Home Italië De mooiste plekken van Noord-Sicilië [roadtrip route]

De mooiste plekken van Noord-Sicilië [roadtrip route]

geschreven door Nathalie
0 Reacties

Het eiland Sicilië is een veelzijdige Italiaanse parel. Er zijn geweldige steden, zoals het historische Erice waar je je in de middeleeuwen waant, het stoere, grote Palermo en het knusse Taormina waar je heerlijk kunt flaneren aan zee. Ook de stranden zijn om in te lijsten en overal vind je restaurants met verrukkelijke verse vis op de kaart. In dit artikel de mooiste plekken van Noord-Sicilië [roadtrip route].

De mooiste plekken van Noord-Sicilië [roadtrip route] plattegrond - Map of Joy

Trapani

Je kunt je roadtrip door Noord-Sicilië starten in de kleine havenstad Trapani, wat ik ook deed. De meesten die hier met het vliegtuig aankomen reizen direct verder. Toch is de stad Trapani (gelegen in de gelijknamige regio) de moeite waard om een dagje te verkennen.

Het heeft mooie architectuur, een fijne sfeer en veel leuke restaurantjes. Wist jij dat Trapani de plek is van de Siciliaanse tonijnvangst? Het is dan ook een must om hier ergens neer te strijken voor een verse tonijn.

Het fijne aan Trapani is dat je alles makkelijk lopend kunt verkennen. Je kunt slenteren door de oude Joodse wijk, met het Palazzo della Giudecca, maar ook door de kleine straatjes in de wijk Casalicchio. Dit is één van de oudste delen van de stad.

Het Palazzo Cavarretta is het bekendste bouwwerk van de stad. Ook de zoutvelden en de bijbehorende molens aan de rand de havenstad wil je gezien hebben. Op zoek naar een leuke accommodatie in Trapani? Klik hier voor aanbiedingen.

De mooiste plekken van Noord-Sicilië [roadtrip route] - Map of Joy

Erice

Hoog op een heuvel op enkele kilometers afstand van de stad Trapani vind je Erice. Absoluut één van de mooiste plekken van Noord-Sicilië! Alsof je een sprookjesboek binnenwandelt. Het is een middeleeuws vestingstadje dat er oogstrelend uitziet en het uitzicht vanaf hier is ook geweldig.

Het meest imposante bouwwerk is het Castello di Venere en de bijbehorende tuinen Giardini del Balio. Vanaf hier kun je bij mooi weer mijlenver over Sicilië kijken.

Goed om te weten: je kunt met de auto naar Erice rijden, maar ook een kabelbaan pakken in de stad Trapani. De kabelbaan tussen Trapani en Erice overbrugt een hoogte van 751 meter. Het dalstation van de kabelbaan is Casa Santa in een buitenwijk van Trapani (ga hier met de auto, openbaar vervoer of een taxi heen, want het is redelijk ver lopen). In Erice kom je uit net buiten de oude stadsmuren uit.

De mooiste plekken van Noord-Sicilië [roadtrip route], Erice - Map of Joy
De mooiste plekken van Noord-Sicilië [roadtrip route], Erice - Map of Joy
De mooiste plekken van Noord-Sicilië [roadtrip route], Erice - Map of Joy

San Vito Lo Capo

Eén van de mooiste stranden van Noord-Sicilië is die in de levendige badplaats San Vito Lo Capo. Het ligt ongeveer 40 km van Trapani en is met de auto of bus vanuit Trapani goed bereikbaar. Hier waan je je op een Carabisch eiland, zó blauw is het water en mooi is het strand.

Het stadje heeft een mooie boulevard en je vindt er leuke winkeltjes en restaurants en een kleine jachthaven.

Zingaro natuurreservaat

Toe aan een wandeling door mooie natuur? Vlak bij San Vito Lo Capo vind je het Zingaro natuurreservaat. Een bergachtig gebied met uitzicht op zee. Denk aan rotsen, heuvels, mooie baaien en allerlei soorten planten.

Er is een Noord en een Zuidingang. Vanaf San Vito Lo Capo is de Noord ingang 12 kilometer rijden. Deze ingang is niet te bereiken per openbaar vervoer. De Zuidingang (de hoofdingang) ligt op ongeveer 1 kilometer van het plaatsje Scopello.

Je kunt een wandeling maken van noord naar zuid en weer terug, maar onderweg ook een andere route pakken. Bij de entree van het park zijn wandelkaarten verkrijgbaar. Een entreeticket kost € 5,-. Absoluut de moeite waard als je houdt van bijzondere natuur en prachtige vergezichten!

