Home roadtrip De mooiste bezienswaardigheden langs de kust van Aberdeenshire [roadtrip route]

De mooiste bezienswaardigheden langs de kust van Aberdeenshire [roadtrip route]

geschreven door Nathalie
0 Reacties

De kustlijn van de regio Aberdeenshire in het noordoosten van Schotland is simpelweg waanzinnig mooi. Ruige kliffen, woeste golven, vogels en zeehonden, pittoreske dorpjes en meer moois zie je er. In dit artikel ontdek je de mooiste bezienswaardigheden langs de kust van Aberdeenshire in een roadtrip route. Je begint in het zuiden en rijdt steeds verder richting het noorden.

Over deze Aberdeenshire roadtrip route

Tijdens deze Aberdeenshire roadtrip route ontdek je ruim 266 kilometer kust. Natuur en cultuur worden mooi met elkaar afgewisseld. Of je nu van charmante dorpjes, oude kastelen of natuurreservaten houdt; je vindt het allemaal langs deze Aberdeenshire roadtrip route.

Als je alles in een rustig tempo wilt zien raad ik je aan om deze Aberdeenshire roadtrip route in 4 dagen tijd te rijden. Sneller kan zeker, maar tijdens 4 dagen geniet je er denk ik meer van. Als je met het vliegtuig naar Schotland gaat, kies dan voor de route Schiphol-Aberdeen. Klik hier voor aanbiedingen.

Op het vliegveld kun je een auto huren, ik tip Sunny Cars. De totale afstand van deze roadtrip route is zo’n 185 kilometer. Op de afbeelding hieronder zie de de totale route en reisduur.

Lees ook: De leukste dingen om te doen in en rond Inverness

St. Cyrus National Nature Reserve

In het zuiden van Aberdeenshire vind je het St. Cyrus National Nature Reserve. Hier trakteer je je ogen op kilometers goudkleurige zandduinen en kliffen. Absoluut één van de mooiste bezienswaardigheden langs de kust van Aberdeenshire.

Het meest bijzonder is de hoeveelheid aan diersoorten die je hier kunt spotten. Van slechtvalken hoog in de lucht tot gewone en grijze zeehonden in zee of op een zandbank. Ook dolfijnen, bruinvissen, dwergvinvissen, bultruggen, orka’s en allerlei broed- en waadvogels leven hier graag. Neem een verrekijker mee.

Er is een bezoekerscentrum in het oude reddingsbootstation, met informatie over de geschiedenis van het gebied. Naast het bezoekerscentrum zijn ook toiletten. Dagelijks geopend van april tot oktober en van maandag tot en met vrijdag van november tot maart. Zie deze website voor meer informatie.

Dunnottar Castle

Een ruïne van een eeuwenoud kasteel op één van de mooiste plekken van Europa. Dunnottar Castle is een absolute must see als je in Schotland door de regio Aberdeenshire reist. De plek ademt historie, cultuur en is omringd door schitterende natuur.

Het kasteel is gelegen op een hoge rots in zee. Het is maar een kort stukje lopen naar het kasteel, via slingerpaadjes en enkele trappen, maar je zult vaak willen stoppen om te genieten van wat je ziet. Meer weten? Lees ook mijn artikel: Doen in Aberdeenshire: bezoek Dunnottar Castle

Dunnottar Castle, Aberdeenshire, Schotland - Map of Joy

Stonehaven

Een paar kilometer ten noorden van Dunnottar ligt het mooie vissersplaatsje Stonehaven. Het is absoluut een must om jezelf te trakteren op een maaltijd bij één van de gezellige inns aan de haven waar vers gevangen zeevruchten worden geserveerd. Ook de ijssalons hier zijn bekend in de hele regio. Zo kun je bij Aunty Betty’s of Giulianotti’s terecht voor verrukkelijk ijs.

Verblijven in Stonehaven? Klik hier voor allerlei aanbiedingen van accommodaties.

Footdee in Aberdeen

Dit hele kleine wijkje, of eigenlijk dorpje, in het oosten van de haven van Aberdeen wil je niet missen. Footdee wordt door de locals ook wel Fittie genoemd. Het is een heel klein vissersdorpje dat bestaat uit kleine huisjes.

