Home NederlandGelderland 20x de mooiste kastelen in Nederland die je kunt bezoeken

20x de mooiste kastelen in Nederland die je kunt bezoeken

geschreven door Nathalie
0 Reacties

Voor je gevoel door een geschiedenis- of sprookjesboek lopen. Je vergapen aan de pracht van lang vervlogen tijden en indrukwekkende verhalen horen. Hou jij ook zo van kastelen bezoeken? Daar hoef je dus mooi de grens niet voor over, want in Nederland vind je ook behoorlijk wat pareltjes. In dit artikel ontdek je 20x de mooiste kastelen in Nederland die je kunt bezoeken. Verspreid door het hele land en bij sommige kun je zelfs blijven logeren!

Lees ook: 13x slapen in een kasteel in Limburg

Muiderslot

Ik begin met mijn persoonlijke favoriet, omdat ik er al als klein meisje kwam. Het Muiderslot maakte toen al ontzettend veel indruk en het is anno nu nog steeds één van de mooiste kastelen in Nederland die je kunt bezoeken.

Het is ruim 700 jaar oud en wordt omringd door water- en kasteeltuinen. Het is zelfs één van de oudste én best bewaarde kastelen van Nederland! Ontdek tijdens een bezoek hoe het leven vroeger was in het Muiderslot.

Wanneer je hier rondloopt waan je je in de middeleeuwen en verderop in de 17e-eeuw. Je ziet harnassen, zwaarden, gebruiksvoorwerpen, meubels, schilderijen, beelden en nog veel meer. Hier raak je niet uitgekeken.

de mooiste kastelen in Nederland die je kunt bezoeken, Muiderslot
de mooiste kastelen in Nederland die je kunt bezoeken, Muiderslot

Kasteel de Haar

Een regelrechte hit op Instagram: Kasteel de Haar. Niet zo gek, want is echt een plaatje om te zien. Hier loop je met hartjes in je ogen rond!

Kasteel de Haar is het grootste en meest luxueuze kasteel van Nederland. Het middeleeuwse kasteel kenmerkt zich door de rijke en extravagante geschiedenis en de vele bijzondere verhalen die achter de kasteelmuren schuil gaan.

Kasteel de Haar geeft een uniek inzicht in het flamboyante leven van de familie van Zuylen in de 20e-eeuw. De buitenkant is prachtig, maar de binnenkant is schitterend! Je kijkt hier je ogen uit terwijl je door de vele vertrekken mag rondlopen. In elke kamer staat een vrijwilliger die je met veel plezier meer vertelt over het kasteel. Maak zeker ook een wandeling over het landgoed en bewonder de kasteeltuinen. Alles bij elkaar een compleet dagje uit! Meer weten? Lees ook mijn zeer uitgebreide artikel Kasteel de Haar bezoeken? Alles wat je wilt weten


Kasteel Ammersoyen

Strategisch gelegen tussen Maas en Waal ligt het indrukwekkende kasteel Ammersoyen. Dit kasteel stamt uit circa 1300 en is een echt middeleeuws kasteel met vier torens, een imposante ridderzaal en een gracht. Zie de website voor meer informatie.

Leuk: op de voorburcht van kasteel Ammersoyen is horecagelegenheid én B&B Het Koetshuis gelegen. Hier kun je binnen of op het prachtige terras met uitzicht op het kasteel terecht voor koffie en wat lekkers, een heerlijke lunch of een borrel met een hapje. Voor de ultieme kasteelbeleving kun je hier dus blijven slapen! Klik hier voor aanbiedingen en om te boeken.

de mooiste kastelen in Nederland die je kunt bezoeken, Ammersoyen
de mooiste kastelen in Nederland die je kunt bezoeken, Ammersoyen

Kasteel Ruurlo

In de Achterhoek in Gelderland vind je meerdere kastelen, maar kasteel Ruurlo is met stip één van de mooiste kastelen in Nederland die je kunt bezoeken. Je mag het terrein oplopen en het kasteel van buiten bewonderen, maar het is ook aan te raden om met een gids het kasteel in te gaan en door het bijbehorende park te lopen.

Zo leer je alle historische weetjes over kasteel Ruurlo kennen. Een levensecht sprookje. Komt het kasteel je bekend voor? Het is onder andere te zien in de tv-serie De Zevensprong. Kijk op de website voor meer informatie.

Lees ook: Wat te doen in de Achterhoek? Hier de 12 leukste tips!

Weekendje weg in de Achterhoek tips, Kasteel Ruurlo.

