Home IJsland 23x de allermooiste plekken in IJsland die je gezien wilt hebben

23x de allermooiste plekken in IJsland die je gezien wilt hebben

geschreven door Nathalie
1 Reacties

IJsland staat wat mij betreft met stip bovenaan als het Europese land met de mooiste natuur. Je hebt er watervallen, geisers, bergen, gletsjers, grotten en meer. In dit artikel deel ik 23x de mooiste plekken in IJsland die je gezien wilt hebben. In het zuiden bij de beroemde Golden Circle, maar ook in het noorden en op het schiereiland Snaefellsnes. De plekken zijn met de klok mee, rondom IJsland beschreven.

Geothermisch veld Seltún

Het mooiste geothermische veld in het zuiden van IJsland is wat mij betreft Seltún. Hier kun je modderpoelen en heetwaterbronnen bewonderen en kun je je vergapen aan de prachtige ondergrond die voornamelijk is gekleurd in gele, oranje en rode tinten. Meer weten? Lees ook: doen in IJsland: bezoek Seltún in geothermisch gebied Krýsuvík.

Doen in IJsland: bezoek Krýsuvík-Seltun - Map of Joy
 

Blue Lagoon

Zeg je IJsland, dan zegt iemand anders vrijwel direct Blue Lagoon. Wereldberoemd is deze wellness plek. Het wordt in veel reisgidsen als het paradijs op aarde omschreven. Mooi is het zeker, ook de weg ernaartoe. Denk aan ruige lavarotsen en melkachtig water. Meer weten? Lees mijn eerlijke recensie: doen in IJsland: zwemmen in de Blue Lagoon.

Blue Lagoon, IJsland - Map of Joy

Hraunfossar waterval

De Hraunfossar waterval is onvoorstelbaar mooi. Het is mijn favoriete waterval van heel IJsland. Zeker in de herfst is Hraunfossar oogstrelend. Wat Hraunfossar zo bijzonder maakt is dat het een hele brede waterval is aan de Hvítá rivier. Hij is wel 1 kilometer breed!

Het water van de waterval komt uit de niet-waterdoorlatende laag onder het lavaveld dat je boven de waterval ziet liggen. Hraunfossar betekent dan ook ’lavawatervallen’. Meer weten? Lees ook: IJsland in de herfst: 3x de mooiste watervallen.

Hraunfossar, IJsland in de herfst: 3x de mooiste watervallen - Map of Joy

Ytri-Raudamellur (de basalt columns)

Als je aan komt rijden zie je gelijk dat dit een unieke plek is op het schiereiland Snaefellsnes. Ytri-Raudamellur is als het ware een muur van rechtopstaande, smalle stenen in de vorm van staven. Heel bijzonder om te zien. Pas als je ervoor gaat staan merk je hoe enorm hoog deze basalt columns zijn.

Lees ook: Autorijden in IJsland? Lees deze handige 10 tips!

Ytri-Raudamellur, de basalt columns, Snaefellsnes Ijsland - Map of Joy

Strand Ytri-Tunga

Een strand dat je een beetje het gevoel geeft alsof je aan de Hollandse kust bent, want je loopt ernaartoe door hoog gras en wat lage duinen. Eenmaal op het strand zie je een mooie combinatie van lavazand en normaal zand. De golven beuken hier hard tegen de kustlijn en als je om je heen kijkt zie je bergen met een stralende hoofdrol voor de Snaefellsnes vulkaan die in het Nationaal Park Snæfellsjökull ligt.

Strand Ytri Tunga, Snaefellsnes, IJsland - Map of Joy

Kliffen van Arnastapi

Een kant van IJsland die je niet op veel plekken kunt bewonderen zie je hier in het kleine dorpje Arnastapi op het schiereiland Snaefellsnes. Enorm hoge kliffen waar golven woest tegenaan slaan en waar veel vogels smullen van zeevruchten. Er is een wandelroute aangelegd. Volg deze route en je komt vanzelf langs de meest mooie plekjes. Simpelweg schitterend!

