Home Kroatië 5x de mooiste natuurparken in Kroatië [en wat je er kunt doen]

5x de mooiste natuurparken in Kroatië [en wat je er kunt doen]

door: Nathalie
Gepubliceerd: Updated:

Wil je tijdens je vakantie in Kroatië graag meer van de overweldigende natuur zien die dit land te bieden heeft? Er zijn veel bijzondere, natuurrijke parels, maar in dit artikel vind je 5x de mooiste natuurparken in Kroatië [en wat je er kunt doen]. Van wandelen in de bergen en zwemmen bij een waterval tot een diepe grot ontdekken.

Sjeverni Velebit

Ongeveer halverwege Kroatië, niet ver van de kust bij Starigrad ligt natuurpark Sjeverni Velebit. Dit mooie natuurpark in Kroatië is met zijn botanische reservaten een paradijs voor plantenliefhebbers.

Ook als je van wandelen houdt is natuurpark Sjeverni Velebit een heerlijke plek om tijdens je vakantie in Kroatië te bezoeken. Er is voor elk type wandelaar wel een route te vinden. Denk aan ongerepte wildernisgebieden waar je je ogen uitkijkt. Het Premužić pad is maar liefst 57 km lang en loopt door het mooiste deel van het park. Het wandelpad biedt mijlenver uitzicht over de Adriatische Zee en de eilanden en is goed te bewandelen, doordat er geen grote hoogteverschillen zijn.

Ook de moeite waard: een bezoek aan de diepste grot van Zuidoost-Europa, de Lukina Jama grot. Deze is wel 1392 meter diep! Goed om te weten: natuurpark Sjeverni Velebit is geopend van mei tot oktober of november. Entree kost ongeveer 6 euro voor 3 dagen. Bekijk deze website voor meer informatie.

Lees ook: Rondreis Kroatië en Montenegro [reisverslag met tips]

5x de mooiste natuurparken in Kroatië [en wat je er kunt doen], Velebit
Fotocredit: Luka Tambaca
5x de mooiste natuurparken in Kroatië [en wat je er kunt doen], Velebit
Fotocredit: Luka Tambaca

Medvednica

De Medvednica (ook wel de groene oase van Zagreb genoemd) loopt vanaf het zuidwesten naar het noordoosten als een lange ruggengraat met aan beide kanten bosrijke ribben. Tussen die ribben liggen diep ingesneden bosrijke dalen waar over de bodem ontelbaar veel kleine beekjes kabbelen. Prachtig om te zien! Aan de zuidkant lopen ze richting Zagreb en aan de noordkant richting Hrvatsko Zagorje. De hoogste top in het Medvednica-bergmassief is de Sljeme. Die top is 1033 meter hoog en er staan een televisietoren op en een uitkijktoren richting Zagorje.

De dichte bossen van het bergmassief Medvednica vormen de ideale omgeving voor een bergwandeling langs talrijke bergpassen, watervallen, oude mijnen, pittoreske kerken en grotten. Met ondergrondse gangen van meer dan 7 kilometer is Špilja Veternica één van de grootste grotten in Kroatië. Een gids leidt je door de eerste 380 meter van deze grot, waar je berensporen en fossielen van oude schelpen en zee-egels kunt ontdekken.

Verblijven in natuurpark Medvednica? Klik hier voor aanbiedingen van leuke accommodaties.

Lees ook: Rondreis Slovenië en Kroatië [reisverslag]

5x de mooiste natuurparken in Kroatië [en wat je er kunt doen], Medvednica
Fotocredit: Josko Fabri

Krka

Hou je van watervallen? Dan zal natuurpark Krka je overdonderen. De 72,5 kilometer lange rivier Krka ontspringt in de Dinarische bergen en bestaat uit zeven watervallen met kalkstenen terrassen. De populairste waterval is Stradinski Buk, die met een hoogte van 60 meter de hoogste is.