Kasteel Sypesteyn

Kasteel Sypesteyn geeft een unieke blik in de wereld van jonkheer Henri van Sypesteyn (1857-1937). Aan het begin van de vorige eeuw liet hij dit kasteel bouwen, omringd door grachten en een prachtige historische tuin. Met Sypesteyn wilde de jonkheer zijn familie eren.

De inrichting van het kasteel is nog grotendeels zoals de jonkheer het in de jaren ’30 achterliet. Tijdens een rondleiding kun je de rijke verzameling van de jonkheer bewonderen en zie je onder andere de Wapenkamer, de Gotische Kamer en een tentoonstelling van Oosters en Hollands porselein.

Kasteel Staverden

Op de Veluwe, bij Ermelo, vind je het prachtige kasteel Staverden. Het is meer dan een mooi kasteel, het is totaalbelevenis. Op het landgoed vind je namelijk ook een brasserie en een bierbrouwerij en je kunt er heerlijk wandelen. Ook de kasteeltuinen waar witte pauwen rondlopen wil je zeker een keer gezien hebben.

Ook bijzonder: bij het kasteel bevindt zich een watermolen. De molen was vele jaren als korenmolen in gebruik. Je kunt hem aanschouwen bij de ingang en is van dichtbij in werking te zien. Kijk voor meer informatie over landgoed Staverden op deze website.

Lees ook: 30x de mooiste plekken op de Veluwe

Kasteel Doornenburg

Kasteel Doornenburg, in de Betuwe, is een echt familiekasteel waar je heerlijk een dagje met het gezin kan vertoeven. Het dateert terug tot de 9e-eeuw, toen het nog Doronburc werd genoemd. Het museum in de hoofdburcht van het kasteel is een bijzondere belevenis. De rijke geschiedenis van de burcht en verhalen van het kasteel zijn er te zien en te horen. 

Leuk weetje over dit mooie kasteel in Nederland: hier is de televisieserie Floris (uit de jaren ’60) opgenomen. Herinner jij je nog hoe Rutger Hauer in de slotgracht sprong? In de slotgracht van Kasteel Doornenburg!

In de directe omgeving zijn er volop activiteiten zoals een speeltuin en prachtige wandel- en fietsroutes. Ook kun je bij het kasteel terecht bij horecagelegenheid Herberg De Doornenburg. Op het terras is het goed toeven, maar ook binnen, aan de stamtafel, of in de sfeervol ingerichte koffiekamer kun je genieten van heerlijke lunchgerechten, een smaakvol (speciaal)biertje/wijntje met lekkere hapjes en/of vers gezette koffie of thee met wat lekkers. Zie de website voor meer informatie.

Kasteel Huis Bergh

Och, Kasteel Huis Bergh. Dit mooie kasteel in Nederland stelt absoluut niet teleur. Het heeft alles wat je van een kasteel verwacht: een slotgracht, torentjes, mooie luiken voor de ramen etc.

Je kunt om het kasteel heen wandelen en zo het kasteel bewonderen. Ook de kasteeltuinen zijn schitterend. In volle glorie bewonderen? Je kunt het kasteel bezoeken en het is zelfs mogelijk om er te overnachten!

De suites van Kasteel Huis Bergh zijn gevestigd in twee oude torens in de buitenste vestigingswal van het kasteel. Wat een bijzondere plek om jezelf of iemand anders op een overnachting te trakteren. Klik hier voor meer informatie en om te boeken.

Weekendje weg in de Achterhoek, Kasteel Huis Bergh van buiten.

Kasteel Cannenburch

Het van oorsprong middeleeuwse kasteel Cannenburch ligt in een prachtig oud parkbos met weilanden en vijvers. Het ligt in het Veluwse dorp Vaassen en daardoor kun je het perfect combineren met een heerlijke wandeling of fietstocht.

Het is een statig edelmanshuis, gebouwd op de ruïne van een middeleeuwse burcht door de Gelderse veldmaarschalk Maarten van Rossum. In het kasteel zie je een imposante collectie meubels, porselein en schilderijen. Ik bewonderde de binnenkant van het kasteel in december en toen waren de vertrekken bijzonder mooi versierd, wat het extra sprookjesachtig maakte.

Bijzonder: er is ook een kasteelwinkel, gevestigd in het Bouwhuis op het voorplein van het kasteel. Je kunt er streekproducten, boeken, bijzondere tuinartikelen, fraaie souvenirs en cadeauartikelen kopen. Voor de kleine ridders en jonkvrouwen die het kasteel bezoeken is een kinderhoek met houten zwaarden, leuke spellen, zachte knuffels en meer leuks.

