Home NederlandDrenthe 10x de mooiste Nationale Parken in Nederland

10x de mooiste Nationale Parken in Nederland

geschreven door Nathalie
2 comments

Lekker naar buiten! Eropuit in eigen land, en wat hebben we een geluk met ons mooie Nederland. Niet alleen de steden, ook de natuur heeft ontzettend veel te bieden. Van bossen tot heidevelden, zandverstuivingen en vennen en dat van Friesland tot Brabant. In dit artikel ontdek je 10x de mooiste Nationale Parken in Nederland om lekker doorheen te wandelen, fietsen of zelfs varen.

Lees ook: 13x overnachten in een huisje aan zee [en je hond mag mee!]

Nationaal Park De Alde Feanen

In het hart van Friesland, tussen Leeuwarden, Heerenveen en Drachten, ligt het bijna 2300 hectare laagveenmoeras De Alde Feanen. Het is een zeer afwisselend landschap met meren, petgaten, rietlanden, ruigten, struwelen en moerasbossen. Een walhalla voor de natuurliefhebber!

Deze landschappelijke variatie zorgt voor een enorme rijkdom aan planten en dieren. Zo komen er in Nationaal Park De Alde Feanen circa 450 soorten planten voor en broeden er ruim 100 soorten vogels. Je komt er ogen en oren te kort. Kijk voor meer informatie op de website.

Grote aanrader: Met een bootje varen door Nationaal Park De Alde Feanen. Vanaf het water kom je op plekken waar je anders niet kunt komen. Heel bijzonder!

Lees ook: Safarigevoel in Nederland? Ga wandelen in Natuurpark Lelystad

Alde Feanen, Friesland, met een bootje - Map of Joy
Met een bootje varen door Nationaal Park De Alde Feanen, Friesland - Map of Joy

Nationaal Park Duinen van Texel

Ik ben gék op Texel en vind de natuur daar simpelweg prachtig. Nationaal Park Duinen van Texel vind je in het westelijke deel van Texel, van het zuidpuntje bij De Hors tot de noordpunt bij de vuurtoren. Het is een afwisselend landschap met natte duinvalleien en droge duinen, bossen, heidevelden en unieke kwelders bij De Slufter. Ik heb het al meerdere keren bezocht en verbaas me telkens weer over de schoonheid van dit gebied.

Lees ook: 12x leuke accommodaties op Texel

Je kunt hier heerlijk zelf op pad, maar het is ook erg leuk om een natuurexcursie te boeken en met de boswachter bijvoorbeeld de lepelaars, zeldzame planten of roofvogels op jacht te bewonderen. Kijk voor meer informatie op de website.

Lees ook: Wandelen op Texel? Dit zijn de 7 leukste wandelingen

5 reasons why the island Texel, The Netherlands should be on your travel bucket list - Map of Joy
5 reasons why the island Texel, The Netherlands should be on your travel bucket list - Map of Joy

Nationaal Park Dwingelderveld

In Drenthe ligt ook één van de mooiste Nationale Parken van Nederland: Nationaal Park Dwingelderveld. Hier vind je bossen, heidevelden en vennen in volle glorie. Er zijn onder andere meerdere fiets- en wandelpaden, ruiterroutes, twee gehandicaptenpaden en er is een hondenlosloopgebied. Lees daar meer over in dit artikel op mijn andere website Woef Welkom.

Het Dwingelderveld is een bijna 4000 hectare groot nat heide- en bosgebied in het zuidwesten van Drenthe. In dit gebied kunnen vogels en dieren leven, die in andere landschappen minder kansen hebben. Ik was er afgelopen zomer aan het wandelen en kwam toen een kudde schapen met schapenherder tegen. Bijzonder leuk! Kijk voor meer informatie op de website.

Lees ook: 10x leuke B&B’s in Drenthe

10x de mooiste Nationale Parken in Nederland, Dwingelderveld
10x de mooiste Nationale Parken in Nederland, Dwingelderveld

Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Wildlife spotten? Nationaal Park Zuid-Kennemerland leent zich daar perfect voor. In dit uitgestrekte bos- en duingebied tussen IJmuiden, Haarlem en Zandvoort leven meer dan honderd vogelsoorten, herten, reeën, konijnen, vlinders, maar ook konikspaarden, shetlandpony’s en Schotse hooglanders. Daarnaast begraast de enige Nederlandse kudde wisenten, de Europese bizon, een deel van het 3800 hectare grote Nationale Park.

Voor mij voelt wandelen door NP Zuid-Kennemerland dan ook een beetje als een safari. Het is een schitterend gebied waar je niet uitgekeken raakt! Neem vooral je camera en een verrekijker mee. Kijk voor meer informatie op de website.

Lees ook: Slapen in een safaritent in Nederland? Dit zijn de leukste!

10x de mooiste Nationale Parken in Nederland, Zuid-Kennemerland
10x de mooiste Nationale Parken in Nederland, Zuid-Kennemerland vlinder

Nationaal Park De Hoge Veluwe

Nationaal Park De Hoge Veluwe mag natuurlijk niet in een lijstje mooiste Nationale Parken in Nederland ontbreken. Het is een natuurgebied in de provincie Gelderland van ongeveer 5400 hectare en het beslaat ongeveer vijf procent van de Veluwe. Het is ook het grootste laaglandnatuurterrein in Noordwest-Europa!

