Home België 23x de mooiste plekken in Wallonië

23x de mooiste plekken in Wallonië

geschreven door Nathalie
0 Reacties

Van prachtige natuur, sprookjesachtige kastelen en idyllische dorpjes tot street art en architecturale pareltjes. In het Belgische Wallonië vind je het allemaal. Maar waar moet je nu precies zijn voor al dit moois? In dit artikel ontdek je 23x de mooiste plekken in Wallonië. Een handig lijstje voor je vakantie naar Wallonië.

Lees ook: 20x de mooiste bezienswaardigheden in de Belgische Ardennen

Het panorama van de Hérou

Het is een stevige wandeling om bovenop de rots van Le Hérou te komen, maar de beloning maakt het meer dan de moeite waard. Baan je een weg door een ruig en verwilderd gebied vol steile rotswanden en wildgroei en kijk uit over een prachtig uitgestrekte vallei. Beneden baant de rivier de Ourthe zich kronkelend een weg tussen de dicht beboste heuvels. Prachtig!

Het Kasteel van Chimay

Het bezoeken van dit kasteel is absoluut één van de leukste dingen om te doen in Wallonië. De eerste vermelding van dit kasteel, in het stadje Chimay, dateert uit 1119 en het wordt nog steeds gebruikt door de prinsen van Chimay. Het kasteel is dan ook de hoofdzetel van de familie van de prinsen van Chimay.

Het is gelegen op een rots met uitzicht op de vallei van de rivier Eau Blanche. Je kunt het kasteel zowel van binnen als buiten bewonderen. Waanzinnig! Zie de website voor meer informatie.

De leukste dingen om te doen in Henegouwen, Chimay kasteel

Het fort en kasteel van Hoei

Je kent Hoei misschien al wel als stad aan de Maas, met het indrukwekkende fort dat hoog boven alles uittorent. Behalve de pittoreske straatjes van het oude Hoei is dat fort ook een bezoek waard, vanwege zijn intense geschiedenis die nauw met de Tweede Wereldoorlog is verweven.

Maar op 13 km daar vandaan ligt een kasteel dat om heel andere redenen een bezoek verdient. Het indrukwekkende interieur van het Kasteel van Modave is zo kleurrijk en spreekt zo tot de verbeelding, dat je je er meteen kasteeldame of -heer waant en in de ene na de andere kamer telkens opnieuw je ogen uitkijkt. 

Abdij Notre-Dame de Scourmont

Dit is de plek waar het trappistenbier Chimay nog altijd gebrouwen wordt. Je kunt de abdij zien, de kerk bezoeken en het landgoed bewonderen. Een heel mooi plekje in Wallonië.

De gemeenschap van Scourmont telt momenteel 13 monniken van 45 tot 99 jaar. Bijzonder: hun hostel staat open voor degenen die een paar dagen de eenzaamheid en het gebed van de monniken willen delen. Gedurende het jaar worden er tal van activiteiten, retraites en conferenties georganiseerd. Zie deze website voor meer informatie.

Abdij Notre-Dame van Scourmont

De Hangende Tuinen van Thuin

Toegegeven, echt hangen doen de Hangende Tuinen niet. Wél maken ze deel uit van de middeleeuwse stadsomwallingen van het pittoreske stadje Thuin en zijn ze bezaaid met unieke hedendaagse kunstwerken, waaronder werken van onder andere “Fluide”. De tuintjes vormen een uniek, mooi landschap en zijn ideaal voor een bijzondere wandeling over de heuvels van de stad.

Lees ook: De leukste steden in Wallonië en wat je er kunt doen

Abdij van Aulne

Vlakbij het stadje Thuin vind je het dorpje Gozée dat wordt omgeven door groen en waar je allerlei leuke dingen kunt doen. Hier schittert bovenal de abdij van Aulne. Als je houdt van eeuwenoude, historische bouwwerken, dan mag je deze mooie plek in Wallonië niet missen.

De abdij van Aulne is gelegen in een steile vallei op de rechteroever van de rivier Samber. Volgens de legende werd de abdij al in de 12e-eeuw gesticht. Je kunt op je gemak door de prachtige overblijfselen van de abdij wandelen. Een oase van rust waar je je onderdompelt in de geschiedenis van de abdij en het leven van de cisterciënzermonniken. Kijk op deze website voor meer informatie.

Lees ook: 7x leuke dingen doen in de Franse Ardennen

Abdij van Aulne

Het dorpje en de omgeving van Lompret

Eén van de allermooiste dorpjes van Wallonië ligt in Henegouwen. Het heet Lompret, ligt op 5 kilometer van Chimay, en ziet eruit als een ansichtkaart. De oude dorpskern is een overblijfsel van een feodaal kasteel. De neogotische Sint-Niklaas parochiekerk staat op de plaats van de vroegere kapel, die bij het kasteel hoorde.

