Home roadtrip De mooiste bezienswaardigheden in Zuid-Schotland [roadtrip route]

De mooiste bezienswaardigheden in Zuid-Schotland [roadtrip route]

door: Nathalie
Gepubliceerd: Updated:

Het zuiden van Schotland is een gebied dat erg wordt onderschat en waar helaas vaak snel doorheen wordt gereden richting de hooglanden. Zonde! De regio’s Dumfries & Galloway en de Scottish Borders bieden natuur en cultuur die absoluut de moeite waard is. Denk aan imposante kastelen, knusse dorpjes en glooiende wegen door een ruig landschap. In dit artikel deel ik de mooiste bezienswaardigheden in Zuid-Schotland die je gezien wilt hebben in een roadtrip route.

Lees ook: Roadtrip route: mooiste route door de Hooglanden van Schotland

Reizen naar Zuid-Schotland

Je kunt vanaf Schiphol vliegen naar de steden Glasgow en Edinburgh met EasyJet en KLM. Klik hier voor aanbiedingen. Op het vliegveld kun je een auto huren en direct aan je rondreis door Zuid-Schotland beginnen door zuidwaarts te rijden.

Voor het huren van een auto in Schotland tip ik Sunny Cars. Hier huur je altijd all-inclusive, dus automatisch inclusief verzekeringen, wat een zorgeloos gevoel geeft. Je hebt ook geen stress over het afsluiten van extra verzekeringen ja of nee, Sunny Cars benadrukt zelfs dat je je geen verzekeringen moet laten aanpraten bij het ophalen van de auto. Binnen een mum van tijd start je met een gerust hart aan je roadtrip!

Ook EasyTerra Autohuur is een fijne partij om een auto bij te huren. EasyTerra Autohuur is een onafhankelijke prijsvergelijker. De prijzen van de bekende autoverhuur bedrijven worden in hun systeem vergeleken, zodat je als consument altijd tegen een gunstig tarief jouw huurauto bij hen kunt boeken. Lees ook het artikel: Auto huren in Schotland? Lees deze tips

De meeste Schotlandbezoekers vanuit Nederland kiezen er echter voor om met de boot van IJmuiden naar Newcastle in Engeland te varen. Dit is erg betaalbaar en handig, want je kunt met je eigen auto reizen. Eenmaal in Newcastle aangekomen is het ongeveer een uurtje noordwaarts rijden naar de Schotse grens. Met eigen auto per boot naar Engeland? Klik hier voor aanbiedingen van DFDS Seaways.

De mooiste bezienswaardigheden in Zuid-Schotland [roadtrip route]
Een plattegrond van de mooiste bezienswaardigheden in Zuid-Schotland in een roadtrip route. Je kunt dus beginnen in Newcastle, Edinburgh of Glasgow.

Over het zuiden van Schotland

Het zuiden van Schotland bestaat uit de regio’s Dumfries & Galloway en de Scottish Borders. Dit zijn de zogenaamde laaglanden van Schotland. Het is hier minder ruig en wild dan in de hooglanden, maar je kunt hier absoluut ook genieten van prachtige natuur. Je hebt een rots- en zandkust die mijlenver over de zee uitkijkt, maar ook het weelderig groene binnenland met bossen en heuvels. Leuk om te weten: wereldberoemde schrijvers zoals Robert Burns, J.M. Barrie en Sir Walter Scott lieten zich inspireren door deze waanzinnige laaglanden.

Ik reisde vier dagen door Dumfries & Galloway en de Scottish Borders en deel in dit artikel mijn ervaringen, tips en de in mijn ogen mooiste bezienswaardigheden in Zuid-Schotland in een roadtrip route. Uiteraard is er nog veel meer te ontdekken dan ik hier noem, maar ik hoop je met dit artikel een flink stuk op weg te helpen. Om je een idee te geven over hoe groot Zuid-Schotland is: rijden van Edinburgh naar Wigtown duurt 3 uur! Het is dus verstandig om een paar dagen de tijd te nemen om al dit leuks te ontdekken.

Lees ook: 15x doen in Edinburgh, dit wil je niet missen!

De mooiste bezienswaardigheden in Zuid-Schotland [roadtrip route]

Boekendorp Wigtown

Ik begin met het dorpje Wigtown. Dit is “Scotland’s National Book Town”. Gelegen in Galloway in het zuidwesten van Schotland. Je vindt er allerlei boekenwinkels, waaronder The Bookshop: de grootste tweedehands boekenwinkel in heel Schotland. Hier kun je eindeloos zoeken naar boeken voor je eigen verzameling. De grote kater Captain is hier heer en meester en vergezelt je graag in ruil voor een aai over zijn kopje.

