Home Italië De mooiste plekken van Noord-Sardinië [roadtrip route]

De mooiste plekken van Noord-Sardinië [roadtrip route]

geschreven door Nathalie
2 comments

Een kustlijn met strandjes die niet onder doen aan die van de Caraïben en een binnenland met rollende heuvels zó groen als in een land als Ierland plus eeuwenoude, kleurrijke dorpjes en steden. Het Italiaanse eiland Sardinië biedt een fijne mix aan cultuur en strand. In dit artikel vertel ik je wat de mooiste plekken van Noord-Sardinië zijn in een roadtrip route. Met de klok mee en met een handige plattegrond waarop alles terug te vinden is.

De mooiste plekken van Noord-Sardinië [roadtrip route], plattegrond - Map of Joy

Over Sardinië

Sardinië ligt onder het Franse Corsica, maar een stuk boven het Italiaanse Sicilië en je kunt er met je eigen auto naartoe reizen of -zoals ik deed- vliegen naar Olbia met Transavia Nederland en een auto huren. Hiervoor tip ik Sunny Cars. Ook EasyTerra Autohuur is een fijne partij om een auto bij te huren. EasyTerra Autohuur is een onafhankelijke prijsvergelijker. De prijzen van de bekende autoverhuur bedrijven worden in hun systeem vergeleken, zodat je als consument altijd tegen een gunstig tarief jouw huurauto bij hen kunt boeken.

Ook Alghero en Cagliari hebben een vliegveld. Als je van plan bent om het noorden van Sardinië te ontdekken dan zijn de vliegvelden Alghero en Olbia je beste opties. Sardinië is namelijk behoorlijk groot en de rijafstanden zijn lang. Het is daarom heel verstandig om te kiezen voor een regio en niet het hele eiland als je niet urenlang in de auto wilt zitten.

Beste reistijd is mei-september. Dan heb je het beste weer, maar moet je wel rekening houden met drukte. Ik was er in de derde week van april en het was toen heerlijk rustig. Ik had in een korte week tijd maar één middag regen en het was dagelijks tussen de 16-22 graden. Enige nadeel was wel dat veel restaurantjes nog niet waren geopend.

Bosa

Ik begin met het meest ver weg gelegen stadje Bosa dat in het noordwesten van Sardinië ligt. Het is een must see vanwege de mooie ligging en de kleurrijke huisjes en daardoor zeker één van de mooiste plekken van Noord-Sardinië.

De beste plek om een foto te maken van dit schilderachtige stadje vind je aan de overkant van het water. Vanaf de vlonders waar de bootjes zijn aangelegd heb je mooi uitzicht op de kleurrijke gevels van de huizen aan het water, zie je de Ponte Vecchio en het hoger gelegen kasteel Castello di Bosa dat je kunt bezoeken. Klik hier voor meer informatie daarover.

In Bosa kun je fijn door de eeuwenoude straatjes slenteren, omhoog lopen naar het kasteel voor uitzicht over de stad of neerstrijken op een terrasje en smullen van de Italiaanse keuken.

Je kunt je auto parkeren langs het kanaal aan beide kanten, maar let op; er is niet heel veel plek en bij veel plekken staan borden met een parkeerverbod, vooral bij de Ponte Vecchio. Parkeren is gratis. Kom vroeg in de ochtend of laat in de middag als je zeker wilt zijn van een parkeerplek.

Zoek je een leuke accommodatie in Bosa? Klik hier voor aanbiedingen.

De mooiste plekken van Noord-Sardinië [roadtrip route], Bosa - Map of Joy
De mooiste plekken van Noord-Sardinië [roadtrip route], Bosa - Map of Joy

Kustroute Bosa-Alghero

Als je vanaf Bosa naar Alghero rijdt, doe dit dan langs de kust over de Strada Provinciale 105 Alghero-Bosa. De kustroute van Bosa naar Alghero was mijn favoriete roadtrip route in het noorden van Sardinië. Aan de linkerkant zie je grillige rotsen en kliffen en mooi helderblauw zeewater en aan de rechterkant word je verrast door imposante bergen en mooie struiken, planten en bloemen.

Je rijdt deze kustroute in ongeveer een uur. Onderweg zijn er enkele punten waar je kunt stoppen voor een foto. Ook is er een mooi strand: Spiaggia de Poglina, zeer de moeite waard om te zonnen en te zwemmen.

