Home Australië De mooiste bezienswaardigheden van de Great Ocean Road [+ handige tips]

De mooiste bezienswaardigheden van de Great Ocean Road [+ handige tips]

by Nathalie
3 comments

Wegdromen naar één van de mooiste roadtriproutes ter wereld? Lees dit artikel over de mooiste bezienswaardigheden van de Great Ocean Road in Australië. Met allerlei praktische tips voor als je zelf deze route gaat rijden. Geschreven door oud-studie genootje Elly Molenaar die onlangs ook het boek “Druktemaker Down Under” publiceerde, over reizen met een peuter door Australië.

Mooiste bezienswaardigheden Great Ocean Road kaart - Map of Joy

Roadtrippen langs de Great Ocean Road is onvergetelijk

Houd je van roadtrippen, dan mag de Great Ocean Road, in het zuidoosten van Australië, beslist niet op je lijstje ontbreken. Het is één van de meest spectaculaire autoroutes ter wereld. Ruim 240 kilometer aan ruige kliffen, torenhoge rotsen in allerlei indrukwekkende vormen en maten en prachtige zandstranden. Ook voor avontuurlijke kinderen die graag buitenspelen is er trouwens genoeg te beleven.

Je kent ze vast, de wereldberoemde Twelve Apostles. Al zijn het er allang geen twaalf meer, de grillige rotsformaties maken ongetwijfeld toch enorm veel indruk. Op jou en op al die andere honderden bezoekers die naast je bij je op het uitzichtpunt staan te genieten.

De rotsen zijn populair en dat is natuurlijk niet voor niets. Maar het is zonde om te denken dat je na een aanblik op deze 45 meter hoge kolossen in de oceaan voldaan terug kunt gaan naar huis. De Great Ocean Road biedt namelijk nog zoveel meer. Ontdek hier de mooiste bezienswaardigheden van de Great Ocean Road.

De mooiste bezienswaardigheden van de Great Ocean Road [+ handige tips]

Lees ook: Internationaal rijbewijs nodig? Lees er hier alles over.

Torquay

In het vissersplaatsje Torquay gaat je roadtrip over de Great Ocean Road van start. Tenminste, als je hem van oost naar west rijdt. Dat raad ik je wel aan, omdat je dan vanuit je auto of camper het beste uitzicht hebt op de magnifieke kustlijn. Ze rijden in Australië immers aan de linkerkant van de weg.

Bells Beach

Torquay is een relaxt stadje met een echte surfvibe. Het trekt vooral stoere surfdudes aan. Zij zijn overdag vooral te vinden op Bells Beach. In de surffilm Point Break uit 1991 met Patrick Swayze is dit strand zelfs de plek waar de slotscène zich afspeelt, vanwege de hoge golven. Helaas zijn de opnames er niet echt gemaakt, maar in de Verenigde Staten.

Sta je zelf liever niet op een surfplank te balanceren? Dan is deze zandstrook ook een prima plek om rond te kijken. Het goudgele zand en de steile kliffen maken je alvast warm voor het vervolg van de route. Zie deze website voor meer informatie over Bells Beach.

De mooiste bezienswaardigheden van de Great Ocean Road [+ handige tips]

De mooiste bezienswaardigheden van de Great Ocean Road [+ handige tips]

Lorne en Great Otway NP

Even geen ruige kust? Slenter dan rond in Lorne. In de vele boetiekjes kan je uren rondkijken. Het dorp is ook een goede uitvalsbasis om het Great Otway National Park te bezoeken. Watervallen, eeuwenoude bomen en bijzondere dieren zie je daar. Er wonen bijvoorbeeld ontelbaar veel koala’s. Kijk dus niet alleen maar waar je je voeten neerzet, maar houd ook de boomtoppen goed in de gaten.

De mooiste bezienswaardigheden van de Great Ocean Road [+ handige tips]

De mooiste bezienswaardigheden van de Great Ocean Road [+ handige tips]

Twelve Apostles

Ik noemde ze al eerder; de Twelve Apostles. Niet zo gek, de indrukwekkende rotsformaties zijn wereldberoemd en hebben grote aantrekkingskracht op vele toeristen. Dat is zeker niet voor niets. Het is een bijna surrealistisch beeld zoals de roodgekleurde rotsen uit het water omhoog steken.

Vanaf een wandelpad met flink wat uitzichtpunten kun je je aan de overgebleven rotsen vergapen. Er zijn er inmiddels vijf gesneuveld door erosie, maar dat mag de pret niet drukken. Het maakt het schouwspel juist extra bijzonder omdat je weet dat het er over een paar jaar weer anders uit zal zien.

Door de populariteit is het druk bij de Twelve Apostles. Iedere roadtripper die hier langskomt, stopt om de befaamde rotspartijen te aanschouwen. Vanuit Melbourne komen bovendien tientallen touringcars, volgepakt met toeristen, dagelijks het parkeerterrein oprijden. Gelukkig is het wandelpad lang en zijn er veel uitzichtpunten. De massa verdeelt zich daarom enigszins.

