Home dichtbij op reis 7x de mooiste kastelen in Rijnland-Palts die je kunt bezoeken

7x de mooiste kastelen in Rijnland-Palts die je kunt bezoeken

geschreven door Nathalie
0 Reacties

Bezoek de schatkamer van de meest romantische regio in Duitsland. In het prachtige Rijnland-Palts zijn meer dan 80 kastelen en paleizen te vinden. Hier voel je je echt de koning(in) te rijk. Omringd door heuvelachtige bossen beleef je in deze romantische Duitse deelstaat ontelbare bezoekjes aan de machtigste kastelen. Velen staan op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. In dit artikel deel ik 7x de mooiste kastelen in Rijnland-Palts die je kunt bezoeken.

Lees ook: 4x de mooiste steden in de Harz [en wat je er kunt doen]

Reichsburg in Cochem

We beginnen met mijn persoonlijke favoriet: de Reichsburg in Cochem. Je kunt wel stellen dat dit mooie kasteel in Rijnland-Palts hét gezicht is van Cochem en omstreken. Het torent trots boven het stadje uit.

Het werd omstreeks het jaar 1000 gebouwd. Tal van Paltsgraven hebben er gewoond, maar omstreeks 1689 werd de burcht tijdens de oorlog in brand gestoken en opgeblazen met mijnen. In de 19e-eeuw werd de ruïne opnieuw opgebouwd. Er vinden dagelijks rondleidingen plaats en naast het kasteel zelf, zal ook het uitzicht over de Moezel en het historische stadje je niet teleurstellen. Doen: reserveer een echt riddermaal mét voorstellingen! Bekijk deze website voor meer informatie.

Lees ook: Dit zijn de 5 mooiste steden en dorpjes in de Eifel [+ wat te doen tips]

Dit zijn de 5 mooiste steden en dorpjes in de Eifel [+ wat te doen tips]
Dit zijn de 5 mooiste steden en dorpjes in de Eifel [+ wat te doen tips], Cochem

Burg Pfalzgrafenstein in Kaub

De locatie van kasteel Burg Pfalzgrafenstein maakt een bezoek direct al avontuurlijk. Dit charmante kasteel ligt namelijk op een eilandje in het midden van de Rijn en is alleen bereikbaar door een korte trip te maken met de veerboot.

Burg Pfalzgrafenstein is in het begin van de 14e-eeuw gebouwd en werd gebruikt om tollen te heffen. Momenteel is het een museum waarin je je in de 14e-eeuw waant. De regio rondom Burg Pfalzgrafenstein staat sinds 2002 te schitteren op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Bekijk deze website voor meer informatie.

Lees ook: 10x de mooiste roadtrips door Duitsland

de mooiste kastelen in Rijnland-Palts die je kunt bezoeken
Fotocredit: Dominik Ketz
de mooiste kastelen in Rijnland-Palts die je kunt bezoeken

Burg Katz in Sankt Goarshausen

Iets noordelijker langs de Rijn, op een heuveltop, pronkt burcht Katz. Dit mooie kasteel in Rijnland-Palts werd gebouwd door de machtige familie Katzenelnbogen. Zij waren de bestuurders van tal van andere kastelen langs de Rijn.

De aartsbisschop van Trier bouwde Burg Deuernburg in de buurt. De vijandigheid tussen beiden leidde tot een heus kat- en muisspel. Al snel gaf de bevolking de bouwwerken de namen Burg Katz en Burg Maus (voor Burg Deuernburg). Leuk detail: velen vinden dat Burg Katz van opzij gezien écht lijkt op een kat die de Rijn wil induiken. De twee spitse torentjes zijn de oortjes. Bekijk deze website voor meer informatie.

Lees ook: Dit zijn de leukste steden in Duitsland [+ te doen tips]

de mooiste kastelen in Rijnland-Palts die je kunt bezoeken
de mooiste kastelen in Rijnland-Palts die je kunt bezoeken
Fotocredit: Dominik Ketz

Burg Berwartstein in Erlenbach

Burcht Berwartstein ligt pal op een hoge zandsteenrots, omringd door groen. Door langdurige conflicten, belegeringen en branden heeft het kasteel al heel wat te verduren gehad. Er is geprobeerd het kasteel te restaureren, maar tevergeefs.

Toch is het leuk om dit kasteel te bezoeken. Nadat je wat trappen beklimt kom je op een prachtig uitkijkplatform waar je je ogen kunt uitkijken tot aan de Franse Elzas! Bekijk deze website voor meer informatie.

Lees ook: De mooiste steden in Elzas in Frankrijk: Colmar en Riquewihr

de mooiste kastelen in Rijnland-Palts die je kunt bezoeken
Fotocredit: Dominik Ketz

Schloss Stolzenfels in Koblenz

Boven de Rijn torent een majestueus slot uit, dat dateert uit de Pruisische tijd: het slot Stolzenfels in Koblenz. Je moet een beetje moeite doen om er te komen, maar dat maakt het ook weer extra bijzonder. Je maakt eerst een tochtje met de veerboot en dan een korte, maar steile wandeling tot aan de poort van het slot.

Dit is echt een romantisch kasteel om te zien. Het werd bewoond door Koning Friedrich Wilhelm IV en beschikt over een indrukwekkende ridderzaal, een oud woongedeelte dat rijk gedecoreerd is en een charmante kapel. Bekijk deze website voor meer informatie.

Lees ook: 19x de mooiste kastelen in Nederland die je kunt bezoeken

de mooiste kastelen in Rijnland-Palts die je kunt bezoeken
Fotocredit: Dominik Ketz
Schloss Stolzenfels

Burg Pyrmont in Roes

Kasteel Burg Pyrmont verschijnt voor het eerst in de geschiedenisboeken in 1255. Helaas maakten de vernielingen van de Franse Revolutie van deze grootse burcht een ruwe ruïne, maar gelukkig was er eind vorige eeuw een particulier die de burcht opkocht en gerestaureerd heeft.

Het leuke is dat je via een wandeling langs een waterval de top van het kasteel bereikt. Deze plek biedt dus mooie natuur én cultuur. In het kasteel kun je een rondleiding volgen en volop genieten van het geweldige uitzicht. Bekijk deze website voor meer informatie.

Lees ook: Wat te doen in de Moezelstreek [allerlei tips]

de mooiste kastelen in Rijnland-Palts die je kunt bezoeken
Fotocredit: Dominik Ketz

Burg Nanstein in Landstuhl

Een bezoek aan het mooie kasteel in Rijnland-Palts Burg Nanstein, is een unieke wandeling door de Europese geschiedenis van de kastelen. Hier dwaal je door een doolhof van kasteelmuren, geniet je van het uitzicht, verken je de indrukwekkende kerker en wandel je door de bossen. Net buiten het kasteel is een leuk Duits cafeetje waar je iets kunt drinken. Bekijk deze website voor meer informatie.

Lees ook: Roadtrip over de Romantische Strasse: tips en bezienswaardigheden

de mooiste kastelen in Rijnland-Palts die je kunt bezoeken
Fotocredit: Christina Ihrlich

Lees ook:
18x leuke accommodaties in Winterberg [appartement of vakantiehuis]
Wat te doen in en rond Winterberg in de zomer of de herfst

Laat een reactie achter

©2024 Map of Joy – All Rights Reserved.