De dorpskern van Lompret is heel erg klein, dus dat heb je snel gezien, maar je kunt ook op verkenning gaan in de landelijke omgeving van Lompret. Het dorpje wordt omringd door een zee van groen. Bekijk deze PDF voor een wandeling door de omgeving van Lompret.

Lees ook: 12x leuke vakantiehuizen in de Belgische Ardennen

Lompret

Het stadje Durbuy

Als je houdt van struinen door smalle straatjes en gezellig op een terrasje neerstrijken, dan is een bezoek aan Durbuy een must. En niet alleen het stadje zelf is één van de mooiste plekken in Wallonië, het is ook nog eens dé plek voor outdoor activiteiten. Durbuy is namelijk gelegen aan de oevers van de rivier Ourthe. Hierdoor kun je er mooi wandelen, fietsen, kajakken, klimmen en meer.

Doordat er in en rond Durbuy zoveel leuks te doen is kiezen veel mensen voor een vakantie in Durbuy. Op zoek naar een leuke accommodatie in Durbuy? Klik hier voor aanbiedingen.

De abdijruïnes van Villers-la-Ville

Absoluut één van de mooiste plekken in Wallonië is de Abdij van Villers. Bijna 900 jaar aan geschiedenis ligt hier verscholen in het hart van Waals-Brabant. De ruïnes van de voormalige cisterciënzerabdij zijn opmerkelijk goed bewaard en vormen een magische plek waar erfgoed en natuur hand in hand gaan. Zie de website voor meer informatie.

De Hoge Venen

Voor één van de meest ongerepte stukjes natuur van de Ardennen moet je in de Hoge Venen zijn. De uitgestrekte landschappen worden doorkruist door houten vlonderpaden. Tip: Sta vroeg op en laat je betoveren door de vroege ochtendnevel die het landschap onderdompelt in een mystieke sfeer. 

Het Kasteel van Vêves

Het kasteel van Vêves (10 minuten van Dinant gelegen) lijkt recht uit het sprookje van Doornroosje te komen, maar staat gewoon binnen handbereik in Wallonië! Beter nog: het dorpje Celles, waar je dit kasteel terugvindt, behoort officieel tot de Mooiste Dorpen van Wallonië.

Je kunt het kasteel van buiten en van binnen bewonderen. Je weet niet wat je ziet. Het interieur is al net zo betoverend als de buitenkant. Bekijk de website voor meer informatie.

Het dorpje Torgny

Over Mooiste Dorpen van Wallonië gesproken: Welkom in de Provence… euhm, in Torgny! Het meest zuidelijke dorpje van België bevindt zich in het microklimaat van de Gaume en is door zijn zachte klimaat ideaal voor wijnbouw. Dankzij zijn wijngaarden en de rustieke stenen huisjes met typische rode dakpannen wordt het meteen duidelijk waarom de stad ook wel eens de Belgische Provence genoemd wordt. 

De stadsmuren en het kasteel van Binche

Het middeleeuwse, vestingstadje Binche is sowieso een bezoek waard. Het is mooi, sfeervol en er is genoeg te zien. Het staat bekend om het carnaval dat er ieder jaar groots wordt gevierd, maar de grootste troef is wat mij betreft het feit dat je hier nog intacte stadsmuren kunt zien. Het is de enige stad in België waar dat nog kan!

De stadsmuren van Binche zijn maar liefst 2 kilometer lang en dateren uit de 14e-eeuw. Ook kun je nog 22 torens aanschouwen en zijn er verschillende stadspoorten. En alsof dat nog niet genoeg is kun je hier ook nog de ruïnes van het paleis van Maria van Hongarije zien. Het dateert uit 1545.

De stadsmuren van Binche
De ruïnes van het kasteel van Binche
De ruïnes van het kasteel.

Het stadje Dinant

Zonder twijfel is Dinant één van de mooiste plekken van Wallonië. De stad vol kleurrijke herenhuizen en met een prachtige kerk is tegen een rots aangebouwd. Bovendien torent de citadel hier letterlijk en (figuurlijk) bovenuit. Reden genoeg om naar het stadje aan de Maas te trekken.  

Je kent ongetwijfeld wel hét fotogenieke plaatje van Dinant (zie de foto die ik maakte hieronder). Ingekneld tussen een steile rotswand en de Maas, zie je citadel trots boven de stad uit torenen. Maar wist je ook dat je op amper 6 km het prachtige Kasteel van Freÿr kan bezoeken? In dit renaissancekasteel langs de oevers van de Maas logeerde ooit zelfs de Zonnekoning. De sinaasappelbomen in de bijzondere tuinen zijn trouwens meer dan 300 jaar oud. 

Street Art in Charleroi

Het valt op dat street art op steeds meer plekken in Wallonië (denk aan Bergen, Louvain-la-Neuve) een blikvanger wordt. Toch blijft Charleroi nog steeds het ultieme walhalla voor kunst in het Belgische straatbeeld. De uniciteit van deze urban art forms levert samen met de ruwe schoonheid van de voormalige industriestad het meest bijzondere oogsnoep op. 