Ook The Old Bank Bookshop vond ik een fantastische boekenwinkel, waar je eindeloos kunt blijven spuren naar die ene nieuwe vondst die je hart een sprongetje doet maken. Toen ik er was waren er 12 boekenwinkels open en in het dorpje wonen ongeveer 1000 mensen. Moet je nagaan hoeveel meer boeken hier te vinden zijn dan mensen! Kijk op deze website voor een overzicht van alle boekenwinkels in Wigtown.

Heb je altijd al de eigenaar van een boekenwinkel willen zijn? Dat kan in Wigtown! Je moet zo’n drie jaar van tevoren een boeking maken, maar dan heb je ook wat om naar uit te kijken. Je verblijft minimaal een week in het appartement boven de tweedehandsboekhandel The Open Book tegen een schappelijke prijs en als tegenprestatie mag je deze zaak zelf runnen. Onvergetelijk! Kijk voor meer informatie op deze website.

Ook worden er regelmatig literatuurfestivals in Wigtown georganiseerd en kun je er leuke winkeltjes, galeries en cafés bezoeken. Zo struinde ik door antiekzaakjes waar ik bijzonder hebberig werd van allerlei snuisterijen. Als je van boeken houdt of gewoon de bijzondere sfeer van een zogenaamd boekendorpje wilt opsnuiven, dan is Wigtown absoluut de moeite van een bezoek waard. Aanrader: lunch of diner in het Craft Hotel waar je op koude dagen kunt wegkruipen bij een knisperend haardvuurtje. Lees ook het artikel dat ik schreef over Wigtown.

De mooiste bezienswaardigheden in Zuid-Schotland [roadtrip route], Wigtown
De mooiste bezienswaardigheden in Zuid-Schotland [roadtrip route], Wigtown
Een hoekje in The Bookshop.

De indrukwekkende Devil’s Beef Tub

Hou je van bijzondere natuur? Dan moet je de Devil’s Beef Tub aanschouwen tijdens je reis door Zuid-Schotland. Het is een diepe, indrukwekkende vallei in de heuvels ten noorden van het dorpje Moffat. Met een diepte van 150 meter, omringd door een prachtig landschap, kijk je hier je ogen uit. De opvallende naam komt uit de tijd dat de Border Reivers (met name de Johnstone clan) de vallei gebruikte. Hun vijanden noemde hen de “devils”, omdat ze gestolen vee hier verstopte in het groen.

Terwijl je de Devil’s Beef Tub inkijkt kun je een kleine cirkel zien. Dit is een cirkel van steen die wordt gebruikt als schapenkooi. Tegenwoordig zie je vrijwel alleen de varianten van staal, maar dit eeuwenoude exemplaar van steen wordt nog steeds gebruikt. Handig om te weten: je kunt je auto parkeren op een kleine parkeerplaats aan de overkant van de weg. Wil je hier een wandeling maken? Kijk op deze website.

Lees ook: De leukste Outlander filmlocaties in Schotland die je zelf kunt bezoeken

De mooiste bezienswaardigheden in Zuid-Schotland [roadtrip route], Devil's Beef Tub
De mooiste bezienswaardigheden in Zuid-Schotland [roadtrip route], Devil's Beef Tub
De mooiste bezienswaardigheden in Zuid-Schotland [roadtrip route], Devil's Beef Tub

Moffat: het dorp van snoep en sterren

Het dorpje Moffat is knus en gezellig en nodigt uit tot snoepen. Waarom? Hier kun je de beroemde Moffat toffees kopen. Al meer dan honderd jaar wordt dit snoepje, dat terwijl je erop zuigt van smaak verandert van zoet naar zuur, hier gemaakt. Kijk op deze website voor meer informatie.

Terwijl je door het kleine dorpje loopt vallen vooral de karakteristieke gevels op. Je kunt bij verschillende adresjes iets eten en drinken en leuke spulletjes kopen. Bijzonder: Moffat heeft de titel “Europe’s first Dark Sky Town” gekregen. Elke avond rond 23 uur worden de lichten gedimd, zodat je uitstekend zicht hebt op de sterren en de melkweg! Meer weten over het dorpje Moffat? Klik hier.

