Home NederlandGelderland 32x de mooiste plekken op de Veluwe [+ te doen tips]

32x de mooiste plekken op de Veluwe [+ te doen tips]

geschreven door Nathalie
0 Reacties

Bossen, heidevelden, kastelen, knusse dorpjes en Hanzesteden en nog veel meer. De Veluwe heeft ontzettend veel natuur en cultuur te bieden, maar waar moet je zijn voor de meest bijzondere plekjes op de Veluwe? In dit artikel deel ik 32x de mooiste plekken op de Veluwe, voor jong en oud. Stuk voor stuk zelf ontdekt en getest.

Lees ook: Mooiste wandelingen op de Noord-Veluwe

Over de Veluwe

De Veluwe ligt ongeveer in het hart van Nederland in de provincie Gelderland. Je kunt stellen dat het van Putten in het westen tot Hattem in het noorden, Apeldoorn in het oosten en Wageningen in het zuiden loopt.

Het is een enorm beschermd natuurgebied waar de natuur vrij spel heeft. Het is het leefgebied van de zogenaamde “Nederlandse big 5”: het edelhert, het wilde zwijn, het ree, de das en de vos. En nu komt daar de wolf zelfs bij!

Op de Veluwe vind je zandverstuivingen, gevarieerde bossen, enorme heidevelden en meer natuurschoon. Ook kun je er je hart ophalen aan boeiende cultuur, zoals knusse dorpjes, musea en Hanzesteden.

Wild kijken op de Hoge Veluwe [informatie + tips]
Edelherten op de Hoge Veluwe.

Nationaal Park De Hoge Veluwe

Nationaal Park De Hoge Veluwe mag natuurlijk niet in een lijstje mooiste plekken op de Veluwe Nederland ontbreken. Het is een natuurgebied van ongeveer 5400 hectare en het beslaat ongeveer vijf procent van de Veluwe. Het is ook het grootste laaglandnatuurterrein in Noordwest-Europa!

Grootste troef: in Nationaal Park De Hoge Veluwe worden natuur en cultuur moeiteloos met elkaar gemixt. Er is ruimte voor architectuur en beeldende kunst en het wereldberoemde Kröller-Müller Museum maakt deel uit van het park. Ook kun je hier kosteloos een “witte fiets” pakken (er zijn 1800 exemplaren beschikbaar) en zo op twee wielen het natuurgebied verkennen. Aanrader! Kijk voor meer informatie op de website.

Lees ook: Wild kijken op de Hoge Veluwe [informatie + tips]

Wild kijken op de Hoge Veluwe [informatie + tips]
Deze foto maakte ik op een avond in augustus op de Hoge Veluwe.

Kasteel Cannenburch

Het van oorsprong middeleeuwse kasteel Cannenburch ligt in een prachtig oud parkbos met weilanden en vijvers. Het ligt in het Veluwse dorp Vaassen en daardoor kun je het perfect combineren met een heerlijke wandeling of fietstocht.

Het is een statig edelman huis, gebouwd op de ruïne van een middeleeuwse burcht door de Gelderse veldmaarschalk Marten van Rossem. In het kasteel zie je een imposante collectie meubels, porselein en schilderijen.

Bijzonder: er is ook een kasteelwinkel, gevestigd in het Bouwhuis op het voorplein van het kasteel. Je kunt er streekproducten, boeken, bijzondere tuinartikelen, fraaie souvenirs en cadeauartikelen kopen. Voor de kleine ridders en jonkvrouwen die het kasteel bezoeken is een kinderhoek met houten zwaarden, leuke spellen, zachte knuffels en meer leuks.

En voor koffie met iets lekkers of stevige trek kun je neerstijken in Restaurant ’t Koetshuis. Met in de zomer een heerlijk terras én een moestuin in volle bloei, die je zeker ook even gezien wilt hebben. Alles bij elkaar een geweldig middagje uit!

Lees ook: 12x leuke accommodaties op de Veluwe met een hottub of jacuzzi

Hanzestad Hattem

In het uiterste noordelijke puntje van de Veluwe ligt Hattem. Een eeuwenoud Hanzestadje vlak bij Zwolle. Alleen al het zien van de prachtige 14e-eeuwse Dijkpoort met luiken en torentjes maakt een bezoek aan dit stadje de moeite waard.