De oude mijnen van Bergen

De stad Bergen heeft zich met haar indrukwekkende Grande Place en barokke UNESCO-belfort de laatste jaren op de kaart gezet als culturele citytrip bestemming bij uitstek. Maar weinigen weten dat je ook buiten het stadscentrum bijzondere plekken kan bezoeken.

Zo is Le Grand-Hornu, op 15 km van Bergen, absoluut een omweg waard. In dit oude mijncomplex, gebouwd in neoklassieke stijl, maak je een reis in de tijd in een wel erg bijzondere omgeving. Bovendien kun je er twee boeiende musea bezoeken, het CID (design en innovatie) en het MACS (hedendaagse kunst). 

Hôpital notre dame à la Rose

Een prachtige bezienswaardigheid die je niet wilt missen is Hôpital notre dame à la Rose. Het is één van de oudste ziekenhuizen van Europa! Je ziet er niet alleen allerlei indrukwekkende medische instrumenten, recepten en kruidenmengsels van vroeger, maar ook een barokke kapel, weelderige tuinen, een mooi klooster en meer. Zeer indrukwekkend. Kijk op deze website voor meer informatie.

Lees ook: De leukste dingen om te doen in Henegouwen

Hôpital notre dame à la Rose, kruidentuin

Het Graf van de Reus

In Botassart vind je misschien wel het meest iconische panorama in heel Wallonië: Het Graf van de Reus. Dit stukje natuur wordt gevormd door een scherpe meander van de Semois en is één van de meest gefotografeerde locaties rondom Bouillon. Een echte klassieker voor de wandelliefhebbers die graag de prachtige groene kant van Wallonië willen ontdekken. 

Waterloo

De Heuvel met de Leeuw van Waterloo behoort tot enkele van de meest iconische uitzichten in België. Hier vlakbij bezoek je ondergronds het moderne en interessante Mémorial 1815, waar je op een interactieve manier heel wat te weten komt over de beroemde Slag bij Waterloo. Maar op slechts 11 km kom je in het Domein van Solvay in een heel ander universum terecht. Midden in dit prachtige park vind je niet alleen het Kasteel van Terhulpen, maar ook de Stichting Folon in de kasteelhoeve, een onbekend pareltje dat de bezoeker laat kennismaken met de dromerige en opmerkelijke kunst van Jean-Michel Folon. 

Aquascope van Virelles

Een heel bijzonder stukje natuur beleven in Henegouwen in Wallonië? Bezoek dan de Aquascope. Het is een interactief natuurcentrum met een wandelroute, vogelkijkhutten, tentoonstellingen en meer.

Vooral de vogelkijkhutten met uitzicht op een prachtig meer waar talloze vogels leven vond ik erg bijzonder. Op bordjes vind je informatie over de vogels die je kunt spotten, maar als je geluk hebt zie je misschien ook wel een bever, otter of uil. Kijk voor meer informatie op deze website.

Lees ook: Fietsen door het water én de bomen in Belgisch Limburg

De leukste dingen om te doen in Henegouwen, Aquascope meer

Het station van Luik-Guillemins

Het witte station van de Spaanse architect Calatrava is niet alleen één van de meest indrukwekkende gebouwen in Luik, maar ook een van de mooiste stations van België. Deze mooie plek in Wallonië wil je dan ook gezien hebben.

Het stadje Namen

De hoofdstad van Wallonië, het stadje Namen, is ook een aanrader om te bezoeken tijdens je vakantie in de Belgische Ardennen. Namen is gelegen op de plek waar de rivier de Samber en de Maas bij elkaar komen. Het biedt onder andere het Belfort en de Citadel van Namen, maar ook veel ander erfgoed en gezelligheid in de vorm van leuke winkels en fijne terrasjes om op neer te strijken.

Natuurreservaat Les Epioux

Les Epioux is groene parel dat bestaat uit vijf verschillende meren en een aantal bossen die tussen de plaatsen Chiny en Herbeumont in liggen. In dit heuvelachtige landschap kun je naar hartenlust wandelen.

Loop vooral naar het uitkijkpunt die bekend staat als de Kattenrots (Roche du Chat). Vanaf hier heb je prachtig uitzicht op de bossen. Absoluut één van de mooiste bezienswaardigheden in de Belgische Ardennen. Zie deze website voor meer informatie.

Overnachten in Wallonië

Ken je vakantiepark Landal Forest Resort Your Nature al? Gelegen op een bosrijk landgoed met accommodaties die onderdeel uitmaken van de omgeving. Je kunt er bijvoorbeeld verblijven in een Lake House of The Tree Loft. Hier ben je één met de natuur. Klik hier voor meer informatie en om te boeken.

Laat een reactie achter

©2024 Map of Joy – All Rights Reserved.