Lees ook: Zo haal je Italië in huis: 20 tips!

De mooiste plekken van Noord-Sardinië [roadtrip route] - Map of Joy

Alghero

Alghero is één van mooiste plekken van Noord-Sardinië aan zee. Je kunt wandelen door de oude stad, die nog steeds wordt omringd door eeuwenoude stadsmuren en je vergapen aan de oude architectuur. Sla zeker de oude verdedigingstorens aan zee niet over, maar ook de Cattedrale di Santa Maria en de kerk Chiesa San Francesco zijn de moeite waard. En vanaf de terrasjes aan de boulevard heb je ‘s avonds perfect uitzicht op de baai en kun je de zon in de zee zien zakken.

Parkeren in Alghero kun je het beste doen buiten het oude stadcentrum. Ik parkeerde gratis achter de straat bij de supermarkt Eurospin en vanaf hier loop je binnen 10 minuten naar de mooie oude straatjes die Alghero rijk is.

Zoek je een leuke accommodatie in Alghero? Klik hier voor aanbiedingen.

De mooiste plekken van Noord-Sardinië [roadtrip route], Alghero - Map of Joy
De mooiste plekken van Noord-Sardinië [roadtrip route], Alghero - Map of Joy

Grotten van Nettuni (Neptunis) en natuurgebied Porto Conte NP

Vanaf Alghero kun je makkelijk de grotten van Nettuni (Neptunis) bezoeken. Ik heb deze toeristische trekpleister overgeslagen, omdat ik er gemengde verhalen over hoorde. De één vindt het een echte aanrader, de ander vindt het een tegenvaller. Ik wilde hem toch even noemen, omdat jij er misschien wel graag naartoe wilt. Zie deze website voor meer informatie.

Je kunt er ook voor kiezen om te wandelen in het Porto Conte NP. Het is een beschermd, mooi Sardantijns landschap met bos en kustlijn. Als je geluk hebt spot je een hert, slang, konijn, schildpad, vos of ander dier dat graag vertoeft in dit gebied.

Vaak heb je geen schaduw dus denk eraan om zonnebrandcrème en water mee te nemen. Ook stevige schoenen zijn handig. Je betaalt entree aan een boswachter. Let op: het park sluit in het laagseizoen om 16 uur en in het hoogseizoen om 17 uur. Kijk op deze website voor meer informatie.

Lees ook: De mooiste plekken van Noord-Sicilië [roadtrip route]

Strand Stintino

Het allermooiste strand van Sardinië is volgens velen Spiaggia della Pelossa bij Stintino. Het water is hier helderblauw en het zand hagelwit. Doordat het op een uitgestrekt stukje land ligt dat maar aan één stuk is verbonden met het vaste land heb je hier volop zon en zee plezier.

Lees ook: 13x de allermooiste stranden in Noord-Sardinië

Basilicia della Santissima Trinita di Saccargia

Als je van Alghero richting rijdt Castelsardo rijdt via het binnenland, dan is het een aanrader om een stop te maken in Codrongianos bij de Basilicia della Santissima Trinita di Saccargia (Basiliek van Saccargia). Een hele mond vol voor het benoemen van een mooie middeleeuwse kerk in een landelijk landschap die je nog van binnen en van buiten kunt bewonderen.

Als je van historische architectuur houdt zul deze kerk prachtig vinden. Parkeren is gratis en kan direct voor de deur en entree tot de kerk kost een kleine bijdrage (ik dacht € 2,- per persoon). Zie deze website voor meer informatie.

De mooiste plekken van Noord-Sardinië [roadtrip route] - Basilicia della Santissima Trinita di Saccargia - Map of Joy

Castelsardo

Een ansichtkaartplaatje schieten? Dat doe je in Castelsardo. Absoluut één van de mooiste plekken van Noord-Sardinië aan zee waar de kleurrijke huisjes je tegemoet stralen als je aan komt rijden. Het leukste gedeelte van Castelsardo ligt rondom het kasteel, hoog bovenop de heuvel.

Rij met je auto niet naar het kasteel toe, want dan kom je in een hele dure ZTL-zone terecht. Je kunt je auto gratis parkeren in de straten onderaan de heuvel, let er wel op dat op sommige stukken een parkeerverbod geldt.