Je vindt hier geschiedenis, cultuur en natuur op één plek. De historische binnenstad met haar musea, terrasjes en leuke winkels staan garant voor een leuk dagje uit op de Veluwe. Makkelijk te voet te verkennen, sfeervol en authentiek. Meer weten over Hattem? Lees ook het artikel Wat te doen in Hattem? Allerlei tips en bezienswaardigheden

De Ginkelse Heide

De Ginkelse Heide is een natuurreservaat in Ede. Het staat bekend om haar uitgestrekte heidevlaktes, maar het wordt ook afgewikkeld met bos. Hierdoor is het een heerlijk gebied om in te wandelen, fietsen, mountainbiken, vliegeren, paardrijden en meer.

De Ginkelse Heide is ook het leefgebied voor veel edelherten, wilde zwijnen, schapen en reeën. Komt de naam je bekend voor? Tijdens operation “Market Garden” in de Tweede Wereldoorlog landden op de Ginkelse Heide honderden geallieerde parachutisten. Ieder jaar worden deze luchtlandingen in Ede nagespeeld en herdacht tijdens de Airborne-herdenking in september. Meer weten over de Ginkelse Heide? Bekijk deze website.

Lees ook: De mooiste heidegebieden op de Veluwe [en wat je er kunt doen]

Landgoed Oud Groevenbeek

Verstopt in de bossen tussen Putten, Ermelo en Drie vind je het kleine, maar bijzondere landgoed Oud Groevenbeek. Landgoed Oud Groevenbeek heeft een geweldige sfeer. Voor je gevoel waan je je in vervlogen tijden als je naar de oude villa (uit 1908), druivenkas en watertoren kijkt.

Je kunt hier heerlijk wandelen en fietsen langs bossen en heide. Een aanrader is de wandelroute Oud Groevenbeek. In slechts 2.2 kilometer loop je langs het landhuis, de druivenkas, de bossen en de heide. Daarna kun je fijn uitrusten op het terras van het Theehuis. Honden mogen mee aan de lijn. Als je goed op let kun je hier reeën spotten. Zie deze website voor meer info.

De Zandenplas

Een grote waterplas, omringd door bos, met emerald gekleurd water als de zon erop schijnt. Dat klinkt als een plekje in Canada of Zweden, maar je vind het ook op de Veluwe! Bij Nunspeet om precies te zijn. Lees ook: Wat te doen in Nunspeet en omgeving? Allerlei tips en bezienswaardigheden

Middenin de eeuwenoude bossen van de Veluwe ligt dit recreatiegebied. Je kunt hier het hele jaar door heerlijk wandelen of fietsen, maar in de zomer kun je er ook zwemmen. Het biedt een zandstrand, lig- en speelweide en diverse voorzieningen, zoals een kiosk, met groot terras aan het water. Toegang is gratis, alleen als je met de auto komt, betaal je parkeergeld. Klik hier voor meer informatie.

Lees ook: de meest bijzondere Natuurhuisjes op de Veluwe

Het dorpje Hoenderloo

Er zijn veel leuke dorpjes op de Veluwe, maar wat mij betreft is Hoenderloo het mooiste en het leukste dorpje. Het geeft je echt een vakantiegevoel. Het wordt omringd door bossen en weilanden.

Je hebt er een ingang tot het Nationaal Park De Hoge Veluwe, meerdere leuke restaurants (mijn favoriet is Brasserie Délicat) met zonnige terrassen, hotspot Brunch voor koffie met iets lekkers, de prachtige Heldringkerk en ijssalon IJs van Co waar altijd een rij staat, omdat ze loei lekker ijs verkopen.

De Heldrinkerk in Hoenderloo.

De Ugchelse berg

Vanuit Hoenderloo (of op de weg naar Hoenderloo vanaf de A1) vind je de Ugchelse berg. Dit stukje Nederland geeft mij het ultieme buitenland gevoel. Hier waan je je door de hoogteverschillen en oogstrelende natuur echt in Zweden.

