Home Portugal Mooiste levada wandelingen op Madeira [deze wil je niet missen]

Mooiste levada wandelingen op Madeira [deze wil je niet missen]

door Nathalie
0 Reacties

Er wordt vaak gezegd dat Madeira enkele van de mooiste wandelroutes ter wereld heeft. Typisch voor dit Portugese eiland zijn de ‘levada hikes’. Naast deze zogenaamde levada’s lopen wandelpaden die je de mooiste plekken van het eiland laten zien. Ontdek in dit artikel de mooiste levada wandelingen op Madeira.

Wat is een levada?

Levada komt van het Portugese werkwoord “levar” dat “brengen” betekent. In het noorden van Madeira regent het veel vaker dan in het zuiden. Om overtollig water langs de ruige bergen naar de andere kant van het eiland te vervoeren, is er eeuwen geleden zo’n 3.000 kilometer aan irrigatiekanalen aangelegd. Tegenwoordig worden ze nog gebruikt voor de agricultuur en dus als prachtige routes om langs te wandelen.

Goed om te weten: de mooiste levada wandelingen op Madeira worden aangeduid met de letters PR en een cijfer. Zo kun je bijvoorbeeld de PR14 wandelen. Er zijn 22 officiële wandelroutes die worden aanbevolen. Meer informatie over de wandelroutes op Madeira vind je hier.

Lees ook: Mooiste bergwandeling op Madeira: beklim de Pico Ruivo

© Francisco Correia

Levada wandeling PR14 Levada dos Cedros

De cedros-levada is aangelegd in de 17e-eeuw en wordt beschouwd als één van de oudste levadas van het eiland. Het is zeker ook één van de mooiste levada wandelingen op Madeira. Deze levada-hike begint bij de regionale weg 209 in Fanal en loopt door het Laurissilva bos, het grootste laurierbos ter wereld (zo’n 15.000 hectare). Het bos beslaat 20% van het eiland en staat bekend om de betoverende aanblik van de oeroude laurierbomen.

Tijdens de route vind je verschillende inheemse soorten laurierbomen en kom je langs een schilderachtige houten brug en verschillende indrukwekkende watervallen. Het pad volgt de Cedros Levada tot aan de Ribeira da Janela en eindigt in de buurt van Curral Falso. De totale afstand is 7.2 kilometer. De moeilijkheidsgraad is gemiddeld en je doet er ongeveer 3 uur over.

Lees ook: 15x de allerleukste dingen om te doen op Madeira

© Hugo Reis
© Miguel Perestrelo

Levada wandeling PR18 Levada do Rei

Deze levada-hike begint bij de watermolen van Quebradas in São Jorge en eindigt op dezelfde plaats. Je legt een route af van in totaal 10.2 kilometer op een hoogte tussen de 530 en 710 meter. De lineaire route leidt je langs agrarische en panoramische landschappen van São Jorge en Santana.

Het eerste deel eindigt bij de bron van de levada in Ribeiro Bonito, waar je even kunt uitrusten tot je weer teruggaat. Op de terugweg volg je dezelfde route waardoor je nog meer van het prachtige gebied kunt genieten. Absoluut één van de mooiste levada wandelingen op Madeira.

Bezoek aan het einde van de route de watermolen van São Jorge. De molen die zeker drie eeuwen oud is wordt gevoed door het water uit de levada do Rei en maalt de tarwe, maïs, rogge en gerst, geteeld op de landbouwgrond in São Jorge. De moeilijkheidsgraad van deze wandeling is gemiddeld en je doet er zo’n 3 tot 3.5 uur over.

Lees ook: Mooiste bezienswaardigheden op Madeira [roadtrip route]

© Hugo Reis
© Henrique Seruca

Levada wandeling PR5 Levada das Funduras

Bij het uitzichtpunt Portela belvedère, waar deze hike start, geniet je gelijk van een prachtig uitzicht op de noordkust van Madeira. De route loopt vervolgens langs de Machico-bergketen aan de zuidkant van het eiland, die overgaat op het voetpad door het sprookjesachtige Fanal Forest.

Aan dit pad vind je “Casa das Funduras”, waar de bosbouwactiviteiten van dit gebied op Madeira worden ondersteund. Iets verder is opnieuw een prachtig uitzicht te bewonderen, over de baai van de stad Machico. Aan de andere kant van de vallei zie je de toppen van Santo da Serra, de hoogste bergen van het eiland (Pico Ruivo, Pico das Torres en Pico do Arieiro) en aan de horizon de Desertas-eilanden.