Lees ook: wat te doen in Glasgow

De mooiste bezienswaardigheden in Zuid-Schotland [roadtrip route], Moffat
De mooiste bezienswaardigheden in Zuid-Schotland [roadtrip route], Moffat

Landelijke roadtrip route

Als je van indrukwekkende Schotse landschappen houdt dan is het een must om van Moffat naar de Grey’s Mare Tail te rijden via de A708. Dit is een prachtig, haast ongerept landweggetje, waar je moet oppassen voor schapen op en langs de weg, terwijl je van het oogstrelende landschap geniet. Glooiende heuvels, hoge bergen en hier en daar een schattig dorpje flitsen aan je voorbij.

Lees ook: De leukste dingen om te doen in en rond Inverness

De mooiste bezienswaardigheden in Zuid-Schotland [roadtrip route]
De mooiste bezienswaardigheden in Zuid-Schotland [roadtrip route]

Waterval Grey’s Mare Tail

Maak een stop bij de Grey’s Mare Tail die op de route ligt die ik hierboven beschrijf. Dit is één van de grootste watervallen in Groot-Brittannië en absoluut één van de mooiste bezienswaardigheden in Zuid-Schotland. Het water raast 60 meter naar beneden in de Moffat Water Valley.

Je kunt de auto parkeren op een gratis parkeerplaats en via het bruggetje naar een iets hoger gelegen stuk lopen voor het beste uitzicht. Als je zin hebt kun je hier een lange wandeling maken. Neem bij mooi weer eten en drinken mee, want een mooiere plek voor een picknick vind je niet! Kijk op deze website voor meer informatie.

De mooiste bezienswaardigheden in Zuid-Schotland [roadtrip route], Grey's Mare Tail
De mooiste bezienswaardigheden in Zuid-Schotland [roadtrip route], Grey's Mare Tail

Kleurrijk havendorpje Kirkcudbright

Laat ik beginnen met het grappige feit dat je de naam van dit dorpje waarschijnlijk niet goed uitspreekt als je het zo leest. De Schotten zeggen namelijk: kir-coo-bree. Dit havendorpje is gelegen aan de rivier River Dee en is de enige plek aan de kust van Solway met een nog in dienst zijnde haven. Loop naar de grote brug aan je linkerzijde voor het beste uitzicht over de haven.

Het is een aantrekkelijk dorpje met een kleurrijke mix aan eeuwenoude, Georgiaanse en Victoriaanse gebouwen. Een feest om doorheen te lopen en sla dan vooral de kleine steegjes niet over en laat je verrassen. Je ontdekt al snel dat het niet zo gek is dat dit dorpje een enorme aantrekkingskracht heeft gehad op allerlei artiesten en kunstenaars in de late 19e eeuw. Het is simpelweg kunstzinnig te noemen. Daardoor staat het nu bekend als “The Artists’ Town”.

Niet overslaan als je in Kirkcudbright bent: Maclellan’s Castle. Dit kasteel is niet zo groot en oud als de meeste kastelen in Schotland, maar toch de moeite van een bezoek waard. Het wordt momenteel deels gerenoveerd. Kijk op deze website voor meer informatie. Wil je meer weten over het dorpje Kirkcudbright? Neem dan hier een kijkje.

De mooiste bezienswaardigheden in Zuid-Schotland [roadtrip route], Kircudbright
De haven van Kirkcudbright vanaf de brug.
De mooiste bezienswaardigheden in Zuid-Schotland [roadtrip route], Kircudbright
De mooiste bezienswaardigheden in Zuid-Schotland [roadtrip route], Kircudbright

Schrijverswalhalla Dumfries

De stad Dumfries wil ik genoemd hebben vanwege het feit dat het een populaire bestemming is voor fans van Robert Burns. Dé Schotse schrijver die elk jaar door Schotten in de hele wereld wordt herdacht op 25 januari tijdens het Burns Supper. De laatste jaren van zijn leven bracht hij door in de stad Dumfries. Niet alleen zijn graf kun je bezoeken, maar ook zijn voormalige woonhuis. Klik hier voor meer informatie daarover.

Ik was op 25 januari in Dumfries en vierde het Burns Supper met de locals mee tijdens het Big Burns Supper festival. Een avond vol live muziek en uiteraard traditiegetrouw; haggis! Kijk op de website als je hier meer over wilt weten.