De mooiste plekken van Noord-Sicilië [roadtrip route], Zingaro natuurreservaat - Map of Joy

Castellammare del Golfo

Eén van de mooiste plekken van Noord-Sicilië aan de kust is Castellammare del Golfo. Het was vroeger de haven voor onder andere Erice en werd later een Arabische vestingstad. Deze invloeden zie je terug in de architectuur.

In de sfeervolle haven kun je niet om het castello (kasteel) heen, dat overal bovenuit pronkt en je gratis kunt bezoeken (er is ook een klein museum). Leuk om te zien: in de vroege ochtend zie je hier de vissers in hun witblauwe bootjes stappen richting zee. Ook hier is dan ook weer een must om verse vis te bestellen tijdens het diner.

Tijdens het hoogseizoen wordt in de avond het gebied rond de haven afgesloten voor verkeer en kun je gezellig van het ene naar het andere barretje, café en/of restaurant hoppen.

De mooiste plekken van Noord-Sicilië [roadtrip route], Castellammare del Golfo - Map of Joy
De mooiste plekken van Noord-Sicilië [roadtrip route], Castellammare del Golfo - Map of Joy

Palermo

Deze stad ken je ongetwijfeld wel van naam. Palermo heeft een rijke historie en vele bezienswaardigheden. Het is behoorlijk groot, dus als je Palermo gaat bezoeken is het handig om van tevoren te kijken naar wat je precies wilt zien en doen in Palermo en binnen hoeveel tijd.

Ik vond de Kathedraal van Palermo erg mooi. Hier zie je duidelijk een mix van alle invloeden op de stad door de eeuwen heen. Arabisch, Gotisch, Renaissance; Palermo was lang in handen van de Romeinen, maar ook van de Arabieren en is later zelfs de hoofdstad van het koninkrijk van de Noormannen geweest.

Ook in de bouwstijl van de straatjes en kerken in de binnenstad zie je deze invloeden terug. Vooral rond het Piazza della Vittoria zijn veel bezienswaardigheden te vinden, zoals het Palazzo dei Normanni (het paleis).

Dit paleis dateert uit de 11e en 12e eeuw en is vooral in de renaissance stijl gebouwd, maar je ziet ook sporen die afkomstig zijn uit de middeleeuwse Arabisch-Normandische kunststijl. Het Palazzo dei Normanni is tegen betaling deels toegankelijk voor publiek. Op de begane grond kun je ook de Koninklijke kapel ‘Capella Palatina’ zien. Entree is € 4,-. Zie de website voor meer informatie.

Een bezoek aan de lokale markt vind ik ook een aanrader. Denk aan een klein pleintje vol kraampjes, waar iedereen zijn waren aanprijst en waar ondertussen mensen op scooters, marktkooplui met karren vol eten en drommen mensen om elkaar heen kronkelen. Een schouwspel dat je echt alleen in Palermo ziet. Je hebt een markt bij Vucciria, Borgo Vecchio, Capo Ballaro en Piazza Perani. Op zoek naar een leuke accommodatie in Palermo? Klik hier voor leuke, voordelige opties.

Leuke excursies in Palermo en/of dagtrips vanuit Palermo maken? Wat dacht je van een wijntour of een privétour door de stad? Klik hier voor leuke opties. Klik hier voor aanbiedingen.

De mooiste plekken van Noord-Sicilië [roadtrip route], Palermo - Map of Joy
De mooiste plekken van Noord-Sicilië [roadtrip route], Palermo - Map of Joy
De mooiste plekken van Noord-Sicilië [roadtrip route], Palermo - Map of Joy

Cefalù

Ook één van de mooiste plekken van Noord-Sicilië: Cefalù. Een schilderachtig stadje waar de huizen uit zee lijken op te rijzen. Het historische centrum, het helderblauwe zeewater en de strandjes maken dit tot een heerlijke plek om te verblijven.

Het meest in het oog springt de grote rots aan de rand van het stadje. Ook de kathedraal en het bijbehorende klooster Il Duomo op de Piazzo Duomo valt op en is een bezoek waard. Deze kathedraal stamt uit de tijd van de overheersing door de Noormannen.

Ook hier staat verse vis overal op de kaart. Een adresje dat je moet bezoeken als je liefhebber bent van Italiaans ijs is Bar Duomo. Beroemd in de omgeving.

Op zoek naar een leuke accommodatie in Cefalù? Klik hier voor aanbiedingen.

Taormina

Als je je roadtrip door Noord-Sicilië niet start in Trapani of Palermo, dan begint hij hier in Taormina. Van alle stadjes vind ik Taormina het meest gezellig. Het is dan ook toeristisch, maar biedt naast leuke winkelstraatjes en barretjes en restaurants ook strand en cultuur.

