Home Portugal Mooiste bezienswaardigheden op Madeira [roadtrip route]

Mooiste bezienswaardigheden op Madeira [roadtrip route]

door: Nathalie
Gepubliceerd: Updated:

Madeira heeft vele gezichten. Stuk voor stuk waanzinnig mooi en verrassend. Ik reed het hele eiland rond langs de kust en bezocht enkele plekken in het binnenland. In dit artikel deel ik de mooiste bezienswaardigheden op Madeira [roadtrip route]. De plekken die ik het meest de moeite waard vind om te bezoeken, omdat ze erg bijzonder zijn. Een roadtrip route over Madeira, met handige plattegrond, die je op je bucketlist wilt zetten.

Mooiste bezienswaardigheden op Madeira [roadtrip route] plattegrond - Map of Joy

Doen in Funchal

Je begint en eindigt je roadtrip Madeira zeer waarschijnlijk in de hoofdstad Funchal. Dit ligt redelijk dichtbij het vliegveld en je kunt er een aantal leuke dingen doen. Er zijn verschillende musea die je kunt bezoeken, mooie pleintjes met terrasjes en botanische tuinen.

Op zoek naar een leuke accommodatie in Funchal? Klik hier voor aanbiedingen.

Absoluut bezoeken: Mercado dos Lavradores. Deze grote deels overdekte markthal staat vol met fruitkramen en er is een overdekte vishal waar de vangst van de dag te koop is. Bijzonder om te zien hoe de locals hier hun waar aanprijzen en zelf inkopen doen. Alleen op zondag gesloten.

Wat je ook niet wilt missen is het gezellige straatje Rua de Santa Maria. Dit is de oudste straat van het hele eiland en is te vinden in de oude wijk van Funchal Zona Velha. Het is tegenwoordig een druk horecastraatje dat vol zit met barretjes en restaurants. Het is een nauw straatje waar je je ogen uitkijkt. Hier zijn namelijk veel houten deuren beschilderd door lokale kunstenaars. Er zitten prachtwerkjes tussen.

Lees ook: 3x makkelijke wandeling op Madeira

Mooiste bezienswaardigheden op Madeira [roadtrip route], Mercado dos Lavradores, Funchal - Map of Joy
Mooiste bezienswaardigheden op Madeira [roadtrip route], Mercado dos Lavradores, Funchal - Map of Joy
Rua de Santa Maria, Fuchal - Map of Joy
 

Boven in de wolken in Curral das Freiras (Nun’s Valley)

Vanuit Funchal kun je naar Curral das Freiras, beter bekend als Nun’s Valley rijden. Vroeger woonden er nonnen in deze vallei, vandaar de naam. Rij naar het uitkijkpunt Eiro do Serrado om de diepe vallei met de mooie terrassen van boven te bewonderen. Meest indrukwekkend zijn de wolken die je hier in sneltreinvaart door het dal ziet razen. De ene seconde heb je goed uitzicht, de andere seconde is alles gehuild in een witte waas.

Mooiste bezienswaardigheden op Madeira [roadtrip route], Nun's Valley - Map of Joy
Mooiste bezienswaardigheden op Madeira [roadtrip route], Nun's Valley - Map of Joy

Het mooie dorpje Camara de Lobos

Het dorpje Camara de Lobos is de volgende stop tijdens je roadtrip Madeira. Het is heel klein, maar heel knus en gezellig. In de haven zie je lokale vissers druk in de weer met hun bootjes en visvangst.

Je kunt hier ook vis zien hangen te drogen die ze hebben ingezouten. Er zijn een paar barretjes en restaurants en aan het einde van de straat met bijzondere, versierde deuren (hier zijn de deuren versierd met restmateriaal van blikjes frisdrank) heb je waanzinnig uitzicht op zee en de kustlijn.

Mooiste bezienswaardigheden op Madeira [roadtrip route], Camara de Lobos  - Map of Joy
Mooiste bezienswaardigheden op Madeira [roadtrip route], Camara de Lobos  - Map of Joy
Mooiste bezienswaardigheden op Madeira [roadtrip route], Camara de Lobos  - Map of Joy

Cabo Girão uitzichtspunt

Niet bang voor hoogtes? Bezoek het Cabo Girão uitzichtspunt. Je staat hier op een plateau van glas op 580 meter hoogte boven de zee. Het uitzicht vanaf hier op de zuidkust van Madeira is adembenemend.