Het is gebouwd in de 19e eeuw en wordt nog steeds door locals bewoond. Het bestaat uit enkele zeer pittoreske en mooie straatjes. Elk huisje heeft een uniek karakter. Je vergeet hier helemaal dat je in een grote stad bent. Zeker één van de mooiste bezienswaardigheden langs de kust van Aberdeenshire!

Verblijven in Aberdeen? Klik hier voor allerlei aanbiedingen van accommodaties.

Forvie National Nature Reserve

Met enkele van de grootste zandduinen van Groot-Brittannië is NatureScot’s Forvie National Nature Reserve één van de meest mooie kuststroken van heel Schotland. Hier is het landschap constant in beweging door de harde wind. Hierdoor zijn zelfs overblijfselen van een 12e-eeuwse kerk tevoorschijn gekomen.

Een kort en gemakkelijk (rolstoeltoegankelijk) pad leidt naar het reservaat vanuit het Forvie Center. Er zijn verschillende bewegwijzerde paden die je kunt volgen. Er is ook een vogelkijkhut in Waulkmill, fietsenstallingen bij de belangrijkste parkeerterreinen en er is een zogenaamd verhalenpad dat je kunt volgen op de plaats van het dorp Forvie. Meer weten? Bekijk de website.

New Slains Castle

Als je aan komt lopen vanaf de parkeerplaats kun je bijna niet geloven dat New Slains Castle gewoon vrij toegankelijk is zonder ervoor te hoeven betalen. De ruïnes van dit kasteel aan de rand van de klif zijn geweldig om van dichtbij te zien en je kunt er op eigen houtje doorheen wandelen!

New Slains Castle is gebouwd in de 16e eeuw. Zodra je een voet over de drempel zet heb je het gevoel dat je járen teruggaat in de tijd. Het is al sinds 1916 onbewoond. In 1925 is onder andere het dak verwijderd om de kostbare materialen elders in het land gebruiken. Het is steeds verder in verval geraakt en er waren plannen in 2004 om er 35 vakantiewoningen van te maken, maar gelukkig is dit niet doorgegaan en kun je nu nog steeds van deze bijzondere, historische plek genieten.

Terwijl je door het kasteel loopt heb je aan één kant prachtig uitzicht op de Noordzee, die hier blauw gekleurd is. Je kunt duidelijk zien waar de binnenplaats, de slaapkamers en de tuinen ooit waren. Ook de kliffen rondom het kasteel zijn ontzettend mooi om te zien. Sprookjesachtig. Leuk weetje: Bram Stoker heeft hier ooit gelogeerd en haalde uit dit kasteel zijn inspiratie om Dracula te schrijven.

New Slains Castle, Aberdeenshire, Schotland - Map of Joy

Bullers of Buchan

Als je na 5 minuten rijden vanaf New Slains Castle op de parkeerplaats van Bullers of Buchan aankomt denk je misschien dat je geparkeerd staat bij een paar huizen. Dat klopt ook, maar als je deze huizen voorbij loopt richting zee zie je waar het allemaal om te doen is.

Volg het looppad naar links en je ziet direct het vrij toegankelijke Bullers of Buchan: een enorm grote, ingestorte grot aan zee. Je kunt het water er keihard doorheen zien kolken en razen, terwijl meeuwen aan de zijkanten een plekje zoeken om uit te rusten. Als je verder doorloopt heb je prachtig uitzicht over de kustlijn en de Noordzee.

Er staan hier nergens hekjes, dus pas goed op waar je loopt. Je kunt onder andere over het stuk (de boog) lopen van de voormalige grot dat niet is ingestort. Het is ongeveer één meter breed. Spannend! Dit is een plek waar je de tijd voor moet nemen om van te genieten. Kijk terwijl je dat doet vooral goed in zee want je kunt zeehonden spotten, maar ook dolfijnen en in de zomer zelfs papegaaiduikers als je geluk hebt! Ik was er in de winter en zag twee grijze zeehonden.

Verblijven in deze omgeving? Ik kan het stadje Peterhead aanraden. Ik verbleef hier in de Trinity Boutique B&B en vond het heerlijk. Van de hottub in de tuin tot het uitgebreide ontbijt en de prachtige kamers. Klik hier voor allerlei aanbiedingen van accommodaties.