Het oude gedeelte waar het kasteel in ligt (een kleine klim naar boven) bestaat uit een wirwar van straatjes en steegjes. Het is erg leuk om hier zonder plan doorheen te struinen en je te laten verrassen. Er zijn enkele restaurantjes, maar de meeste plekjes om te eten en drinken vind je buiten de kasteelmuren. Tip: drink espresso met de locals bij Café de Paris.

Zoek je een leuke accommodatie in Castelsardo? Klik hier voor aanbiedingen.

De mooiste plekken van Noord-Sardinië [roadtrip route], Castelsardo - Map of Joy
De mooiste plekken van Noord-Sardinië [roadtrip route], Castelsardo - Map of Joy

Costa Paradiso

De kustlijn is hier erg mooi. Aan de Costa Paradiso heeft het strand en de rotsen een bijzondere rossige kleur. Grootste troef: je kunt hier in de avond bij een restaurant zitten (bijvoorbeeld bij Antica Osteria) en de zon in de zee zien zakken. Ook fijn: wandelen langs bijzondere rotsen en zwemmen en zonnen op het strandje Li Cossi.

De mooiste plekken van Noord-Sardinië [roadtrip route], Costa Paradiso - Map of Joy
De mooiste plekken van Noord-Sardinië [roadtrip route], Costa Paradiso - Map of Joy

Capo Testa

Een bijzonder natuurfenomeen bewonderen? Eén van de mooiste plekken van Noord-Sardinië is Capo Testa. Het ligt op het uiterste noordelijk gelegen puntje van het eiland en bestaat uit lichtgekleurde rotsen in allerlei bijzondere vormen. Uitgesleten door de jaren heen door de wind. Je kunt hier een klein wandelingetje maken en zo de mooiste rotspartijen bewonderen.

Je moet wel weten hoe je hier moet komen, anders vind je het waarschijnlijk niet. Volg deze route: Navigeer naar Santa Teresa Gallura en volg de boorden naar Capo Testa. Rij voorbij de Istmo strandjes en rij rechtsaf de straat in die omhoog loopt. Eenmaal boven zie je aan je rechterkant een bordje ‘Hotel Ristorante Bocche Bonifacio’.

Pak dit kleine straatje en rij een zandweggetje op naar links. Dit is een kort doodlopend weggetje waar je aan het einde kunt parkeren. Wandel dan het kleine ‘olifantenpaadje’ in om naar de rotsen te komen. Het is geen officieel wandelpad, maar wel de enige manier om Capo Testa te zien. Je moet goed ter been zijn, want je moet klauteren over enkele stenen. Als je met kinderen reist zou ik dit wandelingetje alleen maken met kinderen vanaf een jaar of 8.

Leuk om te weten over strand Istmo (dat je onderweg in de auto gepasseerd bent). Dit strandje bestaat uit twee delen die gesplitst worden door de brug waar je overheen rijdt. Het fijne is dat er altijd één strand uit de wind ligt door de bijzondere ligging.

De mooiste plekken van Noord-Sardinië [roadtrip route], Capo Testa - Map of Joy
De mooiste plekken van Noord-Sardinië [roadtrip route], Capo Testa - Map of Joy
De mooiste plekken van Noord-Sardinië [roadtrip route], Capo Testa - Map of Joy

Santa Teresa Gallura

Het dorpje Santa Teresa Gallura is klein maar fijn. Je kunt er winkelen, koffie drinken en ergens je tanden in een lekkere pizza zetten. Het heeft geen bijzondere bezienswaardigheden, maar het is gezellig en vrij rustig en ziet er door de kleurrijke straten leuk uit en is daardoor toch de moeite waard om te bezoeken of te verblijven.

Zoek je een leuke accommodatie in Santa Teresa Gallura? Klik hier voor aanbiedingen.

Binnenlandroute van Santa Teresa Gallura naar Luogosanto

Wil je een stukje van het binnenland van Noord-Sardinië zien? Rij dan van Santa Teresa Gallura naar Luogosanto. Er is maar één weg, dus kan niet missen dat je de goeie pakt. Ik vond het een bijzonder mooi landweggetje dat je de glooiende heuvels van het binnenland, vaak vol met schapen, goed laat zien. Pas wel op voor wilde zwijnen, want die komen hier veel voor.

