Home Tsjechië De mooiste bezienswaardigheden in Moravië (gezien in Wie is de Mol)

De mooiste bezienswaardigheden in Moravië (gezien in Wie is de Mol)

door Nathalie
0 Reacties

De Tsjechische regio Moravië (in het oosten van het land) schittert in het 21e seizoen van Wie is de Mol. Het staat bekend om de lekkere wijn, betoverende grotten, luxueuze chateaus en mooie steden. De streek combineert op perfecte wijze geschiedenis, moderne architectuur, cultuur en gastronomie. Ontdek hier de mooiste bezienswaardigheden in Moravië. Allemaal speelden ze een rol in Wie is de Mol…

Lees ook: Roadtrip langs de 12 UNESCO-monumenten van Tsjechië

Ontdek cultuurlandschap Lednice-Valtice

Het zuiden van Moravië is één van de meest romantische gebieden van Tsjechië. De streek is niet alleen het warmste gebied van het land, maar heeft ook tal van sprookjesachtige monumenten. Het cultuurlandschap van Lednice-Valtice is hier één van.

Deze unieke plek is in de loop van de 17e en 20ste eeuw in harmonie met de natuur gecreëerd door de aristocratische familie van Liechtenstein. Het is het grootste kunstmatige landschap ter wereld en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Absoluut één van de mooiste bezienswaardigheden in Moravië. Je kijkt hier je ogen uit!

Dankzij de vlakheid is het gebied ideaal voor fietstochten. De 39 kilometer lange Liechtenstein-route gaat langs alle historische bezienswaardigheden van het complex, waaronder de colonnade Reistna en de chateaus Valtice en Lednice.

Chateau Lednice is een prachtig neogotisch gebouw dat vroeger dienst deed als zomerhuis voor de familie. Je kunt tijdens een rondleiding de schitterende houten trap en de weelderige plafondversieringen bewonderen.

Ook het barokke chateau Valtice is een bezoek waard met het bijbehorende kasteelpark. In de kelders van het kasteel bevindt zich een uitgebreide wijncollectie waar wijnproeverijen worden verzorgd.

Lees ook: De mooiste kastelen in Tsjechië die je kunt bezoeken

Chateau Lednice in Moravië
Chateau Lednice
Chateau Valtice in Moravië
Chateau Valtice

Verken de koninklijke stad Znojmo

Boven de rivier Dyje en nabij het imposante nationale park Podyjí ligt de schitterende koninklijke stad Znojmo. Het historische stadscentrum met zijn talrijke kerken, allemaal omgeven door middeleeuwse stadsmuren, zit vol met kromme straatjes, romantische uitzichten en pittoreske hoekjes en gaatjes.

Vanwege haar strategische ligging aan de Moravisch-Oostenrijkse grens was Znojmo de grootste vestingstad tussen Wenen en Praag en maakte deel uit van een systeem van wachtforten. Een groot deel van deze verdedigingswerken zijn bewaard gebleven en kunnen met een gids worden bezocht. Waanzinnig!

In Znojmo bevindt zich ook een unieke ondergrondse wereld. Onder de stad is een gangenstelsel van meer dan 27 km lang en deze telt wel vier verdiepingen. Zeker één van de mooiste bezienswaardigheden in Moravië.

Znojmo is ook het centrum van de Tsjechische wijn. De stad is omringd door uitstekende wijngaarden. Diverse wijnmakers bieden rondleidingen en proeverijen aan, zoals Znovín Znojmo gevestigd in het barokke Louka klooster. Tijdens de rondleiding bezoek je de enorme kloosterkelders waar bijna een miljoen flessen wijn rijpen.

Znojmo in Moravië

Aanschouw het pittoreske Mikulov

Gelegen tussen de heuvels van het Pálava-gebergte en omgeven door wijngaarden ligt de pittoreske stad Mikulov. Mikulov werd gesticht in het begin van de 12e eeuw en was eeuwenlang in bezit van de familie Liechtenstein en vervolgens van de familie Dichtristein.

Het barokke kasteel op een rotsachtige klif is al eeuwenlang een herkenningspunt van de Moravische stad. Het is nu de zetel van het Regionaal Museum van Mikulov, waar je verschillende museumtentoonstellingen, schilderijen uit de collectie van de familie Dietrichstein, de kasteelbibliotheek en een gigantisch wijnvat kunt bekijken.

De St. Sebastian kapel bevindt zich op de heuvel Svatý kopeček (heilige heuvel), één van de toppen van Pálava. Je kunt er vanuit de stad komen via de vroegbarokke kruiswegstaties met kapellen. Op de top word je beloond met een prachtig uitzicht over de stad en het uitgestrekte landschap.

Mikulov is bovendien een ideaal startpunt voor een fietstocht. Er zijn tal van routes die je kunt volgen zoals de Zuid-Moravische wijnroute naar Pavlov of de Prague-Vienna Greenway naar Valtice.