Grootste troef: in Nationaal Park De Hoge Veluwe worden natuur en cultuur moeiteloos met elkaar gemixt. Er is ruimte voor architectuur en beeldende kunst en het wereldberoemde Kröller-Müller Museum maakt deel uit van het park. Ook kun je hier kosteloos een “witte fiets” pakken (er zijn 1800 exemplaren beschikbaar) en zo op twee wielen het natuurgebied verkennen. Aanrader! Kijk voor meer informatie op de website.

Lees ook: Wild kijken op de Hoge Veluwe [informatie + tips]

Lees ook: 20x bijzonder overnachten op de Veluwe

Wild kijken op de Hoge Veluwe [informatie + tips]

Nationaal Park Veluwezoom

Naast Nationaal Park De Hoge Veluwe vind je het kleinere broertje: Nationaal Park Veluwezoom. Hier vind je ten oosten van Arnhem ruim 5100 hectare bos, heide, zandverstuivingen en statige landgoederen. Dit gebied is fantastisch om te voet te verkennen. Er zijn verschillende wandelroutes uitgezet. Kijk voor meer informatie op de website.

Lees ook: 27x de mooiste plekken op de Veluwe

10x de mooiste Nationale Parken in Nederland, Veluwezoom

Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

Vooral in de herfst kun je mij hier vinden. De Utrechtse Heuvelrug loopt als een hoge zandrug van de Grebbeberg bij Rhenen tot aan het Gooimeer bij Huizen. Je wordt er getrakteerd op enorm gevarieerde bossen en prachtige heidevelden. Het zuidelijk deel van de Utrechtse Heuvelrug is aangewezen als Nationaal Park en is ongeveer 10000 hectare.

Je kunt er heerlijk wandelen en fietsen door heideterreinen en bossen, langs kastelen en landgoederen en in de uiterwaarden. Mijn favoriete deel vind je bij de Kaapse Bossen met het mooie en gezellige theehuis St. Helenaheuvel. Lees daar meer over in dit artikel. In de buurt daarvan vind je de bijzondere uitkijktoren De Kaap. Bij mooi weer kun je zelfs de Domtoren in hartje Utrecht zien vanaf de toren. Kijk voor meer informatie op de website.

10x de mooiste Nationale Parken in Nederland, Zuid-Kennemerland, Utrechtse Heuvelrug De Kaap
10x de mooiste Nationale Parken in Nederland, Zuid-Kennemerland, Utrechtse Heuvelrug De Kaap

Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen

Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen wordt ook wel de Brabantse sahara genoemd. Niet zo gek, want je vindt hier grote zandvlaktes, maar ook heide en bossen. Leuk weetje: de zandvlaktes zijn ontstaan door de poolwinden in de laatste ijstijd.

Het huidige natuurgebied De Loonse en Drunense Duinen ligt op een hoge zandrug en hier vind je één van de meest uitgestrekte stuifzandgebieden van West-Europa. Deze Brabantse Sahara heeft dertig vierkante kilometer stuifzand dat nog steeds vrij rond kan waaien en wat vrij toegankelijk is om in te wandelen en doorheen te fietsen. Met de hond naar de Loonse en Drunense Duinen? Lees dit artikel. Kijk voor meer informatie over Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen op de website.

Lees ook: 10x wandelen door de mooiste natuur in Noord-Brabant

10x de mooiste Nationale Parken in Nederland, Dwingelderveld, Loonse Drunense duinen
10x de mooiste Nationale Parken in Nederland, Dwingelderveld, Loonse Drunense duinen

Nationaal Park Drents-Friese Wold

Op de grens van Zuidwest-Drenthe en Zuidoost-Friesland, ligt ook één van de mooiste Nationale Parken van Nederland: het Nationaal Park Drents-Friese Wold. Het is ook één van de grootste natuurgebieden van Nederland.

In 2000 werd ruim 6000 hectare bos, heide, stuifzand en beekdalgraslanden aangewezen als Nationaal Park. Het Drents-Friese Wold behoort tot de mooiste en belangrijkste natuurgebieden van Europa en is daarom aangewezen als Natura2000 gebied. Er is ook een hondenlosloopgebied dat ik heb getest, lees daar hier meer over. Waanzinnig toch? Kijk voor meer informatie op de website.

Lees ook: 10x leuke B&B’s in Drenthe

10x de mooiste Nationale Parken in Nederland, Dwingelderveld, Drents-Friese Wold
10x de mooiste Nationale Parken in Nederland, Dwingelderveld, Drents-Friese Wold

Nationaal Park De Biesbosch

En tot slot mag Nationaal Park De Biesbosch niet ontbreken in de lijst mooiste Nationale Parken van Nederland. Het is een beschermd natuurgebied vlak bij Dordrecht en het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa! Dat houdt bijvoorbeeld in dat je er veel wilgenvloedbossen en kreken vindt.

Terwijl je hier bent en van de natuur geniet vergeet je bijna dat je in Nederland bent, zó bijzonder en anders ziet het er hier uit. Je kunt er wandelen en fietsen, maar ook rondvaren in een bootje en zo vanaf het water dit natuurgebied verkennen. Let op: misschien zie je wel een bever! Kijk voor meer informatie op de website.

2 comments

Audrey 19/03/2020 - 10:55

Ooo, je hebt een kooilkerhondje! Superleuk! Die van mij wordt hopelijk ergens dit jaar geboren.

Ik ben ook heel erg dol op Nationaal Park De meinweg

Reply
Nathalie 19/03/2020 - 17:28

Wat leuk dat je ook van plan bent een kooikerhondje te nemen. De Meinweg ken ik nog niet, ik ga eens kijken.

Reply

Laat een reactie achter

©2024 Map of Joy – All Rights Reserved.