Home Amerika Mooiste street art in The Lower East Side, Manhattan

Mooiste street art in The Lower East Side, Manhattan

door Nathalie
0 Reacties

Stedentrip New York gepland staan en gek op street art? In dit artikel deelt Silvie Bonne, die woont en werkt in New York, de mooiste street art in The Lower East Side, Manhattan. Haar persoonlijke favoriete street art kunstwerken die je allemaal kunt terugvinden als je door The Lower East Side wandelt van noord naar zuid.

Lees ook: Doen in Glasgow: street art tour City Centre Mural Trail

Over street art in New York

Sinds de jaren ’70 zijn graffiti en street art onlosmakelijk verbonden met New York City. In die tijd ontpopte de Hip Hop cultuur zich ten volle en graffiti en street art waren toen vooral een onderdeel van de popcultuur.

Ondertussen is street art in New York City geëvolueerd naar een bijzondere mix van gecureerde kunstwerken van internationale kunstenaars. In sommige buurten kun je de prachtige kunstwerken op bijna elke straathoek terugvinden.

De meest bekende buurten, waar je de hoogste concentratie aan murals kunt terugvinden zijn Bushwick (The Bushwick Collectieve) in Brooklyn en Astoria (The Welling Court Mural Project) in Queens. Deze twee projecten zijn omstaan dankzij een aantal lokale kunstenaars die met street art hun (in die tijd) verwaarloosde buurt een boost wilden geven. Ondertussen zijn deze stadsdelen (mede dankzij de kunstprojecten), veilige, familie-vriendelijke en hippe buurten geworden.

De Lower East Side in Manhattan heeft misschien wel de meest iconische street art geschiedenis. Dit was namelijk de plaats waar artiesten zoals als Keith Haring en Jean-Michel Basquiat werkten en waar nog steeds heel wat lokale artiesten aan de slag zijn.

The Lower East Side is een eclectische buurt, met een toffe mix van historische en culturele plaatsen. Hier en daar nog steeds behoorlijk ‘rauw’, maar je kunt er zeker en vast een paar parels terugvinden. The Lower East Side wordt aan de noordelijke zijde begrenst door The East Village, aan de oostelijke en zuidelijk zijde kant door de East River en aan de westelijke kant door Soho en Chinatown.

Lees ook: Beste street art plek in Berlijn, Lissabon en Londen

Koop hier het boek “Hallo! New York”, dat ik samen met 7 andere professionele New York-fans heb samengesteld en geschreven. Een reisgids dat een lust voor het oog is en bomvol tips staat van ons en locals. Denk aan thema wandelingen, inspiratie, de leukste must do’s, wat te doen in welke wijk, leukste hotspots en méér.

Mooiste street art in The Lower East Side, Manhattan - Map of Joy
“Club 27” van de Braziliaanse kunstenaar Eduardo Kobra.

Mooiste street art in The Lower East Side

Het First Street Green Park vind je terug op de hoek van Houston & 2nd Avenue. De volledige muur van het park is een aaneenschakeling van murals, met onder andere een paar toppers van Gooseling, Gongkan, Mc Monster en Danielle Mastrion.

Lees ook: 13x leuke parken in New York [en wat je er kunt doen]

Mooiste street art in The Lower East Side, Manhattan - Map of Joy
Mooiste street art in The Lower East Side, Manhattan - Map of Joy

‘Starting Dreams’ is een prachtig portret door de Duitse kunstenaar Hendrik Beikirch dat je kunt terugvinden op 181 Stanton Street. De mural is een beetje verborgen tussen de hoge gebouwen. Eén van de vele hidden gems die je hier kunt vinden.

Mooiste street art in The Lower East Side, Manhattan - Map of Joy

Yumi Kim is een kledingwinkel die elk seizoen een muur (inclusief de vuilnisbakken) in een nieuw jasje laat steken door Surface of Beauty. Je kunt de winkel en de muur terugvinden op 105 Stanton Street.

Mooiste street art in The Lower East Side, Manhattan - Map of Joy

‘No Guns’ en ‘Club 27’ zijn twee van de 18 kunstwerken die de Braziliaanse kunstenaar Eduardo Kobra tijdens de zomervakantie (2018), samen met zijn team maakten. De 18 indrukwekkende murals zijn onderdeel van zijn ‘Colors for Freedom Project’. Hij gebruikt zijn prachtige murals als een kleurrijke manier om op te komen voor sociale gelijkheid en diversiteit door een aantal positieve iconen in de kijker te zetten.