Fraserburgh

In het noorden van Aberdeenshire vind je Fraserburgh aan de kust. Deze belangrijke vissershaven is de grootste schelpdierhaven van Europa en heeft een drukke commerciële haven waar je van alles kunt zien. Ook Fraserburgh zelf is leuk om te bezoeken.

Niet missen: de allereerste vuurtoren die in Schotland werd gebouwd in Kinnaird Head. Deze maakt nu deel uit van het Museum of Scottish Lighthouses wat ook leuk is om te bezoeken als je meer wilt weten over vuurtorens. Ernaast vind je het Fraserburgh Heritage Museum waar je alles te weten kunt komen over de geschiedenis van dit noordoostelijke Schotse vissersdorp.

Pennan

Ga verder naar het westen. Kijk hier -als het kan- zoveel als mogelijk naar de zee, want dit deel van de kust staat bekend als de “dolfijnkust” van Schotland. Misschien zie je er wel één springen! Ook walvissen en bruinvissen komen hier voor.

Het dorpje Pennan kende ik nog niet toen ik deze roadtrip route door Aberdeenshire reed, maar ik vond het oogstrelend. Hier lijkt de tijd stil te staan. Je ziet er Georgiaanse architectuur en eeuwenoude vissershuisjes. En dat alles pal aan zee. Minstens een fotostop waard. Komt Pennan je bekend voor? Het speelt een rol in de klassieke Hollywoodfilm “Local Hero”. Meer weten over Pennan? Bekijk deze website.

Crovie

Ook Crovie is zo’n dorpje dat je gezien wilt hebben. Minstens net zo mooi als Pennan. Hier gebruiken de locals kruiwagens om hun boodschappen naar hun huis te krijgen, want de hellingen zijn niet geschikt voor auto’s. Dit is het best bewaarde vissersdorpje van heel Europa! Absoluut één van de mooiste bezienswaardigheden langs de kust van Aberdeenshire. Meer weten over Pennan? Bekijk deze website.

Verblijven in deze omgeving? Klik hier voor allerlei aanbiedingen van accommodaties.

Banff

Rij verder naar Banff (je kunt als je wilt ook nog een stop maken bij het plaatsje Macduff dat op de route ligt). In Banff vind je namelijk het Duff House wat zeer de moeite waard is om te bezoeken. Het is in de 18e-eeuw ontworpen door de Schotse architect William Adam. In het huis vind je een prachtige collectie schilderijen en meubels. Om het huis heen is een mooi parklandschap aangelegd waar je kunt wandelen. Zie de website voor meer informatie.

Portsoy

De laatste stop van deze roadtrip route langs de kust van Aberdeenshire is het kustplaatsje Portsoy. Je vindt hier één van de oudste havens van Europa. Een interessante plek is Portsoy Salmon Bothy waar je meer over de zalmvisgeschiedenis van Portsoy leert.

Ook wordt in Portsoy jaarlijks het Scottish Traditional Boat Festival georganiseerd. Uit het hele land, maar ook uit andere landen, komen traditionele boten samen in de haven. Er is live muziek, volop (lokaal) eten en je kunt aan allerlei bootactiviteiten deelnemen.

Hou je van het strand? In Portsoy zijn Sandend beach en Cullen beach zeer geliefde, mooie stranden. Je kunt er ook goed surfen.

Reizen naar Aberdeenshire

Je kunt op verschillende manieren reizen naar Aberdeenshire. Reis je met eigen auto? Begin dan met het lezen van het artikel met de auto naar Schotland: alles wat je moet weten. Wil je Schotland met het vliegtuig bezoeken en een auto huren? Lees dan Auto huren in Schotland? Lees deze tips. Ook het artikel autorijden in Schotland: alles wat je moet weten helpt je op weg.

Dit vind je misschien ook leuk:
15x de mooiste bezienswaardigheden op Isle of Skye (+ handige tips)
Roadtrip route: mooiste route door de Hooglanden van Schotland
Schotse Hooglanden vanuit Edinburgh bezoeken? Dit zijn de leukste dagtours
20x leuke vakantiehuizen in de Schotse Hooglanden
26x leuke vakantiehuizen op Isle of Skye

Laat een reactie achter

©2024 Map of Joy – All Rights Reserved.