Je kunt hier wandelen, fietsen en paardrijden. Heb je een hond? Bij “Het Leesten” vind je een hondenlosloopgebied met een speciale natte neuzenroute. Op de Ugchelse berg ben je makkelijk een volle dag zoet.

Lees ook: hondenlosloopgebied en een natte neuzenroute Het Leesten op mijn andere website Woef Welkom.

mooiste plekken op de veluwe

Kasteel Doorwerth

Kasteel Doorwerth is een stoer, middeleeuws kasteel waar je nog kunt beleven hoe er vroeger op een landgoed werd geleefd. Naast de ingerichte vertrekken, zijn er exposities over de geschiedenis van het kasteel, de jacht en de bosbouw. Absoluut één van de mooiste plekken op de Veluwe.

In Museum Veluwezoom wordt 19e-en 20e-eeuwse schilderkunst getoond. Ook tof: op de stuwwal achter het kasteel ligt een afwisselend heuvellandschap waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen. Een compleet dagje uit voor jong en oud.  

de mooiste kastelen in Nederland die je kunt bezoeken, Kasteel Doorwerth

Het Deelerwoud

In het Deelerwoud vind je uitgestrekte bossen en eindeloze heidevelden in een glooiend landschap. Het is minstens net zo mooi als de Hoge Veluwe of de Veluwezoom, maar dan meestal een stuk rustiger. Hier kun je tijdens een wandel- of fietstocht zomaar oog in oog met een wild zwijn, Schotse Hooglander, damhert of edelhert komen te staan. Klik hier voor meer informatie van Natuurmonumenten.

Nationaal Park Veluwezoom [Landgoed Beekhuizen]

Naast Nationaal Park De Hoge Veluwe vind je het kleinere broertje: Nationaal Park Veluwezoom. Hier ligt ten oosten van Arnhem ruim 5100 hectare bos, heide, zandverstuivingen en enkele statige landgoederen. Dit gebied is fantastisch om te voet te verkennen. Er zijn verschillende wandelroutes uitgezet

Persoonlijke favoriet is Landgoed Beekhuizen en dan specifiek de blauwe paaltjesroute van 4 kilometer. Je wandelt door de meest prachtige stukken bos en af en toe over een bruggetje over een stromend beekje. Ik vind dit stukje Nederland erg op de Belgische Ardennen lijken. Het is heuvelachtig en echt prachtig!

Start- en eindpunt is Woodz. Een leuk bosrestaurant waar je zowel binnen als buiten kunt plaatsnemen voor koffie met lekkers of een lunch of diner. Zie deze site van Natuurmonumenten voor meer info over de wandelroute.

De Dellen en Heerder Sprengen

Op landgoed De Dellen wisselen bos en heide elkaar af. Het landgoed herbergt een rijke historie aan natuur en cultuur. Veel dieren voelen zich hier thuis. Niet zo gek, want De Dellen is onderdeel van de vrije wildbaan van de Noordoost-Veluwe. 

Hier vind je allerlei fauna, van de zandhagedis tot het edelhert. Ook kun je hier de rondtrekkende schaapskudde tegenkomen. Zie deze website met meer informatie over wandelroutes over De Dellen en Heerder Sprengen. Het fijne is dat deze mooie wandelingen over de Noord-Veluwe niet erg lang zijn en daardoor voor iedereen goed te doen zijn. Ze variëren van 3 tot 4.5 kilometer.

Paleis Het Loo

In Nederland hebben we het geluk dat we niet alleen mooie kastelen, maar paleizen hebben. Zo ook Paleis Het Loo, waar de koninklijke familie meer dan 300 jaar woonde en werkte. Het hele jaar door is Paleis het Loo te bezoeken en er is ook buiten het paleis veel leuks te zien en te doen. Er zijn drie verschillende audioroutes waarmee je zelf een paleisroute kunt volgen. Zo komt het paleis echt tot leven.

Achter Paleis het Loo vind je het prachtige Paleispark. Vroeger diende het park als plek voor de koninklijke familie om te ontspannen. Nu mag jij daar genieten van mooie bruggetjes, fraaie sprengen en bijzondere bouwwerken omringd door groen.