Lees ook: 15x de allerleukste dingen om te doen op Madeira

Cabo Girão uitzichtspunt, Madeira - Map of Joy

Sprookjesbos Chao Dos Louros

We gaan het binnenland in! Een makkelijke wandeling op Madeira door een sprookjesbos. Zo kun je het bos van Chao Dos Louros het best omschrijven. Je kunt er de wandelroute PR22 Vereda Do Chao Dos Louros lopen waarbij je door allerlei tinten groen wandelt en een mooie waterval tegenkomt.

Door de bomen, struiken, planten en kabbelende beekjes zou je ook in de Ardennen kunnen zijn. En dan ineens zie je weer de voor Madeira typische hortensia’s in blauw, paars en wit in het landschap. Bijzonder mooie combinatie. Niet zo gek dat het landschap is erkend UNESCO-werelderfgoed.

Lees hier meer over 3x makkelijke wandeling op Madeira, waaronder de Pico Ruivo.

makkelijke wandeling Madeira, Vereda Do Chao Dos Louros - Map of Joy

Het betoverende Fanal bos

Een andere, natuurlijke, mooie bezienswaardigheid op Madeira die ik absoluut wil noemen is het betoverende Fanal bos. Onderdeel van UNESCO, met prachtige laurierbomen. Vanaf de parkeerplaats loop je zo een soort wonderland binnen.

Het Fanal bos staat erom bekend dat het gehuld is in mist. Toen ik er was liep ik inderdaad door de mist, maar juist deze mist maakt dit bos zo bijzonder. Je ziet eeuwenoude, dikke, kronkelende laurierbomen, er lopen koeien te grazen, er stromen kabbelende beekjes; ik dacht echt even dat ik in de Yorkshire Dales in Engeland was. Ook hier laat Madeira weer een hele andere kant van zichzelf zien die je niet wilt missen. Meer weten over dit bos en de wandeling die er kunt maken? Kijk hier.

Lees ook: Welk eiland van de Canarische eilanden moet je kiezen [+ te doen tips]

Fanal bos, Madeira - Map of Joy
Fanal bos, Madeira - Map of Joy

Het mooie dorpje Jardim do Mar

Rij een stukje verder langs de westkust en je vindt het kleine dorpje Jardim do Mar. Vooral in de avond is het een gezellig kustplaatsje met een lange promenade langs de zee en in het dorpje zelf meerdere barretjes en restaurants. Dwalen door de vele kleine steegjes, die je aan Santorini doen denken, is hier erg leuk.

Uit eten? Ik kan Joe’s Bar aanraden. In de binnentuin zit je heerlijk en kun je genieten van de gezellige sfeer. Het is een eetcafé met een simpele, maar lekkere kaart.

Jardim do Mar, Madeira - Map of Joy

Vuurtoren en waterval in Ponta do Pargo

In het uiterste westen van Madeira tref je de vuurtoren Farol da Ponta do Pargo. De vuurtoren zelf vond ik tegenvallen (want niet bijzonder mooi), maar je hebt vanaf hier wel prachtig uitzicht op de zee en de kliffen.

Hier vlak bij vind je een bijzondere waterval: de Miradouro Garganta Funda. Hij ligt in een rond uitgesleten klif aan zee en is enorm hoog. Volg vanaf de vuurtoren de bordjes met Miradouro Garganta Funda.

Op een gegeven moment kun je je auto parkeren in een inham van een landweggetje richting de kust (er zijn ongeveer 3 parkeerplaatsen, dus je moet geluk hebben). Loop vanaf hier ongeveer 5 minuten over een pad richting zee en je hoort vanzelf het klaterende water. Ik zag de waterval maar heel even, want er trok ineens een enorm mist vanaf zee over, maar wat ik ervan zag was heel bijzonder.

Mooiste bezienswaardigheden op Madeira [roadtrip route] - Map of Joy

Natuurlijke baden in Porto Moniz

Het aan de noordkust gelegen kustplaatsje Porto Moniz wil je ook bezocht hebben. Niet alleen, omdat het een gezellig dorpje aan zee is, waar je leuk en lekker uit eten kunt, maar vooral vanwege de natuurlijke baden die je hier vindt. Hier zwemmen is onvergetelijk. Het is een prachtdecor!