De mooiste plekken van Noord-Sardinië [roadtrip route] - Map of Joy

Luogosanto

Verblijven in het binnenland in Noord-Sardinië? Ik raad het dorpje Luogosanto aan. Het is niet groot, maar het biedt alles wat je nodig hebt en wordt omringd door mooie natuur. Je vindt er winkels en restaurants en het heeft een paar mooie straatjes. Klik hier voor aanbiedingen van accommodaties in Luogosanto.

De mooiste plekken van Noord-Sardinië [roadtrip route] - Map of Joy

Ik verbleef net buiten het dorpje in de heuvels in La Casedda. Een gerestaureerd oud landhuis met mooie authentieke details. Het heeft drie slaapkamers (voor 5 personen) en twee badkamers, een keuken, woonkamer en een zithoek met openhaard. De tuin is mooi aangelegd en je hebt 180 graden uitzicht op de vallei. Als de avond valt kun je sterren kijken. Klik hier voor meer informatie en/of om te boeken.

De mooiste plekken van Noord-Sardinië [roadtrip route], La Casedda - Map of Joy

Porto Pollo wandeling

Wil je een bijzondere wandeling maken in Noord-Sardinië? Een local tipte mij een hike op een oud militair terrein in de buurt van Palau. Je loopt langs kleine baaitjes en komt uit op een strand met duinen. Het is in totaal een wandeling van ongeveer 30 minuten heen en 30 minuten terug.

De route: rij richting Palau, maar pak 5 km voor Palau de afslag naar Porto Pollo. Sla na 1 km rechtsaf en sla na 700 meter linksaf een zandweg op. Na 1 km sla je rechtsaf op een kleine rotonde en bij het volgende stopbord kun je de auto parkeren en zie je een informatiebord staan met daarop uitleg over de wandeling en de plek.

Porto Pollo zelf kun je ook nog bezoeken. Het is een geliefde plek van wind- en kitesurfers. Of rij door naar Palau.

Palau

Ook Palau is een redelijk klein dorp, maar door de ligging erg populair bij toeristen. Er is niet veel te zien of te doen, maar Palau is een makkelijke uitvalsbasis naar andere dorpjes, steden en stranden. Ook de overtocht naar La Maddalena vertrekt vanuit Palau. In Palau kun je ook leuk uit eten en een beetje winkelen.

Zoek je een leuke accommodatie in Palau? Klik hier voor aanbiedingen.

La Maddalena en Caprera

Een dagtocht naar twee mooie natuurrijke eilanden waar je ook nog een leuke stad kunt bezoeken? Maak een dagtocht naar La Maddalena en Caprera. In de haven van Palau kun je een ticket kopen voor jezelf en je auto. Er zijn verschillende aanbieders.

Je komt aan in La Maddalena stad. Hier vind je veel restaurantjes, kun je een beetje winkelen en kun je de haventjes bewonderen met allerlei bootjes.

Vanuit La Maddalena stad rij je zo de brug over naar het eiland Caprera. Een natuurrijk paradijsje met veel strandjes. Met de auto kun je niet overal komen, maar lopend bereik je de strandjes met gemak. Het maakt niet uit waar je heen gaat, het water is blauwer dan blauw en het is relatief rustig.

Op La Maddalena is het een aanrader om een rondje om het eiland te rijden. Je ziet ook hier enkele bloedmooie baaien en stranden, vooral de westkust is oogstrelend. Ik had hier een zwijn met drie jongen vlak voor mijn auto, dus pas goed op en rij niet te hard.

Lees ook mijn artikel: dagtrip La Maddalena en Caprera met de auto [alles wat je wilt weten].

De mooiste plekken van Noord-Sardinië [roadtrip route], Caprera - Map of Joy
Caprera.
De mooiste plekken van Noord-Sardinië [roadtrip route], Caprera - Map of Joy
Caprera.
De mooiste plekken van Noord-Sardinië [roadtrip route], La Maddalena - Map of Joy
La Maddalena.
De mooiste plekken van Noord-Sardinië [roadtrip route], La Maddalena - Map of Joy
La Maddalena.
De mooiste plekken van Noord-Sardinië [roadtrip route], La Maddalena - Map of Joy
Maddalena stad.