Arnastapi, Snaefellsnes, IJsland - Map of Joy

Berg Kirkjufell en waterval Kirkjufellfoss

De berg Kirkjufell is het icoon van het schiereiland Snaefellsnes. Wat de berg zo bijzonder maakt is de vorm (hij lijkt op een puntige hoed) en het feit dat de Kirkjufellfoss waterval er vlak voor ligt. De autoweg zit ertussen, maar als je bij de waterval gaat staan met je gezicht naar de berg toe zie je de weg niet en vormt het één geheel. Prachtig om te zien.

Kirkjufell & Kirkjufellfoss, Snaefellsnes, Iceland - Map of Joy

Lavaveld in het noorden van Snaefellsnes

Deze mooie plek in IJsland heeft geen naam. Het is een must see, omdat je met een gewone auto dwars door dit prachtige lavaveld heen kunt rijden. Zo zie je plekken van een lavaveld die je elders in IJsland niet kunt zien.

Dat doe je via het aangelegde weggetje 558 in het noorden van het schiereiland. Ik vind dit het meest mooie lavaveld van heel IJsland. Wij hebben hier heel rustig doorheen gereden in ongeveer een uurtje (met heel veel fotostops) en kwamen helemaal niemand tegen! Een cadeautje. Goed om te weten: blijf op de autoweg en ga niet door de lavavelden lopen. Het mos op de rotsen is namelijk zeer kwetsbaar. Meer weten? Lees ook: 10x bezienswaardigheden op Snaefellsnes, IJsland [roadtrip route].

Lavafield, Snaefellsnes, Iceland - Map of Joy

Mývatn meer

Op naar het noorden van IJsland voor de mooiste plekken van IJsland. Het Mývatn meer (vrij vertaald muggenmeer) heeft een oppervlakte van 37 km2. Het mooie gebied is wettelijk beschermd door de regering in IJsland.

In het ondiepe, blauwe meer bevinden zich vijftig kleine eilandjes. Doordat er hier relatief veel zonuren zijn in het noorden van IJsland is het water rijk aan voedingstoffen. Dit trekt veel verschillende vogelsoorten aan, dus als je houdt van het bewonderen van vogels op reis; dan moet je zeker naar het Mývatn meer. Meer weten? Lees ook: de mooiste bezienswaardigheden rond Mývatn [roadtrip route].

Myvatn meer, mooiste bezienswaardigheden rond Mývatn [roadtrip route] - Map of Joy

Dimmuborgir

De volgende mooiste plek in IJsland ligt bij Mývatn en heet Dimmuborgir. Typisch zo’n plek in IJsland die mij wéér versteld deed staan. Want man, wat is de natuur van IJsland toch veelzijdig!

Dimmuborgir is een natuurreservaat dat zich kenmerkt door grillige en grote rotsformaties, ontstaan tijdens vulkanische uitbarstingen ruim 3000 jaar geleden. Je kunt hier een mooie wandeling maken en je verbazen over alle vormen van de rotsen, maar ook over de verschillende struiken en planten die hier groeien. Ik vond wandelen door Dimmuborgir echt sprookjesachtig, helemaal tijdens de herfst als alles gehuld is in herfsttinten.

Dimmuborgir, mooiste bezienswaardigheden rond Mývatn [roadtrip route] - Map of Joy

Víti krater

Een prachtige vulkaankrater bewonderen die gevuld is met helderblauw water? Sla de Víti krater niet over. Deze mooie plek in IJsland bereik je via een kort wandelpad. Je kunt een rondje om de kraterrand lopen. Wat ik vooral bijzonder vind aan de Víti krater is de combinatie van de krater én de omgeving die je ziet als je op de kraterrand staat. Het is net een schilderij. Onwerkelijk mooi.

Viti Krater, mooiste bezienswaardigheden rond Mývatn [roadtrip route] - Map of Joy

Geothermisch gebied Leirhnjúkur

Leirhnjúkur is zo’n mooie plek in IJsland dat ik het lastig te beschrijven vind. Het is een geothermisch gebied waar je kunt wandelen en waar je bijna stijl achterover slaat door de schoonheid ervan. Je ziet sputterende geisers en prachtig blauw gekleurd water en kunt klauteren over lavarotsen langs stomende rotsspleten.