Aanrader: combineer een bezoek met een high tea! In de Prins Henrik Garage mag je neerstrijken en word je getrakteerd op rijkelijk belegde broodjes, hartige- en zoete snacks en een uitgebreid assortiment aan thee in combinatie. Zie de website voor meer informatie.

Lees ook: 19x de mooiste kastelen in Nederland die je kunt bezoeken

de mooiste kastelen in Nederland die je kunt bezoeken, Paleis Het Loo

Kroondomein Het Loo

Als je Paleis Het Loo bezoekt, combineer het dan met een bezoek aan Kroondomein Het Loo. Dit is een koninklijk landgoed van 10.500 ha. Kroondomein Het Loo is het grootste aaneengesloten landgoed op de Veluwe en kenmerkt zich door een rijke cultuurhistorie, grote biologische diversiteit en veel mooie landschappen. Treed in de voetsporen van de Koninklijke familie en maak er fantastische wandel- en fietstochten. Meer weten? Bekijk de website.

Het Aardhuispark

Zin in het maken van een mooie wandeling door het Kroondomein het Loo? Ga naar het Aardhuispark. Er staan niet alleen prachtige eeuwenoude bomen in het Aardhuispark, je hebt ook nog eens een grote kans op het spotten van wild.

Je kunt er een korte wandelroute van 3 kilometer volgen (de gele paaltjes). Deze gaat over redelijk vlak terrein en kan wel met een kinderwagen, maar niet met een rolstoel gewandeld worden. Entree kost € 2,- per persoon.

Bij het bezoekerscentrum (het voormalige jachthuis van Willem III) kun je op de 1e etage een expositie zien. Op de begane grond vind je het leuke Eet & Drink Lokaal Nº15 Aardhuis waar je terecht kunt voor koffie met iets lekkers, een ontbijt of een lunch en lekkere snacks en drankjes. Honden zijn overal welkom aan de lijn.  

Hanzestad Harderwijk

Harderwijk is véél meer dan de stad van het dolfinarium. Het is een mooi Hanzestadje waar je fijn doorheen kunt struinen en op mooie dagen lekker aan de boulevard kunt zitten met zicht op het water.  

Niet missen: de historische bezienswaardigheden de Vischpoort, de Grote Kerk, het Stadsmuseum en de Vischmarkt. Of je nu wilt shoppen, genieten op het terras of een wandeling wilt maken langs alle historische bezienswaardigheden; Harderwijk biedt het allemaal. Lees ook het artikel: eten en drinken in Harderwijk bij de leukste plekjes.

De waterval in Loenen

Wist jij dat er een waterval te zien is op de Veluwe? Het is ook nog eens de hoogste waterval van het land. De waterval in Loenen is 15 meter. Bijzonder om te zien, omringd door het eeuwenoude bos in Loenen.

Het water komt uit in het Apeldoorn-Dierenskanaal. De spreng die het water levert, ontspringt in de bossen van het Schalter en bestaat uit twee delen: de Vrijenbergspreng en de Veldhuizerspreng die beide ongeveer 6 kilometer lang zijn.

Het leuke aan de waterval is ook dat er aan weerszijden trappen zijn aangelegd. Je kunt dus naar beneden lopen en de waterval zo in volle glorie zien. Combineer een bezoek aan de waterval met een wandeling door dit prachtige gebied, want door de hoogteverschillen lijkt het op de Belgische Ardennen of het Mullerthal in Luxemburg. Klik hier voor een leuke wandelroute van Natuurmonumenten.

Landgoed Staverden

Bij Ermelo, vind je het prachtige kasteel Staverden. Het is meer dan een mooi kasteel, het is totaalbelevenis. Op het landgoed vind je namelijk ook een brasserie en een bierbrouwerij en je kunt er heerlijk wandelen. Ook de kasteeltuinen en het verblijf van de witte pauwen wil je zeker een keer gezien hebben.