Lees ook: 20x de mooiste roadtrip routes in Europa

De mooiste bezienswaardigheden van de Great Ocean Road [+ handige tips]

De mooiste bezienswaardigheden van de Great Ocean Road [+ handige tips]

Bay of Islands

Jammer voor de vele touringcar-toeristen dat ze meestal na hun bezoek aan de Twelve Apostles weer in de bus stappen om terug te keren naar Melbourne. Fijn voor ons. De uitzichtpunten die nog volgen langs de Great Ocean Road zijn namelijk bijna net zo indrukwekkend en je kunt er van genieten zonder drommen mensen om je heen.

De Bay of Islands strekt zich uit over 32 kilometer tussen Petersborough en Warrnambool. Er zijn tal van prachtige plekken om te stoppen. Het uitzicht is steeds opnieuw verbluffend. De steile kliffen met de uitgestrekte heidevelden erboven en het uitzicht op de ongewone rotsen blijven boeien.

We spreiden ons handdoekje uit op een bijna verlaten, maar fantastisch mooi, strand bij Bay of Martyrs. Terwijl wij van het uitzicht genieten, speelt onze peuter in het zand en springt in de branding. Simpelweg genieten geblazen.

De mooiste bezienswaardigheden van de Great Ocean Road [+ handige tips]

Elly met haar peuter op reis langs de Great Ocean Road.

De mooiste bezienswaardigheden van de Great Ocean Road [+ handige tips]

Warrnambool

Surfers komen aan de stranden in het stadje Warrnambool wederom aan hun trekken, maar het is niet de enige toeristentrekker. De kust staat er ook wel bekend als Shipwreck Coast, omdat er in het verleden veel schepen zijn vergaan.

Zo nu en dan zie je daar nog wat van liggen op het strand en in de oceaan. Een spannend gegeven en leuk om op zoek te gaan naar scheepswrakken. Bovendien is het van mei tot oktober walvisseizoen. Als je in die maanden over de Great Ocean Road tourt, heb je dikke kans dat je er in de verte eentje spot.

Tower Hill

De Great Ocean Road eindigt officieel bij Warrnambool. Toch is het de moeite waard een stukje verder te rijden naar Tower Hill Wildlife Reserve. Dit park bevindt zich in een uitgedoofde vulkaan, zo’n 30.000 jaar geleden gevormd, wat op zichzelf natuurlijk al een bijzonder gegeven is.

Het is een unieke plek waar je in een klein gebied de Australische bush ontdekt én oog in oog kan komen te staan met unieke inheemse diersoorten. Wij zagen er koala’s en emoes, maar je kunt er ook kangoeroes en wallaby’s spotten en allerlei vogelsoorten en reptielen zien. Voor natuurliefhebbers een must.

De mooiste bezienswaardigheden van de Great Ocean Road [+ handige tips]

De mooiste bezienswaardigheden van de Great Ocean Road [+ handige tips]

Praktische tips over de Great Ocean Road roadtrippen

De Great Ocean Road rijd je het best met een huurauto vanuit Melbourne of met een camper. Voor het huren van een auto tipt Map of Joy Sunny Cars. Hier huur je altijd all-inclusive, dus automatisch inclusief verzekeringen, wat een zorgeloos gevoel geeft. Je hebt ook geen stress over het afsluiten van extra verzekeringen ja of nee, Sunny Cars benadrukt zelfs dat je je geen verzekeringen moet laten aanpraten bij het ophalen van de auto. Binnen een mum van tijd start je met een gerust hart aan je roadtrip! Lees ook: auto huren in het buitenland [informatie en tips]

Goed om te weten: onderweg kom je regelmatig goede voorzieningen tegen, van toiletten tot tankstations. Langs de route bevinden zich tal van leuke campings, hostels en hotels om te overnachten. Let er wel op dat het er tijdens de Australische zomervakantie, van half december tot eind januari, druk is. Aussies houden nou eenmaal van surfen en dat kan langs de ruige zuidkust van Victoria erg goed. Houd je de route liever wat meer voor jezelf, ga er dan buiten het vakantieseizoen naartoe. Klik hier voor een lijst met aanbiedingen van accommodaties langs de route.

Hoeveel dagen je nodig hebt om de Great Ocean Road te rijden? Het kan in een paar dagen, want de gehele route is maar zo’n 240 kilometer lang (volgens Google Maps 4,5 uur rijden bij elkaar opgeteld). Maar uiteindelijk is het geheel afhankelijk van je eigen wensen hoeveel tijd je erover wilt doen. Heb je langer de tijd, geniet daar dan vooral van. Kijk voor meer informatie over de Great Ocean Road op deze website.

Dankjewel Elly voor je leuke roadtripverhaal! Benieuwd naar het boek “Druktemaker Down Under” dat Elly schreef? Het zit vol herkenbare en grappige anekdotes en bevat massa’s tips voor reizende ouders. Met een glansrol voor Australië natuurlijk.

De mooiste bezienswaardigheden van de Great Ocean Road [+ handige tips]

3 comments

Denise 13/04/2020 - 21:21

Wauw, wat een foto’s! Australië staat echt nog hoog op mijn bucketlist!

Reply
Nathalie 14/04/2020 - 09:02

Leuk om te horen!

Reply
Denise 03/08/2020 - 12:23

Wauw, ik zou ook zo graag nog naar Australië willen! Dankzij de prachtige foto’s krijg ik alleen maar meer zin om te gaan :) Hoe lang heb je zelf over de Great Ocean Road gedaan?

Reply

Laat een reactie achter