In het laatste deel van de route doorkruis je de traditionele terrasvormige velden die kenmerkend zijn voor het landbouwlandschap van Madeira. De route eindigt in het bezoekerscentrum van Maroços. De totale afstand is 8.7 kilometer. De moeilijkheidsgraad is gemiddeld en je doet er zo’n 3 uur over.

Lees ook: De allermooiste (en makkelijke) wandelingen op Madeira

© Francisco Correia

Levada wandeling PR9 Levada do Caldeirão Verde

Het startpunt van deze levada-hike is het bospad van Queimadas, die slingert langs de diepe vallei van het São Jorge gebied. Bij deze wandeling moet je geen hoogtevrees hebben, want enkele afgronden zijn honderden meters diep. Ook het pad is avontuurlijk en loopt langs enkele watervallen en door vier tunnels, die met de hand uit de rotsen zijn gehouwen.

Bij deze wandeling is een zaklamp dan ook een noodzaak. Maar je krijgt er iets geweldigs voor terug: het is namelijk net alsof je door de tropische jungle van Costa Rica loopt. Het water uit de Caldeirão Verde levada wordt gebruikt voor landbouwdoeleinden.

Vlakbij het Queimadas Park is aan de zijkant een kleine nederzetting te vinden dat Achada do Marques heet. Dit beschermde gebied staat bekend om zijn traditionele boerderijterrassen en oude stenen koeienhutten. De hike eindigt bij een 100 meter hoge waterval, waar je heerlijk kunt uitrusten en lunchen voordat je aan de terugweg begint. De afstand van deze mooie leveda wandeling op Madeira is in totaal 13 kilometer. De moeilijkheidsgraad is gemiddeld en je doet er zo’n 5.5 uur over.

© Francisco Correia
© Francisco Correia

Tips voor wandelen op Madeira

Wandelen op Madeira kan het hele jaar door, maar tussen april en september heb je het meeste kans op goed wandelweer. Toch blijft het weer op Madeira wisselvallig en is het vaak overal op het eiland weer anders. Vooral in het noorden kun je sneller een nat pak krijgen. Daarom is het aan te raden om naast wandelschoenen en water ook een regenpak bij je te hebben. Wandel je in de hoge bergen, neem dan ook warme kleding mee, zoals een windjack.

Lees ook: 21x de leukste cadeaus voor wandelaars

makkelijke wandeling Madeira, Vereda Do Pico Ruivo - Map of Joy

Over Madeira

Madeira, dat wordt beschouwd als beste eilandbestemming ter wereld (World Travel Awards), is een klein Portugees paradijs in het midden van de Atlantische Oceaan. Dankzij de indrukwekkende landschappen van bergen, valleien en kliffen is het vulkanisch eiland populair bij wandelaars en natuurgenieters.

Zo huisvest het eiland het grootste laurierbos ter wereld en groeien er bontgekleurde exotische bloemen in het wild, waardoor Madeira ook wel het bloemeneiland genoemd wordt. Het milde klimaat – met het hele jaar door aangename temperaturen tussen de 17 en 25 °C – is perfect voor allerlei activiteiten in de open lucht. De archipel wordt gevormd door een reeks eilanden, waarvan Madeira en Porto Santo de belangrijkste en enige bewoonde zijn.

14x de allerleukste dingen om te doen op Madeira - Map of Joy
Het prachtige zuiden van Madeira

Reizen naar Madeira

Het mooiste strand van Madeira, Seixal - Map of Joy

Lees ook deze Portugal verhalen:
4x zéker doen vanuit Albufeira
Dit wil je niet missen tijdens je rondreis door Alentejo [roadtrip route]
18x leuke, goedkope accommodaties in Porto
De leukste dagtrips vanuit Lissabon
28x goedkoop en bijzonder slapen in Lissabon
13x food hotspots in Lissabon om lekker te eten en drinken
Gratis leuke dingen doen in Lissabon? Zie deze tips
De mooiste stranden van de Algarve (die je misschien nog niet kent)

Disclaimer: in dit artikel staan affiliate links. Het aanklikken hiervan kost jou niks, maar maakt het voor mij mogelijk om Map of Joy te laten groeien en jou van reisinspiratie te kunnen blijven voorzien. Ik ontvang namelijk een kleine commissie als je via zo’n link een boeking maakt.

Laat een reactie achter

©2023 Map of Joy – All Rights Reserved. Op deze website worden affiliate links gebruikt. Als je een aankoop doet kan het zijn dat Map of Joy daar een kleine commissie voor ontvangt.