Wat wandelen betreft is Klompenpad Het Speuldepad een aanrader. Deze is wel lang, namelijk 16 kilometer. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om maar een deel ervan te wandelen. Ook kun je kiezen voor de rode, gele en blauwe route van 3 tot 3.5 kilometer lang. Klik hier voor meer informatie.

De tuinen in de zomer, met daarachter de brasserie en de kas van de brasserie.

Tongerense Heide

In het buitengebied van Epe liggen de natuurgebieden Tongerense Heide, Tongerense Veen en Wisselse Veen. Een afwisselend gebied met mooie beken en veel hoogteverschillen op de grens van de hoge droge Veluwe en lage natte gebieden rond Tongeren. Maar het is vooral het heidegebied dat deze plek zo bijzonder maakt.

Op de Tongerense Heide zie je alle vijf de heidesoorten die op de Veluwe voorkomen. Dit zijn dopheide, kraaiheide, struikheide en rode en blauwe bosbes. Het afwisselende gebied is ideaal voor wandelen, fietsen of paardrijden. Er is een parkeerplaats bij het Wisselse Veen en er zijn wandelroutes uitgezet.

Het Wisselse Veen is bijzonder leuk, omdat je er over een houten vlonderpad doorheen kunt lopen. Klik hier voor meer informatie. Zeer fotogeniek plekje!

Het Speulderbos en het Solse Gat

Het Speulderbos (ook wel bekend als het Sprielderbos en het Putterbos, deze zijn onderdeel van elkaar) is volgens velen één van de mooiste bossen van Nederland. Ik kom er ook heel graag, want het is inderdaad prachtig. Terwijl je er wandelt zie je eeuwenoude natuur en cultuur.

Het bijzondere is dat Staatsbosbeheer hier de natuur haar gang laat gaan. En dat is te zien. Je ziet er allerlei bomen in verschillende vormen die lijken te dansen. Daarnaast zie je er bijvoorbeeld ook varens, mos en paddenstoelen. Ook kun je er wild spotten! Als je goed oplet kun je tijdens je wandeling sporen zien van het wild dat in de bossen leeft, vooral wroet-en schuursporen van wilde zwijnen zijn makkelijk te herkennen.

Lees ook het uitgebreide artikel: Wandelen in het Speulderbos: allerlei handige tips en informatie

Niet missen: het Solse Gat. Omringd door de oeroude bomen zie je een groot en mysterieus “gat” (meer een soort kleine vallei) in het landschap. Volgens volksverhalen stond hier vroeger een klooster, waar dingen gebeurden die niet door de beugel konden. Op een dag was het klooster opeens verdwenen in een gat. Meer weten? Klik hier voor een verhaal over de legende.

mooiste plekken op de veluwe
mooiste plekken op de veluwe
Het Solse Gat in het Speulderbos.

Hulshorster Zand

Een andere plek in het noorden van de Veluwe waar ik enorm graag kom: het Hulshorster Zand. Als je over de A28 rijdt kun je er al door de bomen heen een glimp van opvangen, maar als je er wandelt zie je pas echt dat dit zeker één van de mooiste plekken op de Veluwe is.

Het is er vaak heerlijk rustig, ongerept en mooi. Een gigantische zandvlakte, afgewisseld met bomen waar je heerlijk doorheen kunt struinen en een hert kunt tegenkomen. Het gebied wordt beheerd door Natuurmonumenten en wordt ook wel de woestijn van de Veluwe genoemd. Klik hier voor een leuke wandeling van Natuurmonumenten.

Bekijk deze video die ik er maakte in de herfst:

De Posbank

Vooral in augustus gaan foto’s van De Posbank de wereld over. Het glooiende landschap is dan helemaal paars gekleurd door de bloeiende heide. Maar ook tijdens de rest van het jaar is De Posbank één van de mooiste plekken op de Veluwe.

Je wandelt hier namelijk over de toppen en dalen van de heideheuvels. Dit levert onderweg prachtige vergezichten op. Klik hier voor een leuke wandeling van Natuurmonumenten. En de naam De Posbank? Die komt van een stenen bank die in 1918 aan de rand van het Herikhuizerveld is geplaatst op een hoog punt met zeer fraai uitzicht.