Leirhnjúkur, IJsland - Map of Joy

Vulkanisch Námafjall

Alleen de weg hier naartoe doet al pijn aan je ogen door de schoonheid ervan. Námafjall ligt ten oosten van het Mývatn meer. Je kunt hier makkelijk naartoe rijden en je auto parkeren.

Hier zie je een vlakte met pruttelende modderpoelen en rokende rotsen en spleten van ongekende schoonheid. Het landschap heeft ook waanzinnige kleuren door de bacteriën die in de aanwezige zwavel leven.

Námafjall, mooiste bezienswaardigheden rond Mývatn [roadtrip route] - Map of Joy

Godafoss waterval

De Godafoss waterval in het noorden van IJsland is een plaatje om te zien en wil je absoluut niet missen. Het is absoluut één van de mooiste plekken in IJsland.

Deze zogenaamde ’Godenwaterval’ is een waterval in de rivier Skjalfandafljót. Wat hem zo bijzonder maakt is dat hij maar liefst 30m breed en 12m hoog is. Ook de omgeving van Godafoss is waanzinnig om te zien. Het lavaveld met de naam Ódáðahraun, waar de Skjalfandafljót rivier doorloopt, is 7.000 jaar oud en komt van de schildvulkaan Trolladungja. Met een hoogte van 1468 meter boven de zeespiegel steekt hij bijna 600 meter boven het omliggende Ódáðahraun lavaveld uit.

Godafoss, mooiste bezienswaardigheden rond Mývatn [roadtrip route]

IJzingwekkend Jökulsárlón

Op naar het zuiden van IJsland. Knisperende ijsschotsen, de allermooiste kleur blauw en vrolijke zeehondjes in een omgeving die je doet denken aan een maanlandschap aan zee. Jökulsárlón in IJsland is een droom en echt één van de allermooiste plekken in IJsland.

Jökulsárlón is het bekendste, grootste en diepste gletsermeer in IJsland. Wat het zo bijzonder maakt: je ziet er het hele jaar door ronddrijvende ijsschotsen in allerlei vormen. Bovendien ligt het meer naast de Atlantische Oceaan en staat het daarmee in directe verbinding via een smalle strook.

Je kunt aan de rand van het meer blijven staan en vol verwondering kijken naar al dat schuivende ijs dat langzaam smelt en naar open zee drijft, maar je kunt er ook een boottochten met onder andere een amfibievoertuig boeken. Dat laatste hebben wij gedaan en het was echt geweldig om de gletsers tijdens een boottocht van dichtbij te kunnen bewonderen. Meer weten? Lees ook: doen in IJsland: bezoek Jökulsárlón.

Waterval Skógafoss

De waterval Skógafoss is maar liefst 60 meter hoog en 25 meter breed. Het is de Skógá rivier die over de rand stroomt. Wat zo magisch is aan deze waterval is dat je hem van heel dichtbij kunt bewonderen.

Aan de voet van de waterval (denk aan een regenpak), maar je kunt ook via een trap aan de zijkant een klim naar boven maken en via verschillende uitkijkpunten naar de waterval kijken. Je kunt eenmaal boven zelfs langs de rivier een wandeling maken met geweldig uitzicht richting de zee. Meer weten? Lees ook: doen in IJsland: bezoek waterval Skógafoss.

Lees ook: 19x leuke hotels in het centrum van Reykjavik

Skogafoss waterval, Ijsland - Map of Joy

Waterval Seljalandsfoss

Deze parel vind je in het zuiden van IJsland, direct langs Ringweg 1. Hij is 60 meter hoog en vooral bijzonder omdat er door de jaren heen een open grot achter is ontstaan, waardoor je achter de waterval langs kunt lopen. Een unieke ervaring! Lees ook: doen in IJsland: bezoek de Seljalandsfoss waterval

Gljúfrafoss waterval

Vlakbij de Seljalandsfoss waterval kun je nog een paar andere watervallen zien. De één is makkelijker te vinden dan de ander. Er zijn een aantal watervallen verstopt achter rotsen en kloven, maar de Gljúfrafoss waterval is makkelijker te vinden. Je loopt hiervoor een kloof vol water in. Denk aan een regenpak en neem je camera niet mee, want je wordt helemaal nat.

