘m gelijk even opgeslagen 🙂

Reply
Nathalie 18/01/2019 - 09:39

Wat leuk om te horen, dankje!

Reply
Agnes 29/04/2019 - 12:27

Prachtig Natalie, dat smaakt naar meer! Great English Trails !

Reply
Nathalie 04/05/2019 - 14:57

Dankje Agnes!

Reply

Laat een reactie achter

©2024 Map of Joy – All Rights Reserved.