Lees ook: 13x de leukste vakantieparken op de Veluwe

Kasteel Doorwerth

Kasteel Doorwerth is een stoer, middeleeuws kasteel waar je nog kunt beleven hoe er vroeger op een landgoed werd geleefd. Naast de ingerichte vertrekken, zijn er exposities over de geschiedenis van het kasteel, de jacht en de bosbouw.

In Museum Veluwezoom wordt 19e-en 20e-eeuwse schilderkunst getoond. Ook tof: op de stuwwal achter het kasteel ligt een afwisselend heuvellandschap waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen. Een compleet dagje uit voor jong en oud.  

Kasteel Rosendael

Kasteel Rosendael ligt in het dorpje Rozendaal, tussen de hooggelegen Veluwe en het laaggelegen IJsseldal. Rosendael is zelfs in het buitenland bekend om zijn park met de bedriegertjes, schelpengalerij, theekoepel, vijvers en fonteinen.

Je kunt onder andere een speciaal ontwikkelde themarondleiding door het kasteel en het parkvolgen. Voor kids begint de pret thuis al; op de site staat een kleurplaat klaar van het kasteel. En op terrein zelf is er van alles voor kinderen te doen.

Lees ook: wild kijken op de Hoge Veluwe tips

Paleis Het Loo

In Nederland hebben we het geluk dat we niet alleen mooie kastelen, maar paleizen hebben. Zo ook Paleis Het Loo. Het hele jaar door te bezoeken en er is ook buiten het paleis veel leuks te zien en te doen. Aanrader: combineer een bezoek met een high tea!

In de Prins Henrik Garage mag je neerstrijken en word je getrakteerd op rijkelijk belegde broodjes, hartige- en zoete snacks en een uitgebreid assortiment aan thee in combinatie. Let op: het paleis wordt momenteel gerenoveerd en opent in april 2021 weer zijn deuren. Zie de website voor meer informatie.

Lees ook: 22x de beste high tea plekken in Rotterdam

de mooiste kastelen in Nederland die je kunt bezoeken, Paleis Het Loo

Kasteel Middachten

Niet zomaar een kasteel, Middachten is een cultureel landgoed met een voor Nederland uitzonderlijk karakter. Kasteel en landgoed Middachten kennen een rijke en lange historie en zijn nog altijd particulier bezit. Er wordt landbouw bedreven, gewerkt in huis en tuinen, er is een timmerwerkplaats en er wordt hout geoogst en gejaagd. Inmiddels wordt het landgoed gerund door de 25e generatie.

Het is dus geen kasteel met een museum of tentoonstelling, maar je kunt het wel bezoeken. De tuinen van Middachten zijn in de zomermaanden toegankelijk en in de winterperiode wordt jaarlijks een kerstopenstelling georganiseerd. Daarnaast worden op Middachten worden af en toe grootschalige evenementen georganiseerd en mag je het op verzoek bezoeken.

Het huis is ingericht, zoals het aan het eind van de 19e-eeuw/begin 20e-eeuw was. Middachten is de trotse bezitter van een groot aantal schilderijen en heeft na het Koninklijk Huis de grootste portrettencollectie! Leuk: op het voorplein van het kasteel zijn in het koetshuis drie voormalige knechtenkamers omgebouwd tot B&B. Je kunt hier slapen in authentieke sfeer. 

Lees ook: 20x bijzonder overnachten op de Veluwe

Kasteel Hoensbroek

Een bezoek aan Kasteel Hoensbroek is een belevenis voor jong en oud. In dit enorme slot met meer dan veertig ruimtes komen avonturen uit verre verledens tot leven. Volg de route in de kasteelbrochure of maak een spannende kasteelspeurtocht. Een ticket koop je snel en makkelijk via de website.

de mooiste kastelen in Nederland die je kunt bezoeken, Kasteel Hoensbroek

Slot Loevestein

In het oer-Hollandse rivierenlandschap, waar Maas en Waal samenkomen, liet ridder Dirc Loef van Horne in 1358 zijn kasteel bouwen. Toentertijd ideaal om tol te heffen, tegenwoordig geweldig voor een leuk dagje uit.

In het kasteel, de voorburcht en het soldatendorp is voor iedereen van alles te beleven. In het museum leer je over Hugo de Groot, de Middeleeuwen en de Hollandse Waterlinie. Door middel van spellen kom je meer te weten over kruit en wapens en in de kelder kun je de ervaring van hoogwater voelen. Zie de website voor meer informatie.

de mooiste kastelen in Nederland die je kunt bezoeken, Slot Loevestein

Kasteel Groeneveld

Kasteel Groeneveld in Baarn is een 18e-eeuwse buitenplaats en één van de mooiste voorbeelden van een buitenhuis uit die tijd. Sinds de 17e-eeuw kwamen regenten en kooplieden naar buitenplaatsen om op enige afstand van de stad te genieten van het goede leven: rust, ruimte, frisse lucht, natuur, cultuur, lekker eten, ontmoetingen en goede gesprekken.