Porto Cervo

Het Saint Tropez van Sardinië is Porto Cervo. Een jetset stadje met dure winkels waar het zien en gezien worden is. Als je dit leuk vindt is het absoluut een bezoek waard. Ik ben er niet geweest, maar omdat het zo populair is heb ik Porto Cervo wel in deze roadtrip route door Noord-Sardinië opgenomen.

Strand Spiaggia Cala Granu

Vanuit Porto Cervo liggen mooie strandjes op steenworp afstand. Het meest geliefd is Spiaggia Cala Granu. Het heeft de vorm van een halve maan en de zee begint eerst ondiep en wordt dieper naarmate je verder de zee in gaat. Ook hier is het water weer alle tinten blauw. Prachtig!

Strand Spiaggia di Punta Est

Iets verder naar het zuiden is Spiaggia di Punta Est; een strand waar iedereen op slag verliefd op wordt. Ik had pech, want toen ik er was regende het en was het mistig, maar op een mooie dag kun je hier genieten van intens blauw zeewater dat je doet denken aan de Caraïben en een mooi wit zandstrand. Let op: de weg hier naartoe (het laatste stuk) is een zandweg met hier en daar kuilen. Te doen met een gewone auto, maar wel voorzichtig rijden.

Strand Cala Brandinchi

Dit strandje ligt ietsje verderop en is een favoriet van mij. Het is redelijk lang, je hebt er mooie duinen, het zand is wit en het water prachtig blauw. Cala Brandinchi beschikt over een grote parkeerplaats waar je gratis kunt staan. Ook is er op het strand een kleine snackbar waar je een broodje, ijs, koffie en frisdrank kunt halen.

De mooiste plekken van Noord-Sardinië [roadtrip route], Cala Brandinchi - Map of Joy

Strand La Cinta

Tot slot het strand La Cinta. Dit is ook een geweldige plek om kite- en windsurfers aan het werk te zien. Het brede, lange strand en de woeste golven lenen zich daar perfect voor. Een schouwspel! Ook hier is een grote parkeerplaats en er is een toiletgebouw.

De mooiste plekken van Noord-Sardinië [roadtrip route], La Cinta - Map of Joy

Auto huren op Sardinië

Voor het huren van een auto tip ik Sunny Cars. Ik haalde een vrijwel nieuwe huurauto op bij het vliegveld van Olbia en leverde hem daar ook weer in. Wat ik zo enorm fijn vind aan een huurauto van Sunny Cars is dat je heerlijk zorgeloos kunt rondrijden, want alles is inclusief. Je hebt geen stress over het afsluiten van extra verzekeringen ja of nee, Sunny Cars benadrukt zelfs dat je je geen verzekeringen moet laten aanpraten bij het ophalen van de auto.

Bovendien had ik een premium pakket erbij geboekt, wat je voordelen oplevert als: een auto niet ouder dan 1 jaar en voorrang bij het inchecken. Binnen een mum van tijd start je aan je roadtrip! Lees dit artikel als je alles wilt weten over auto huren in het buitenland.

Goed om te weten: rijden naar de genoemde plekken is niet moeilijk. Ik heb zowel in het binnenland als aan de kust en op de eilanden gereden met een gewone auto en dat ging prima. Af en toe moet je opletten op gaten of kuilen in de weg. Ook staat alles goed aangegeven.

Lees ook:
Doen vanuit Napels: rijden langs de Amalfikust
Cinque Terre: 5x handige tips en wat te doen
5x de meest bijzondere dorpjes aan het Gardameer, Italië
6x de mooiste steden en dorpjes in Toscane die je gezien wilt hebben
9x de leukste wijken in Rome

Disclaimer: af en toe maak ik gebruik van affiliate of gesponsorde links. Het aanklikken hiervan kost jou niks, maar maakt het voor mij mogelijk om Map of Joy te laten groeien en jou van reisinspiratie te kunnen blijven voorzien.

2 comments

Van Daele Mireille 01/06/2024 - 20:49

Wij vertrekken 8/06 naar Olbia.
Zouden liever een scooter 125cc huren dan een auto.
Geeft je een vrijer gevoel.
Is dit haalbaar?
Vind jou blog heel interessant!

Reply
Nathalie 03/06/2024 - 12:45

Wat leuk, fijne vakantie alvast! Ik heb daar geen ervaringen mee, dus kan helaas geen advies geven.

Reply

Laat een reactie achter

©2024 Map of Joy – All Rights Reserved.