Home natuur Mooiste bergwandeling op Madeira: beklim de Pico Ruivo

Mooiste bergwandeling op Madeira: beklim de Pico Ruivo

geschreven door Nathalie
0 Reacties

Op het Portugese eiland Madeira kun je je lol op als je van het maken van mooie wandelingen houdt. Grote favoriet is het klimmen naar het hoogste punt op het eiland, namelijk die van de Pico Ruivo. Dit is dan ook de mooiste bergwandeling op Madeira die je kunt maken. Je loopt er letterlijk met je hoofd door de wolken terwijl je van het waanzinnige, oude vulkanische landschap geniet. En het allerfijnste: deze wandeling is goed te doen voor jong en oud! In dit artikel lees je alles wat je wilt weten over het beklimmen van de Pico Ruivo.

Lees ook: 15x de allerleukste dingen om te doen op Madeira

Makkelijke bergwandeling op Madeira

Ik wilde dolgraag een bergwandeling maken op Madeira, want daar zijn er veel van. Ik ging op onderzoek uit en al snel bleken het bijna allemaal vrij zware wandelingen te zijn van minstens één dag en waar je een behoorlijke conditie voor moet hebben. Op één wandeling na: de PR1.2 Vereda Do Pico Ruivo. Dit is een wandeling naar het hoogste punt van het eiland én bovendien is hij niet moeilijk. Je loopt grotendeels over een goed aangelegd pad (soms van zand maar meestal van steen) met oogstrelende uitzichten. Lees ook: De allermooiste (en makkelijke) wandelingen op Madeira.

 

Mooiste bergwandeling op Madeira

Het lukte mij niet om door te lopen. Simpelweg omdat de uitzichten té waanzinnig mooi zijn tijdens deze mooiste bergwandeling op Madeira. Ik heb vooral op de heenweg eindeloos veel fotostops gemaakt terwijl ik door de wolken steeds verder omhoog ging. Het leuke is ook dat je een paar vrij toegankelijke hutjes tegenkomt waar je even op adem kunt komen en van het uitzicht kunt genieten. De stilte hier is oorverdovend.

De wandeling naar de top is echt een feestje als van bergen houdt. Je kijkt vanaf grote hoogte in de diepe valleien. Het laatste stuk naar de top van de Pico Ruivo vond ik een beetje zwaar, omdat je op grote hoogte via traptreden omhoog loopt (en wij Nederlanders zijn geen grote hoogtes gewend), maar is als je er de tijd voor neemt is het prima te doen. Ik zag fitte ouderen en jonge kinderen dezelfde wandeling maken. Eenmaal boven op de top heb je 360 graden uitzicht op het prachtige eiland en kijk je je ogen uit.

makkelijke wandeling Madeira, Vereda Do Pico Ruivo - Map of Joy
makkelijke wandeling Madeira, Vereda Do Pico Ruivo - Map of Joy
makkelijke wandeling Madeira, Vereda Do Pico Ruivo - Map of Joy
makkelijke wandeling Madeira, Vereda Do Pico Ruivo - Map of Joy
Op de top van de Pico Ruivo.

Praktische tips Pico Ruivo

Wil je precies dezelfde wandeling als ik maken? Rij met de auto vanuit het dorpje Santana naar de parkeerplaats Achada do Teixeira. Deze gratis parkeerplaats ligt al boven de wolken. Vanaf de parkeerplaats kun je via een goed aangelegd pad naar de top van de Pico Ruivo wandelen.

Als je doorloopt kun je deze mooiste bergwandeling op Madeira in een uur doen (en dus ook weer een uur terug). Je start op een hoogte van 1592 meter en eindigt op een hoogte van 1862 meter. Deze makkelijke wandeling op Madeira is 2.8 kilometer heen en 2.8 kilometer terug. Denk eraan om meerdere laagjes kleding aan te trekken of mee te nemen in een rugzak. Op deze hoogte kan het weer ineens omslaan. Ook is het raadzaam om eten en drinken mee te nemen en natuurlijk een zonnebrandcrème met een hoge factor. Goed om te weten: er is een toilet op ongeveer 2/3e van de wandeling (heen).

Veel wandelaars kiezen ervoor om hier aan het begin van de ochtend of het begin van de avond te wandelen om de zonsopkomst of zonsondergang te zien. Wij waren er vlak voor de zonsondergang aan het einde van de middag. Je hebt hier geen verlichting, dus als je hier in het donker loopt zorg er dan voor dat je goeie zaklantaarns bij je hebt. Zie voor meer informatie deze website.

Lees ook: Mooiste bezienswaardigheden op Madeira [roadtrip route]

makkelijke wandeling Madeira, Vereda Do Pico Ruivo - Map of Joy

Reizen naar Madeira

makkelijke wandeling Madeira, Vereda Do Pico Ruivo - Map of Joy
makkelijke wandeling Madeira, Vereda Do Pico Ruivo - Map of Joy

Disclaimer: in dit artikel staan affiliate links. Het aanklikken hiervan kost jou niks, maar maakt het voor mij mogelijk om Map of Joy te laten groeien en jou van reisinspiratie te kunnen blijven voorzien. Ik ontvang namelijk een kleine commissie als je via zo’n link een boeking maakt.

Laat een reactie achter

©2024 Map of Joy – All Rights Reserved.