Mooiste street art in The Lower East Side, Manhattan - Map of Joy

Angela China, ook wel bekend als Gumshoe Art, is een New Yorkse artieste die bekend staat om haar afbeeldingen van vrouwen en hun relatie met schoenen. Haar werk gaat (vaak op een sarcastische manier) dieper in op het commentaar op vrouwen in de maatschappij en social media. Eén van haar werken kun je terugvinden op de hoek van Chrystie Street & Stanton Street.

Mooiste street art in The Lower East Side, Manhattan - Map of Joy

Essex Street Market (120 Essex Street) is de oudste overdekte markt in New York City. Helaas verhuist deze historische markt binnenkort naar een groter en moderner gebouw. Nog heel even tijd dus om de kleurrijke muurschilderingen over de volledige lengte van het gebouw te bewonderen.

Mooiste street art in The Lower East Side, Manhattan - Map of Joy

Het huis van Real NYC Market werd extra kleurrijk (en vooral extra roze) in de kijker gezet door de kunstenaar Jondot Leo. Je kunt het terugvinden op 104 Delancey Street (bijna op de hoek met Essex Street).

Mooiste street art in The Lower East Side, Manhattan - Map of Joy

De geweldige ‘New York’ mural door Glossblack & Klughaus op de muur van de Twin Marquis Foods (hoek Canal Street en Ludlow Street) is een echte ‘Insta-hit’. De vrolijke kleuren zorgen voor een knallend effect op je Instagram feed.

Mooiste street art in The Lower East Side, Manhattan - Map of Joy

Verspreid door The Lower East Side kun je verschillende werken van Libby Schoettle terugvinden. Haar werk bestaat uit muurschilderingen, prints en stickers van haar alter ego Phoebe New York. De kunstwerken zijn voornamelijk collages, gemaakt met materialen die ‘een imperfect leven hebben geleefd’. Als je de lantaarnpalen in de gaten houdt tijdens je stedentrip New York, dan zul je regelmatig één van haar stickers of prints terugvinden.

Mooiste street art in The Lower East Side, Manhattan - Map of Joy

Ook het werk van Sara Erenthal kun je op onvoorspelbare plaatsen in The Lower East Side terugvinden. Sara Erenthal geeft gedumpte meubels (oude matrassen, kapotte tv’s etc) die ze op straat vindt, een zelfportret met tekst. Hier en daar kun je ook een print van één van haar zelfportretten op een muur terugvinden. Sara Erenthal is zeer actief, misschien kun je haar zelfs ergens aan het werk zien als de de mooiste street art in The Lower East Side aan het spotten bent.

Mooiste street art in The Lower East Side, Manhattan - Map of Joy

De New York Street Art scene is bijzonder uitgebreid. Tijdens een street art wandeling door The Lower East Side zul je zeker nog meer mooie, bijzondere of controversiële kunstwerken tegenkomen. Bovendien kun je net over de ‘Lower East Side grenzen’, in de Bowery, Nolita en East Village ook héél veel briljante werken tegenkomen. Veel plezier op je ontdekkingstocht!

Lees ook: street art kijken in Belleville, Parijs

Nog meer New York inspiratie?

Dit artikel is geschreven door Silvie Bonne. Een Belgische fotografe die sinds de zomer van 2017 met haar man en tienerzoon in New York City woont en werkt.

Silvie schreef het boek ‘NYC Guide for Instagrammers’, een handige gids met maar liefst 100 ‘Instagrammable’ spots in New York City. Té leuk! Daarnaast kun je bij Silvie terecht voor een ‘NYC Photo Shoot Walk’, een fotoreportage tijdens een wandeling in een fotogenieke buurt, inclusief tips om ook zelf die net iets andere foto van New York te kunnen maken.

Dankjewel Silvie voor dit inspirerende artikel!

Lees ook: 16x favoriete buurten in New York City [en toffe hotel tips!]

Reizen naar New York

Disclaimer: in dit artikel staan affiliate links. Het aanklikken hiervan kost jou niks, maar maakt het voor mij mogelijk om Map of Joy te laten groeien en jou van reisinspiratie te kunnen blijven voorzien. Ik ontvang namelijk een kleine commissie als je via zo’n link een boeking maakt.

Laat een reactie achter