Je hebt hier twee opties. Je kunt zwemmen in natuurlijke baden die zijn voorzien van faciliteiten of van natuurlijke baden in de ruige natuur. Als je kiest voor de optie met faciliteiten, zoals kleedhokjes, douches en bewaking van badmeesters betaal je € 1.50 per persoon voor een dag. Nadeel: hier is het erg druk in het hoofdseizoen, voordeel: hier kun je ontspannen en veilig genieten van een dagje aan zee. (let op: door corona zijn de douches binnen en de kleedruimtes momenteel afgesloten)

Kies je voor de natuurlijke variant die dus niets kost en waar geen faciliteiten zijn? Loop dan een stuk naar rechts langs de zee en plons daar het water in. Dit wordt wel afgeraden en nu ik het in het echt heb gezien begrijp ik wel waarom. De zee kan hier opeens heel ruig zijn. Ook kun je je lelijk bezeren aan de scherpe lavarotsen. In het betaalde gedeelte zijn paden en trappetjes aangelegd, waardoor je niet over de lavarotsen hoeft te klauteren.

Uit eten met uitzicht op de natuurlijke baden? Ik heb heerlijk gegeten bij het Sea View Restaurant. Vanaf hier kijk je recht op de baden uit (het betaalde gedeelte). Perfecte afsluiting van een dagje aan zee op een betoverend mooie plek.

Natuurlijke baden in Porto Moniz, Madeira - Map of Joy
Natuurlijke baden in Porto Moniz, Madeira - Map of Joy
Natuurlijke baden in Porto Moniz, Madeira - Map of Joy
Dit is het onbewaakte, gratis deel van de natuurlijke baden in Porto Moniz.

Ilhéus da Janela

Je merkt al snel dat je op een heel mooi stukje door Madeira rijdt. Met uitzicht op de zee, langs hoge bergen. De volgende stop is Ilhéus da Janela. Dit zijn drie grote rotsen die uit de zee steken en ervoor zit een klein strandje met stenen. Het lijkt een beetje op de rotsen die je op Isle of Skye in Schotland ziet. Waanzinnig mooi!

Ilhéus da Janela, Madeira - Map of Joy

Het mooiste strand Seixal

Dat Madeira op Hawaii lijkt zie je pas echt goed als je neerstrijkt op het strand Seixal. Dit is het allermooiste strand van Madeira. Waarom? Het uitzicht op de kliffen, bergen en zee is niet te beschrijven zó mooi. Alsof je heel ver weg in een tropisch paradijsje bent. Goed om te weten: er zijn geen faciliteiten op dit strand, parkeren kun je gratis langs de weg aan het strand.

Het mooiste strand van Madeira, Seixal - Map of Joy

Waterval Miradouro Véu da Noiva

Als je vanuit Porto Moniz richting het oosten rijdt moet je echt een stop maken bij waterval Véu da Noiva. De naam betekent bruidssluier en als je deze prachtige waterval ziet begrijp je waarom. Het water valt van grote hoogte de zee in en doordat de waterval breed is lijkt het net een sluier. Eén van de mooiste bezienswaardigheden op Madeira die je niet wilt missen.

Waterval Miradouro Véu da Noiva, Madeira - Map of Joy

Oude vissershuisjes in Santana

Het dorpje Santana zelf vind ik in alle eerlijkheid niet zo bijzonder, maar wat een rit naar Santana toch de moeite waard maakt zijn de oude vissershuisjes die je hier kunt bewonderen. Verspreid door het dorpje vind je ze op meerdere plekken. Sommige zijn nog bewoond, maar de meeste worden nu gebruikt als winkelpand. De mooiste exemplaren vind je bij het gemeentehuis. Hier is ook een grote parkeergarage.

Oude vissershuisjes in Santana, Madeira - Map of Joy

Magische uitzichten vanaf de Pico Ruivo

Vanuit Santana rij je makkelijk naar de Pico Ruivo waar je de wandeling PR1.2 Vereda Do Pico Ruivo kunt maken. De rit hier naartoe alleen al is machtig mooi. Je parkeert op de parkeerplaats Achada do Teixeira. Deze gratis parkeerplaats ligt al boven de wolken. Vanaf de parkeerplaats kun je via een goed aangelegd pad (soms van zand maar meestal van steen) naar de top van de Pico Ruivo wandelen.