Wat deze watervallen erg bijzonder maakt is dat je erin kunt zwemmen, dus vergeet je zwemkleding niet mee te nemen! Natuurpark Krka is het hele jaar door geopend en is in alle seizoenen een bezoek waard. Natuurpark Krka biedt een aantal (betaalde) rondleidingen met een gids aan. Je kunt je aanmelden als je je toegangskaartje koopt. Kijk op deze website voor meer informatie, daar staan ook de actuele toegangsprijzen, want deze verschillen per seizoen.

Lees ook: Vakantie Kroatie inspiratie: 6x mooie onontdekte plekken in Kroatië

5x de mooiste natuurparken in Kroatië [en wat je er kunt doen], Krka
Fotocredit: Ivo Biocina
5x de mooiste natuurparken in Kroatië [en wat je er kunt doen], Krka
Fotocredit: Domagoj Blazevic

Papuk

Natuurpark Papuk ligt in Slavonië en heeft prachtige, bosrijke bergen die in een halve cirkel om het vruchtbare dal, Zlatna dolina (het Gouden dal), van Požega heen ligt. De hoogste top is 945 meter.

Dit gebergte vormt de ideale setting voor bergbeklimmers, wandelaars en mountainbikers. Naast onder meer vulkanisch gesteente, kun je in de eindeloze bossen zo’n 1200 soorten fauna en flora bewonderen. De vallei Jankovac met beekjes die omringd worden door bloemenweiden en de waterval Jankovački Slap wil je zeker niet missen.

Bijzonder: Papuk is een UNESCO-geopark. Door het hele gebergte zijn nog overblijfselen te zien van de geologische historie van deze gebieden. De rotsen en de fossielen die je kunt zien tonen de gigantische geologische veranderingen in de geschiedenis van de aarde.

Lees ook: De leukste dingen om te doen in Dubrovnik [en handige tips!] en stedentrip Rijeka tips [culturele hoofdstad van Europa in 2020]

5x de mooiste natuurparken in Kroatië [en wat je er kunt doen], Papuk
Fotocredit: Domagoj Sever
5x de mooiste natuurparken in Kroatië [en wat je er kunt doen], Papuk
Fotocredit: Ivo Biocina

Geopark Vis Archipelago

Een oase van rust in het Middellandse Zeegebied is natuurpark Geopark Vis Archipelago. Het eiland Vis en de omliggende eilandjes Biševo, Sveti Andrija, Brusnik, Jabuka en Palagruža vormen met hun unieke locaties en landschappen een belangrijk geologisch erfgoed. Ook dit gebied is niet voor niets uitgeroepen tot Kroatisch UNESCO-geopark.

Ontstaan uit één van de oudste rotsen in de Adriatische Zee en grote zandafzettingen die stammen uit de ijstijd: de oorsprong van dit park gaat ver terug in de tijd, maar de toekenning van het UNESCO label kwam pas in april 2019.

Dit natuurpark omvat meerdere eilanden, waarvan de uit vuurgesteente gemaakte Svetac, Brusnik en Jabuka de bekendste zijn. Samen vormen zij de zogenaamde Vulkaandriehoek bij Vis. Naast eilanden kun je ook grotten bezoeken, zoals de Blue Cave, de Monk Seal Caveen en de Green Cave.

Op zoek naar een leuke, bijzondere, betaalbare accommodatie of camping op het eiland Vis? Klik hier voor aanbiedingen.

Lees ook: Met de auto naar Kroatië [handige tips]

5x de mooiste natuurparken in Kroatië [en wat je er kunt doen], Geopark Vis Archipelago
Fotocredit: Ivo Biocina
5x de mooiste natuurparken in Kroatië [en wat je er kunt doen], Geopark Vis Archipelago
Fotocredit: Ivo Biocina

Meer weten over deze natuurparken en over Kroatië bezoeken? Neem een kijkje op de website https://www.croatia.hr/nl-NL/

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

©2024 Map of Joy – All Rights Reserved.