Landgoed Heuven

Grenzend aan De Posbank en de Veluwezoom ligt Landgoed Heuven. Bij velen bekend als het gebied achter het bezoekerscentrum in Rheden. Het is een veelzijdig landgoed met oude boerderijen, een koetshuis, glooiingen in het landschap en allerlei planten en dieren.

Heidevelden en bosgebieden wisselen elkaar mooi af. Je kunt hier naar hartenlust wandelen en je verbazen over de pracht van de natuur. Klik hier voor een leuke wandelroute van Natuurmonumenten.

Radio Kootwijk en het Kootwijkerzand (met uitkijktoren De Zandloper)

In het hart van de Veluwe vind je een plek als geen ander. Een uniek groot open gebied van heidevelden en zandverstuivingen: het Kootwijkerzand. Met een oppervlakte van 700 hectare is het Kootwijkerzand de grootste actieve zandverstuiving van West-Europa! Wil je het van grote hoogte bekijken? Beklim dan uitkijktoren De Zandloper.

In het midden van dit adembenemende gebied bevindt zich het monumentale zendstation Radio Kootwijk. Een eyecatcher met een fascinerende geschiedenis. Het is een zendstation dat in de jaren ‘20 van de vorige eeuw werd gebouwd om radiotelegrafisch contact met toenmalig Nederlands-Indië te kunnen maken.

Het lijkt op een tempel, maar ook op een sfinx, wat een heel apart contrast met de omgeving oplevert. Dit moet je ooit gezien hebben. Staatsbosbeheer stelt Radio Kootwijk af en toe open voor bezoekers. Een grote aanrader! Meer weten over Radio Kootwijk en wanneer je het ook vanbinnen kunt bewonderen? Lees ook mijn uitgebreide artikel Radio Kootwijk bezoeken [handige informatie en tips]

Het Vierhouterbos

Niet zo bekend, maar absoluut één van de mooiste plekken van de Veluwe is het Vierhouterbos. Het doet mij denken aan het Speulderbos, maar dan een stuk minder druk! Het is een veelzijdig bos, waar je ook wild kunt spotten. Eigenlijk een tip op de Veluwe die ik niet wil delen, omdat ik er zelf zo graag kom om van de rust, stilte en natuurpracht te genieten.

mooiste plekken op de veluwe

Elspeetse Heide (natuurgebied Stakenberg)

Wandelen of fietsen in een prachtig heidegebied? Kies voor de Elspeetse Heide bij Elspeet. Zéker als je kids hebt, want hier is ook een leuk speelveld voor kinderen én het bijzondere Tijdkijkerpad, aangegeven met rode pijlen.

Je komt onderweg zogenaamde “tijdkijkers” tegen; een soort telescoop met een plaatje erin. Als je door de tijdkijker kijkt ga je terug in de tijd en zie je bijvoorbeeld een mammoet over de heide lopen. Je ontdekt op speelse wijze hoe dit gebied er duizenden jaren geleden uit heeft gezien.

Genieten van mijlenver uitzicht over dit prachtige gebied? Beklim zeker ook even de 20 meter hoge uitkijktoren op de Elspeetse Heide (niet ver van het parkeerterrein). Ook het geluid klinkt vanaf deze hoogte heel bijzonder. Het lijkt wel alsof je alles op de grond extra goed kunt horen. LET OP: de uitkijktoren is op dit moment (augustus 2023) voorlopig gesloten, vanwege houtrot.

Hanzestad Elburg

Misschien is Elburg wel het allermooiste stadje op de Veluwe. De vesting van Elburg, met prachtige wallen, knusse grachten en delen van de oude stadsmuur is werkelijk prachtig. Terwijl je door dit oude Hanzestadje loopt kijk je je ogen uit en er is ook nog eens volop leuks te doen in Elburg. Lees voor meer info het artikel over de leukste bezienswaardigheden en handige tips voor een bezoek aan Elburg (de vesting).

Wat te doen in Elburg? Dit zijn de leukste bezienswaardigheden en handige tips

Het Veluwemeer

Hou je van water en ben je gek op varen? Op de Veluwe kun je terecht op het Veluwemeer voor allerlei vormen van waterpret! Het Veluwemeer is een langwerpig meer dat ontstaan is in 1956, bij de inpoldering van Oost-Flevoland. In het noorden grenst het aan Elburg, in het zuiden aan Harderwijk.