Als je doorloopt kun je dit in een uur doen (en dus ook weer een uur terug). Je start op een hoogte van 1592 meter en eindigt op een hoogte van 1862 meter. Deze makkelijke wandeling op Madeira is 2.8 kilometer heen en 2.8 kilometer terug. Het is enorm de moeite waard om deze wandeling te maken, want de uitzichten zijn magisch. Lees ook: Mooiste bergwandeling op Madeira: beklim de Pico Ruivo.

makkelijke wandeling Madeira, Vereda Do Pico Ruivo - Map of Joy
Op de top van de Pico Ruivo.
makkelijke wandeling Madeira, Vereda Do Pico Ruivo - Map of Joy

Ruig en stoer Ponta de São Lourenço

Het landschap is ruig, kleurrijk en wordt omringd door de zee in alle tinten blauw. Je loopt hier over zandwegen en paden voorzien van stenen. Dit is één van de mooiste bezienswaardigheden op Madeira, omdat het het eiland weer van een heel andere kant laat zien. Het lijkt wel een maanlandschap aan de ene kant en een prachtige plek aan zee aan de andere kant.

makkelijke wandeling Madeira, Vereda da Ponta de São Lourenço - Map of Joy
3x makkelijke wandeling op Madeira - Map of Joy

Natuurlijk strand Prainha

Het enige natuurlijke zandstrand van Madeira vind je ten oosten van het dorpje Caniçal. Het zand heeft een aparte kleur, het is niet zwart, niet grijs, maar ook niet het goudgeel dat wij Nederlanders gewend zijn. Ingeklemd tussen twee hoge kliffen ligt het er prachtig bij. Parkeren doe je boven langs de weg op parkeerplaatsen (gratis). Je loopt via een zandweggetje naar beneden.

Natuurlijk strand Prainha, Madeira - Map of Joy

Eeuwenoud Santa Cruz

De tweede grootste stad van Madeira is Santa Cruz. Je kunt hier naar het strand, slenteren door de mooie straatjes en lekker uit eten gaan. Santa Cruz is vooral een bezienswaardigheid doordat het authentiek is. Zo vind je er een gemeentehuis uit de 16e eeuw en een kerk uit 1533. Langs de kust loopt een promenade met palmbomen die je een heerlijk vakantiegevoel geven.

Santa Cruz, Madeira - Map of Joy

Praktische informatie

Hoeveel dagen moet je voor het zien van deze mooiste bezienswaardigheden op Madeira [roadtrip route] uittrekken? Het ligt eraan hoe hoog je reistempo is, maar als je er niet te gehaast van wilt genieten adviseer ik je minstens 5 dagen tot een week. Madeira is behoorlijk groot en de wegen zijn niet altijd even makkelijk. Het kost tijd om door het binnenland te rijden, doordat je vooral daar te maken krijgt met slingerende wegen.

Reizen naar Madeira

Lees ook:
16x goedkoop en bijzonder slapen in Lissabon
13x food hotspots in Lissabon om lekker te eten en drinken
5x gratis doen in Lissabon
5x zien en doen in de Alentejo
4x doen vanuit Albufeira
De mooiste stranden van de Algarve (die je misschien nog niet kent)

Disclaimer: in dit artikel staan affiliate links. Het aanklikken hiervan kost jou niks, maar maakt het voor mij mogelijk om Map of Joy te laten groeien en jou van reisinspiratie te kunnen blijven voorzien. Ik ontvang namelijk een kleine commissie als je via zo’n link een boeking maakt.

Dit vind je misschien ook leuk

2 comments

Sarah 02/03/2019 - 23:09

Ik zag zonet je Madeira video en was helemaal onder de indruk. Echt een mooie plek! Komt zeker en vast op mijn bucket list te staan. Al die uitzichten alleen al. Wauw! Indrukwekkend.

Reply
Nathalie 07/03/2019 - 11:10

Wat leuk om te horen. dankjewel Sarah!

Reply

Laat een reactie achter

©2024 Map of Joy – All Rights Reserved.