Ook kun je in Dumfries Moat Brae bezoeken. In dit huis met de grote tuin aan de rivier River Nith ontstond bij de schrijver J.M. Barrie het idee voor de fantasiewereld Neverland en het verhaal van Peter Pan. Het huis is gered van de sloop en is nu een plek waar literatuur voor kinderen centraal staat.

Terwijl je door het Georgiaanse huis loopt wordt je meegesleept in het verhaal van Peter Pan en leer je meer over het leven van de schrijver. Een droomplek voor kinderen, want het bevat allerlei interactieve elementen. Ook een hele leuke plek om te lunchen in het café met uitzicht op de tuin waar je onder andere de stemmen van zeemeerminnen hoort fluisteren. Kijk op de website voor meer informatie.

De mooiste bezienswaardigheden in Zuid-Schotland [roadtrip route], Moat Brae
De mooiste bezienswaardigheden in Zuid-Schotland [roadtrip route], Moat Brae

Sprookjesachtig Caerlaverock Castle

Denk je aan Schotland, dan denk je vast ook aan kastelen. Ook in het zuiden van Schotland vind je mooie exemplaren. Ik bezocht het sprookjesachtige Caerlaverock Castle. Een kasteel in de bijzondere vorm van een driehoek waar je doorheen mag lopen en dat je van buiten heel goed kunt zien. Er zit een gracht omheen en de ruïnes zijn nog goed intact gebleven. Bekijk de website voor meer informatie.

De mooiste bezienswaardigheden in Zuid-Schotland [roadtrip route], Caerlaverock Castle
De mooiste bezienswaardigheden in Zuid-Schotland [roadtrip route], Caerlaverock Castle

Gin maken in Peebles

Whisky (Scotsh) is typisch Schots, maar onderschat de populariteit van gin niet. In het dorpje Peebles kun je in het prachtig gelegen hotel Peebles Hydro (met waanzinnig uitzicht op de Tweed Valley) zelf gin maken in de 1881 Gin School & Distillery.

Het klaslokaal ziet er bijna uit als een Harry Potter klaslokaal. Er staan allerlei potten met kruiden en je mag zelf aan de slag met een brander en een erlenmeyer. Bijzonder leuk om te doen tijdens een rondreis door Zuid-Schotland. En als je hier toch bent: trakteer jezelf minstens op een lunch in dit hotel om van de sfeer en het uitzicht te genieten. Kijk hier voor meer informatie.

Lees ook: Doen in Aberdeen: bezoek Old Aberdeen en Footdee

De mooiste bezienswaardigheden in Zuid-Schotland [roadtrip route], Peebles Hydro
Het uitzicht vanuit het hotel Peebles Hydro op de Tweed Valley.
De mooiste bezienswaardigheden in Zuid-Schotland [roadtrip route], Peebles 1881 Gin Distillery
De mooiste bezienswaardigheden in Zuid-Schotland [roadtrip route], Peebles 1881 Gin Distillery

Abbotsford House: het huis van Sir Walter Scott

Langs de rivier de Tweed kun je het prachtige Abbotsford House van binnen en van buiten bewonderen. De constructie heeft vele architecten geïnspireerd, zelfs die van Balmoral Castle. Het is dan ook een plaatje om te zien.

Het is een monument dat vol staat met de vele verzamelingen van Scott. Denk aan heel veel boeken en schilderijen, maar ook andere snuisterijen. Er is ook een bezoekerscentrum (met een eetcafé met uitzicht op het huis) en je kunt door de tuinen van het huis lopen die er in de zomer in volle bloei bij staan.

En het meest bijzondere: je kunt er overnachten! Helaas kan dit alleen in groepsverband (vanaf 15 personen, of je moet de volle prijs voor 15 personen willen betalen). Voor een week ben je met 15 personen ongeveer £ 200,- per persoon kwijt. Dat is echt heel voordelig. Ik mocht er een nachtje op één oor en zal het snel vergeten om meerdere redenen.

Het was een unieke ervaring om in het huis van dé Schotse schrijver te mogen verblijven, maar ik ben nogal gevoelig en hoorde en voelde dingen, om later te horen dat dit huis één van de meest “haunted places” in Schotland is. Een avontuur! Kijk voor meer informatie op de website.

De mooiste bezienswaardigheden in Zuid-Schotland [roadtrip route], Abbotsford House
De mooiste bezienswaardigheden in Zuid-Schotland [roadtrip route], Abbotsford House
Eén van de vele rijk gedecoreerde kamers in het Abbotsford House.