Het huis is gebouwd rond 1710 en geldt als één van de mooiste voorbeelden van een landhuis uit de stijlperiode van de Rococo. Tot 1940 was Kasteel Groeneveld particulier bezit. Huis en landgoed zijn vaak van eigenaar veranderd. De rijke geschiedenis komt tot leven op de bel-etage door onder andere de originele behangselschilderingen en het prachtige stucwerk van Van Logteren uit de 18e-eeuw. Maar er is ook aandacht voor de na-oorlogse periode, toen Groeneveld een vrijplaats was voor Amsterdamse schrijvers en kunstenaars.

Je kunt er van alles doen. Van een rondleiding volgen tot concerten bijwonen, speurtochten maken en fairs bezoeken. Hou de agenda op de website in de gaten.

Kasteel Hernen

Kasteel Hernen is een middeleeuwse burcht, omringd door een slotgracht, met unieke overdekte weergangen. Het middeleeuwse kasteel Hernen heeft lange tijd niet als vaste verblijfplaats van de eigenaren gediend. Daarom is de burcht niet ingrijpend aan de smaak van de tijd aangepast en is het middeleeuwse karakter nu nog steeds goed zichtbaar.

In de directe omgeving liggen mooie bossen en lanen, graslanden, oude rivierlopen en een molen. Een totaalpakket voor een heerlijk dagje uit. Bekijk de website voor meer informatie.

de mooiste kastelen in Nederland die je kunt bezoeken, Kasteel de Hernen

Kasteelruïne Valkenburg

Struinen door een echte, royale ruïne? De rijke Middeleeuwen worden weer werkelijkheid bij een bezoek aan de Kasteelruïne van Valkenburg aan de Geul. Hier gaat de geschiedenis terug tot de 11e– eeuw!

Hoog torenen de resten van het eens zo imposante kasteel, Nederlands enige hoogteburcht, boven het gezellige vestingstadje uit. Dit vraagt erom om ontdekt en bewondert te worden. Doen: bezoek ook de Fluweelengrot, één van de oudste ondergrondse gangenstelsels van Zuid-Limburg. Ervaar zelf de verhalen over de blokbrekers, de schuilplekken, schilderingen en sculpturen.

de mooiste kastelen in Nederland die je kunt bezoeken, Kasteel Valkenburg

Kasteel Heeswijk

Prominent in het bosrijke Brabantse land schittert het monumentale Kasteel Heeswijk, één van de mooiste kastelen van Nederland. Het weerspiegelt bijna 1000 jaar macht, trots en cultuur van de Brabantse elite. André baron van den Bogaerde van Terbrugge, destijds Gouverneur des Konings in Brabant, gaf het rond 1835 zijn huidige allure.

De rijke geschiedenis van dit machtige monument kan beleefd worden in en rondom het kasteel. Het kasteel is ook een Brabantse Natuurpoort. Vanaf hier maak je mooie wandelingen door de bossen, de lanen en velden van het landgoed. Trek? Wandel of fiets bij de Barones langs voor koffie en choco to go!

Lees ook: 10x wandelen door de mooiste natuur in Noord-Brabant

de mooiste kastelen in Nederland die je kunt bezoeken, Kasteel Heeswijk

Huis Verwolde

Huis Verwolde is een classicistisch edelmanshuis uit 1776 op het gelijknamige landgoed in de voormalige gemeente Verwolde, ten noordoosten van Laren. Het behoort sinds 1854 tot Laren, dat weer sinds 1971 behoort tot de gemeente Lochem in Gelderland. 

Huis Verwolde vertelt het verhaal van een adellijke familie en haar personeel die twee eeuwen lang dit statige en elegante huis bewoont (Downtown Abbey gevoel gegarandeerd). Je kunt het kasteel bezoeken op eigen gelegenheid, met een rondleiding of tijdens één van de vele activiteiten.

In het winterseizoen gaat Huis Verwolde op enkele zondagen open voor de rondleiding ‘Grand Tour’. Met een gids bekijk je de authentiek ingerichte vertrekken op de hoofdverdieping en eerste verdieping. Tijdens deze rondleiding is het huis sfeervol verlicht en zie je ook vertrekken die normaal gesloten blijven voor publiek!

Laat een reactie achter

©2024 Map of Joy – All Rights Reserved.