Langs het Veluwemeer zijn er veel mogelijkheden voor water- en strandrecreatie. Ook ligt er een aantal campings en jachthavens langs het water. Het Veluwemeer maakt deel uit van de recreatieve Randmerenroute. Ook bijzonder: het Veluwemeer is ’s winters, als het hard gevroren heeft, het decor van de Veluwemeertocht. 

Het Erkermederstrand aan het Veluwemeer.

Leuvenumsebos

De Leuvenumse bossen bij Ermelo staan garant voor urenlang wandelplezier op één van de mooiste plekken van de Veluwe. Het is een prachtig gebied met oude, statige beuken en een mooie beek. Ook hier vind je altijd sporen van dieren als het edelhert, de ree en het wilde zwijn. Met wat geluk spot je ze zelfs terwijl je er wandelt.

Hier een bijzondere wandeling maken die niet te lang is? Start op de parkeerplaats aan de Poolseweg en sla linksaf over het wildrooster. Volg daarna de blauwe paaltjes. Deze wandelroute van 5.5 kilometer voert je langs de Leuvenumse beek en door de bossen. Honden mogen aangelijnd mee. Klik hier voor meer informatie.

Wezepsche Heide

De Wezepsche Heide is echt een heel bijzonder natuurgebied, want het is een waterwingebied van Vitens. Onderdeel van een stuwwal uit de IJstijd! Er leven allerlei wilde dieren.

Elke keer als ik er wandel verbaas ik me weer over de grote aantallen sporen in het zand. Er leven wilde zwijnen, edelherten en reeën, maar ook de das is meer dan eens gesignaleerd. Kijk vooral ook naar boven, want de havik en de buizerd leeft hier ook.

Het zijn echter vooral de Schotse Hooglanders die hier wonen die een wandeling door dit gebied extra bijzonder maken. Zij grazen het gras tussen de heides weg en eten jonge uitlopers van de hei op, zodat dit niet gemaaid hoeft te worden. Je mag ze bewonderen op afstand (zeker 25 meter).

Kasteel de Essenburgh

Nog een kasteel op de Veluwe dat zeker een bezoekje waard is. Het ligt op een prachtig landgoed in Hierden. Kasteel de Essenburgh is gebouwd in de 17e-eeuw en beschikt over 37 kamers, waaronder enkele kasteelkamers, met uitzicht op de rustieke, Engelse landschapstuin en vijver. En het meest bijzondere: je kunt hier overnachten! Klik hier voor meer informatie en om te boeken.

Niet overnachten, maar wel van het kasteel genieten? Dat kan ook. Niet alleen kun je over het landgoed een leuke wandeling maken (Klompenpad het Heyderpad van 11 km), maar je kunt bij het kasteel ook neerstrijken (binnen of op het terras) voor koffie met gebak, lunch of diner.

Overnachten op de Veluwe

Genieten van al het moois dat de Veluwe te bieden heeft? Dat doe je op en top op een vakantiepark waar het je aan niets ontbreekt. Ontdek hier: de leukste vakantieparken op de Veluwe. Van een verblijf in een tiny house tot een wellness lodge met sauna en uiteraard kun je ook gebruikmaken van alle faciliteiten die het vakantiepark biedt. Welke kies jij?

Liever een andere bijzondere accommodatie op de Veluwe? Denk aan overnachten in een knus boshuisje, luxe boetiekhotel of een stoere glamping tent. Even helemaal weg in eigen land. Bekijk dan het artikel 25x bijzonder overnachten op de Veluwe met allerlei toffe tips!

Genieten van wellness op de Veluwe? Zie het artikel 13x leuke accommodaties op de Veluwe met een hottub of jacuzzi. Dat wordt nog lastig kiezen!

9x bijzonder overnachten op de Veluwe - Map of Joy
Buitenplaats Beekhuizen.

Laat een reactie achter

©2024 Map of Joy – All Rights Reserved.