Lees ook: Planning + route 5-daagse roadtrip Zuid-IJsland

Seljavallalaug zwembad

Zwemmen in een zwembad met natuurlijk verwarmd water? Dat kan in het zuiden van IJsland in het Seljavallalaug zwembad. Als je aan komt lopen is het best een surrealistisch beeld. Een zwembad tussen prachtige, met mos beklede bergen, omringd door verschillende stromende beekjes.

Het zwembad is in 1923 gebouwd door locals die hun kinderen zwemles wilden geven. Het zwemwater komt rechtstreeks uit de bergen en is ongeveer 39 graden. Meer weten? Lees ook: doen in IJsland: Seljavallalaug zwembad.

Seljavallalaug pool, Iceland, travel report - Map of Joy

Gullfoss waterval

Gullfoss is een mooie waterval die uit meerdere niveaus bestaat. Eerst heb je een zogenaamde cascade van kleine watervallen. Vervolgens valt het water ruim 11 meter naar beneden en vlak daarna valt het nog eens zo’n 20 meter in een diepe kloof. Wat een schouwspel! Meer weten? Lees ook: doen in IJsland: bezoek de Gullfoss waterval.

Gullfoss IJsland - Map of Joy

Geothermisch Strokkur

Strokkur is onderdeel van het 6 km2 grote geothermale gebied Haukadalur. Je kent hem vast wel van een foto. Strokkur is een krachtpatser die om de zoveel minuten torenhoog heet water spuit. Soms spuit hij wel tot 30 meter hoogte. Een waanzinnig schouwspel vol water, damp en zwavellucht! Meer weten? Lees ook: doen in IJsland: bezoek Geysir en Strokkur.

Lees ook: Wandelen naar vulkaan Fagradalsfjall op schiereiland Reykjanes

Strokkur IJsland - Map of Joy

Vulkaan Fagradalsfjall op schiereiland Reykjanes

Het kan bijna niemand ontgaan zijn. In het zuidwesten van IJsland, op schiereiland Reykjanes, is op 19 maart 2021 de vulkaan Fagradalsfjall uitgebarsten. Deze nieuwe vulkaan is een kleine uitbarsting en is nog altijd actief! En het meest bijzondere: je kunt ernaartoe wandelen! Lees hier alles wat we nu weten over wandelen naar vulkaan Fagradalsfjall op schiereiland Reykjanes.

Reizen naar IJsland

  • Auto huren? Hiervoor tip ik Sunny Cars. Bij Sunny Cars boek je namelijk altijd all-in, dus inclusief verzekeringen. Zo rij je zorgeloos rond door IJsland.
  • Op zoek naar een accommodatie in IJsland? Zie Booking.com, waar je vaak kunt boeken met gratis annuleren, zodat je reisplannen flexibel blijven.
  • Reisgids IJsland nodig? Neem hier een kijkje voor het aanbod.
  • Goedkoop, leuke activiteiten doen? Als je tickets boekt via Get Your Guide, dan scoor je de beste prijs én kun je kosteloos annuleren tot 24 uur van tevoren. Dat is heel handig als het bijvoorbeeld heel slecht weer wordt of je reisplannen wijzigen.

Disclaimer: in dit artikel staan affiliate links. Het aanklikken hiervan kost jou niks, maar maakt het voor mij mogelijk om Map of Joy te laten groeien en jou van reisinspiratie te kunnen blijven voorzien. Ik ontvang namelijk een kleine commissie als je via zo’n link een boeking maakt/aankoop doet.

1 Reacties

Lennard 19/10/2019 - 15:55

Een mooie en handige artikel over Ijsland. Ijsland staat het meest bekend om haar geisers, maar de landschappen en watervallen zijn ook heel mooi.

Reply

Laat een reactie achter

©2024 Map of Joy – All Rights Reserved.