Lees ook: De leukste, minder toeristische wijken in Praag [en wat je er kunt doen]

Mikulov in Moravië

Historisch en hip Brno

De hoofdstad van Zuid-Moravië is Brno. Het is historisch, maar ook jong en gezellig. Het is namelijk een studentenstad, waar je bij veel creatieve cocktailbars, fijne restaurants en gezellige koffiezaakjes kunt neerploffen tijdens je stedentrip.

De belangrijkste monumenten van Brno zijn de beruchte burcht Špilberk waarvandaan je uitzicht hebt op de neogotische kathedraal van St. Peter en Paul. De klok van deze kerk redde de stad van de belegering van de Zweden. Volgens de legende zouden de Zweden vertrekken als ze Brno voor 12:00 uur niet hadden verslagen. De inwoners bedachten een oplossing: De klok een uur eerder luiden. Nog steeds hoor je om 11:00 uur de klok twaalf keer slaan.

Een andere interessante kerk is de plaatselijke St. Jacob’s kerk. De kerk heeft een 92 meter hoge toren en het op een na grootste knekelhuis van Europa waar de overblijfselen van meer dan 50.000 mensen rusten.

Het plein Zelený Trh in centrum van Brno bevat ook een geheim. Onder de straat bevindt zich een ondergronds netwerk aan gangen dat werd gebruikt als opslagplaats.

Het UNESCO monument van Brno is Villa Tugendhat, het  functionalistische juweeltje van architect Ludwig Mies van der Rohe. Het gebouw heeft niet alleen een interessante geschiedenis, maar ook een prachtige onyxmuur en zit vol moderne faciliteiten wat uniek was in die tijd.

Lees ook: Vakantietips voor de regio Liberec (Noord-Bohemen)

Brno in Moravië
Brno in Moravië

Gigantische grotten: zie de Moravische Karst

Het grootste en mooiste karstgebied van Midden-Europa bevindt zich ten noorden van Brno. De Moravische Karst is een enorm grottenstelsel met rivieren, stalactieten, koepels en gapende afgronden.

Er zijn vijf grotten die je kunt bezoeken, waaronder de Punkva grotten waar je met een boot de ondergrondse wereld ontdekt en de schitterende druipstenen kunt bewonderen. De Punkva rivier is de langste ondergrondse rivier in Tsjechië. Met stip één van de mooiste bezienswaardigheden in Moravië!

De Macocha-afgrond, zo’n 138 meter diep en doordrenkt van angstaanjagende mythen en legendes, is één van de natuurlijke wonderen van Tsjechië. In de Kateřinské-grotten zijn er stalagmieten tot 4 meter lang en bevindt zich de grootste ondergrondse ruimte van de Moravische Karst. Dankzij de geweldige akoestiek vinden er regelmatig concerten plaats.

Lees ook: 4x de leukste skigebieden in Tsjechië [te combineren met stedentrips]

De Punkva grotten in Moravië
De Punkva grotten
De Macocha-afgrond
De Punkva grotten in Moravië
Alle tinten groen!

Architectonisch hoogstandje Zlín

De Oost-Moravische stad Zlín, in het oosten van Moravië, is een unieke weergave van moderne stedenbouw. De stad werd groot door Tomáš Baťa, de grondlegger van de beroemde schoenenfabriek en later ook burgemeester van Zlín.

Eind jaren ‘30 was Baťa ’s werelds grootste schoenenexporteur met vestigingen over de hele wereld. De eerste schoenenzaak in Nederland werd in 1922 in Amsterdam geopend. Door de enorme groei waren er in Zlín te weinig huizen om alle werknemers van onderdak te voorzien. Baťa besloot daarom huizen te laten bouwen. Hij zorgde voor een unieke stad met indrukwekkende moderne, economische en functionele architectuur.

In Zlín bouwde hij ook de eerste wolkenkrabber van het toenmalige Tsjecho-Slowakije. Je kunt het gebouw genaamd Building 21 en het kantoor van Baťa, gevestigd in een lift, bezoeken. Het 14|15 Baťa Institute is een museum met een expositie genaamd het Baťa-principe.

In het Museum voor Schoenmakerij in Zlín kom je meer te weten over de modellen en de geschiedenis van de schoenenproductie. Tomáš Baťa overleed door een vliegtuigongeluk en als herinnering werd er het Baťa kanaal aangelegd. Dit kanaal is een ongelofelijk stukje architectonisch ontwerp en je kunt er nu een mooie boottocht of fietstocht maken.

Lees ook: 40x leuke, betaalbare food hotspots in Praag

Zlín in Moravië
Abseilen vanaf het gebouw Building 21, zoals in Wie is de Mol. Durf jij het? Fotocredit: UpVision.

Lees ook: 6x de leukste kerstmarkten in Tsjechië [deze wil je niet missen]

Laat een reactie achter