De belangrijkste straat is de Corso Umberto. Vanaf deze hoofdweg lopen kleine straatjes met trappetjes omhoog en naar beneden. Lekker struinen en kijken waar je neerstrijkt om te smullen van de kaart. Liever de natuur in? Het Peloritani-gebergte is dichtbij.

De badplaats op een grote rots heeft één grote troef: het prachtige amfitheater, oftewel het Teatro Greco (Romana). Dit oorspronkelijke Griekse openluchttheater is later verbouwd door de Romeinen. Vanaf het theater heb je een adembenemend mooi uitzicht over Taormina en haar prachtige omgeving. Het is heel bijzonder om hier rond te lopen. Entree is € 10,-. Zie de website voor meer informatie.

Op zoek naar een leuke accommodatie in Taormina? Kijk hier voor leuke, voordelige opties.

Wil je vanuit Taormina leuke dagtrips maken? Wat dacht je van een boottocht, dagtour naar de Etna of een Godfather tour? Klik hier voor leuke opties.

De mooiste plekken van Noord-Sicilië [roadtrip route], Taormina - Map of Joy
De mooiste plekken van Noord-Sicilië [roadtrip route], Taormina - Map of Joy
De mooiste plekken van Noord-Sicilië [roadtrip route], Taormina - Map of Joy

Etna

In de ban van actieve vulkanen? De Etna is wereldberoemd, doordat deze regelmatig rommelt of zelfs uitbarst. Als de Etna zich rustig houdt kun je zonder problemen met een kabelbaan omhoog en daarna met een excursieauto verder klimmen. Ik vond het fantastisch!

Het mooist aan de reis naar boven is dat je het landschap steeds verder ziet veranderen. Hoe hoger je komt, hoe grijzer. We zijn tot 3 km hoogte geklommen. Het temperatuurverschil is flink vergeleken de ‘begane grond’. Ook waait het er stevig. Met een gids hebben we een korte wandeling langs een paar mild actieve vulkanische plekken gemaakt.

We mochten ook stenen aanraken van de laatste kleine uitbarsting. Die voelde nog steeds warm en verrassend nat aan. Vlak ernaast zat een kleine gletser met ijs. Wat een contrast. Je voelt je heel klein als je je omringd met zo’n natuurkracht.

Wil jij ook een excursie naar de Etna maken? Kijk hier voor verschillende opties, waaronder verzorgde dagtrips vanuit meerdere steden.

De mooiste plekken van Noord-Sicilië [roadtrip route], Etna - Map of Joy
De mooiste plekken van Noord-Sicilië [roadtrip route], Etna - Map of Joy

Hoe kom je op Sicilië?

De grootste luchthavens vind je in Palermo en Catania (aan de oostkust). Het vliegveld van Trapani is een stukje kleiner. Met Transavia Nederland kun je bijvoorbeeld van Amsterdam naar Catania vliegen. Met KLM kun je naar Catania vliegen, maar ook naar Palermo. Klik hier voor aanbiedingen.

Lees ook: De mooiste plekken van Noord-Sardinië [roadtrip route]

Huurauto op Sicilïe

Als je optimaal van al het moois van Sicilië wilt genieten is een huurauto een must. Sicilië is het grootste Mediterraanse eiland en als je van de ene naar de andere kant rijdt kost je dat ongeveer 4 uur. Voor het huren van een auto op Sicilië tip ik Sunny Cars. Bij Sunny Cars boek je namelijk altijd all-in, dus inclusief verzekeringen. Zo rij je zorgeloos rond op Sicilië. Lees ook: auto huren in het buitenland [informatie en tips].

Rijden naar de genoemde plekken is niet moeilijk. De wegen zijn goed te doen met een normale auto en alles staat prima aangegeven. Alleen in Palermo kan het rijden spannend zijn. Wij moesten via allerlei kleine straatjes naar ons hotel rijden en waren toen heel blij toen we zonder krasjes aankwamen.

Lees ook:
Doen vanuit Napels: rijden langs de Amalfikust
Cinque Terre: 5x handige tips en wat te doen
5x de meest bijzondere dorpjes aan het Gardameer, Italië
6x de mooiste steden en dorpjes in Toscane die je gezien wilt hebben
9x de leukste wijken in Rome

Disclaimer: af en toe maak ik gebruik van affiliate of gesponsorde links. Het aanklikken hiervan kost jou niks, maar maakt het voor mij mogelijk om Map of Joy te laten groeien en jou van reisinspiratie te kunnen blijven voorzien.

Laat een reactie achter

©2024 Map of Joy – All Rights Reserved.