Herleef vervlogen tijden in de Melrose Abbey

In heel Groot-Brittannië kun je je lol op als je van oude Abbeys houdt. Deze in het dorp Melrose is ook weer een hele bijzondere. De ruïnes van Melrose Abbey zijn mooi bewaard gebleven en je kunt er vrij doorheen wandelen.

Het werd gebouwd in 1136 en eerst gebruikt door de Christenen. De overblijfselen die je nu nog kunt zien dateren uit de 15e eeuw. Men denkt ook dat hier het hart begraven ligt van Robert the Bruce, oftewel Robert I, die koning van Schotland was van 1306 tot zijn dood in 1329.

Lees ook: Inpaklijst Schotland voor elk seizoen en type reis

De mooiste bezienswaardigheden in Zuid-Schotland [roadtrip route], Melrose Abbey
De mooiste bezienswaardigheden in Zuid-Schotland [roadtrip route], Melrose Abbey

Het gigantische Leaderfoot Viaduct

In Noord-Engeland zie je ze ook: metershoge viaducten voor treinen. In het zuiden van Schotland kun je het gigantische Leaderfoot Viaduct aanschouwen. Gebouwd over de rivier River Tweed. De constructie van rustiek rood zandsteen is ruim 38 meter hoog. Je kunt er ook onderdoor wandelen.

De mooiste bezienswaardigheden in Zuid-Schotland [roadtrip route], Leaderfoot Viaduct

Mijlenver uitzicht vanaf Scott’s View

Hou je van mooie uitzichtpunten? Eén van de mooiste bezienswaardigheden in Zuid-Schotland is Scott’s View. Dit uitzichtpunt was één van de favoriete plekken van Sir Walter Scott om na te denken, vandaar de naam Scott’s View. Hij deed dit zó vaak dat zijn paarden na zijn dood nog altijd stopte op deze plek, omdat ze dat gewend waren. De heuvels die je hier ziet herinneren je aan de vulkanische activiteit die hier ooit plaatsvond. Je ziet de rivier River Tweed en de Eildon Hills. Schitterend!

De mooiste bezienswaardigheden in Zuid-Schotland [roadtrip route], Scott's View
De mooiste bezienswaardigheden in Zuid-Schotland [roadtrip route], Scott's View

Waar overnachten in Zuid-Schotland?

Tijdens deze reis door Zuid-Schotland overnachtte ik, zoals ik hierboven al noemde, onder andere in het Abbotsford House vlakbij Melrose. Een andere aanrader om te overnachten in deze omgeving is het Kingsknowes Hotel. Ik heb er alleen ontbeten, maar was erg onder de indruk van het prachtige historische pand met modern comfort. Klik hier voor meer informatie en om te boeken.

In Dumfries verbleef ik in The Cairndale Hotel & Leisure Club. Een hotel aan de rand van de stad met knusse kamers en heerlijke bedden, een uitgebreid ontbijtbuffet en een zwembad. Simpelweg fijn. Klik hier voor meer informatie en om te boeken.

In Peebles kun je verblijven in het eerder genoemde Peebles Hydro. Dit charmante, historische hotel beschikt over een binnenbad, een spa, een fitnessruimte en een restaurant. Klik hier voor meer informatie en om te boeken.

GG’s Yard is een andere plek waar ik met groot plezier een nacht heb mogen doorbrengen. Je slaapt hier in een zogenaamde “snug”: een vrijstaand huisje in de heuvels van Galloway met waanzinnig uitzicht richting de Ierse Zee overdag en in de nacht op de sterren en de melkweg. Elk huisje is anders ingericht. Ik sliep in de Coop en vond daardoor kippen en fazanten terug in mijn interieur. Klik hier voor meer informatie en om te boeken.

De mooiste bezienswaardigheden in Zuid-Schotland [roadtrip route], GG's Yard the Coop
The Coop in GG’s Yard. Zó knus!

Liever verblijven in het knusse Moffat? Klik hier voor aanbiedingen van verschillende accommodaties. Het is natuurlijk ook mogelijk om te overnachten in het havendorpje Kirkcudbright. Klik hier voor aanbiedingen van verschillende accommodaties daar.

Disclaimer: Ik maakte deze reis op uitnodiging van Visit Scotland, maar deel hier zoals altijd mijn eerlijke mening.

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

©2024 Map of Joy – All Rights Reserved.